build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Енергетика
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Нуклеарна електрана?

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 89101112 18>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #181 Posted: 04-May-2010 at 19:00
Колку е паметно некој министер што завршил економски во Прилеп пред 20 години (без навреди) да ми кажува за нуклеарни електрани, навистина не знам. Треба само за студија да потрошат колку за електраната! И сигурно не треба да ја прави МАНУ!
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #182 Posted: 04-May-2010 at 19:43
Убаво е кажано, сега е битно работите да тргнат од мртва точка. Доколку тој експерт е навистина компетентен, тогаш тоа ми дава некаква сигурност дека ќе добиеме квалитетна студија, а и се надевам позитивна одлука! Битно, после 8 години Македонија конечно ќе добие насока по ова прашање.

Гитар, ти освен критики знаеш нешто друго? Како да се губи чувството за објективност и секоја можна вест се начекуваа со рафали од критики Ohno
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
Back to Top
nenad View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote nenad Quote  Post ReplyReply #183 Posted: 04-May-2010 at 20:12

Ne bi sakal i mene da mi bide prefrleno deka samo kritikuvam, no dosegasnoto iskustvo me pravi skepticen kon se sto ke dojde od ministrite. Kakva e taa izjava za nekoj misteriozen makedonec koj e ekspert vo taa oblast no ne moze da se objavi negovoto me. Vo naucnata javnost site se znaat, taka da nema potreba od tajni. 

Neka se napravi uste edna studija, kako da nemase dovolno, no dali nesto poveke ke doznaeme i dali ke bideme popametni....

Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #184 Posted: 04-May-2010 at 20:43
Originally posted by La Linea

Гитар, ти освен критики знаеш нешто друго? Како да се губи чувството за објективност и секоја можна вест се начекуваа со рафали од критики Ohno

Ти сериозно мислиш дека Бесими (и неговиот тим) е кадарен да испланира нуклеарна електрана?

Мислам дека сум крајно објективен кога велам дека ние сме тотално неспособни, и освен меѓународен тендер за консултант и проектант на кои ќе им искешираме пола милијарда евра, ништо друго не нè спасува. Сигурно не нашите весели распеани министри или некој мистериозен научник од македонско потекло. Освен ако Ајнштајн немал вонбрачно дете со Македонка и го чувале во визба досега. Crazy

Edited by гитардемон - 04-May-2010 at 20:46
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #185 Posted: 05-May-2010 at 00:25
Ајде стварно нема потреба од иронија низ нишкава. Ниту Бесими ќе проектира ниту па им нешто допирна точка. Бесими е фигура што ќе трае неколку години на политички простор во споредба со државна стратегија за неколку децении. Сите знаеме дека нуклеарка не е тегла на сталажа во продавница па дали ќе ја купиме или не. Работите се тргнати од лер брзина и нема потреба од вулгаризација на процесот и неоснован сомнеж, па макар и основан.

Од друга страна има една работа што многу вака гледам дека се наметнува мислење дека нуклеарка го решава проблемот еднаш за секогаш и дека кога ќе изградиме нуклеарка можеме да си накривиме капа и да не мислиме на енергетика веќе. Такво решение не постои. Нуклеарка е голем залак, но бунар без дно не е во никој случај.

И стварно веќе немора во секоја нишка по неколку пати да се потцртува тезата дека сме неспособни на секое поле и да се иронизира булгаризира и потура со цинизам секој обид да нешто се направи во оваа држава.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #186 Posted: 05-May-2010 at 00:42
За да не бидам циничен, нема да речам „е ај добро, способни сме за нуклеарка“.

Инаку не беше ова навреда до Бесими, туку општа констатација за македонските (па и светските) политичари. Политичар не знае ништо за нуклеарни електрани. Ако знаел, ќе бил во нуклеарна електрана, не во фотелја! Се знае кој знае, и кој треба да прави истражувања. Сигурно не е тоа МАНУ, или некојси мистериозен научник. Има институти за таа работа бе луѓе, тоа сакам да кажам! Толку не е јасно? Не може министер со неговите мистериозни другарчиња да прави студија! Ќе се јавите во EURATOM, тие ќе ви кажат.

Плус, нели и тоалетна хартија нарачуваме на тендер. Како сега одненадеж некој таен Македонец ќе изработувал студија, без претходно да се објави тендер за колку тоа би коштало?
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #187 Posted: 05-May-2010 at 00:59
Gitare, nemožam da te razberam zošto im se pravdaš. Jasno e kako den deka vo Makedonija nemože nitu semafor da funcionira 24 časa, ta nuklearka ke gradele. Seto ova e tragi-komično (kako i ogromnoto mnozinstvo od proektite na makedonskite vladi) i po nikakov kriterium Makedonija nemože da izgradi sama nuklearna centrala i ovie temi se poveke od apsolvirani! Najtragično e što makedonskata ekonomija i celokupna mok ne odat napred so vremeto, što ne mi dava povod da mislam deka i za 20 godini, ke bideme sposobni na vakov čekor.

Islcrew prestani so histerijata, ako ima nekoj što pišuva referati a ništo ne kažuva, toa si ti! Taka što te molam kontorliraj si gi mislite, a ako ti si zadovolen i misliš deka Makedonija odi vo pravilnata nasoka, nemora site da sme na istoto mislenje!
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #188 Posted: 05-May-2010 at 01:23
Македонија може многу повеќе од нуклеарка сама да направи. Зашто досега нешто не е направено или каде е проблемот што не е направено треба да отворам широка политичка теза, што нема да го направам во нишка.

Еве повторно влеговме во процедурална расправа. Хистерија не гледам кај мене не знам каде ја примети, напротив хистерично неколку членови тука се запењавија што побрзо да кажат дека Македонија неможе да направи такво нешто, одколку што јас срипав да изразал заложба за таков проект. Патем и не само што мислам, практично убеден сум дека Македонија оди во правилна насока.

Edited by lslcrew - 05-May-2010 at 01:24
Back to Top
nenad View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote nenad Quote  Post ReplyReply #189 Posted: 05-May-2010 at 07:15

decki, nemojte so takvi tonovi. Sekoj ima svoe mislenje zatoa i sluzat forumite za da si go iskaze. Site nie si ja sakame Makedonija, samo poinaku gi percepirame rabotite.  Ne mora da se upotrebuvaat diskvalifikacii.

Ako treba da se izjasnuvam, moeto mislenje e deka na Makedonija ne i treba nuklearka na svoja teritorija, a zosto toa veke go obrazloziv

Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #190 Posted: 05-May-2010 at 10:16
Originally posted by lslcrew

Сите знаеме дека нуклеарка не е тегла на сталажа во продавница па дали ќе ја купиме или не. Работите се тргнати од лер брзина и нема потреба од вулгаризација на процесот и неоснован сомнеж, па макар и основан.
Сериозно Question

Originally posted by nenad

decki, nemojte so takvi tonovi. Sekoj ima svoe mislenje zatoa i sluzat forumite za da si go iskaze. Site nie si ja sakame Makedonija, samo poinaku gi percepirame rabotite.  Ne mora da se upotrebuvaat diskvalifikacii.

Потпис 

Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #191 Posted: 05-May-2010 at 10:40
Сериозно, зашто од истиот тој комплекс не се остава простор и за најмали прокети, а камо ли за вакви децениски проекти.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #192 Posted: 05-May-2010 at 12:59

Основан сомнеж е едно, критика и резервираност врз база на она што можеме да го видиме и чуемее е друго, а комплекс е нешто осумдесет и четврто.

Воопшто не сум против тоа темелно да се истражи можноста за нуклеарна електрана и да се калкулира со нејзе во студиите, ама тоа е многу различна работа отколку безочно да навивам за таа опција без обзир на условите и случувањата... А евидентната неспособност и неодговорност на државниот апарат и на институциите не е работа која треба да се игнорира, уште помалку доколку сакаме работите да се сменат. Вакви какви што сме сега, дефинитивно не можеме да истуркаме таков проект како нуклеарна електрана, од тоа нема бегање, па макар ја пикнал главата во песок како ној. За таков проект ни е потребна радикална промена на многу нивоа, а јас не гледам никакви знаци во таков правец.

Edited by Cloverstack - 05-May-2010 at 13:00
Back to Top
nenad View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote nenad Quote  Post ReplyReply #193 Posted: 05-May-2010 at 13:26

Никако да најдам слобнодно време да ја прочитам таа фамозна енертетска стратегија на МАНУ, так да не ги ѕнам бројките со кои тие оперираат. Но маку здрав разум, Македонија има 2 милиони жители со релативно мала индустрија. Убеден сум дека енергетските потреби можат да се покријат без изградба на НЕЦ. Најголем ресурс лежи во штедењето, од модернизација на дистрибутивниот систем па до нашите домови. Тука треба да се примени стратегија за енергетска ефикасност и штедливост. Јас сум еден од ретките кои мисли дека струјата треба да биде скапа и да не се користи за загеванње на становите. МИ пага на памет студентскиот дом Г Делчев каде сите соби имаа греалки кои работеа нонстоп а прозорите отворени.

Алтернативните извори иако не можат да да бидат носители, но можат да пополнат некои дупки, пред се иислам на биомасата која ја има доста кај нас а ии инвестициите не се такви како за ветениците. Од капитални објекти би ставил акцент на хидроелектраните и мали и големи, уште повеке што со нив се регулира и блансот на води кој е актуелен со овие климатски промени, а со кои бенефит би имало и земјоделството. Уште една или две централи на гас и продолжување ан работата на РЕК Битола би овозможиле  купување на уште малку време. Во секој случај извесна количина енергија ке можеме и да увеземе. 

Нуклерака има смисла доколку стратешки се определиме да станеме извозници на струја, не знам дали е тоа паметно, можеби мистериозниот експет ке знае повеке

Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #194 Posted: 05-May-2010 at 15:31

Апсолутно се сложувам! Проблемот е што нашиот народ не е доволно култивиран, и си мисли дека водата и струјата се неограничени и можеме како сакаме да се расфрламе, и единствената цена што ќе ја платиме е парична. Епа не е.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #195 Posted: 05-May-2010 at 15:46
Покрај индустријата, струјата сама посебе е индустрија и ресурс за други индустрии. Не е работата само да ги покриеме домашните потреби, па при прво откажување на некој капацитет повторно да се навртиме кон увоз. Малку да ги дигнеме очекувањата, па може да бидеме и извозници на струја. Од друга страна денешнава индустрија и потрошувачка неможе да се спореди со тоа што би било за неколку децении.
Back to Top
nenad View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote nenad Quote  Post ReplyReply #196 Posted: 05-May-2010 at 18:30

Се плашам дека ова е премногу сериозна тема за да може така да се третира. Од добри желби не се живее. Јас сум многу комотен во своето уверување дека нуклеарка не може да се изгради за догледно време од 2 до 3 децении, и никаков таен стручњак не може да ме убеди во спротивното. Ова се само некакви политички балони, со крајна цел да се извлече некоја ситна корист. Политичката елеита кај нас, впроем на целиот Балкан, е неодговорна, не размислуваат долгорочно и во полза на народот и државата. ако една гарнитура е добра, следанта после неа тоа ке го сруши. Сложен проект како што е НЕЦ не се гради во такво опкружување. 

Во Македонија живеат некои заблуди кои се лансирани од политичарите и кои служат да се збунува "пошироката јавност" - и да се полнат партиските и личните фондови. Ке споменам само неколку поврѕани со тмите на овој форум

-македонија може да биде лидер на Балканот

-Македонија е богата со ресурси

-може да биде сообракајна крстосница во регионот , се мисли на фамозните коридори, кои се политичка творевина, посебно исток-запад

-може и треба да биде извозник на струја, и се бараат инвестиции во енергетскиот сектор, а тоа е само фрлање пари во бунар

Колку побрзо се освестиме и излеземе од тие заблуди, толку подобро ке го најдеме својот пат. Бидејки не мислам дека одиме по правилниот. Едноставно не носи реката. 

Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #197 Posted: 05-May-2010 at 18:34
Originally posted by nenad

-може да биде сообракајна крстосница во регионот , се мисли на фамозните коридори, кои се политичка творевина, посебно исток-запад
Не се сложувам дека Македонија-крстосница е мит, но не е место да разглабаме тука. Ако има интерес за дискусија на таа тема, да ја продолжиме на поприкладно место.
Back to Top
nenad View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote nenad Quote  Post ReplyReply #198 Posted: 05-May-2010 at 19:19

ok, na koja niska ?

Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #199 Posted: 05-May-2010 at 19:32
Ако мислиш конкретно на некој вид транспорт, постирај во општите нишки за тој вид. Ако сакаш генерална дискусија слободно отвори нова нишка во субфорумот Инфраструктура>
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #200 Posted: 15-Jul-2010 at 16:18
„Стандарт“: Македонија размислува за учество во „Белене“ belene.jpgСофија - Македонија ја разгледува можноста за учество во изградбата на бугарската нуклеарна централа „Белене“, која моментално е во застој поради недостиг на финансии, пишува бугарскиот весник „Стандарт“. Повикувајќи се на извори во Владата и во Парламентот во Софија, весникот наведува дека евентуалната позитивна одлука на Скопје да се приклучи во проектот ќе помогне во обезбедувањето средства за доизградба на централата. Бугарскиот премиер Бојко Борисов изјави дека и Србија покажала интерес за пет проценти од акциите, што според него ќе го направи „Белене“ балкански и европски проект. Владата на Бугарија призна дека не успеала да ја убеди Романија да се вклучи во проектот откако главниот инвеститор германската енергетска компанија РВЕ се повлече минатата есен. Изградбата на централата привремено е прекината и интензивно се бараат нови инвеститори. „Белене“ која е лоцирана на Дунав 180 километри североисточно од Софија почна да ја гради руската компанија „Атомстројекспорт“, а вредноста на проектот беше проценета на четири милијарди евра. Првиот реактор требаше да биде изграден до септември годинава. Кризата и недостигот на финансиски средства ја принуди Софија да ги забави па дури и запре големите енергетски проекти. Премиерот Борисов неодамна соопшти дека Бугарија би можела целосно да се откаже од нафтоводот Бургас - Алексадрополис и да ја суспендира изградбата на Белена, за потоа да се повлече и да каже дека Софија се уште не донела конечна одлука за судбината на двата проекта. (МИА)

http://www.porta3.com.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=2481&Itemid=125
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 89101112 18>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.141 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.