build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Фасади (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 126127128129130 165>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #2541 Posted: 15-Jan-2016 at 03:42
Originally posted by kultuzin

Originally posted by Џоле

Originally posted by King

[QUOTE=Џоле] Џоле дали ти се допаѓа фасадата?

Секако дека не ми се допаѓа. Да беше нова зграда, на нова локација, со нормални материјали, би можела да ми се допадне. Но вака - не.

Значи ти се допаѓа изгледот ама не работите кои ги наброја.
мене ми се допаѓа што конечно, после 150 изградени и префасадирани објекти, некој се научи како да изведе прозор а да не наликува како да е од транзициона градба од 95-та

тоа што не ми се допаѓа е што сеуште не научиле дека естетско решение бара многу повеќе работа и проучување на објектот, наместо насилно форсирање на претходно замислена фасада која нема никаква допирна геометриска точка со објектот (со тоа што не постои ни една класична асиметрична фасада, со повеќе волумени, односно нивоа и слоеви на објектот)
од тој аспект, може и овој сегмент од фасадата да изгледа во ред, ама објектот во целост уште од сега можам слободно да кажам дека ќе биде хаотична катастрофа

имам кажано и претходно некаде поназад, дека еве и да мораше објектов да се префасадира, имаше многу начини како тоа да се направи поцивилизирано... ама наспроти тоа, добиваме вакви неписмености од фасади

дури и ако одиме до детали (а тоа барем го правевме на форумов), дури ни заоблената форма на фасадата не е изведена како што треба и видливи се разни рабови и прекршувања, затоа што очигледно да измериш и искалапиш сегменти од една кружница или некоја неправилна форма, кај нас е научна фантастика
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
FCB View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote FCB Quote  Post ReplyReply #2542 Posted: 15-Jan-2016 at 05:01

Никако неможам да ја лоцирам која е точно зградата. Ако може некој поточно да каже.

41°59'43.33"N 21°25'56.50"E
Back to Top
SkopjeZaVardar View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote SkopjeZaVardar Quote  Post ReplyReply #2543 Posted: 15-Jan-2016 at 09:37

Не те сфаќам погрешно, зборот ми е дека е нарушена линијата на зградите.

Без гајле, ќе се исправи кога ќе и дојде редот и на зградата десно
Back to Top
Petar Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Petar Skopje Quote  Post ReplyReply #2544 Posted: 15-Jan-2016 at 09:56
Насилие.
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #2545 Posted: 15-Jan-2016 at 10:09
Originally posted by SkopjeZaVardar

За токму таа зграда, еден познат македонски археолог и историчар на уметноста (Василка Димитровска), тврди дека е единствениот претставник на арт-деко во Скопје. Ако тоа е вистина, и ако навистина и неа тргнат да ја префасадираат, тогаш стварно не знам што да кажам.

Skopje, center by george k. 1981, on Flickr
За сè има вторпат
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #2546 Posted: 15-Jan-2016 at 10:11
Ви благодарам на сите што помогнавте да го лоцирам објектот. Значи тоа е делот залепен за city gallery што гледа кон лумиксот. Таму почнувајќи од ГТЦ има неколку објекти залепени еден за друг па не ми беше јасно за кој точно се работи.
Што се однесува до критикана на Џоле дека е изгубена линијата мислам дека со другите фасади ќе се исправи.
За изгледот морам да кажам дека очекував повеќе на таа локација со оглед на тоа што на многу понеугледни места се направија поубави фасади. Но да почекаме да се заврши и со сити галерија па да видиме како ќе се вклопи фасадата во целиот проект.
Back to Top
King View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote King Quote  Post ReplyReply #2547 Posted: 15-Jan-2016 at 10:32

Реков дека би ми се допаѓала кога не би била театарска кулиса туку вистинска фасада на вистинска зграда.
За тоа зборувам цело време, на некои овде им се допаѓаат фасадите, што е всушност најважно, но не им се допаѓа тоа што се работи за техника на структурни фасади или дополнителни фасади на постојните. Еве ја дефиницијата на за фасада *facade = the face of a building, especially the principal front that looks onto a street or open space*. Се останато е техника на правење на фасада, натур бетон (брутализам), цигла, малтер, алиминиум, камен, енергетски ефикасна со тервол или стиропор, гипсана, полиуретанска, структурална.. да не набројувам понатака. Овде е основна дилема дали треба постојниот стил на фасади да се преправа во друг стил, и тоа е дилема за дискусија. Јас за ова сум говорел многу, дека постојните фасади во централно градско подрачје, ниту по изглед, ниту по историска вредност не заслужуваат да останат такви какви што се, бидејќи никаде во европа во централните градски јадра нема купишта сиви гнасни социјалистички коцки.
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #2548 Posted: 15-Jan-2016 at 13:32

... бидејќи никаде во европа во централните градски јадра нема купишта сиви гнасни социјалистички коцки.

Се согласувам дека нема сиви гнасни коцки зашто ги одржуваат. И во тоа се состои целата разлика меѓу Скопје и другите нормални европски градови. Не дека секаде во центарот имаат барок, класицизам и што ти знам друго - во многу градски центри имаш најразлични стилови, застапени еден покрај друг, надополнувајќи се еден со друг, но важно е да се земе предвид историјата на тие градови и историјата на Скопје. Голем дел од нив не претрпеле огромни оштетувања, па затоа и изгледаат така, додека Скопје беше делумно разурнат во Втората светска војна, а посебно во земјотресот од 1963 г.

Како и да е, обновената кула во Карпош 1.

Edited by Џоле - 15-Jan-2016 at 13:32
За сè има вторпат
Back to Top
stef4o View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote stef4o Quote  Post ReplyReply #2549 Posted: 15-Jan-2016 at 13:45
Улица Симеон Кавракиров во непосредна близина на црквата Св.Три Светители.
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #2550 Posted: 15-Jan-2016 at 14:20

Фала ти за сликата. Од другата страна целиот ѕид е под скелиња, не знам зошто и оваа не е. Очигледно е дека зградата добила еден кат плус, веројатно инвеститорот за возврат ја обновува фасадата, зашто не видов табла на градот или на општината.
За сè има вторпат
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #2551 Posted: 16-Jan-2016 at 05:04

Ви благодарам на сите што помогнавте да го лоцирам објектот. Значи тоа е делот залепен за city gallery што гледа кон лумиксот. Таму почнувајќи од ГТЦ има неколку објекти залепени еден за друг па не ми беше јасно за кој точно се работи.
Што се однесува до критикана на Џоле дека е изгубена линијата мислам дека со другите фасади ќе се исправи.
За изгледот морам да кажам дека очекував повеќе на таа локација со оглед на тоа што на многу понеугледни места се направија поубави фасади. Но да почекаме да се заврши и со сити галерија па да видиме како ќе се вклопи фасадата во целиот проект.
не е лепенка, тоа е дел од објектот на Сити галери
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #2552 Posted: 16-Jan-2016 at 05:11

Originally posted by SkopjeZaVardar

За токму таа зграда, еден познат македонски археолог и историчар на уметноста (Василка Димитровска), тврди дека е единствениот претставник на арт-деко во Скопје. Ако тоа е вистина, и ако навистина и неа тргнат да ја префасадираат, тогаш стварно не знам што да кажам.

не е единствен претставник, има повеќе такви низ центарот, па и други делови на градот
на пример, ард-деко е и објектот на Кино вардар и оној на Пеко, а има и неколку примери низ Дебар маало... има и разни мешавини

мило ми е што барем некои од тие објекти не се чепкаат сега за сега, ама прашање е до кога
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #2553 Posted: 16-Jan-2016 at 05:15

Реков дека би ми се допаѓала кога не би била театарска кулиса туку вистинска фасада на вистинска зграда.
За тоа зборувам цело време, на некои овде им се допаѓаат фасадите, што е всушност најважно, но не им се допаѓа тоа што се работи за техника на структурни фасади или дополнителни фасади на постојните. Еве ја дефиницијата на за фасада *facade = the face of a building, especially the principal front that looks onto a street or open space*. Се останато е техника на правење на фасада, натур бетон (брутализам), цигла, малтер, алиминиум, камен, енергетски ефикасна со тервол или стиропор, гипсана, полиуретанска, структурална.. да не набројувам понатака. Овде е основна дилема дали треба постојниот стил на фасади да се преправа во друг стил, и тоа е дилема за дискусија. Јас за ова сум говорел многу, дека постојните фасади во централно градско подрачје, ниту по изглед, ниту по историска вредност не заслужуваат да останат такви какви што се, бидејќи никаде во европа во централните градски јадра нема купишта сиви гнасни социјалистички коцки.
не е проблемот во материјалите на фасадите, туку во принципот на кој се прават
реално, кога ете веќе ќе се одлучи за промената на изгледот на одреден објект, се разгледува што е можно да се примени врз него, ако не за заштита на објектот, тогаш чисто поради естетски причини... естетиката не е прашање на вкус и тоа дали на некој му се допаѓа тоа, туку се стреми на сите да им се допадне базирајќи се на наука

ова што сега се прави не е во ред, висечки параван врз објект... кога веќе си имаш замислено конкретна фасада и не чувствуваш потреба да пазиш на објектот, подобро сруши го и изгради нов
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #2554 Posted: 28-Jan-2016 at 00:44

За сè има вторпат
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #2555 Posted: 28-Jan-2016 at 01:16

ај другите објекти се наоѓаат во затворени блокови и ретко кој ги гледа од позади... ама ова бе? грам осет да се немало...

верувам сега објектот ви е многу поевропски на некои од вас

Edited by zabegan - 28-Jan-2016 at 01:17
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #2556 Posted: 29-Jan-2016 at 10:20
НОВИ ФАСАДИ ЗА ДВЕ ЗГРАДИ НА „ВОЛГОГРАДСКА“

Две згради на улицата „Волгоградска“ во Карпош 4 ќе добијат нови термички фасади. Подновата на објектите ќе ја изврши Општината на своја сметка, како дел од акцијата за обнова на фасадите што ја започна пред неколку години. Во случајов, надлежните процениле дека ќе потрошат околу 100.000 евра. Со изведба на фасадите, станарите од овие објекти ќе заштедат од постоечката потрошувачка за затоплување, а истовремено ќе се освежи и изгледот на објектите изградени пред неколку децении. Извесно е дека бојата и изгледот на фасадите ќе го задржат автентичниот изглед на зградите. Се очекува подновата да започне напролет, а во меѓувреме Општината треба да ангажира изведувач, за што веќе распиша оглас.

Инаку, Општина Карпош е првата општина во Скопје и воопшто во државава која почна да ги подновува фасадите на зградите на своја сметка. Сите ги менува со енергетски ефикасна фасада, притоа задржувајќи го автентичниот лик на надворешноста на објектите. Досега се подновени десетина фасади, а општинарите најавија дека во акцијата ќе бидат вклучени околу 100 згради.

http://www.utrinski.mk/?ItemID=3BC3226A7D0C0D49897DF77D26B06418
За сè има вторпат
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #2557 Posted: 29-Jan-2016 at 19:11
Originally posted by zabegan

ај другите објекти се наоѓаат во затворени блокови и ретко кој ги гледа од позади... ама ова бе? грам осет да се немало...

верувам сега објектот ви е многу поевропски на некои од вас

До пола им е европски.
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #2558 Posted: 30-Jan-2016 at 10:21
За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #2559 Posted: 01-Feb-2016 at 15:20
Машински факултет со нова фасада

За сè има вторпат
Back to Top
Dzeksi View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dzeksi Quote  Post ReplyReply #2560 Posted: 02-Feb-2016 at 18:54
[/IMG]

Stana praksa
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 126127128129130 165>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.645 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.