![]() |
![]() |
![]() |
„Транзициска“ архитектура |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <123 |
Author | |
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
Сепак се далеку подобри од 90% згради во Кисела Вода, Дебар Маало и сл. Ако ништо друго речиси сите се на иста линија поставени, иста висина, сите имаат уредно решен паркинг или подземни гаражи и мене искрено таа улица ми е симпатична, а и боите ми се живи. Не гледам дека е некоја трагедија што се работи за станбени објекти. А што се однесува на становите на приземјето поголемиот дел од приземјата на овие згради се деловни простории, што впрочем се гледа и од сликите. |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Еве едно транзициско ремек дело затскриено позади блоковите карши Скопјанка во Мичурин
![]() |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
А кое е уствари позади тоа градилиштето?
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
![]() Тоа е некоја од надградбите во Мичурин, таму има мал градежен бум од кога дозволија надградба на двокатните зградички, имам чувство дека поголемиот дел од случувањата од таму ќе ги евидентираме токму во оваа нишка |
|
![]() |
|
Iceman ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 15-Jan-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Еве и мал придонес од мене, во однос на Мичурин |
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Јас кога сум во Скопје престојувам во оваа населба, и можам да кажам дека за таков строг центар зградите се
![]() Нормално многу подобро од тие бараките кои се пред рушење, ама фактички (како што се гледа на последната слика) тоа е барака со уште два спрата надградени. Кој спомна на форумов дека еден мал земјотрес да фати сето тоа се руши. А за бандерите на сред коловоз, тоа веќе само кај нас. Edited by гитардемон - 16-Jan-2010 at 15:21 |
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
medo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Dec-2007 Online Status: Offline Posts: 217 |
![]() ![]() |
гитердемон, се сложувам со тебе за паломата, ептен погоден опис. Сепак мислам дека не станува збор за поранешни бараки, туку двокатни ѕидани објекти со 2 влеза, градени околу 40-50 години од 20-ти век. А дали земјотрес ќе ги сруши, веќе тоа е посебна тема.
|
|
![]() |
|
Шпер ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2009 Location: Струмица Online Status: Offline Posts: 310 |
![]() ![]() |
Во близина на оваа зграда сум под ќирија и секој ден поминувам покрај неа. Во 2008 година кога имаше невреме покривот и летна ![]() Се гледа на сликата како е закрпен со обичен лим, требало да ја сликате од предната страна, подобар ефект има покривот... Ај утре ќе ја сликам, ![]() Edited by Шпер - 16-Jan-2010 at 22:32 |
|
![]() |
|
![]() |
|
Шпер ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2009 Location: Струмица Online Status: Offline Posts: 310 |
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() Koj ја градел алал да му е ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
ц ц ц ..... транзиција par excellence
Освен што зградава е одвртатна, очигледно е и страшно неквалитетна. Не ми е јасно како на луѓе им се даваат крваво заработени пари за нешто вакво. |
|
![]() |
|
46&2 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2008 Location: Куманово Online Status: Offline Posts: 347 |
![]() ![]() |
Често проаѓав од тука кога не беше срушено поткровјето и дури и јас како лаик можев да приметам дека ќе се сруши. А за луѓето кои што живееат тука очигледно или ги купиле становите по ептен евтина цена или били убаво изиграни. Друго нешто што сакав да посочам е да ги погледнете балконите и ќе приметите дека нема ниту еден среден балкон, не можев само фрижидер да најдам. Тоа говори за луѓето што живеат тука.
![]() |
|
![]() |
|
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
Смешно е да се каже дека кровот летнал од ветар. Најверојатно се работи за недовршен објект, или пак срушена дивоградба, која потоа и летнала... Претпоставувам второто, бидејќи како што спомна некој изгледа сите станари се диво вселени. Изгледа некој добро ги изиграл.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Покривот настрада во невреме 100%, во мај 2009 година. http://www.time.mk/story_97ef90ef02_article_06744d6dfd.html |
|
![]() |
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Веќе билп урнато поткровјето. Е сега од што се урнало, само или го рушеле? |
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
Да, гарант бил урнат зашто бил див, па некако закрпен, па тоа крпениците летнале. А дека цел кров ќе летне сред скопје кој е добро поставен... треба ураган да има.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Архитектонското чудо во Струмица - "Ајфеловата кула"
![]() Ова ремек-дело не знам кога е направено и што симболизира... ![]() Позади е Орта-џамија, единствена џамија во Струмица, изградена врз црква, споменик на културата е, не функционира... Edited by Шпер - 26-Apr-2010 at 16:44 |
|
![]() |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
definitivno najbolen period vo istorijata na skopje, koj za sreka poleka zavrshuva... sk 2014 za ova e premija!
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
и тука се прикажани само одредени екстремности, но транзиционите ругла остануваат главен „стил“ во Македонија |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
Staro Skopje ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2692 |
![]() ![]() |
Постои уште ова? |
|
Градот убав никна, но го откорнаа
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <123 |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |