![]() |
![]() |
![]() |
Спортски комплекс „Јане Сандански“ |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1112131415 27> |
Author | |||
martind ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 29-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 332 |
![]() ![]() |
||
И логото е многу слично како и на СЦ Борис Трајковски
|
|||
![]() |
|||
zokidac ![]() Newbiе ![]() Joined: 24-Aug-2009 Location: MKD Online Status: Offline Posts: 13 |
![]() ![]() |
||
me interesira na kolku nacini moze da se izgradi sala a da ne nalikuva na nekoja vekje napravena. ne ja "tupete".
![]() |
|||
![]() |
|||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||
креативност кај спортските објекти може да постои, ама тука се работи за еден нискокапацитетен/нискобуџетен објект, граден од луѓе кои не се заинтересирани за изградба на сала, а не па за изградба на уникатна и претставителна сала
по мој личен вкус, салава ми се допаѓа повеќе отколку Борис Трајковски во екстериерот, чекам да видам каков ќе биде просторот внатре и колку ќе биде функционална, исплатлива и пријатна за посета |
|||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|||
![]() |
|||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
||
Салава ќе испадне очај. Зошто, побогу зошто, све кај нас мора да е едноставно, шематски сработено? За што учат бе тие деца школо, факултет, зошто не се дозволи малце поише креативност, зошто се иде на "проверено", зошто еднаш у оваа држава некој не се реши да избега од клишето и да направи нешто је*ено инвентивно. 100 примери има у богати земји каде се направени или ќе се прават преубави мали сали, со извонреден ентериер. Лого исто, поставеност на трибини слична, челична конструкција иста...
Колку и да се "радуваме" што ќе има нова сала, мораа освен со столчињата да зезнат работа и со се останато. А иначе сала/арена, може да се изгради на неверојатно огромен број различни начини. Стожице, Арена Загреб, Београдска, Армеец у Софија, новата сала у Сочи, прекрасната арена у Санкт Петерсбург, О2 Лондон/Хамбург/Прага/Берлин, Ланксес Келн...новата арена на Канарските острови, арената у Мадрид, Сант Жорди у Барселона, Мартин Карпена у Малага... сите се овие сали/арени се со над 10 000 места и ниту една не наликува на друга, а се градени во Европа. Исто као што ниту една у НБА не наликува на некоја друга. Инвентивност малце поише не е на одмет. |
|||
23ka.wordpress.com
|
|||
![]() |
|||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
||
Зборуваш за инвентивност во земја во која главно занимање на архитектите (не сите, фала му на бога) е лошо копирање неокласицистички згради од светот. Јас лично се радувам што не ја направија во „барок“, што и да значи тој збор во земјава. (Простете ми за цинизмот.)
|
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
||
Ако веќе збориме за креативност, иако мене лично ми се допаѓа салата како проект... можеше да биде и нешто налик ова...
![]() (мој цртеж) |
|||
Македонија - Земја на чудата!
|
|||
![]() |
|||
vladegf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Dec-2009 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 638 |
![]() ![]() |
||
Според мене е ОК салава, за сала со капацитет од 5000 гледачи неможе да се напраи којзнае какво архитектонско чудо. Салата си е направена според рендерот кој нам ни е добро познати мене не ме потсека на БТ . Јане Сандански нема коса фасада како Борис и кровот од спротивната страна не се спушта речиси до доле туку си завршува на истата висина како од страната кај што се тие коси елементи во кои има скали. Еднинствена сличност е заоблениот кров кој што не значи копија. По мој вкус многу поубава отколку новата арена во Зеница, Босна со рамен кров на пример. А за белосветскиве сали според мене неприкосновена ке остане Bercy во Париз со фасада од трева...
|
|||
![]() |
|||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||
ако некој е најмногу крив, тоа е државата, таа има доволно слобода да фрли добра пара за квалитетно изработени проекти (тоа се докажа со Ск2014) ама проблемот е во тоа што баш тие луѓе испадна дека имаат најретардирани сфаќања за архитектурата, и истите тие сфаќања си ги исполнуваат преку платеници и преку блокирање на останатиот стручен свет и не очекувајте дека приватниците во голем процент ќе се загрижат за изгледот на своите објекти, нивна цел е профит со минимално вложени средства, и секогаш ќе се однесуваат онака како што се однесуваат властите или како што тие им дозволуваат |
|||
|
|||
![]() |
|||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
||
ова веројатно го мислиш само за македонските "бизнисмени"? (и евентуално руските ![]() |
|||
23ka.wordpress.com
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
|
|||
|
|||
![]() |
|||
jyvation ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 4191 |
![]() ![]() |
||
Сличности има во внатрешноста тоа го споменав и на претходната страна.Но можеби подобро да имаме нешто отколку ништо.Вакви шематски сали очигледно се прилично ефтини за изградба.Налетав на иста ваква сала што се гради за женскиот ракометен клуб Ѓер Ауди.Јас искрено не гледам некои големи разлики во внатрешноста, дури мислам дека некоја е копија на другата само незнам која
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() И сега следува најглавното ![]() ![]() ![]() Edited by jyvation - 16-Jul-2014 at 20:04 |
|||
![]() |
|||
one1 ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 13-Mar-2013 Online Status: Offline Posts: 416 |
![]() ![]() |
||
Папуча проблемот е што не се инвестира и во другите градови. Наш приоритет е развој на спортот подеднакво насекаде. Без добр аинфраструктура нема резултати во спортот. Свеж и најдобар пример е колку живна спортот од секој аспект откако се изгради Борис Трајковски.
|
|||
![]() |
|||
Dzeksi ![]() Senior Member ![]() Joined: 01-Apr-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 413 |
![]() ![]() |
||
![]() Tokmu taka bez pari sport ne biva . Edited by Dzeksi - 17-Jul-2014 at 11:31 |
|||
![]() |
|||
jyvation ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 4191 |
![]() ![]() |
||
Еден живот една љубов
![]() ![]() ракометни вести Edited by jyvation - 23-Jul-2014 at 15:33 |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Без доза на иронија, али браво за ова. Како буквално со ова го дотолчија и најмалото достоинство на МЗТ, секоја чест. Вака се работи нешто до крај. Иако бев меѓу најгласните дека оваа сала не смее да има вакви бои, сепак кога видов дека "загреаните" Аеродромци не најдоа 20 минути слободно време да излезат на протест, него побитно им беше СП и викенд у Грчка, или наредба од горе, ондак МЗТ не ни заслужува со ваква управа да игра овде, него у некоја од салите у основнине школи. Криво ми е што дозволија МЗТ да го изгуби достоинството и идентитетот, али коа нема луѓе со акал, нема што друго да се очекува.
Малце делот кај "живот" е лошо склопен, али и тоа може да се реши. |
|||
23ka.wordpress.com
|
|||
![]() |
|||
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
||
![]() Извини за оф-топиков, но "загреаните" Аеродромци се само тоа - загреани, на протест тешко дека ќе ги видиш. Но немој да се чувствуваш непријатно доколку си од Аеродром, општо сите Македонци функционираат на истиот принцип - куче што лае не каса, или како што беше она со лавот кој шетал наоколу, па двоглав орел летал над него, а лавот извикал - мјау. Кога сме кај протести, јас лично ги почитувам овие кои протестираат во Железара и Автокоманда - секој вторник или секој четврток, не помнам точно. Треба сите од Скопје да им се придружиме на тие луѓе, бидејќи протестираат за здравје, а не за глупости - без навреда кон обожавателите на спортските клубови, но јас не сум баш некој обожавател на спортот, а уште помалку на спортските клубови. Edited by Dexter26 - 23-Jul-2014 at 18:39 |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
|
|||
|
|||
![]() |
|||
phenomenon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2691 |
![]() ![]() |
||
Леле, која комбинација на бои на столчињата. Комитите има сега душата да им ја извадат на Фемили
![]() |
|||
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
|||
![]() |
|||
martind ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 29-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 332 |
![]() ![]() |
||
Побарајте го договорот за концесија од Градоначалникот на Аеродром, па после одлучите каде треба да протестирате, пред салата или пред Општината.
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Малце поинаку си го сфатил муабетот. Ја не барам секој Аеродромец да излезе на протест и да се буни за столчиња, иако искрено мене ми е нејасно како луѓе кои живеат во Аеродром, што следат спорт, не пратат басект, а со тоа и МЗТ. Али тоа не е за тука. Од друга страна, секој протест е легитимен, у Швајцарија има референдуми дали треба да се покачи платата на локалниот шеф на полиција, па затоа супер функционираат. Добро е што има протести и за воздухот и за столчиња, кои пак не се наивни, ако се согледа надворешнсота на проблемот, кој патем е релативно ист со оној кој и државата си го има. Али ова кој како ќе сфати нормално. Главен проблем е што менталниот склоп ни е крахиран, низ наслеба гледам буквално иљадници луѓе кои се испотепале да купат маици и од клубот и од навијачката група, ама коа дојде време на дело да се видат, сите некаде испарија. Затоа бев и против столчињата, затоа сум и против целокупното работење во државата. Зашто со еден потпис, една актовка, а за жал и со еден повик, се влева страв. Затоа требаше тој протест да биде масовен, исто како што треба да се тие во Автокоманда. |
|||
23ka.wordpress.com
|
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1112131415 27> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |