Министерство за надворешни работи |
Post Reply | Page 123 38> |
Author | ||
Dave Gahan
Senior Member Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
Quote Reply
#1 Topic: Министерство за надворешни работи Posted: 10-Apr-2009 at 12:38 |
|
Не верувам дека е отворена тема за овој објект - Министерство за надворешни работи. Во конкурсниот материјал за хотел на плоштад Македонија (да не кажам тендерот) дадени се материјали со кои се посочува во кој правец треба да се движат решенијата за новиот објект (нечуено и невидено во историјата на архитектурата и воопшто човештвото) и како репер објекти се решенијата на К. Мангароски за Градска куќа и извесно Министерство за надворешни работи, за кој објект до сега ниту имало конкурс (или тендер како им е помило да го нарекуваат). Во прилог на ова скенирам една фасада (по кратката страна), колку да имате претстава за какво чудовиште се работи. Ако има некој повеќе информации, отворете нова тема и префрлете го постов....ме интересира точната локација на објектов, сега министерството се наоѓа во близина на Градската болница, ако добро се сеќавам, дали е ова на таа локација или некаде на плоштадот?!
Academism reborn! Ако сакате ќе ја дополнам галеријата со другите фасади!? п.с. Поздрав до сите архитектонски форми на здружувања во РМ (комори, асоцијации, факултети), што седите со затворени очи на ова унаказување на градов! |
||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
||
pbanks
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
Quote Reply #2 Posted: 10-Apr-2009 at 12:48 | |
те молам дополни ја галеријата и со другите фасади. Новиот објект на МНР се планира на локацијата карши Холидеј ин на ќошот пред МНТ. Ако овој проект е за таа локација блазесе ни. |
||
lslcrew
Senior Member Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
Quote Reply #3 Posted: 10-Apr-2009 at 13:11 | |
Ова е маркицата 7.10 во ДУП Мал Ринг. Очигледно се работи за близнак на Уставниов суд, зашто колку што можам да заклучам, сликата што ја пушти се однесува на западната фасада, а на сликата се гледа голема купола и мала купола испред нејзе, што значи дека има уште една мала купола позади големава. Значи ова ќе биде некој близнак на уставниот суд само што средниот дел нема да биде триаголнест него кружна купола.
|
||
Dave Gahan
Senior Member Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
Quote Reply #4 Posted: 10-Apr-2009 at 13:18 | |
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
||
ArchiTechTone
Senior Member Joined: 19-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 280 |
Quote Reply #5 Posted: 10-Apr-2009 at 13:19 | |
Лееј и ја го гледав конкурсот, и го приметив објектот. Условите на конкурсот се брука, и ептен е очигледно дека оној што ја проектирал градската куќа ќе го добие и конкурсот за хотелот Како воопшто можеле да го дадат тој објект во проектната документација, кога се наоѓа речиси километар подолу! Зошто Типо, Метропол и Ристиќева се заборавени? КОга веќе се прави објект на плоштад, мора да биде даден непосредниот контекст. Мајка бараат да го даваат објектот на МНР. Зашто тогаш не го дале и МНТ? Ептен се проѕирни! Демек се залагаат за дооформување наплоштадот, а немаат елементарни познавања како тоа се прави!
Скорз се испобунив со објектот на МНР. Ај што е ружен ко све остало што е во план да се гради...Ама она што највеќе ме буни е тоа што за објектов има готови изгледи, а јас не сум слушнал никаква вест дека имало воопшто конкурс за тој објект. Anyone? |
||
lslcrew
Senior Member Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
Quote Reply #6 Posted: 10-Apr-2009 at 13:30 | |
Даве Гахан, ај ако можеш и јужната фасада , да видиме каков влез се планира према вардар, пошто оваа што е постирана е северната фасада!
Ајде, Hit MEeeeee! |
||
schumi
Newbiе Joined: 07-Mar-2009 Location: ЧЕНТО Online Status: Offline Posts: 0 |
Quote Reply #7 Posted: 10-Apr-2009 at 13:39 | |
Незнам што всушност треба да значи сево ова... Ќе разберев да се два-три објекта во тој неокласичен стил, но го претераа веќе. Веќе и не знам за колку објекти се работи. А што е најлошо од се ги накрцаа сите во строгиот центар. Центарот стана буквално турли тава од различни стилови. Камениот мост, од турско време во комбинација со бруталистичките згради на мепсо, телеком и пошта, потоа дојдоа Соравија, Лумикс и сега Магос, за како јаготка на шлагот да ни ги плеснат и овие антички градби, а да не ја заборавиме и црквата. Како што вели рекламата, Скопско и се е можно.
|
||
pbanks
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
Quote Reply #8 Posted: 10-Apr-2009 at 13:44 | |
Зарем имаше конкурс за Уставниот суд? |
||
ArchiTechTone
Senior Member Joined: 19-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 280 |
Quote Reply #9 Posted: 10-Apr-2009 at 13:50 | |
добра поента!!! |
||
Dave Gahan
Quote Reply #10 Posted: 10-Apr-2009 at 13:54 | |
Лсл, намерно не ја постирам, затоа што е идентична, си го знаел архитектот својот стил - Правило бр.1 - СИМЕТРИЈА...
...сакам уште неколку детали да потенцирам. Причајте на КИРИЛИЦА!!! Извадок од текстот за кој при составувањето не е користенo повеќе од мал мозок...какви противречности!? Edited by Dave Gahan - 10-Apr-2009 at 15:37 |
||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
||
Cloverstack
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
Quote Reply #11 Posted: 10-Apr-2009 at 14:58 | |
Генијално! Едвај чекам лопата за да видам какво рефлектирачко стакло одбрале...
|
||
my Macedonia
Senior Member Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4089 |
Quote Reply #12 Posted: 10-Apr-2009 at 15:08 | |
mi se dopaga, kolku visoka ke bide (metri)
dave gahan, neli nema da ima problem kako sudot sto se gradi vo momentov??
|
||
Dave Gahan
Quote Reply #13 Posted: 10-Apr-2009 at 15:22 | |
Сериозно!? |
||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
||
Eden Decko
Newbiе Joined: 03-Feb-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
Quote Reply #14 Posted: 10-Apr-2009 at 15:30 | |
Јас мислам да почнам да учам латински зашто гледам владава ги врати сите мртви правци во архитектурата и уметноста, па изгледа ќе ги врати и мртвите јазици.
|
||
my Macedonia
Senior Member Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4089 |
Quote Reply #15 Posted: 10-Apr-2009 at 15:40 | |
koga se prasa nesto togas treba da ima i odgovor,,= ne mi lici na odgovor
|
||
Dave Gahan
Quote Reply #16 Posted: 10-Apr-2009 at 16:05 | |
Еве одговор: Нема податоци, ако видиш горе поубаво, објектот е даден како референтен во однос на обликувањето и нема никакви урбанистички параметри (венци, слемиња, не знам што друго), дури не е наведена ни локацијата.
Прашањето не го разбирам, проблем од каков карактер? |
||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
||
beTon
Senior Member Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3887 |
Quote Reply #17 Posted: 10-Apr-2009 at 16:11 | |
ова не требаше дефинитивно, најверојатно сакаaт да направат некаква стилска спојка со плоштадот МКД и дупот кај Црквата Пресвета Богородица. таквиот спој не е изводлив ниту пак издржан по кој и да било аршин, плус во контекст на позадина како МОБ, МФ и стакларникот на комерцијална! се можев да разберам до сега ама ова никако, ептен ја утнале локацијата за ваков стил, за тука единствено добро решение би била идејата на словенците за културен центар... www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=130&PID=34552#34552 ова сега вака навистина немам и несакам да имам претстава како ќе излезе на крајот, тука не смееше ни во гупот да се внесува никаква маркица со оглед дека навистина непотребно се преоптоварува самиот простор, особено што како појава вака сега како што се чисти овие два плоштади и кај Црквата Пресвета Богородица и кај МОБ прават една отворена целина која дава акцент на влез во културен реон, Црквата, НУБ, МОБ, МФ... |
||
pbanks
Quote Reply #18 Posted: 10-Apr-2009 at 20:40 | |
Еве што има евидентирано Кловер на 23.01.2009. Според текстов конкурс имало
Edited by pbanks - 10-Apr-2009 at 20:40 |
||
pbanks
Quote Reply #19 Posted: 10-Apr-2009 at 20:51 | |
Еве ја и локацијата 7.10
|
||
shyes
Senior Member Joined: 09-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 259 |
Quote Reply #20 Posted: 11-Apr-2009 at 11:02 | |
мене ми се допаѓа зградата, но не на таа локација.
|
||
Post Reply | Page 123 38> |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |