![]() |
![]() |
![]() |
Скопје после земјотресот |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 45678 30> |
Author | ||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
![]() од фото.идивиди Edited by pbanks - 08-Aug-2009 at 13:27 |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
ја мислам дека требало да ја реконструираат зградава, чисто поради тоа што повеќе би одговарала на лепенката одколку онаа што е сега
![]() |
||
![]() |
||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|
Poveketo se od LIFE magazin ,nekoi se drugi sliki sto gi najdov na net.
1. ![]() 2. ![]() 3. ![]() 4. ![]() 5. ![]() 6. Biblotekata edna od najubavite objekti spored mene vo togasno skopje. ![]() 7. Hotel Makedonija ![]() 8. ![]() 9. ![]() 10.Hotel Makedonija 2. ![]() 11. Oficerski dom ![]() 12. Ovie objekti ne mozam da gi lociram kade se, sigurno do nekoj most, zelezniot ili betonskiot ne znam, no edniot e dosta ubav. ![]() 13.Narodna banka ![]() 14. ![]() 15. ![]() |
||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
штета што не го реконструирале целиот град тогаш
|
||
![]() |
||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|
golema shteta.......
|
||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Земјотресот колку бил штетен, од друга страна па толку повеќе му отворил на Скопје нови можности. Оно може изгледа убаво, ама па замислете само кој хаос ќе беше денеска Скопје ако останеше со истиот концепт од предходно. Некој од форумџиите да де пример и со Парискиот урбанист кој своевремено бил напаѓан за неговото дело, за да денес Париз е тоа што е! Еве и друг пример. Голем број евроспки градови ги имаат срушено градските ѕидини/бедеми за да можат на нивно место да отворат нови сообраќајни прстени околу градот. Да не ме ставите погрешно, јас сум за да реконструира објекти кој има услови да се реконструираат и вредност уметничка која вреди да се обнови. Но мора понекогаш да знаеме што преминало веќе во пречка за развојот и треба да се реалоцира или одстрани.
|
||
![]() |
||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
|
Колку ми останало во секавање едниот лустер од официрски дом е отиден цел во Белград а другиот заврси во отпад па од тамо дел отиде кај некој во централна МК ??!!
![]() |
||
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
значи се ми се поклопува со тогашните планови, освен градското јадро а инаку за се се согласувам со тебе, да не беше земјотресот, Скопје ќе останеше така уште подолго време (сметајќи дека со архитектурата било и тогаш години наназад) и понекогаш ми е многу тешко да го замислам без земјотресот животот во Скопје |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
zborot mi bese deka imalo mnogu ubavi objekti koi ne bile celosno unisteni od zemjotresot, eve zemete primer od oficerski dom ke vidite deka ne bil za rusenje, po se ona od vtorata svetska vojna berlin duri do den denes parce po parce del po del si gi rekonstruira katedralite i drugite impozantni objekti, sttarno ke nemase prostor za denesnovo skopje vo pravo si za toa, ali mnogu objekti se sruseni bez potreba ,i mnogu e izgradeno bez potreba, i ne znam dali graganite gi presuvale za tie proekti ili rabotele na svoja glava ,kako togas taka i denes nikoj nikogo ne prasuva, i sekoj gradi spored svojot plan i volja, da se nadevame deka nie ke bideme podobra idnina za razlika od postarite generacii
![]() |
||
|
||
![]() |
||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
|
![]() Не би се сложил со lsl, буквално сите градови го имаат зачувано старото градско јадро а градот го урбанизирале обично околу него или во близина на истото. |
||
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Vladimir edno prasanje za tebe, taa slikata pod reden broj 11. pozadi Oficerski dom ima edna zgrada so kupola, dali znaes sto bilo toa i za sto se koristelo ,posto go gledam deka ne padnalo po zemjotresot, znam deka tuka nekade bese hotel moskva drugoto mi e nepoznato.Ako imas nekoe info da spodelis so nas vo vrska so toa
![]() |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Vladimir za ovoj objekt mislev
![]() ![]() od desna strana od oficerski na kraj ![]() |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
За тоа се сложуваме, дека таков напредок можда немаше да има, но еве пример во следниот пост за мојето тврдење. |
||
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Таја улиица - кеј беше една од најубавите, иначе таја зграда со купола беше банка но чија ???, во моментот не ми текнува
![]() Пред неја и по неја беа прекрасни зданија а малку подоле и пасажот, (денеска - трговски центар). Иначе во една од тие куќи живееше една моја тетка и во куката меѓу другото имаше и лифт за храна од кујната која беше во долниот спрат до трпезатијата. ![]() ![]() |
||
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Како прво да дефинираме што е старо јадро! Неможе старо јадро да биде чат пат по еднз градата. Но еве да земем дебар маало дека е старото јадро. Скопје толку време го поштедува стратото јадро. Но тоа што им го има допуштено на сопствениците е вон секоја граница. Импровизирани крововци, еркондишни, оргади, прозори, врати, фасада и све е директно упропастен од сопствениците. ГУП-от на Скопје во доволона мера допушта чување на старото јадро. Е сега ако зачување на старото јадро значи дека некоја раритетна врста на homosapiens-и позната под фразата "стари скопјани" дека треба своите куќи да ги стават на перманентен трошок на државата, тогаш сум против. Но уште еднаш, кога некоја куќа ќе премина во пречка за развојот на градот тогаш берзусловно сум да се дислоцира без обџекшн!
Јас не сум за да ја срушиме чаршија у пакет со кале за да направиме аквариуми трговски центри, тоа во никој случај, но за да неможе градов да пробие примарна градска артерија со децении, тогаш сум безусловно да се оди на инвазивно решение. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Преголема е инвестиција да се одвои толку, башка не ни било нешто посебно. За реконструкција на центар што и не бил баш нешто посебно да е до мене јас не би издвоил многу средства. Има неколку згради што имаат вредност и вреди да се реконструираат. Ама цел центар но никој случај, а притоа се отворил бришан простор за нов план и нов концепт. А овие чировите се чирови зашто планот до крај не е спроведен.
Edited by lslcrew - 16-Aug-2009 at 15:25 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Jas mislam deka novoto skopje posle zemjotresot staroto jadro go podlvekle od mostot navaka, znaci od mostot e staro jadro od druga strana e noviot grad, za staro jadro se smetalo carsijata ,zatoa drugoto sve sto ostanalo rusele, a najveke od objektite vo carsijata sto bea sruseni se renovirani , pocnuvajki od Kursumli Han, Suli han, Kapan An , Daut pashini hamami idr.
Edited by mitatos - 16-Aug-2009 at 16:43 |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Митатос Скопје има всушност неколку стари гардат. Калето е од некој римски период, од тука некаде почнува да се развива и чаршијата што е јадро се до крајот на османлискио тпериод. После тоа се развива друго јадро што ние денес го знаеме како "старо Скопје" кое е делумно изгубено и прекриено со ва најново денешно постземјотресно јадро. Значи турската шаршија е старо јадро но од еден друг период за разлика за периодот кој го дискутираме, односно првата половина на прошлиот век.
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 45678 30> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |