build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Паркинзи и гаражи
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Зонско паркирање во Скопје

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 678910 18>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Online Status: Offline
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #141 Posted: 17-Dec-2009 at 22:02
Зон­ско пар­ки­ра­ње и во Га­зи Ба­ба

На ини­ци­ја­ти­ва на гра­до­на­чал­ни­кот То­ни Трај­ков­ски, нај­доц­на за еден ме­сец ЈП "Град­ски пар­кинг" ќе обе­ле­жи 350 пар­кинг-мес­та на ули­ца­та ме­ѓу "Пи­ва­ра" и "Ал­ка­ло­ид"

Зон­ско пар­ки­ра­ње од ид­ни­от ме­сец ќе се во­ве­де и во Оп­шти­на Га­зи Ба­ба. Вак­ви­от сис­тем пр­вин ќе би­де поч­не да фун­кци­о­ни­ра во ин­дус­трис­ки­от дел во на­сел­ба­та Ав­то­ко­ман­да, на ули­ца­та ме­ѓу фаб­ри­ки­те "Скоп­ска пи­ва­ра" и "Ал­ка­ло­ид".Ста­ну­ва збор за 350 пар­кинг-мес­та ка­де што еден час пар­ки­ра­ње ќе чи­ни 10 де­на­ри.
Каз­на­та за во­за­чи­те што не­ма да пла­тат за пар­ки­ра­ње­то ќе би­де 700 де­на­ри.
Ди­рек­то­рот на "Пар­кин­зи" Пан­че Сто­ја­нов­ски ве­ли де­ка во­ве­ду­ва­ње­то на зон­ско и во овој дел на гра­дот би­ло на ба­ра­ње на гра­до­на­чал­ни­кот на Га­зи Ба­ба То­ни Трај­ков­ски, но и на фаб­ри­ки­те.
"Про­ек­ти­те ни се го­то­ви, па ако ни се по­го­дат вре­мен­ски­те ус­ло­ви, вед­наш ќе поч­не­ме да ги бе­ле­жи­ме пар­кинг-мес­та­та. Пред да поч­не­ме со ра­бо­та, тре­ба да се са­ни­ра­ат и од­ре­де­ни де­ло­ви на ули­ца­та кај 'Ал­ка­ло­ид' и 'Скоп­ска пи­ва­ра', но тоа бр­зо ќе се сре­ди. За вра­бо­те­ни­те во фир­ми­те ќе има бе­не­фи­ци­ра­ни це­ни,оти зон­ско­то го во­ве­ду­ва­ме, пред сe, за нив", об­јас­ну­ва Сто­ја­нов­ски.
На­ја­ви­те се де­ка зон­ско пар­ки­ра­ње ќе се поч­не и во де­лот око­лу Тр­гов­ски­от цен­тар во Ав­то­ко­ман­да и на уш­те не­кол­ку мес­та ка­де што има го­ле­ма цир­ку­ла­ци­ја на во­зи­ла и со­об­ра­ќа­ен ме­теж.
(М.Ѓ.)
http://vest.com.mk/?ItemID=001780CE1D60184EBD900A240AE0DDE7
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #142 Posted: 18-Dec-2009 at 05:23
Ни се потврдија основните претпоставки за вовдувањето на зонсково дека ќе се претвори во метод за полнење општински буџети за ионака слаби финанските, наместо да биде метод за дисперзија на гужви и тесни грла по паркинзи. Сабајле се паркирав кај бисер, гужва по паркинзи редовна, а главниот проблем со растовар на роба за пазарчето пак исто. Комбинња растовараа на сред зонски паркинг и немаше ниеден редар, за разлика од центар што ги има скоро за секое возило по еден.
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #143 Posted: 18-Dec-2009 at 11:37
mene me razocara mnogu debar maalo. trotoarite se skoro celi zafateni, nekogas i se prakiraat nadvor od liniite i pak treba da se izleguva na ulica za da se pomine. mislam deka e tragicno edna tolku ubava i prometna ulica(so pesaci) kako orce nikolov da ima 1 metar sirok trotoar
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #144 Posted: 18-Dec-2009 at 22:09

Од Нова година казни и во третата зона за паркирање

Санкцијата за секој што нема да плати паркирање или ќе заземе место за инвалиди е 700 денари

„Градски паркинг“ по празниците ќе почне да казнува за неплаќање паркинг и во третата зелена зона, во Аеродром и во Дебар Маало. Од претпријатието велат дека засега се толерираат неплаќачите, бидејќи се' уште трае периодот на навикнување. Во првата зона во строгиот центар на градот одамна се наплатува казна од 1.300 денари, доколку некој не платил за паркирање или го надминал лимитот од два часа. Во втората зона казната за вакви прекршоци е 1.000 денари.

Неказнувањето во третата зона, пак, не им одговара на жителите на улицата „Орце Николов“, како и оние од зградите околу „Бисер“. Тие се жалат дека иако веќе три месеци плаќаат по 200 денари за станарски билет, сепак, се' уште се случува да нема место за паркирање. Жителите бараат „Градски паркинг“ да почне да ги санкционира несовесните или, пак, да им гарантира паркинг-место на станарите.

„Често се случува, особено во вечерните часови кога има поголем прилив на автомобили, особено во околните кафулиња, да немам каде да го паркирам својот автомобил. Иако имам станарска картичка, сепак, се наоѓам во ситуација да морам да го паркирам автомобилот некаде во околните улички. Излегува дека сме казнети ние што имаме картички, а тие што не плаќаат паркинг поминуваат неказнето“, вели жителка на улицата „Орце Николов“.

Во „Градски паркинг“, пак, информираат дека санкционирањето ќе почне по Нова година. Ќе се наплатува доплатен билет, како и во првите две зони. Ќе се казнува секој што нема да испрати СМС-порака или нема да поседува талонче за паркирање, а казната ќе изнесува 700 денари. Истата сума ќе треба да ја плати и секој што ќе заземе место наменето за инвалидизирани лица.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=E5C1F8C255567A4D8DD81B1B986EBA5F
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #145 Posted: 19-Dec-2009 at 02:15
за жал се согласувам со лсл и xnx, паркирањето стана машина за собирање пари, а од расчистување на гужви и просторни тротоари ништо
не само во Дебар маало, туку насекаде тротоарите ги претворија во паркинзи, додека треба копмплетно да се исчистат од возила
а има и случаи каде зонското паркирање е сосема непотребно, како делот во Аеродром од последниот апдејт, каде нема гужви и покрај растоварувањето на возила од трговските објекти, а камо ли па да нема место за обични граѓани
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #146 Posted: 05-Jan-2010 at 17:53

Плаќаат за паркинг, а паркинг нема

Жителите на Аеродром, што живеат кај трговскиот центар „Бисер“, реагираат дека честопати немаат слободно место за паркирање, а наскоро ќе почнат да плаќаат месечна карта за користење на зонскиот паркинг. Тие велат дека немаат против да плаќаат по 100 или 200 денари месечно за зонското паркирање, но бараат да имаат загарантирано слободно место, а не да вртат кругови низ населбите.

Зонското паркирање есеноска беше воведено во центарот на Скопје, но и во Аеродром, во делот кај „Бисер“, а наскоро ќе почне да се применува и од спротивната страна на булеварот Јане Сандански, кај маркетот „Веро“, каде што местата се обележани. Паркирањето за посетителите чини 25 денари од час, а за станарите досега беше бесплатно. Штом беше воведено, на паркинзите зад „Бисер“ се создаде некаков ред, а средишниот дел престана да се користи за паркирање, но на сметка на тоа се создаде голем метеж во останатите улици во околината, каде што нема зонско.

- На ваков начин зонското паркирање е нефункционално и воопшто и не би требало да се спроведува. Многу често кога ќе се вратам од работа по 17 часот нема место каде да го паркирам возилото, па мора да одам на паркингот кој е на соседниот блок отспротива. А веќе ми стигна предупредување да платам 200 денари месечна претплата за паркинг-местото. Немам против да си платам и да имам паркинг, но зошто од „Градски паркинг“ продаваат повеќе места отколку што имаат - прашува А.Д. кој живее во околината на „Бисер“.

Од јавното претпријатие „Градски паркинг“ велат дека кај „Бисер“ има обележано 1.355 паркинг места, а за потреба од паркинг се пријавиле 1.120 жители.

Директорот на јавното претпријатие „Градски паркинг“, Панче Стојановски, вели дека проблемот кај „Бисер“ се создава затоа што се' уште не почнале да ги наплатуваат казните за пречекорување на времето на паркирање.

- Сите жители од овој реон се евидентирани, но досега не сме им испратиле барање за месечна наплата за паркирање. Проблемот е во тоа што се' уште не сме почнале да ги санкционираме оние што не плаќаат за користење на паркинг-местото и оние кои го пречекоруваат времето. Системот на зонско паркирање не може да функционира ако не е извршена евиденција на жителите и на правните лица и ако не се применуваат доплатните карти за несовесните граѓани. Со примена на казните состојбата ќе се среди - тврди директорот Стојановски.

Според него, таканаречените доплатни казнени карти ќе се активираат од 15 јануари и ќе чинат 1.300 денари.

- Ќе бидат ангажирани мобилни екипи, кои ќе контролираат и со доплатни карти ќе ги казнуваат граѓаните што не плаќаат за паркинг. На оние што не сакаат и тоа да го платат, возилата ќе им бидат блокирани со блокатори. Сметам дека до 1 февруари ќе функционира се' како што треба - вели Стојановски.

Досега претпријатието немало можност да казнува бидејќи немале официјален ценовник.

- На последната седница на Советот на Град Скопје беше донесена одлука да се воведе зоната Д за зонско паркирање, каде што цената за паркирање за жителите што живеат во неа ќе биде 100 денари, а не 200 денари месечно, како што беше најавено. За оние што доаѓаат да завршат одредена работа, привременото паркирање ќе чини 25 денари за час, а за правните лица ќе чини 750 денари месечно - вели Стојановски.

Истите цени ќе важат и за делот кај маркетот „Веро“, каде што допрва ќе се врши евидентирање на жителите на кои им е потребно паркинг-место.

Анела Петрова

http://dnevnik.com.mk/?ItemID=13FDF95C34EF324C825C3CA02FF72DCD
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #147 Posted: 06-Jan-2010 at 02:03
Нека не се праат наудрени, како да предходно имаа загарнитари места. Не! Туку напротив бетер беше ситуацијата со наоќање паркинг место. А за загарантирани места немам против, ама нека коштаат по 50 евра месечно и со помаранџесто столпче со клуч, па кој сака нека повели. 3 евра за загарнитирано место нема никаде во свет и во нај батал држави.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #148 Posted: 06-Jan-2010 at 02:24

Кога за нешто плаќаш тоа треба и да го добиеш.

А за цената претеруваш. Не збориме за центар на град или не знам каква зона, туку за планска станбена населба. Згора на тоа, веројатно паркинг просторот влегувал во цената кога биле продавани становите.

Edited by Cloverstack - 06-Jan-2010 at 02:25
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #149 Posted: 06-Jan-2010 at 02:34
Паркинг просторот е јавен и неможе да влезе у цена на стан. Значи ја од Кисела Вида не смеам да припарам со кола тамо?! Се работи за јавен простор кои е даден по бенифицарана цена на оние кои живеат блиску до него. Не е населбата акционерско друштво па од сите содржини да добиваме провцент. Ај на сите ако не нека им дадат по еден квадрат деловен простор у Бисер. Загарантиран никако за таа цена. Загарнтирано место е де факто одкупено и за 200 денари не доаѓа ни под разно. 50 евра може е премногу, толку е цена да се изнајми гаража, ама илјадрака би била разумна цена. Граѓаниве бараат преку леб погача. Се кладам дека преходно имале десет пати поголем проблем за наоѓање место.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #150 Posted: 06-Jan-2010 at 02:37
Ако си го платиш паркинг просторот, ите како е твој и не смее да дојде некое јавно претпријатие да ти го рента. Тоа што ние сме несредена држава каде што не се знае кој пие кој плаќа и каде може да се релативизира се и сешто, тоа е друга работа.

Edited by Cloverstack - 06-Jan-2010 at 02:42
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #151 Posted: 06-Jan-2010 at 02:42
Ништо не се релативизира. Бенифицирана цена е една работа, закупена локација е друга работа. Овдека во барањево на "граѓаните" (со вакви барања именувањето како граќанин е релативизирано) има премногу релативизирање на проектот зонско паркирање и барање преку леб погача.

А тоа ако си го платиш паркингот незнам зашто го постави како прашање. Сите што влегле тамо си го платиле само што граѓаниве по бенифицирана цена, ништо поразлично. Воопшто како дел од проектов не беа споменати разни услови за стигнување до празно паркинг место.

Никој тука не платил место, па некој му го "украл". Платил минималец, односно можност да паркира слободно.

Edited by lslcrew - 06-Jan-2010 at 02:43
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #152 Posted: 06-Jan-2010 at 02:45
Изгледа не се разбираме. Граѓани се бунат дека кога ги купувале становите, со нив плаќале и за паркинг простор (било вкалкулирано во цената на станот). Тоа треба да се испита и ако е точно тогаш ЈП Градски Паркинг не само што треба да си ги собере парталите туку треба да се повика на одговорност.

Back to Top
ArchiTechTone View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ArchiTechTone Quote  Post ReplyReply #153 Posted: 06-Jan-2010 at 09:00
Па не дека е многу тешко да се испита... Зградите се правени пред 30тина години, тогаш се предвидени одереден број на паркин места по некој стандард што важел за тоа време. Сега, зградите се исти, жителите се веројатно повеќе, стандардот е сигурно сменет(автомобилите сега се каде-каде позастапени од тогаш).  А како што гледам во Аеродром тргната е средната лента за паркирање, така да претпоставувам дека луѓето не се далеку од вистината...

Не е работата за загарантирано место, туку воопшто за капацитет... А до сега немам видено некоја посериозна анализа за паркинг-потребите на градот. Сум за зонско да не ме сфатите погрешно, ама ова се повеќе личи на произволна акција, а не долгорочно решавање на акутен градски проблем.
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #154 Posted: 06-Jan-2010 at 10:38
Мислам дека зонското паркирање како концепт е одличен.

Како што е применет во Скопје, е за жал катастрофа. Најголемата грешка се направи што се расфрлаат паркинзи на сите страни, наместо да се направи еден концепт каде на пример најнапред радиус од 500 метри од плоштад ќе се стави зонско насекаде. Значи идејата треба да биде да нема НИТУ ЕДНО уличе каде паркирањето е бесплатно. Тек тогаш ќе се видат правите ефекти. Вака, таму каде што има зонско е празно, а каде што нема, се полни улиците. Најдобар пример е Орце Николов и дебар маало.

Требаше на пример, еве дебар маало ако го земаме за пример, да се фати целата површина меѓу улиците Климент Охридски и Рузвелтова (и меѓу Партизанска и градски парк) и да нема ниту едно ќоше со бесплатен паркинг. Е тогаш ќе имаше ред и ќе се растеретеше проблемот.

А потоа, со собраните пари да се градат катни гаражи каде што паркирањето ќе биде поевтино. За 10 години на овој начин може да се реши проблемот со паркирање во Скопје.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #155 Posted: 06-Jan-2010 at 15:28
Originally posted by lslcrew

Нека не се праат наудрени, како да предходно имаа загарнитари места. Не! Туку напротив бетер беше ситуацијата со наоќање паркинг место. А за загарантирани места немам против, ама нека коштаат по 50 евра месечно и со помаранџесто столпче со клуч, па кој сака нека повели. 3 евра за загарнитирано место нема никаде во свет и во нај батал држави.
да, во право си, и порано беше исто, но за тоа никој не плаќаше месечно, мислам дека претеруваш малку со осудувањата, како што кажа кловер, се работи за планска станбена област
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #156 Posted: 06-Jan-2010 at 15:34
Originally posted by krale

Мислам дека зонското паркирање како концепт е одличен.

Како што е применет во Скопје, е за жал катастрофа. Најголемата грешка се направи што се расфрлаат паркинзи на сите страни, наместо да се направи еден концепт каде на пример најнапред радиус од 500 метри од плоштад ќе се стави зонско насекаде. Значи идејата треба да биде да нема НИТУ ЕДНО уличе каде паркирањето е бесплатно. Тек тогаш ќе се видат правите ефекти. Вака, таму каде што има зонско е празно, а каде што нема, се полни улиците. Најдобар пример е Орце Николов и дебар маало.

Требаше на пример, еве дебар маало ако го земаме за пример, да се фати целата површина меѓу улиците Климент Охридски и Рузвелтова (и меѓу Партизанска и градски парк) и да нема ниту едно ќоше со бесплатен паркинг. Е тогаш ќе имаше ред и ќе се растеретеше проблемот.

А потоа, со собраните пари да се градат катни гаражи каде што паркирањето ќе биде поевтино. За 10 години на овој начин може да се реши проблемот со паркирање во Скопје.
мене пак тоа ми смета, сметањето на целата површина каде што собира една кола да се смета за паркинг, ништо не е решено, сега само за истото паркирање се наплаќа, тоа е проблемот, никаква анализа не се изврши и не се решија паркинзите, сега паркинзи се нарекуваат улични тротоари и делови од коловози
со парите што се фрлија на се и сешто, можеа веднаш да се изградат катни гаражи, подземни и надземни, па и обични паркинзи да останат, така немаше потреба да чекаме 10 години, а до тогаш да плаќаме
да не ме разбере некој погрешно, имам сличен став со урбан фрик, дека зонско паркирање е ок, но не е изведено како што треба

Edited by zabegan - 06-Jan-2010 at 15:36
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #157 Posted: 06-Jan-2010 at 16:37
Мислам дека сличен пост веќе имам напишано но...

И покрај тоа што ќе се сложам дека целава имплементација на зонско паркирање е веројатно без никаков особен план и со главна цел за собирање на пари.

Воопшто не би се сложил дека се работи за некаков дебакл. Од кога е воведено зонското паркирање, во работни денови секогаш можам да најдам место во центар и за многу брзо време да завршам некои работи (одење до банка на пример). Парите кои ги давам за тоа време се исплатат. Дополнително по 9 часот навечер кога не се наплаќа паркингот во зоните, повторно се наоѓа паркинг место.

Тоа значи дека целиот режим влијае на навиките на луѓето, да не доаѓаат по секоја цена во центарот на градот со кола или пак да најдат посоодветни локации за паркирање на возилото.

Истото искуство го имам и во Дебар Маало.

Кај Бисер, би го укинал зонското паркирање веднаш, мислам дека е глупост, се работи за планска и пред се резиденцијална населба каде е нормално да следува и паркинг простор. Проблемите со паркирањето таму треба да ги решат објектите како катната гаража Бисер. Таму треба да се усмеруваат сите "посетители" на реонот.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #158 Posted: 06-Jan-2010 at 17:06
на начинот на кој го постави пбанкс мислењето, можам да се согласам со тоа
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #159 Posted: 07-Jan-2010 at 00:02
Originally posted by krale

Најголемата грешка се направи што се расфрлаат паркинзи на сите страни, наместо да се направи еден концепт каде на пример најнапред радиус од 500 метри од плоштад ќе се стави зонско насекаде. Значи идејата треба да биде да нема НИТУ ЕДНО уличе каде паркирањето е бесплатно. Тек тогаш ќе се видат правите ефекти. Вака, таму каде што има зонско е празно, а каде што нема, се полни улиците. Најдобар пример е Орце Николов и дебар маало.

Се слагам. Иста приказна и во Аеродром... од кога воведоа зонско паркирање на некои локации, главниот ефект е гужва и недостаток на простор во нивна близина.
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #160 Posted: 08-Jan-2010 at 17:39
Originally posted by zabegan

мене пак тоа ми смета, сметањето на целата површина каде што собира една кола да се смета за паркинг, ништо не е решено, сега само за истото паркирање се наплаќа, тоа е проблемот, никаква анализа не се изврши и не се решија паркинзите, сега паркинзи се нарекуваат улични тротоари и делови од коловози
со парите што се фрлија на се и сешто, можеа веднаш да се изградат катни гаражи, подземни и надземни, па и обични паркинзи да останат, така немаше потреба да чекаме 10 години, а до тогаш да плаќаме
да не ме разбере некој погрешно, имам сличен став со урбан фрик, дека зонско паркирање е ок, но не е изведено како што треба

Па да, дефинитивно најдобро ќе беше да поставеа катни гаражи ВЕДНАШ. Или пак по прмерот на Белград да се поставеа оние монтажни гаражи на спрат (тие го дуплираат паркинг просторот). Но кога никој не дава пари за тоа, и кога владата нема пари, мора да се бараат алтернативни решенија.

Впрочем, една нус појава од зонското паркирање, може да биде и приватници да сфатат дека катните гаражи се доходовен бизнис. Така да може да се очекуваат и приватни инвестиции во тој сектор. Секако потребни се барем 10 години да ги видиме резултатите од ваквиот режим.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 678910 18>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.152 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.