Општинска зграда Центар |
Post Reply | Page 123 7> |
Author | |
axel
Senior Member Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
Quote Reply
#1 Topic: Општинска зграда Центар Posted: 17-Dec-2009 at 11:24 |
ОПШТИНА ЦЕНТАР
Пак конкурс за нова зграда Општина Центар повторно распиша конкурс за избор на идејно решение за општинска зграда, што би требало да се гради на местото на сегашните бараки. Конкурсот е меѓународен, а предвидени се прва награда од 300.000 денари и три откупи по 60.000 денари. Идејата за општинска зграда е стара и беше актуелна уште во времето на градоначалничката Виолета Аларова. Тогаш Општината, исто така, нарача идеен проект од планерската куќа „Инпума“ и требаше да почне постапка за да го добие земјиштето во своја сопственост. Во Министерството за транспорт и врски велат дека се уште не добиле барање од Центар за откуп на земјиштето. http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=4&tabid=1&EditionID=1894&ArticleID=129227< = < = |
|
lslcrew
Senior Member Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
Quote Reply #2 Posted: 18-Dec-2009 at 15:38 |
|
|
my Macedonia
Senior Member Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Online Posts: 4090 |
Quote Reply #3 Posted: 18-Dec-2009 at 19:01 |
dali znae nekoj kade se naoga lokacijata?
|
|
La Linea
Senior Member Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
Quote Reply #4 Posted: 19-Dec-2009 at 02:41 |
гуглај 42.002185,21.420946 |
|
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|
lslcrew
Senior Member Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
Quote Reply #5 Posted: 23-Mar-2010 at 04:05 |
За општинската зграда на Општина Центар.
|
|
SkyBoy
Senior Member Suspended Joined: 24-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 738 |
Quote Reply #6 Posted: 24-Mar-2010 at 01:07 |
Тодоровиќ посакува барокна општинска зграда
Надлежна комисија ќе избира меѓу девет идејни решенија
Градоначалникот на Општина Центар Владимир Тодоровиќ сака да изгради општинска зграда во барок стил. Токму едно такво идејно решение од вкупно девет било доставено на јавниот повик за избор на решение за изградба на нов административен објект на Општината. Тодоровиќ информираше дека со исклучок на единствениот барокен стил, останатите осум предлози, генерално, нудат изградба на модерен објект изведен претежно во стакло. Сепак, како ќе изгледа општинската зграда ќе одлучи надлежна комисија за триесетина дена.
„Јас, ако се прашувам, би го избрал решението за изградба на зграда во барок стил, бидејќи таква фасада мене ме асоцира на административен објект. Моето мислење е независно од трендот за изградба на објекти со такви фасади во централното градско подрачје. Сепак, во случајов не носам одлуки јас, туку надлежната комисија“, објасни Тодоровиќ, кој се' уште размислува на кој начин Општината ќе ја покрие потребната финансиска конструкција. Според него, голема е веројатноста земјиштето на кое би се градела зградата, а тоа е местото на постојните општински бараки, а кое е во државна сопственост, да му се отстапи на приватен инвеститор кој за возврат дел од објектот би го дал на користење на Општината без надомест. Друга опција е финансиите целосно да ги покрие Општината, која, пак, дел од просториите би ги продала или би ги издала на заинтересиран субјект и на тој начин би ги повратила вложените средства. И двата случаја, всушност, ќе наложат објектот да не биде исклучиво административен, туку во него да има и деловен простор. „Сево ова е голема процедура, од избор на идејно решение до избор на изведувач и затворање на финансиската конструкција. И покрај се', се надевам дека зградата би почнале да ја градиме најдоцна до средината на идната година“, вели Тодоровиќ. (Дс.Т.) |
|
Cloverstack
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
Quote Reply #7 Posted: 30-Apr-2010 at 21:13 |
http://www.build.com.mk/?p=3187 ФОЛИе МОТИВ МИРАЖ 61125 |
|
alexgizh
Moderator Group Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
Quote Reply #8 Posted: 30-Apr-2010 at 21:48 |
Второто и четвртото ми се допаѓаат.
Второто е најдобар избор освен можеби деталите од вез (Туркменистан ениуан? Таман помислив на ова, па го видов третото, како да го смислил Гурбангули Бердимухамедов). Четвртото е сосем пристојно. Му недостасува малку грандиозност, меѓутоа мислам дека периодов имавме премногу „грандиозности“ од проекти, иф ју кеч мај дрифт |
|
Vladimir P
Senior Member Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
Quote Reply #9 Posted: 30-Apr-2010 at 22:04 |
се сложувам од каде кај нас таква пластика !!!
Него друго ми падна од прво гледање, премногу тераси за оваков објект, на крај само времето ќе ги изеде, освен ако кафичи не постават на сите |
|
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|
lupo
Senior Member Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
Quote Reply #10 Posted: 30-Apr-2010 at 22:09 |
eeeeeeeeee vtorovo e top. gi pokazuva nasite etno belezi vo modernisticki stil, a i tretovo e super. bravo za proektive sto e do 4 nekako e mn prazen i monotono
|
|
lslcrew
Quote Reply #11 Posted: 01-May-2010 at 00:32 |
Првото од старт го исфрлам, воопшто не ми се допаѓа. Четвртото е многу стерилно, особено познавајќи какви материјали има на располагање и какви се се употребуваат кај нас, може да излезе некое чудо. Всушност и најскапи и најдобри материјали не го вадат со толкава стерилност и монотоност. Второто и третото ги ставам во опција. Третото има малку специфичности околу оддржувањето. Како прво не ми е јасно толку стакло како планираат да се оддржува, а и тој релјефот исто така. Покрај булевар повеќе ќе функционира како правосмукалка.Не навлегувам во тоа на кое ниво ни е оддржувањето поради тоа што тоа е менлива категорија, но мислам дека и во побогати услови пак е тешко оддржување на еден таков објект. А од друга страна и не ми се допаѓа нешто посебно. Кога би гласал, би гласал за вториот, едноставно зашто ми се допаѓа, некако најкомпактен ми е од сите. Не гледам елементи дека авторот тука нешто истрипал, што знае да биде честа појава кај нас. едноставно бил свесен што проектира и детските сонови не ги исфрлил на укажаната шанса како што можеби тоа малку се осеќа кај другите објекти. Може би делумно кај шарата, но сепак се работи за шара, а не некоја огромна тераса што не врши никаква, ама баш никаква функција за општината. Е сега може би малку е отидено предетално со шарата, но кога шарата треба да биде централен детал на објектот тогаш ок. А и добро естетски ми изгледа вметната, не е ниту нешто посебно нападна, намалку кич или па невклоплива.
|
|
shyes
Senior Member Joined: 09-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 259 |
Quote Reply #12 Posted: 01-May-2010 at 02:23 |
Мене првите три ми се допаѓаат. 4 то дело не е лошо но е малку ладно и како да речам згуснато.
3 то ко да ми остави печаток како нај градиозно и исто така интересен дизајн. Мислам 2 то би било нај изводливо према: дизајн, функција и симбол како општинска згрда на Центар, Скопје. |
|
xnx
Senior Member Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
Quote Reply #13 Posted: 01-May-2010 at 12:02 |
ja sum za vtoroto.
|
|
UrbanFreak
Senior Member Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
Quote Reply #14 Posted: 01-May-2010 at 12:42 |
Не се малку предимензионирани објективе на рендерите? Незнам колу вработени има Општина Центар, и што се треба да содржи, но според рендерите и големината на луѓето ми изгледа доволно голема да биде и градско собрание. Инаку сите 4 ми се допаѓаат, најмалку 1 додуше, 2 3 и 4 во 90% ми се допаѓаат имајќи ја во предвид намената на објектот. Edited by UrbanFreak - 01-May-2010 at 12:43 |
|
pbanks
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
Quote Reply #15 Posted: 01-May-2010 at 12:51 |
Да се обидеме да ги срочиме првите впечатоци преку гласање. Поставена е анкета, одберете го вашиот фаворит.
|
|
Vladimir P
Senior Member Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
Quote Reply #16 Posted: 01-May-2010 at 12:56 |
А можност за немам фаворит !!!??? |
|
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|
pbanks
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
Quote Reply #17 Posted: 01-May-2010 at 13:28 |
Вметнав |
|
pbanks
Quote Reply #18 Posted: 01-May-2010 at 13:35 |
Веројатно не со оглед на тоа што го најавуват како објект од мешан карактер. А локацијата трпи |
|
damjanh
Groupie Joined: 15-Jun-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
Quote Reply #19 Posted: 01-May-2010 at 14:38 |
Повеќе слики од конкурсниот труд под шифра "МОТИВ" изработен од АТЕЛЈЕ АЈВАР
|
|
pbanks
Quote Reply #20 Posted: 01-May-2010 at 14:57 |
Дамјан, можеш ли да споделиш повеќе детали околу тоа како е конципиран МОТИВ? Во кој дел треба да биде администрацијата, кој дел треба да биде деловен? Дали оние скали кои ги гледаме на слика бр. 8 излегуваат на платформата која потоа ја премостува Илинденска? За што поточно се користи приземјето и дали е идејата објектот да стане главен пешачки "коридор" кон парк наместо ул. Михаил Цоков? |
|
Post Reply | Page 123 7> |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |