Сообраќајна сигнализација и информативни табли |
Post Reply | Page 123 39> |
Author | |
Cloverstack
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
Quote Reply
#1 Topic: Сообраќајна сигнализација и информативни табли Posted: 10-Oct-2007 at 08:00 |
Се јавува потреба од издвојување на посебна нишка која ќе ја опфаќа целокупната сообраќајна сигнализација, без разлика на локацијата.
Воедно поради сродноста на тематиката и проблемите, разноразните информативни табли и слично исто така ќе бидат дел од оваа нишка. Edited by pbanks - 08-Dec-2008 at 21:59 |
|
pbanks
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
Quote Reply #2 Posted: 28-Nov-2007 at 00:58 |
Од Вечер....
|
|
Cloverstack
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
Quote Reply #3 Posted: 28-Nov-2007 at 01:17 |
О боже... - Секоја недела излегуваат со вакви најави. Тоа датира уште од времето на Пенов... А напредок некако слабо... - Кај момин поток треба клучка, а не репрограмирање на семафорите. За асфалтот подобро да не почнувам... - Три бисери е само една од оние крстосници што исфорсирано ги семафоризираа, ама по обичај аматерски. Па сега нормално дека се создаваат проблеми. На Јане Сандански наместо зелен (како што најавуваат со години), скоро беспрекорно функционира црвн бран. А кај три бисери треба еднаш да застане и сообраќаец, зашто има многу луѓе на кои не им се допаѓаат тамошните семафори па комплетно ги игнорираат. - Добро што приметиле дека се случува таква „чудна“ работа - дека сообраќајот во текот на денот варира... Ама не знам кого не фарбаат дека во денешно време програмирање на семафори е нешто толку тешко изводливо... Edited by Cloverstack - 06-Jun-2008 at 02:43 |
|
Cloverstack
Quote Reply #4 Posted: 29-Nov-2007 at 21:31 |
Ова беше начнато во текстот што го постираше pbanks, ама тука има нови моменти.
Инаку обратете внимание на болдираниот дел... Очигледно е обратно, само не знам кој го кажал тој бисер - дали новинарот си зел поетска слобода, или тоа го кажал г-ин Мартиновски. Се надевам дека е првото, од можноста да е второто ми се крева косата... http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=A131241AAD387B40807F142062199ED4
Edited by Cloverstack - 06-Jun-2008 at 02:48 |
|
pbanks
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
Quote Reply #5 Posted: 29-Nov-2007 at 22:02 |
neverojatno.... smajlivo ne e dovolno efektno za vakov retardiran komentar |
|
Cloverstack
Quote Reply #6 Posted: 27-Jan-2008 at 03:37 |
Нашиот прв радар за возачи веќе не функционира правилно...
Еве баш денеска кога поминував таму дефинитивно се уверив дека нешто не е во ред. Јас намерно возев 40 а пред мене и позади мене немаше никој на ооогромна далечина... Ама пак радаров почна да лупа некој броеви без врска (ко у песната на нокаут ). Ги мењаше бројките постојано, као да поминуваат 500 возила Еве да го документираме, ова е дел од нашата сообраќајна историја |
|
dejan
Senior Member Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
Quote Reply #7 Posted: 27-Jan-2008 at 03:46 |
Sto e ovoj radar?? Chitav i vo drug topik za nekoj radar...sto meri?? kolku brzo vozish?
|
|
Cloverstack
Quote Reply #8 Posted: 27-Jan-2008 at 04:11 |
да де
|
|
dejan
Senior Member Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
Quote Reply #9 Posted: 27-Jan-2008 at 04:13 |
Interesno, prv pat slusham za ovakov radar, mislam 'sam' da stoj.
|
|
lslcrew
Senior Member Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
Quote Reply #10 Posted: 27-Jan-2008 at 04:16 |
Јас пошто живеат во непосредна близина од радаров (ми се гледа од тераса), малце го имам проучено како функционира. Примарни возила кој што ги мери се оние од десната лента во правец кон радарот. Ако нема возило во таа лента ги мери оние во левата лента кон радарот, ако пак тука нема возило ги мери оние од спротивен правец. Да да од спротивен правец. Може понекад да се збуни кога две возила се движат паралелно кон него. А тоќна врдност сигурно ќе отчита ако си сам на улица и нема други возила во непосредна близина.
|
|
Cloverstack
Quote Reply #11 Posted: 27-Jan-2008 at 04:27 |
Интересно...
И ја помислив на таа опција (зашто иако јас бев сам во мојот правец, ме разминаа неколку возила од другата страна), ама одма ја исклучив затоа што нема никаква поента да ги менри тие другите. Тие ионака не можат да видат што покажува, а само може да се збунат оние што треба да ги мери. У секој случај многу глупо ако така го подесиле... |
|
lslcrew
Senior Member Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
Quote Reply #12 Posted: 27-Jan-2008 at 04:43 |
Така е подесено сигурно пошто ја и пешки кога имам идено и кога имало возила само од спротивен правец покажувало.
|
|
mitatos
Senior Member Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
Quote Reply #13 Posted: 27-Jan-2008 at 12:46 |
glupa investicija se tie radarite , kako sto se semaforite koi skoro gi stavija vo raskrsnicata kaj sudska palata ako se doblizis ke vidis deka pola od tie malite svetilki se izgoreni ( glupi semafori so poveke svetilki vnatre , 1 svetlo e dovolno ke se smeni i ajt gotovo ) ama toa e toa, nepotrebni stvari
|
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
La Linea
Senior Member Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
Quote Reply #14 Posted: 27-Jan-2008 at 12:53 |
Мислам дека се супер семафорите, многу по убаво се гледа во лето, наместо кај обичните семафори кога не се разликува дали е црвено жолто или зелено. А не ми е јасно зашто се гасат сијаличките, ЛЕД диодите имаат многу подолг животен век од обична сијалица, башка потешко може да се уништат. Највероватно неквалитетна изработка.
|
|
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|
mitatos
Senior Member Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
Quote Reply #15 Posted: 27-Jan-2008 at 12:56 |
pa toa sakav da kazam deka se nekvalitetni ) no zborot mi bese deka tie malite diodi treba cel semafor da simnat za da gi smenat, a sjalickive mnogu polesno se menjavaat ,inace koga ima ubavo staklo postaveno na semaforot i peku den se gleda, ako gi odrzuvat ocistat ,ama toa kaj nas tesko
|
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
pbanks
Quote Reply #16 Posted: 27-Jan-2008 at 13:01 |
не си во право другар. лед диодите имаат многу поголем век на траење од обичните сијалици, испуштаат сноп на светлина со многу поголема продорност и затоа може да се види убаво и дење а и се многу поефикасни енергетски. Но дефинитивно си во право дека се работи за неквалитетна изработка и како што е обичајот кај нас наместо чекор напред се прави чекор назад. Колку што приметувам по веснициве кога пишуваат за нови семафори во 99% случаи се работи за домашна продукција од некоја фирма Електро софт. |
|
mitatos
Quote Reply #17 Posted: 27-Jan-2008 at 13:06 |
haha moze se MADE IN CHINA ,toa mi bese zborot i mene deka se nekvalitetni, ja sakav da kazam deka drugite semafori se polesno odrzlivi od kolku ovie, a za nivniot efekt znam deka pobeke svetat i poubavo se gleda i denje i noke , no bukvalno mozam da kazam deka vo skopjevo nema nitu eden asalen semafor
|
|
|
|
Cloverstack
Quote Reply #18 Posted: 27-Jan-2008 at 13:10 |
Да, LED се сигурно многу посупериорни од класични семафори на многу полиња.
А што се однесува до радарот, и јас имам поделено мислење за неговата корисност... Но одбројувачи на семафорите дефинитивно се корисни според мене. |
|
mitatos
Quote Reply #19 Posted: 27-Jan-2008 at 13:21 |
hahahah ne gi spomnav niv )))))) znam deka ti se slaba tocka hehehe
ama kazi koj e toj budala sto na 70 sek semafor ke ja gasi kolata za da pomine 1 minuta i demek nema da go zagade vozduhot???? nemame kultura nie, aj jas i ti ke go pravime a sto e so drugite??? tie semafori jas bi gi trgnal odma heheh |
|
|
|
UrbanFreak
Senior Member Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
Quote Reply #20 Posted: 27-Jan-2008 at 13:25 |
Хехехе со среќа со ЕлектроСофт. Они ги изработуваат и паркинзите на ЈП Градски Паркинг со многу фуш бар код скенери, па секој пат кога ви требаат 30-40 секунди да мавтате ко луди пред паркинг рампа со картичката да ве пушти ЕлектроСофт се виновниците по кој треба да пцуете.
Ова со семафорите не сум знаел дека се они но сега ми е јасно зошто прегоруваат диодите. Инаку диодите покрај се останато имаат значително помала потрошувачка на електрична енергија, и речиси да немаат греење.
|
|
Post Reply | Page 123 39> |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |