build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Спортски
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Телеком арена (арена Филип II Македонски)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 7172737475 209>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
gorco View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Google Maps: Regional Expert

Online Status: Offline
  Quote gorco Quote  Post ReplyReply #1441 Posted: 12-Jan-2010 at 15:27
Ова за црквава и мене ме интересира, ама вака со координативе не се снаоѓам, ќе може ли линк преку гоогле точно што ќе ме однесе таму ?
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #1442 Posted: 12-Jan-2010 at 15:34

па само пастирај ги координатите во google earth горе лево кај search, во fly to и ќе те однесе на локацијата Smile

претпоставувам истото би функционирало и на разноразни мапи од ваков тип

Edited by Cloverstack - 12-Jan-2010 at 15:34
Back to Top
gorco View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Google Maps: Regional Expert

Quote gorco Quote  Post ReplyReply #1443 Posted: 12-Jan-2010 at 15:56
фала фала - знам дека прашањево ми беше многу АЈ ТИ ХАЈ ТЕК...

инаку знаев за оваа Црква мислев да не има некоја нова .... како се вика ?
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #1444 Posted: 12-Jan-2010 at 16:28
Свети Ѓоргија
Back to Top
Fireman View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Fireman Quote  Post ReplyReply #1445 Posted: 14-Jan-2010 at 10:33
Здраво...
И јас сум нов член иако ве следам извесно време.
Да не должам многу со претставување, ме заинтересира дискусијата околу потребата новата арена да биде мултифункционална, т.е. со атлетска патека или не.
Јас не би сакал дефинитивно да одберам страна, но би споменал неколку мои видувања.
При проектирање на стадиони кои би се користеле за одржување атлетски натпревари, најпрво се води сметка за ориентацијата север-југ поради влијанието на дневната светлина врз натпреварите - што со нашата арена не е случај (ориентација грубо опишана како запад - исток), што лесно може да се провери на Google- earth.
- фрлачките дисциплини (копје, кладиво, диск и ѓуле) се ориентирани или во насока север-југ или пак југ-север)
- водената пречка за дисциплината стиплчес (3000м со пречки) секогаш е лоцирана на северната страна од стадионот
- Спринтерските дисциплини (100 и 200 м и 100 и 110 м со пречки) секогаш се одвиваат во насока север- југ
Според ова нашата арена не би ги задоволила некои од основните проектантски стандарди за одржување атлетски натпревари, уште повеќе и поради тоа што и да претпоставиме дека ориентацијата  е помалку или повеќе северозапад- југоисток, во тој случај како главна или централна трибина би морала да биде јужната, т.е. стартно-целната линија би била кај јужната трибина.
Кога и тој услов би го претпоставиле како исполнет, мислам дека поради геометријата на трибинскиот дел на стадионот (висински се спушта кон страничните трибини) би се јавил проблем при лоцирањето на VIP и новинарските ложи. Имено тие се сместуваат на делот од трибината веднаш до стартно - целната линија, а нашата арена токму на тој дел драстично губи во висина, а со тоа и во капацитет.
Ова се само некои мои видувања кои логички би произвеле заклучок дека нашата арена не би требало да биде наменета и за одржување атлетски натпревари. Во овој момент не би сакал да оптоварувам со дискусии околу локацијата на арената, пристапните и сервисните улици до неа, паркинг капацитетот и нејзината функционалност особено при влез и излез од трибинскиот дел. Секако дека многумина ќе се сложат со ставот за комплетна изградба на нов мултифункционален стадион според сите проектантски, спортски, безбедносни и останати барања, или пак како втора опција, изградба на нов стадион за атлетски натпревари со соодветен капацитет (како што е случајот со Загреб и Љубљана), а арената да се реконструира без додатоци за атлетски натпревари.
Сепак, имајќи ги во предвид фактите дека со децении кај нас не е изграден ваков репрезентативен објект, сон на многу спортски вљубеници, финансиската состојба во нашата земја, традицијата и идната експлоатација, мислам дека би требало да ја поздравиме изградбата на националната арена во оваа форма и обем.

Поздрав
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #1446 Posted: 14-Jan-2010 at 10:43

Fireman, одличен прв пост и многу интересни аргументи особено оние со ориентацијата. Поназад во нишката ја имаме зачнато темата дека стадионот ни е атипично поставен и дека е веројатно еден од ретките случаи каде Југ и Север се главните трибини но мислам дека никогаш не паднала поаргументирана дискусија околу тоа како таа поставеност се одразува врз можностите за експлоатација на целиот капацитет.

И покрај добрите аргументи кои ги наведуваш, моето мислење се сублимира во твојата последна реченица. Може да се надеваме дека каквата таква атлетска патека ќе биде сепак мотив за доста млади да ги пробаат и тренираат разните атлетски дисциплини за да еден ден и имаме некаква логика да размислуваме за засебен капацитет за атлетика.

Cheers
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #1447 Posted: 14-Jan-2010 at 14:34
Анализата е одлична, не знам како не ми текна порано! Но истата логика е применлива за секој спорт, вклучувајќи го и фудбалот, за кој примарно ќе служи овој стадион.

Направив мала анализа, и впрочем речиси сите фудбалски стадиони се исто така ориентирани север-југ и тоа стадионите на

Реал
Барселона
Милан/Интер
Ливерпул
Арсенал
Челзи
Баерн
Рома
Ајакс

Единствениот исклучок од оваа „шема“ е Олд Трафорд - Манчестер Јунајтед.

Сега се мислам колку ли сонцето ќе им пречи на голманите да примаат смешни лобови ако сонцето им оди во очи!

За среќа, стадионот е накривен (види овде), така да правецот е всушност северозапад-југоисток, ова значи дека во попладневните часови (кога се играат натпреварите) сонцето никако не може да го попречи голманот надвишувајќи се над јужната трибина.

Така да целиот аргумент, колку и да би сакал, мислам дека е невалиден за фудбал. А штом е невалиден за фудбал, не е валиден ни за атлетика, колку и да би сакал да си во право.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #1448 Posted: 14-Jan-2010 at 15:39
Ова со сонцето има големо влијание, но сепак е релативно и зависи од географската ширина и од периодот во годината, бидејќи траекторијата на сонцето не е фиксна и зависи од овие параметри.

Edited by Cloverstack - 14-Jan-2010 at 15:40
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #1449 Posted: 19-Jan-2010 at 17:24

Неможам, а да не го спомнам "Кинески ѕид"! Bash
Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #1450 Posted: 25-Jan-2010 at 21:45
Од денес (сликано со мобилен)

1.

2.

Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
Back to Top
S.P.Q.R. View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote S.P.Q.R. Quote  Post ReplyReply #1451 Posted: 26-Jan-2010 at 02:11
Поздрав, јас сум нов овде но да не должам
Вниманието ми го привлече т.н. Кинески ѕид. Што се случува со него, Кој му дал  дозвола да градат и да го зафркнат амбиентот? Мислам пред  една година го рушеја ама сеуште не е срушен, зошто?
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #1452 Posted: 26-Jan-2010 at 02:16
ne go rusea celiot.tuku samo potrkrovjeto.otisle u visina 50-60cm od dozvolenoto spored gup
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #1453 Posted: 26-Jan-2010 at 02:55
Така ми се чини или овдека конструкцијата е поразлична од онаа на југ и север?! Колку што ми изгледа столбовите се потенки од оние на север и на југ.
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #1454 Posted: 26-Jan-2010 at 10:33
Originally posted by lslcrew

Така ми се чини или овдека конструкцијата е поразлична од онаа на југ и север?! Колку што ми изгледа столбовите се потенки од оние на север и на југ.

Најверојатно затоа што висината е многу помала од север и југ.
Back to Top
kibl View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote kibl Quote  Post ReplyReply #1455 Posted: 29-Jan-2010 at 22:42
Zdravo...imame mnogu mnogu golema ideja...
Pribidejkji nie kako balkancina si imame kompleks na kapaciteti i mnogu si sakame da si se merime edni so drugi, sakam da postavam edno prasanje....

Dali e vozmozno vo nekoe idno vreme, dokolku se zakluci deka kapacitetot na stadiotot e mal ... da ideme vo "dlabocina", odnosno da go vkopame terenot, i vooedno da dobieme od edna strana samo fudbalski stadion, a delot kaj patekite da se napravi tribinski prostor taka bi gi pokriele i dvete najcesto postavuvani polemiki niz niskive od temava, edinstveno fudbalski stadion i kapacitet na 40000 gledaci
Pozdrav,
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #1456 Posted: 29-Jan-2010 at 22:48
Можно е тоа решение, но не знам дали близината на Вардар и можни подземни води тука ќе направат проблем.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #1457 Posted: 29-Jan-2010 at 23:36
Подземните води се решаваат, само треба кеш. Прашањето во врска со ова е дали има потреба во догледна иднина да се размислува на оваа тема, инаку како можност секако дека стои отворена. Би додал дека сепак нема да биде идеално прилагоден стадионот за „фудбалски“, бидејќи внатрешната страна има некоја близу елиптична форма, па не може едноставно да се направи четвртаста за трибините да бидат насекаде еднакво одалечени од теренот. Исто така ќе треба допрва да се копаат дополнителни влезови/тунели и простории за комуникација на новиот трибински дел, бидејќи вон памет би било тие едноставно да се прикачат на моменталните комуникации.

Edited by Cloverstack - 29-Jan-2010 at 23:42
Back to Top
Fireman View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Fireman Quote  Post ReplyReply #1458 Posted: 01-Feb-2010 at 10:08
Одлична анализа Cloverstack. Потполно се согласувам.
Би сакал само да напоменам, за оние кои можеби не знаат, дека стадионот во Штутгарт - Германија (Gottlieb-Daimler-Stadion) има скоро идентична поставеност како нашата арена. Колку што знам јас, досега на него се одржани едно светско и едно европско атлетско првенство, а истовремено и фудбалскиот бундеслигаш Штутгарт таму е домаќин. Од она што може да се забележи на официјалната страна на стадионот, во тек е реконструкција, т.е. стадионот ќе биде пренаменет само како фудбалски. За восхит е тоа што германците ја задржуваат целокупната конструкција на покривот, а истовремено ги рушат постоечките трибини, или дел од нив, и подоцна градат нови. Знам дека сме далеку од Германија, меѓутоа мојата идеја беше чисто да го споделам ова со вас, без никакви претензииSmile
Pozdrav

Back to Top
ebivetre View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ebivetre Quote  Post ReplyReply #1459 Posted: 11-Feb-2010 at 16:35
Iako povekje mi se dopagja fudbalski stadion bez atletska pateka, sepak e podobro sto se dograduva stadionot kako sto e pocnat. Megju drugoto i zatoa sto vo glaven grad treba da ima kompleten stadion so atleska pateka. Za cisto fudbalski stadion treba da se razmisluva za Bitola ili Prilep spored mene. Ako nekogas dojde vreme za takvo nesto...
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #1460 Posted: 16-Feb-2010 at 22:47
Cheers

Започна реконструкцијата на покривот на „јужна“

Стартуваше демонтирањето на стариот покрив на јужната трибина. Според планот таа треба да добие ист покрив и осветлување како и новоизградената северна трибина. Исто така ќе бидат монтирани нови столчиња. Старите столчиња беа отстранети во октомври 2009, кога и официјално почна реконструкцијата на трибината. Во меѓувреме продолжува изградбата и на „исток“ и „запад“.

Според програмата за изградба на стадионот, вкупната инвестиција изнесува 60 милиони евра и треба да се реализира до 2013 година. Во тој период треба целосно да се изгради и оспособи поттрибинскиот простор и да се изведе современо и унифицирано фасадно обликување. Исто така програмата предвидува реконструкција на фудбалскиот терен и атлетската патека.

http://www.build.com.mk/?p=1968

1

2

Edited by Cloverstack - 16-Feb-2010 at 22:48
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 7172737475 209>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.734 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.