![]() |
![]() |
![]() |
Булевар Илинден |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1011121314 36> |
Author | |||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
||
Од кога ти се сликите. Многу е зелено, не одговара за овој период.
|
|||
![]() |
|||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
||
Не можам да се помирам како можеа да го уништат булеварот од десната страна (гледано накај центар) Тој дел има и пешачка и велосипедска патика и зеленило помеѓу двете и сега заради оние времени објекти ќе ја рушат велосипедската патека а се што требаше е да се среди само левата каде што се моментално бараките. (Ова ваши за делот до зоолошка градина потоа е во ред.
|
|||
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
|||
![]() |
|||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
||
Отиде и велосипедската патека на Илинденска во неповрат, се разбира, во корист на автомобилите
![]() |
|||
![]() |
|||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
||
Од 19 април затворање на Илинденска за
сообраќај
Улицата
Илинденска од 19 април до први јуни годинава ќе биде целосно затворена
за сообраќај на потегот од крстосницата со улица Ленинова до потегот
Рузвелтова (Зоолошка градина) и сите други крстосници на овој потег,
крстосницата со Наум Наумовски Борче кај фонтаната, информираат
градските власти. http://www.netpress.com.mk/vest.asp?id=70907&kategorija=1 |
|||
![]() |
|||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
||
Сега може да очекуваме тотален колапс на сообраќајната мрежа до 1 Јуни во најфрекфрентните часови, доволно е една улица да се затвори и да се загуши сообраќајот.
|
|||
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
|||
![]() |
|||
Baze ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Jan-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 409 |
![]() ![]() |
||
„Илинденска“ затворена за сообраќај
Улицата Илинденска од денеска до 1 мај ќе биде целосно затворена за сообраќај на потегот од раскрсницата со улицата Ленинова до Зоолошката градина. Причина се градежните работи за проширување.
Во наредниот период таму ќе бидат донесени големи градежни машини, градежниот зафат ќе се одвива на повеќеслојна површина, а при трасирањето на новата улица ќе се изведуваат работи на поголема длабочина. Сообраќајот ќе биде пренасочен по преостанатата улична мрежа, првенствено по улицата Орце Николов и по булеварот Партизански одреди. Од Градот апелираат граѓаните да ја почитуваат поставената сообраќајна сигнализација и во наведениот временски период да ги користат алтернативните улици. Проширувањето на „Илинденска“ почна пред два месеца. Изградбата се очекува да заврши до крајот на септември. |
|||
![]() |
|||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
||
Od vcera.
![]() |
|||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|||
![]() |
|||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
||
Значи наместо тротоарот да се залепи до бараките, а оградата да се руши, пуста ограда не ја даваат за ништо, тогаш нема да се чувствуваат како кралеви во тврдина.
|
|||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|||
![]() |
|||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
||
Поправете ме ако грешам, ама на сликата горе се гледа дека дел од оградата е срушен.
А и од други извори имам слушнато дека бараките ќе се рушат, а зеленилото од јужна страна нема да се чепка. Ќе видиме... здравје боже. |
|||
![]() |
|||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||
Потполно си во право
![]() Ако навистина така го реализираат проектот, спуштам капа. |
|||
![]() |
|||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
||
Зошто мора убаво и функционално, кога може грдо и деструктивно?
Ова е идејата на таканаречените урбанисти кои завчера почнаа (или продолжија, ако сакате) да ја уништуваат Илинденска. pbanks, не сме биле во право: ![]() Оградата се срушила на овој дел сама од себе, па сега ќе ја градат одново. ![]() Како што гледате, на ќошето накај парк, си стои ![]() Еден дечко од работниците ми потврди дека нема да се рушат ниту бараките, ниту оградата. Ќе се шири од двете страни по една лента, со што од страната кај бараките нема да има никаков тротоар. Ова можам да го протолкувам на следните начини: 1. Администрацијата на Град Скопје сеуште нема кај да се пресели, па поради дебилните бараки се оди со компромис за Илинденска, или (поверојатното) 2. Се оди со проширување од двете страни само поради тоа што се избегнува да се прави планираниот тунел на потегот меѓу влада и фонтана, со што индиректно добиваме потврда дека и таму ќе нема тротоар. |
|||
![]() |
|||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||
Факт е дека немаат каде да одат што не значи дека треба да ја поместуваат Илинденска со оглед на тоа што нивните бараки се времени а улицата треба да биде тука многу подолго.
Само во Македонија може да се жртвува уреден тротоар со добар профил, квалитетно зеленило, пешачки и велисопедски патеки на сметка на зачувување на ограда од ковано железо (не ми текнува кој генијалец воопшто инвестираше во оградување на времените објекти) и бараки кои воопшто и не треба да се таму. |
|||
![]() |
|||
mirakuliks ![]() Senior Member ![]() Joined: 06-Feb-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 831 |
![]() ![]() |
||
pbanks помири се со фактотдека скоро се кај нас е накриво насадено, така да не си ги троши нервите за една ваква од многуте вакви нелогичности. Ако можеш почни делувај на некаков начин да почнат повеќе работи да имаат логика во тоа зошто и како се градат.
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Мојот скромен придонес во делувањето е овој форум кој го отворивме со уште неколку ентузијасти токму за подигање на јавната свест по овие прашања. Секако дека нема да останам без сон вечерва, само дадов мое гледиште што не чини во овој инаку добар и важен проект. |
|||
![]() |
|||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
||
|
|||
![]() |
|||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||
Иако ретроспективно е небитно, а за Илинденска е веќе предоцна, сепак треба сериозно да се покрене прашањето зошто немаат каде да одат. Државата периодов се расфрла со пари за секакви објекти, ама за градската администрација на Скопје, иако тоа е проблем кој по секое мерило би требало да биде на врвот на приоритетите, ете не успеаја да најдат решение... Се уште не се ни размислува во тој правец, а каде тек е времето за проекти, тендери, изградба... Така да мислам дека администрацијата уште долго ќе остане во бараките, а Илинденска уште долго ќе остане унаказена на тој сегмент. |
|||
![]() |
|||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
||
Нели според Скопје 2014 офицерски на плоштад требаше да биде за градската администрација? Или само за матичното беше тоа?
|
|||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|||
![]() |
|||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||
![]() Направија голема збрка што точно треба да биде „градската куќа“ на плоштад и што ќе сместат таму, но отсекогаш било јасно е дека тој објект ни одалеку не може да ја прими администрацијата. |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Новиот булевар ја
проголта старата куќарка
Семејството Милкиќ имало станарско право на куќата и во неа живеело од пред 1968 година кога ја добиле куќата како вработени во Зоолошката градина. За возврат за урнатата барака добија еден двособен и еден еднособен стан во новите згради до Општина Бутел, а од ЈП за стопанисување со станбен и деловен простор и еднособен социјален стан за којшто ќе плаќаат минимална кирија. На уривањето присуствуваше само една од наследниците која со многу емоции следеше како домот во којшто одраснала, а токму тука го формирала и своето семејство, се срамнува со земјата. Сепак, најде сила во името на своите родители да му се заблагодари на градоначалникот Коце Трајановски, што по долги преговори постигнале договор на задоволство на двете страни. Градоначалникот Трајановски рече дека градските служби особено
внимавале на тоа семејството да не биде оштетено и затоа им доделиле
станови со многу поголема вредност од куќата што се руши. Градежните работи на проширувањето на "Илинденска" со поинтензивна
динамика почнаа да се реализираат од минатата недела откога делОТ од
булеварот од Фонтаната до "Рузвелтова" е затворен за сообраќај.
Проширувањето на овој дел ќе треба да заврши до јуни годинава. |
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1011121314 36> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |