build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Воздухопловство
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Авиокомпании и линии

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 103104105106107 244>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #2081 Posted: 25-Apr-2015 at 09:13
Вчера резервирав ВИЗАИР со поголем рачен багаж за кој доплатив 14 Евра. Може ли некој да ми каже дали покрај поголемиот рачен багаж за кој платив имам право да земам и помал багаж, кој е бесплатен во случај да немате доплатено за поголемиот багаж?
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #2082 Posted: 25-Apr-2015 at 09:27
Да, смееш, меѓутоа мора да биде во склад со пропишаните димензии за рачен багаж.
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #2083 Posted: 25-Apr-2015 at 09:37
Еве ги дозволените големини

1. Мала кабинска торба:
Ако кабинската торба има димензија 42х32х25 см или е помала може да се внесе во авионот бесплатно. Таа мора да се смести под седиштето пред Вас .

2. Голема кабинска торба:
Ако кабинскиот багаж е поголем од димензиите на мала кабинска торба, но не надминува 56x45x25 см, може да се внесе во авионот по плаќање на соодветна такса. Мора да го собира во горните прегради. Треба да можете да го ставите во горните прегради без помош од друго лице.

Значи можам да земам два рачни багажи помал и поголем.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #2084 Posted: 25-Apr-2015 at 09:45
Ау, грешно те разбрав. Мислев прашуваш за чекиран багаж. За кабинска торба имаш право на една, и ако се одлучиш за поголемата варијанта ќе си платиш, ама сепак е една.

Туку да почекаме сепак некој со искуство да каже, ова моето е од моето разбирање на нивните услови за патување. Јас сум патувал само со чекиран багаж, не со поголема рачна торба. Ајде frequent flyers, помош
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #2085 Posted: 25-Apr-2015 at 09:54
Ако ти го собере во ова немаш гајле.

Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #2086 Posted: 25-Apr-2015 at 09:54
Еве го најдов и ова што најверојатно значи дека не е дозволено повеќе од едно парче. Но еве ако некој има искуство или знае сигурно нека каже.

На патниците што носат повеќе од едно парче кабински багаж нема да им биде дозволено да поминат низ безбедносната проверка и ќе мора да се вратат до шалтерот за пријавување или да се ослободат од дополнителните парчиња рачен багаж.
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #2087 Posted: 25-Apr-2015 at 09:56
Ќе го повторам прашањето. Платив 14 евра за голем кабински багаж. Дали покрај големиот смеам да земам дополнително и помал кабински багаж?
Back to Top
Obedineta Makedonija View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Obedineta Makedonija Quote  Post ReplyReply #2088 Posted: 25-Apr-2015 at 10:12
Не, освен ако не е лаптоп или женска чанта и слично(нешто што спаѓа во геупа за лична потреба)
Создаваме за да имаме, а и тоа што го имаме треба да го чуваме такво какво што е !!!!
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Obedineta Makedonija Quote  Post ReplyReply #2089 Posted: 25-Apr-2015 at 11:59
Илустрација за тоа што ќе претстои веќе од Ноември.

Создаваме за да имаме, а и тоа што го имаме треба да го чуваме такво какво што е !!!!
Back to Top
Tranquilis View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Tranquilis Quote  Post ReplyReply #2090 Posted: 25-Apr-2015 at 20:27
Originally posted by kultuzin

Ќе го повторам прашањето. Платив 14 евра за голем кабински багаж. Дали покрај големиот смеам да земам дополнително и помал кабински багаж?

Не.
Perfect speed, my son, is being there.
Back to Top
bulaov View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote bulaov Quote  Post ReplyReply #2091 Posted: 25-Apr-2015 at 20:49
Originally posted by Obedineta Makedonija

Изминатата недела на Fly Niki му беа одобрени 5 чартер летови од Виена за Охрид почнувајќи од 30.04 па се до 28.05.2015, а исто и барањето за чартер летови на Bora Jet за летови на линија Анталија - Скопје му е одобрено за од средината на Јуни па до средината на Септември со 4 неделни лета.

Фала на инфо. Поздрав
Back to Top
bulaov View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote bulaov Quote  Post ReplyReply #2092 Posted: 25-Apr-2015 at 20:53

Илустрација за тоа што ќе претстои веќе од Ноември.

Airbus A321 ? Ајде за арно за убаво Smile
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #2093 Posted: 28-Apr-2015 at 12:32
За помалку од месец дена летам за Тбилиси од Истанбул. И покрај тоа што летаат дури три авиокомпании од Истанбул за главниот град на Грузија, се одлучив да ја одберам AtlasJet поради тоа што цените на картите се двојно поевтини од Туркиш ерлајнс и барем 30% поевтини од Пегасус.

Ме интересира дали има некој искуство со AtlasJet досега? На интернет читам позитивни коментари за нив, и покрај тоа што се најмалата турска авиокомпанија.

Воедно, ме занима дали некој има искуство со некакви скриени трошоци од нивна страна. Вчера го платив повратниот авиобилет за 120 евра, а во неа е вклучено полетување/слетување од аеродромот Ататурк, дозволен багаж од 30 килограми, бесплатно чекирање на аеродром и оброк во авионот. Ова ми изгледа премногу дарежливо од нивна страна, па затоа да си прашам!
Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #2094 Posted: 28-Apr-2015 at 13:03
Back to Top
Teglarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Teglarot Quote  Post ReplyReply #2095 Posted: 28-Apr-2015 at 16:57
Викендов имав можност да летам со Визер за прв пат, за Шарлероа (Брисел) и можам да кажам дека тоа ми е најлошото искуство кое сум го имал досега.

Ќе се обидам да Ви го доловам тоа чувство.

Првиот проблем го имавме веднаш по пристигнувањето на аеродромот. Тоа беше нашиот багаж. Торбата и куферчето кои според мене беа мали, нормално за вработените на Визер на аеродромот беа Large Cabin Bag. Не известија дека мора да платиме 45 ЕУР од куфер, или пак да си купиме помали торби од продавничката од спротивната страна (цитирам : да не плаќате за џабе, барем вака ќе Ви останат). - Одговоривме потврдно, наша беше грешката, купивме ранче и торбичка кои не' чинеа 3 800 денари, вкупно, а беа едни од поевтините. Ги префрливме работите кои ги носевме (интересно е што торбичката беше поголема од куферчето, меѓутоа нема врска). Кога влеговме во авионот, забележав дека има неколку патници кои имаа куфери со иста големина како нашата, обележани со буквата S или Small Cabin Bag.
Инаку со истите тие куферче и торба, пред два месеца беа мои пријатели за Париз со истата компанија и истите беа обележани како мали кабински торби за кои не се доплаќа. Дури на куферчето сеуште стоеше таа белешка. Кога и го покажав тоа на вработената, таа ме извести дека последниве две недели имале контрола, можеле казна од 2 000 ЕУР да им стегнат и затоа не може да не пушти, инаку нема проблем...

Летот помина во ред, со мало доцнење во Брисел од 10тина минути. Поради азилантите, во Брисел бевме пречекани како најголеми криминалци, на службениците моравме да им покажеме повратни карти па дури и парите во новчаник. Кога побара да му покажам пари во новчаник, изреагирав дека нема право да го прави тоа. Ме извести дека тоа е согласно нивната имиграциона политика и имаат такви инструкции. Беше крајно културен, ме замоли повторно да го покажам новчаникот.

Кога мислев дека поминало најлошото, следеше враќањето...

Полетувањето на авионот од Шарлероа за Александар Велики, доцнеше половина час. 15тина минути чекавме на скалите на аеродромот за да излеземе на пистата, на простор за 5 луѓе, не напикаа 150 луѓе. Да не разговараме за патниците. УЖАС !

Кабинскиот екипаж воопшто не е професионален, секако со исклучоци. Англискиот јазик и не го владеат сите така добро, ниту пак се разбира што говорат. Ќе пројдеме и преку тоа.

Летот беше навистина лош, поради временските услови над Европа. Поради турбуленции, од два ипол часа колку што трае летот, час и половина пилотот го имаше вклучено знакот за задолжително врзување на сигурносниот појас и го забрануваа користењето на тоалетот (што беше искрата за главниот проблем).
И да, на крајот се случи незамисливото.
Петорица патници, припадници на две етнички групи, се направија "камења". Тоа дерење во авион, трескање глупости, беше неподносливо. Едниот се обиде да оди во тоалет, додека авионот слетуваше. Никој воопшто не ги почитуваше повиците на екипажот. Откако слетавме, пијаните кретени, коишто се БЕЛГИЈЦИ нАли, продолжија со провокации на коишто потпадна една од стјуардесите. Настана расправија како на улица, со вулгарни зборови од обете страни. Заканите не изостанаа.

Според мене, незамисливо е стјуардеса да се расправа со патник. Очекував стјуардесата на крај да се расплаче.

Не дека сум некој кој лета секој ден, меѓутоа во досегашните 15тина пати кога сум имал можност да патувам со авион, сум летал исклучиво со нискобуџетни компании, разбирливо поради цената. Можам со сигурност да кажам дека секогаш ќе го избегнувам скопскиот аеродром и Визер. Најмногу поради патниците, кои смрдат како животни, се однесуваат како идиоти, како и поради односот кој го трпиме од службите на аеродромите во странство, само поради тоа што доаѓаме од оваа наша мила држава.

Отсега па натаму, исклучиво солунскиот аеродром ќе го користам и поради Рајанер (кој е светлосни години пред Визер, можеби не е соодветна споредбата) кој има воспоставено многу летови оттаму и пред се поради тоа што ќе бидам третиран како човек ниту пак ќе се усмрдам на нечии нозе.

Убаво изгледа Визер, на сликава погоре ...
Back to Top
Phalanx View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Phalanx Quote  Post ReplyReply #2096 Posted: 28-Apr-2015 at 18:53
Originally posted by BOJAN

За помалку од месец дена летам за Тбилиси од Истанбул. И покрај тоа што летаат дури три авиокомпании од Истанбул за главниот град на Грузија, се одлучив да ја одберам AtlasJet поради тоа што цените на картите се двојно поевтини од Туркиш ерлајнс и барем 30% поевтини од Пегасус.

Ме интересира дали има некој искуство со AtlasJet досега? На интернет читам позитивни коментари за нив, и покрај тоа што се најмалата турска авиокомпанија.

Воедно, ме занима дали некој има искуство со некакви скриени трошоци од нивна страна. Вчера го платив повратниот авиобилет за 120 евра, а во неа е вклучено полетување/слетување од аеродромот Ататурк, дозволен багаж од 30 килограми, бесплатно чекирање на аеродром и оброк во авионот. Ова ми изгледа премногу дарежливо од нивна страна, па затоа да си прашам!

Zdravo Bojan

Jas imam veke letano so Atlas Jet na relacija Minhen-Antalija-(Stuttgart)-Minhen.
I da bidem iskren... ova aviokompanija mi bese edna od najlosite iskustva. Eve zasto:

1. Letot za Antalija mi bese zakazan vo 7:30 sabale sto bese dobro oti tka mozev da go iskoristam celiot den. Problemot bese deka eden den pred letot dobijah poraka deka letot e promenan od 7:30 sabale na 16:30 porocokta. Znaci mojot plan za +1 den odpadna

2. Avionot ne poleta vo 16:30 tuka vo okl. 17:45-18:00 sto nekade vo 21:30-22:00 casot stignav vo Antalija plus 1h vozenje do hotelot

3. Na vrakajneto me cekase uste pogolemo iznaneduvanje na Check in salterot... Letot mi bese prenasocen za (via) Stuttgart! Znaci prvo avionot otide za Stuttgart (120km od Minhen) pa tamo stoese 45min za da prodolze nakaj Minhen.

4. Vo tie 45min sto cekav vo avionot za da prdolze letot cabin crewot ne ni davase nikakvi informaci koga pak ke poletime... Celo vreme ista izajva "soon please stay in your seats"...

5. Stari avione bea i tesko im odese angliskiot jazik.. jadeneto bese ok...

Ako treba da im dadam ocenka od 1-10(najdobro) bi dobijale 3...

I ako nejkam da ti ja zemam radosta samo ti go kazuvam mojto iskustvo.. ti posakuvam prijaten i ubav let
Back to Top
Tranquilis View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Tranquilis Quote  Post ReplyReply #2097 Posted: 28-Apr-2015 at 22:08
Теглар, од целиов текст искапирав една работа - твоето искуство со *Виз Ер* и не било така лошо.

Аеродромскиот персонал е на ТАВ, имиграцијата е белгиска, патниците се .. ајде да кажеме наши.
Жал ми е што стјуардесите секојдневно мораат да се справуваат со такви патници, а нашата полиција не е од голема помош.

Врти сучи, Македонија некако не ти лежи.
Perfect speed, my son, is being there.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #2098 Posted: 28-Apr-2015 at 22:58
Ground staff немате на WizzAir на Александар Велики?
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Obedineta Makedonija Quote  Post ReplyReply #2099 Posted: 28-Apr-2015 at 23:32
Originally posted by гитардемон

ниту една low coast нема таква работа.... А башка е тоа што каде ТАВ е концесионер нивни се фирмите ќерки кои тоа го обавуваат или самите тие на мали аеродроми како нашиот, исклучок е само ТГС на Ататурк.

* Во однос на искуството на Тегларот - баш истото сакав да го искоментирам..... Каква врска има тоа со авиокомпанијата што те ставиле во Брисел да го чекаш авион во простор за 5 души а вие сте биле 150(целосно е во надлежност на Аеродромот тоа) или пак лошото искуство на СКП (одговорнос ТАВ) или пак за типот и односот на рајата која патува(самите ние си ги правиме нештата да бидат такви какви што изгледаат), а во однос на кабинскиот персонал - имам моја колешка од факултет која работи како стујардеса и девојчето е згрозено со каква се багра се објаснува и расправа - свати ги и ним не им е лесно. А во делот на искуството со Турболенции болје избриши го, каква веза има искуство со авиокомпанијата и временски услови кои никој неможе да ги предвиди, Јас имав лет од Тел-Авив до Истанбул со страшни турболенции и 2 саати светеше знакот за појас.... Многу од забелешките ти се на грешка адреса а и добар дел од нив ти се од сосема друго зависни(Месечно 1-2 користам Авион и имам колку толку искуство - никогаш нема да пронајдеш совршенство)
Сакале или несакале да признаеме Wizz Air им створи навика на патување со авион на нашите „почитувани“ граѓани.

Edited by Obedineta Makedonija - 28-Apr-2015 at 23:37
Back to Top
Teglarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Teglarot Quote  Post ReplyReply #2100 Posted: 29-Apr-2015 at 19:26

Originally posted by гитардемон

ниту една low coast нема таква работа.... А башка е тоа што каде ТАВ е концесионер нивни се фирмите ќерки кои тоа го обавуваат или самите тие на мали аеродроми како нашиот, исклучок е само ТГС на Ататурк.

* Во однос на искуството на Тегларот - баш истото сакав да го искоментирам..... Каква врска има тоа со авиокомпанијата што те ставиле во Брисел да го чекаш авион во простор за 5 души а вие сте биле 150(целосно е во надлежност на Аеродромот тоа) или пак лошото искуство на СКП (одговорнос ТАВ) или пак за типот и односот на рајата која патува(самите ние си ги правиме нештата да бидат такви какви што изгледаат), а во однос на кабинскиот персонал - имам моја колешка од факултет која работи како стујардеса и девојчето е згрозено со каква се багра се објаснува и расправа - свати ги и ним не им е лесно. А во делот на искуството со Турболенции болје избриши го, каква веза има искуство со авиокомпанијата и временски услови кои никој неможе да ги предвиди, Јас имав лет од Тел-Авив до Истанбул со страшни турболенции и 2 саати светеше знакот за појас.... Многу од забелешките ти се на грешка адреса а и добар дел од нив ти се од сосема друго зависни(Месечно 1-2 користам Авион и имам колку толку искуство - никогаш нема да пронајдеш совршенство)
Сакале или несакале да признаеме Wizz Air им створи навика на патување со авион на нашите „почитувани“ граѓани.

Се потрудив само да Ви го претставам целосното патување, далеку од тоа дека на временските услови или од односот на имиграционите служби влијае компанијата, која и да е. Затоа и пишав дека турбуленциите беа само воведот на проблемот со "патниците".

Едноставно целосното патување за мене беше шок и нешто на што не сум навикнат, да речеме во споредба со летовите од Солун или Софија.

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 103104105106107 244>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.922 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.