![]() |
![]() |
![]() |
Возен парк (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1718192021 42> |
Author | |
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
Кога ќе биде готов модернизираниот Шпанец од Колска и дали може некој да ми разјасни дали Шпанците воопшто имаат систем за греење како што имаат руските електро моторни возови Горбачов?
|
|
![]() |
|
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
Проблем со греењето на возовите кај нас се класичните патнички возови-вагони влечени со дизел локомотивата 661-Кенеди каде една серија нема парен генератор за греење на вагоните.
Шпанецот греење сериски има. А да, никој неможе да одговори кога ќе биде готов обновениот шпанец .... се надевам брзо Edited by Vladimir P - 06-Jan-2009 at 01:44 |
|
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|
![]() |
|
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
За Нова година се возев со Кенеди и можам да кажам дека греењето беше супер со оглед на температурата од под минус 10 степени, во вагон се шетав без јакна.
Инаку, дали истото важи и за електричните локомотиви кои влечат патнички вагони? Хм, каде заглави романката од Кончар ![]() |
|
![]() |
|
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
За ел. локомотиви - возови не е истото, тие преку локомотивата ги снабдуваат електричните уреди за греење на вагоните со напон 1500V / 50 Hz, и греење има одлично (доколку истото не е расипано). Нема ама баш никакви вести за новата 462, приателите кој се во Кончар се на одмор за точни информации, така да мора да има некоја доработка штом до сега не пристигна. |
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Денеска, ледено но убаво со вакви обновени вагони
![]() |
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Од се срце се надевам дека Македонија ќе го реализира овој проект и нема да бидеме последната земја во Европа (не рачунајќи ја Албанија) која има оваков рекоструиран историски воз, за промоција и туризам.
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Еве ја и самата локомотива која треба да блесне во сиот свој сјај
![]() И краток клип од истата |
|
|
![]() |
|
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
ne preostanuva nisto osven da se nadevame
![]() |
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
![]() А нема некоја малку позачувана? Уствари колку воопшто парни локомотиви има кај нас? Во било каква состојба, има ли некоја бројка? |
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Ова е во многу полоша состојба од предходната исто во Велес ЈЖ 01-046
![]() Видео клип од истата И третата која е во Гевгелија JZ 61-011 и е во добра кондиција но е мала за оваква намена ![]() Сума: 3 парни локомотиви од 1435 мм (нормален колосек), 1 локомотива 760 мм (тесен колосек која никогаш не работека во Македонија) и 2 локомотиви од 600 мм (тесен колосек од 1916 година кои се права езотерија) една во Кичево и втората во Горче Петров Следат и овие слики |
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Локомотивата серија 83 во Лисиче во сообраќајниот школскиот центар
![]() Бригадната локомотива серија 99,4 во Кичево ![]() Бригадната локомотива серија 99,4 во Горче Петров ![]() |
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Валдимир има ли можност за модифицарењо за осната ширина на локомотивите. Техничка можност сигурно може да се изнајде, ама дали се практикува тоа низ свет, дали си слушнал за некој таков случај?!
Оваа локомотивава што е наменета за реновирање многу ми изгледа хаварисана, тешко да излезе од таа рѓа нешто. Којзнае колку железо само ќе треба да се смени!! Но чим веќе се нафатиле, тогаш ваљда има шанси да се оправи. На првата слика од локомотивата што ќе се реновира, малку погоре се гледа позади ѓепекот за јаглен. Да не имаш некоја слика од близу?! |
|
![]() |
|
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
![]() Ептен е крнтија али ако успеат убаво да ја реновираат замисли какви before and after слики ќе имаме
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Порано во времето на парни локомотиви во некој случаи се практикувало да се промени ширината за некој потреби. Денес се гледа да се зачува аутентичноста до секој детал.
Иначе ако мислиш за промена на онаја лок. од 760 мм, таја возела на Шарган - „Шарганска осмица“ денес една од атракциите во Србија, заедно со „Романтика“ и „Плави воз“. Еве ја денес словеначката 33-037-ката сликана од приателот Дејан кој ја има онаја репортажа за железн. во МК, која чак беше во полоша состојба од нашата. Така да денес нама крш кој не може да се направи ![]() ![]() ![]() П.С. Во Германија не остана парна локомотива не обновена, буквално сите се обновени и во употреба Edited by Vladimir P - 16-Jan-2009 at 23:03 |
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Со lslcrew отворивме тема на вчерашниот митинг за неискористеноста во МК на транспорт на возила со железница.
Колку дилериве на автомообили плаќаат за камионски превоз низ цела ЕУ со сите тие патарини, бензини, дневници, шофери и ризици. Дали е монопол на некој камионски превозници или неинформираноста на самите дилери ???!!! Еве еден тип вагон за пренос на возила, кој во цела ЕУ се користи за транспорт кој далеку е поевтин и поедноставен од камионскиот. ![]() Некој го користи како сенка на своето југо ![]() |
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Владимир незнма што да додадам гледам си пишал резиме на муабетот. Овој вагон го памтам тука дека стои 10-15 години и никој воопшто го нема помрднато, а камоли да се искористи. Вака ми изгледа дека е само конструкција и дека воопшто не ни кошта многу еден ваков вагон да се купи или па да се реставрира. Стварно не ми е јасно зашто увозниците на автомобили не ги користат благодетите на железницата?!
п.с. Валдимир да не знаеш случајно зашто е вагонот прекршен на пола?! Дали е поради кривините што треба да ги совлада или можеби се работи за два вагона?! п.п.с. Капацитетот од око можам да проценам дека е околу 8 до 10 коли што е сосема исто на еден камион кој има барем три пати повеќе трошок одколку еден вагон. |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() Значително е поголем од камионска полуприколка. И мене ми е вистинска мистерија што е работата, зошто не се користи железница за оваа намена ![]() Edited by Cloverstack - 18-Jan-2009 at 14:47 |
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Јас ја гледам причината за ова во тоа што за да се исплати патот на возот од да речиме Германија до Македонија треба да има барем 10 вакви вагони, бидејќи по некоја лаичка математика локомотивата троши 10 пати повеќе гориво отколку камионот за да го направи тој пат (може не е десет но камионот плаќа плус давачки па ајде нека е факторот 10). Од тоа следува дека 10 камиони (со 1 приколка) би потрошиле колку една локомотива со 10 вагони, логично. Не се правам паметен, цела поента ми е дека нема кај нас увозник кој увезува по 10 камиони наеднаш со автомобили. Колку што сум чул/видел максимум 2 камиони на месец дена, и тоа во екстремни случаи (во најдобар случај). Е сега зошто не се здружиле повеќе дилери да увезат на заеднички трошок цела композиција со 10 вагони со различни марки на автомобили, не ми е јасно, но сигурно си имаат свои пресметки, кој кога и колку може да увезе, па им е тешко да се усогласат. А нормално дека би ја користеле железницата штом станува збор за профит... Можат и со германски вагони да увезат од Германија, не се проблем вагоните, но ете...
|
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() А зошто мора да се само вакви вагони во композиција? ![]() Најголем дел од товарните композиции и онака се вистинско шаренило од најразлични клиенти, типови на вагони и товари. Се склопуваат и преуредуваат на ранжирни станици. Не е проблем да се вметне 1-2 или повеќе вагони по потреба. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Видиш не ми текна на то ![]() Ама сепак колку би ги коштало и така како што викаш? Некако не ми се верува дека е поефтино, знаејќи ги нашите бизнисмени, сè би направиле за поефтино. |
|
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1718192021 42> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |