build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Спортски
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Телеком арена (арена Филип II Македонски)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 4950515253 209>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #1001 Posted: 17-Jul-2009 at 17:09
Дуле побарај неколку страни поназад имав нешто напишано, а и ти ако си запознаен подобро со фудбалот може да подобјасниш што уствари значи онаа планирана трансформација на клубовите што наводно треба да доведе до развој и од статус на граќански здруженија да станат фирми. Да се отвори можноста клубовите да имаат сопствени стадиони и објекти.
Back to Top
Dragan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dragan Quote  Post ReplyReply #1002 Posted: 17-Jul-2009 at 17:10
http://www.youtube.com/watch?v=1hetFrj6ccg
ve molim viditego, i nekolku strani ponazad imam konstatirano deka za prvenstven natprevar(mak liga) stadionot ke bide napolnet edvaj 10%,a za reprezentacija moze edno 80 do 90%.
No ota ne znaci deka ako ne se napolni vo mak liga stadionot ne trebase da se gradi, stvarno ke ostanese sramot kako galven grad da ima stadion sto sobira 20.000
Back to Top
Dragan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dragan Quote  Post ReplyReply #1003 Posted: 17-Jul-2009 at 18:06

На Хрватите им течат лиги од арена „Филип Втори“

Порталот „Индекс“ ги фали Македонците дека малку по малку во изминатите години го надградувале својот стадион, додека нивниот „Максимир“, иронично наречен „Хрватски Вембли“, ќе биде само селски во споредба со скопскиот

%20  
„Кога ние во Хрватска ќе видиме нешто вакво“? Со оваа реченица почнува текстот на хрватскиот интернет портал „Индекс“, со наслов „УЕФА го затвори Максимир поради светилките и писоарите, а Македонците „бонбониерата“ ја отвораат со Шпанија“, во кој со голема доза восхит се говори за проектот „Арена Филип 2“ и начинот на кој ќе изгледа најголемиот македонски стадион.

„Националната арена Филип 2 Македонски“ за помалку од еден месец со право ќе го носи тоа грандиозно име, зашто при крај се работите околу завршувањето на Северната трибина“, пишува Индекс.

Хрватските колеги жалат што истото тоа не им се случува и во Загреб, чиј стадион „Максимир“, пред неполн месец доби забрана од УЕФА за организирање натпревари од Лигата на шампионите.

„Секако, покрај воздишките се наметнува и споредбата со неславната ситуација на Максимир, кој според УЕФА, може да организира само квалификациски натпревари за пласман во Лигата на шампионите и Евролигата. Во неизвесност е дали на тој терен во иднина ќе игра и хрватската репрезентација, и сето тоа поради недостиг од елементарни сигурносни услови, да не зборуваме за удобност и комфор на гледачите“, пренесува најпосетениот хрватски портал.

Споредбата се врши со тоа што „Индекс“ ги фали Македонците дека малку по малку во изминатите години го надградувале својот стадион, додека иронично наречениот „Хрватски Вембли“ ќе биде само селски во споредба со скопскиот.

„На големиот македонски празник Илинден, националната арена „Филип 2“ ќе биде свечено отворена, а европскиот првак Шпанија доаѓа на гости десет дена подоцна, за прославата по повод 100 години фудбал во Македонија. Грандиозното здание ќе собира 30.000 гледачи и ќе биде гордост на нивната држава“, пишува меѓу другото Индекс.

„Филип Втори“ во многу што личи на мариборскиот „Људски врт“, двата стадиони се градени во облик на „бонбониери“ со капацитет до 30.000 гледачи, што е многу поевтино од обидите да се изградат стадиони од принципот „Арена“. УЕФА бара комфор, Словенија и Македонија и го даваат, а додека ние не се сетиме на тоа, може само да ни течат лиги гледајќи ги нивните објекти. А дотогаш, на една врата во Максимир се туркаат 10.000 луѓе и најмало стампедо може да биде фатално“, завршува приказната на Индекс.

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=71791042136&id=19&prilog=0&setIzdanie=21740

Edited by Cloverstack - 17-Jul-2009 at 18:12
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #1004 Posted: 17-Jul-2009 at 18:28
ц ц ц колку лесно почнуваме со занесување

Доволен е еден напис на хрватски портал (патем очигледно со сите сили критички насочен против моменталната состојба и случувања во врска со Максимир) и видете каков наслов осамнува кај нас.

Браво за Нова Македонија, сега се чуствувам како главен маалски фраер  Cool
Back to Top
maestro View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote maestro Quote  Post ReplyReply #1005 Posted: 17-Jul-2009 at 18:56
А да ни дадеа НМ линк од Индекс да се увериме на лице место што пишувало?
EDIT: Најдов.
http://www.index.hr/sport/clanak/uefa-zatvara-maksimir-zbog-zarulja-i-pisoara-makedoncima-bombonijeru-otvaraju-spanjolci/441907.aspx

Инаку, ме интересира друг детал, стабилноста на новата трибина.
За јужната знаеме дека издржала 30тина година, ама за новата како да бидеме сигурни дека е стабилна и дали се користеле квалитетни материјали?

Edited by maestro - 17-Jul-2009 at 19:06
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #1006 Posted: 17-Jul-2009 at 19:08
Originally posted by maestro

Инаку, ме интересира друг детал, стабилноста на новата трибина.
За јужната знаеме дека издржала 30тина година, ама за новата како да бидеме сигурни дека е стабилна и дали се користеле квалитетни материјали?

Ај те молам

Таман работа

Edited by Cloverstack - 17-Jul-2009 at 19:09
Back to Top
maestro View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote maestro Quote  Post ReplyReply #1007 Posted: 17-Jul-2009 at 19:12
Originally posted by Cloverstack

Ај те моламТаман работа

Таман работа, јас само сакав да прашам.

Инаку Индекс не се свесни очигледно дека исток и запад сеуште не се изградени.
Башка и сликите кои се ископале се постари.

Edited by maestro - 17-Jul-2009 at 19:15
Back to Top
46&2 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote 46&2 Quote  Post ReplyReply #1008 Posted: 17-Jul-2009 at 19:45
LOL за насловот на текстот (иако мислам дека треба на нас Македонците да ни го даде чувството дека сме во нешто понапред) ...сепак не го оправдувам

БТВ разгледав слики од стадионот во Марибор и не знам по кој основ ги споредуваат овие два стадиона. Видов и дека Словенците направиле лош избор на столчиња кои не се на преклопување Big%20smile.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #1009 Posted: 17-Jul-2009 at 19:51
Што толку се фативте за наловот. Насловот воппшто не е тенденциозен, туку само малку ја преувеличува ситуацијата одоште е. И тоа преувеличување воопшто не е страшно да се направи. Па мајку му страт не се работи за некоја тема од државно значење за да треба со толкава озбиулност да и се пристапи. Си дозволиле во Нова Македонија да направат мала дигресија (ако може така да се каже), а и во самиот текст до некаде се оправдува насловот правејќи паралела меѓу Арена Филип Втори и Максимир. Воопшто не сваќам зашто ве иритира насловот, зашто би предизвикал да го искоментирате?! Dunno Понекогаш насловот е "оружјето" на новинарот дфа го привлече читателот да го прочита текстот и немора тоа да биде толку озбилно колку што го направивте!

Edited by lslcrew - 17-Jul-2009 at 19:53
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #1010 Posted: 17-Jul-2009 at 20:10
Како бе лсл не гледаш никаков проблем во насловот. Дебилен е, не доликува на сериозен дневен весник, а и навредлив е. Да имаше таков наслов во хрватски дневен весник дека на Македонците им течеле лиги за икс работа, мене воопшто немаше да ми се допадне.
А се слагам дека може да се протолкува како „оружје“ за привлекување на внимание на читателот, ама преку таквото ми е од таа пракса, поготово кога вака ќе се претера.

Сите сме пресреќни со новава трибина, ама зошто задоволството да го искажуваме на ваков невкусен начин.
На крајот на краиштата насловов е повеќе индикатор на некои наши комплекси, ништо повеќе.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #1011 Posted: 17-Jul-2009 at 20:49
Од аспект на Хрватите се слагам дека може да биде и навредливо! Но ова нити е прв нити последен "дебилен" наслов и е со многу послаб интензитет од тоа што го прави на пример Вест секојдневно и тоа на насловна страна! Барем Нова Македонија ја ценам некако повеќе од другите весници па затоа и може би субјективно и оставам простор да си допушти ваков наслов кој, ќе повторам, има доза на вистина во него!
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #1012 Posted: 17-Jul-2009 at 20:58
Баш ако Нова Македонија е посериозна не треба да се бламира вака, а не тоа да биде оправдување.

Ама џабе го праиме муабетов, тотално е вон тема.
Back to Top
Дуле View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Дуле Quote  Post ReplyReply #1013 Posted: 17-Jul-2009 at 22:18
 За ЛСЛ
Дека у Македонија има некоја фирма која што ќе вложи пари во Вардар рецимо, и тоа вложување ќе опфати целосна сопстевеност на клубот и откупување на стадионот мало морген. Секој странски клуб си е поделен као фудбалски клуб Арсенал и исто има и Холдинг копманија Арсенал исто, и тука наравно се праат милионски приходи, потоа Јувентус си е со Фиат и така натака. Според мене убао е тоа шо навијачите пробуваат нешто со ова со сезонските карти бар колку толку пари да се извадат, али Владата мора да проба бар со тие земји што има дипломатски односи бар да проби преку нив вака и вака имаме клуб, му кажуваат историја за него ваков таков и ако сте заинтересирани да си го земете под ваше. Едно време знам имаше Арапи тука у нашава држава. Али што мислиш ти дека нашиве токму тоа го сакаат??? Ма си викаат кој ве ебе!!! Додека секакви селски пилиштари ќе ги водат клубовите ради свој интерес, да дае господ тие украдени пари аир да не видат ама тоа е. Али утре никогаш не се знае како ќе биде. Пример доага некој арап и вика еве 200 милиона за Вардар. Или па сеа кој ли да беше директорот на Вардар, може некој да дојде да вложи пари да стане сопстевеник али името на стадионот да се смени пример у Дуле ал Дулевич шта ја знам, и за тоа Вардар си зима пари и тоа големи као што направија Арсенал. Новиот стадион требаше да се вика Ашбуртон Гроув пошо така се вика тоа местото, али Арсенал го даде да се вика Емирати ама си зима јаки пари за тоа. Така да и да се соберат не знам 5000 евра од продажбава на сезонскиве билети тешко дека Вардар ѓе го глеаме у Европа па макар и Уефа. Сеа можда ја претерувам со арапскиве инвестиции ама лекот е парите. Дали домашен дали балкански, европски или светски инвеститор каков сака нека е само државата да се потруди да најде каков таков али озбилен а не прво дај да видиме шо има за нас па после за клубот.
Back to Top
Дуле View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Дуле Quote  Post ReplyReply #1014 Posted: 17-Jul-2009 at 22:21
А исто и ова. Секој голем клуб се знае си има академија за футбал. Се запишуваш као мал си учиш школо и тренираш футбал. На крај зимаш диплома од факултет и ако те бива за футбал ќе играш а ако не со дипломата и ајт барај си работа. Али овие работи веќе се направени пред многу години а ние уште ни семки не можеме да внесеме у стадион!!!
Back to Top
Macedonian View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Macedonian Quote  Post ReplyReply #1015 Posted: 18-Jul-2009 at 11:19
Ima mnogu talenti vo Makedonija sto igraat mn dobro fudbal no nema koj da gi primeti i kaj da igraat:SNekolku uspeale da otidat vo stranstvo i da imaat dobra kariera.Kaj go sporedile so ljudiski vrt vo maribot?!?!?!pa toj dali 10 000 sobira.Nasiov ke sobira edno 35000-40000 sedista.Inaku za stadionot Maksimir,bev ednas so edna grupa koga nemase nikoj vlegovme i Tapa e :S site sedista se razlicni po boja na edno mesto gleas grupa plavi i odma do niv zeleni crveni,ne e renoviran,no sepak se drziI dajte slki ponovi ako ima od gradenjeto

Back to Top
Дуле View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Дуле Quote  Post ReplyReply #1016 Posted: 18-Jul-2009 at 11:37
Дека има таленти тоа да, тоа ти е исто ко кадар шо излага од факултет значи хиперпродукција на кадар. ама за кого да игра и каде.  како да играат како да продолжат да тренираат кога ни кашка надеж некој не им дава за да продолжат. пола и више се откажуваат почнуваат да пијат да пушат и одма се губи форма. Кога државата ќе застане зад секој спортист ама не мислам да му се даваат по 1000 денари на месец туку ако више не можат секој спорт да го опфатат нека видат кој спорт највеќе иде па на тој нека се фокусираат само па даље ќе видиме.
Back to Top
Дуле View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Дуле Quote  Post ReplyReply #1017 Posted: 18-Jul-2009 at 11:42
Лелелелеее замислете почне да врне као со Хрватска и доле теренот ти е одма козметички салон и да можете со моќта на калта вашето лице да го доведете до перфекција))) па после и Бекам со Вики ќе доагаат овде слушајте вие, па тоа пари од туристи и опааа пари за уште за 2 стадиона ќе имаме
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #1018 Posted: 18-Jul-2009 at 13:04
Ајде олабавете со фудбалскиов муабет форумов сепак не е за тоа.

@Dule ти скрив еден пост, можеш да видиш кој, нема место на форумов за такви доскочици, ти беше пратен линк до правилникот до кој овде се држиме.

Back to Top
vendetta View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote vendetta Quote  Post ReplyReply #1019 Posted: 18-Jul-2009 at 18:14
Незнам дали знаете дека Пољуд има ист (сличен) проект со нашиов стадион?
Гледам правеле споредба со тој на марибор што врска нема...
------------------------------
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #1020 Posted: 18-Jul-2009 at 18:17

Секогаш постоел тој мит дека Пољуд е ист, дека се работи за идентичен проект и дека уствари требало да се гради кај нас ама ете не се изградил итн... Незнам колку од ова е вистина, мене ми звучи без врска таа приказна.

Како и да е има некои слични црти но сепак се два различни стадиона. Иако Пољуд е убав и останува да биде меѓу најубавите на балканот од она што го гледам до сега освен ако не запрскаат сериозно со екстериерот нашиот стадион повеќе ми се допаѓа. Силуетата која почнува да ја добива спрема мене е феноменална.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 4950515253 209>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.648 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.