Скопска чаршија |
Post Reply | Page 123 21> |
Author | ||
La Linea
Senior Member Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
Quote Reply
#1 Topic: Скопска чаршија Posted: 23-Dec-2007 at 02:06 |
|
Франција помага за зачувување на Скопска чаршијаРечиси десетина години експерти од Франција помагаат да се зачува Старата скопска чаршија. Но, велат дека не само на црквите, џамиите, амамите, треба да се обрне големо внимание и на дуќаните и куќите во чаршијата. Тие се дел од културното наследство, но за жал малку се знае за нивната вредност. „Изгледаше дека наследството на Старата скопска чаршија се руинира и чаршијата губи една од своите функции и дека градбите многу бргу го менуваат својот изглед, барем од она што може да се види на прв поглед од фасадите“, изјави Марилиз Ортиз, директор на Асоцијација на градови со културно наследство. Во соработка со експерти од Македонија направиле попис на 100 куќи од чаршијата. Ваквата инвентаризација на објектите е од големо значење, затоа што благодарение на неа може да се направи детален урбанистички план за чаршијата. Сопствениците ќе знаат каква вредност имаат нивните куќи и дуќани и што се ќе можат да преземат за да ги заштитат. „Истакнување на вистинските вредност кои можат да бидат прикажани и преку поголеми делови од објектот и низ целосната слика на објектот, но и преку одредени сочувани автентични елементи, на пример камени автентични прагови или камени довратници на излозите кои кажуваат дека тука станува збор за постара градба од она што навидум изгледа дека претставуваат голем број од дуќаните“, вели Константин Димитов, архитект конзерватор. Еден од големите лобисти за ревитализација на Старата скопска чаршија, Лиле Поповска вели, дека француските експерти помагаат во изработката на законот за чаршијата. „Тоа е она што го баравме јас како пратеник, со години го бараме повеќе луѓе од тоа лоби за Старата скопска чаршија. Тоа е она на што инсистираше и екипата од фондацијата Рамковски, кога инсистиравме, разговаравме со многу луѓе од градот Скопје за да се заинтересираат и исто така, од институциите на државата баравме да се заинтересираат и да ја донесат оваа регулатива“, рече Лиле Поповска, пратеник. Повеќе од 20 години се прават проекти за ревитализација на чаршијата, но досега речиси ниту еден не успеал да го врати живото во стартот јадро на градот. www.a1.com.mk/vesti/default.asp?vestID=87697 Edited by pbanks - 05-Nov-2008 at 14:34 |
||
gotsomekicks
Senior Member Joined: 01-Sep-2007 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 305 |
Quote Reply #2 Posted: 23-Dec-2007 at 14:15 | |
Повеќе од очигледно е дека старата чаршија не заживува поради други причини, а не се криви праговите и останатите ситници. Ми се чини дека по потребно е да се отворат некои клубчиња, ресторанчиња кај што сите ќе се чувствуваат на место. Чаршијата е прекрасна и криво ми паѓа кога ќе се сетам како ме шетаа моите ко дете таму. Инаку, незнам дали сте чуле, но скоро отвори врати едно кафуле/клуб (ако не се лажам Арт 108 се викаше) таму и доста го фалат. Во секој случај, фала на д френч и на било кој друг што ја поддржува оваа иницијатива. Edited by gotsomekicks - 23-Dec-2007 at 14:17 |
||
La Linea
Senior Member Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
Quote Reply #3 Posted: 05-Jan-2008 at 11:51 | |
Се сомневам дека новинаркава знае за каква културолошка патека станува збор - од текстов навистина не можам да разберам дали станува збор за некаква физичка, пешачка патека која ќе минува покрај овие институции, и ќе има некои знаци покрај неа и табли со објаснување, или ШТО? Навистина не ми е јасно... Фино да му текне на некој да го заживее културниот живот во Македонија. |
||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
||
Cloverstack
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
Quote Reply #4 Posted: 05-Jan-2008 at 15:53 | |
И мене не ми е јасно за што станува збор и како е тоа замислено. |
||
pbanks
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
Quote Reply #5 Posted: 05-Jan-2008 at 22:51 | |
eve go konkursot za 'kulturnata pateka' da vidite za sto potocno stanuva zbor
|
||
Cloverstack
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
Quote Reply #6 Posted: 06-Jan-2008 at 01:12 | |
Јас пак не разбирам... Дали ова ќе биде повеќе некој поим и маршрута, некоја повеќе апстрактна патека, можеби малце нашминкана, но пред се одбележана со објектите и културните збиднувања по нејзината должина. Или ова ќе биде пред се „физичка“ патека која треба да се гради и околу која треба да се подигнат разноразни содржини?
|
||
La Linea
Quote Reply #7 Posted: 06-Jan-2008 at 10:28 | |
Највероватно не се работи за поплочена патека, тоа е невозможно да поминува низ Центар, Камениот мост и чаршијата, туку за некаква линија на случувања, манифестации, можеби, или линија на музеи на отворено со патокази и табли со објаснување за поминувачи.... Само тоа ми звучи изводливо. |
||
|
||
Cloverstack
Quote Reply #8 Posted: 11-Jan-2008 at 01:10 | |
Не знам што да мислам за ова. Ќе мораме да почекаме да видиме што точно ќе направат, а тогаш ќе биде веќе касно...
Меџити тврди дека се е регуларно, ама тој не е човек за да може баш многу да му се верува... Ако си турка пак нешто на диво, единствена вина е на институциите што спијат! http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=3B6062BE5945F24983ECC4E6934F5686
|
||
La Linea
Quote Reply #9 Posted: 11-Jan-2008 at 01:25 | |
Ако биде така како што е објаснето во статијава, не гледам зошто да не се изгради таа порта
|
||
|
||
Cloverstack
Quote Reply #10 Posted: 11-Jan-2008 at 01:30 | |
Се слагам, ама тоа „ако“ што го спомнуваш е големо „ако“ Прво за Меџити мислам не треба нешто посебно да коментирам... Видовме на дело како работи А и во институциите немам баш премногу доверба... Мојов негативизам не е дојден од ведро небо... Имам премногу лоши искуства, па секогаш кога ќе слушнам нешто да се гради, место да се радувам (што би било нормално), прва помисла ми е дали пак нешто ќе се усере и дали ќе се направи штета наместо корист. Edited by Cloverstack - 11-Jan-2008 at 01:32 |
||
pbanks
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
Quote Reply #11 Posted: 11-Jan-2008 at 17:38 | |
Пред некое време имаше интересна објава на оваа тема но пропуштив да ја постирам овдека. Имено Градскиот конзерваторски центар кој своевремено (пред година и кусур) ја стопираше портата на Меџити со образложение дека неможе да се гради без нивна ревизија на проектот и нивно мислење сеуште ја немал изработено таа ревизија и мислење. Додека апсолутно го подржував стопирањето на изградбата на портата во тоа време необјасниво ми е зошто треба година дена за да се изготви проклето мислење или ревизија. Тогаш Меџити (со право) се закануваше дека ќе продолжи со градба бидејќи непотребно се губи толку време. Последнава објава ваљда укажува дека дека притисокот вродил со плод и Градскиот конзерваторски центар си ја завршил работата. За самата порта сум апсолутно ЗА. Веројатно нема комплетно да го реши проблемот со возилата во старата чаршија но сигурно ќе го намали а тоа е добар почеток. |
||
La Linea
Quote Reply #12 Posted: 21-Jan-2008 at 14:22 | |
Ако е единствен начин да се спречат коли да возат низ Чаршијата, јас сум 100% за портава. Без разлика што е дивоградба
И ПОКРАЈ ЗАБРАНАТА ОД УПРАВАТА ЗА ЗАШТИТА НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО Чаир ќе си ја догради портата во Чаршијата Капијата ќе биде висока 6,7 метри и ќе биде изработена од бел и розеникав мермер, мазен камен и од бакар Општина Чаир ќе продолжи да ја гради портата на
влезот во Старата чаршија, од страната на Бит-пазар, штом ќе се
подобрат временските услови, најавуваат општинските власти. Портата ќе
биде висока дури 6,7 метри и ќе се гради и покрај забраната од Управата
за заштита на културното наследство. Секој објект што без одобрение од
Управата се гради во Чаршијата, која е споменик на културата, е
дивоградба. Анела Петрова Edited by La Linea - 21-Jan-2008 at 14:22 |
||
|
||
pbanks
Quote Reply #13 Posted: 21-Jan-2008 at 14:35 | |
и јас сум бидејќи управата за културно наследство имаше година дена време да се произнесе за работава и да даде свое решение. Искочи дека тоа време само отиде во ветер како и обично. Општина Чаир можеби ја крши процедурата но е сосема во право во овој случај. Неможе мали луѓе на големи позиции вечно да кочат се живо и диво, па дури и една пишлива капија со рампа. |
||
gotsomekicks
Senior Member Joined: 01-Sep-2007 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 305 |
Quote Reply #14 Posted: 21-Jan-2008 at 15:21 | |
Капијата ќе биде висока 6,7 метри и ќе биде изработена од бел и розеникав мермер, мазен камен и од бакар.
Можам да замислам каков кичерај ќе биде... |
||
lslcrew
Senior Member Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
Quote Reply #15 Posted: 21-Jan-2008 at 15:50 | |
Ова е само еден проблем што некој сака допвра да си пишува историја. Оваа порта е повеќе политички него инфраструктурен проект. Сепак розева во секој случај е кич. Турската чаршија треба да функционира како посебна единка во целост, која ќе биде по ингеренции на градот. Мислам нешто како покраина во градот. Да си има управник како градоначалници во другите општини. Скопје треба да функционира двослојно. Како и да е Скопје е жртва на двојазичноста, ама се надевам дека оваа влада ќе го реши тоа.
п.с. Ја неам видено тема за административно фукционирање на градот, закон за Скопје итн. ај ако има ве молам пишете каде е, или па отворете зашто тоа е големо урбано прашање. |
||
La Linea
Quote Reply #16 Posted: 07-Feb-2008 at 17:39 | |
Какво лицемерие од Паско Кузман, кој, грубо го крши Законот за заштита на спомениците на
културата со тоа што сака да гради куполи на споменик на културата од прва категорија, а не сака да дозволи изградба на порта, која има многу добри причини за да биде изградена.
|
||
|
||
mitatos
Senior Member Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
Quote Reply #17 Posted: 07-Feb-2008 at 19:26 | |
Vo pravo si la linea ,pasko kuzman malku preteruva vo nekoi raboti ,naumil covekot nesto na svoja glava i misli deka cel svet e negov ama toa mu e katastrofalna greska, tvrdinata vo ohrid trebase da ja rekonstruira i ja zaeba ,mislam deka ne go biva tipov za ZACUVUVANJE NA KULTURNO NASLEDSTVO posto kako prvo on ni samiot nema nikakva kultura
Toa e moe mislenje sepak. |
||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||
La Linea
Quote Reply #18 Posted: 07-Feb-2008 at 19:41 | |
Јас вчера бев на тврдината, и мене ми изгледаше сосема пристојно реконструирана(од надвор). Е сега, околината е ужасна, нема некаков концепт во уредувањето, а внатре е пеколно досадно. Нема никакви интересни содржини. Се е раскопано а нема ни еден археолог. Единствено добро нешто е погледот на Охрид. А ако бројот на туристи е намален како што викаат, верувајте ја најдов причината. Имаше некои туристи од Холандија Германија Бугарија(и туристички водич им беше некој бугар, па сега видете). Луѓето си платија најнормално , ама не претпоставуваа дека ќе им дојде еден човек со гајда, луѓе верувајте, од почетокот до крајот на нивната прошетка, тортурата траеше некој пола саат,без прекин. Ама вие не сте свесни колку одвратно звучеше. Гајдата очигледно беше дупната или што ти знам и така ги следеше околу цела тврдина, а луѓето кутрите не знае што да прават и само се шетаа така и ќутеа. Срамотилуци, место да видат некаква средновековна тврдина, единствена од многу аспекти во Македонија, туристите гледаат нешто што личи на обраснат бункер, како од СССР. Edited by La Linea - 07-Feb-2008 at 19:42 |
||
|
||
mitatos
Senior Member Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
Quote Reply #19 Posted: 07-Feb-2008 at 19:46 | |
ja letovo koga bev duri ne me pustija da vlezam vnatre mi rekoa posle 4 rabotime ko da e nekoj si drakstor a ne istoriski fakt ,pa zatoa ne napraviv sliki od ohrid toa e za sramota ,naseto kale kaj i da e barem e malku po uredena vo vnatresnosta ,no tvrdinata vo ohrid barem gi ima site zidini so pateki koj znae kolku ubavo bi izgledalo :(
|
||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||
La Linea
Quote Reply #20 Posted: 07-May-2008 at 10:06 | |
Еве ја портата што ја прават во чаршијата.
|
||
|
||
Post Reply | Page 123 21> |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |