build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Спортски
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Телеком арена (арена Филип II Македонски)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 8283848586 209>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #1661 Posted: 06-Jun-2010 at 13:40
mene mi se dopaga
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #1662 Posted: 06-Jun-2010 at 14:48
da ubava e, jas bi rekol da si go naprajs istiot dizajn, no samo koga kje zavsi stadionov
a inace za najavata na gruevski, (ako e vistina za rokot na izgradbata) ova e brzenje sto znaci ne e ekzaktno rabotenje, kako sto primetiv vo severnata tribina preku slikite, ima mnogu graski so stolcinjata zidovite itn. znaci bi cekal vakvi graski i na drugite tribini.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #1663 Posted: 06-Jun-2010 at 19:10
Originally posted by lslcrew

Да не се работи пак за некоја грешна информација или погрешно пренесена до премиерот околу капацитетот? Да не е ова само за југ и север?

Question

Одамна е јасно дека вкупниот капацитет ќе биде токму тој - околу 34.000
Јужна и северна нема шанси да имаат толкав капацитет.

Туку еве уште неколку фотки од мене, за време на вчерашното финале на европското првенство за жени U19

1

2

3

4

5

6
На јужна на некои места веќе се гледа и втор слој премачкувано (што и да е тоа средство)  Cheers

Edited by Cloverstack - 06-Jun-2010 at 19:12
Back to Top
Buliwyf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Buliwyf Quote  Post ReplyReply #1664 Posted: 06-Jun-2010 at 19:35
Ќе мора јужна да ја поминат со боја уште еднаш,поготово во делот кај што беа старите столчиња,од премногу влага беше потемнат бетонот и не верувам дека со една рака ќе се покрие тоа.

Само за мала споредба,дали ви изгледа Highbury стариот стадион на ФК Арсенал поголем од нашиот,бидејќи на википедија јасно стои дека прима 38,419  посетители,мене ми изгледа како помал,затоа ме буни предвидениот капацитетот на Филип II od 34,000

Edited by Buliwyf - 06-Jun-2010 at 19:39
Back to Top
Дуле View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Дуле Quote  Post ReplyReply #1665 Posted: 06-Jun-2010 at 19:43
Ма пушти ти Хајбери, дај кажи станче како да купиме на тоа место за поефтино нешто хехехе. Не знам сеа дали нашиве се во грешка со проценката дека ќе собира 34000 или овие се у грешка. Ама излеа ќе да е првото
P.S. Иначе становите таму почињаат од 250 000 фунти па нагоре па со среќа

А стварно мал изгледа вака стадионов....

Edited by Cloverstack - 23-Jul-2010 at 13:14
Back to Top
vladegf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote vladegf Quote  Post ReplyReply #1666 Posted: 06-Jun-2010 at 19:50
Highbury изгледа помал дека нема атлетска патека и не е со кружна форма и делува затворено, а може и теренот да е со помала димензија
Back to Top
Buliwyf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Buliwyf Quote  Post ReplyReply #1667 Posted: 06-Jun-2010 at 20:00
Previous

Конкретно мислев на висината на главните трибините,очигледно е дека се пониски од нашите југ и север.И хајбери го земав само како еден пример да не го спомнувам пољуд кој иако нема една трибина позади голот има капацитет од 35 000.

Стварно ме бунат овие работи Dunno.

Edited by Buliwyf - 06-Jun-2010 at 20:00
Back to Top
KinDeR View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote KinDeR Quote  Post ReplyReply #1668 Posted: 06-Jun-2010 at 20:06

Оптичка варка е дека Highbury е помал. Тоа е затоа нашиот е доста стрмен, и седиштата се по разредени, додека на Highbury се збиени, и на две нивоа, а нашиот е една целина. Highbury има 40тина реда само во долниот дел + на терасата. Филип II е 47тина реда до највисоката точка на стадионот. Значи во ќошевите има дури и помалце редови. Така да бројките се реални, и изгледот лаже.

А габаритно Филип II сигурно е поголем

Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #1669 Posted: 06-Jun-2010 at 20:08
Originally posted by Дуле

Не знам сеа дали нашиве се во грешка со проценката дека ќе собира 34000 или овие се у грешка. Ама излеа ќе да е првото

Луѓе не се работи за проценки на „нашите“ и „нивните“, капацитетите се егзактна работа за која не треба ракетна наука за да се одредат.

Токму од слики можат да се извлечат погрешни проценки... Има цел куп фактори што може да влијаат. Еве прв што ми паѓа на памет е тоа што на нашиот стадион трибините се прилично стрмни односно високи и тоа визуелно дава впечаток дека се работи за поголем стадион. Друго, што се однесува до моите последни фотки, баш се трудев да бидат под таков агол и со таков опфат за стадионот да изгледа пограндиозно И така натаму... Smile

ЕДИТ:

Ете Киндер ме претркал за отприлика истото што го кажав  Smile

Само мала исправка, северната трибина на највисоката точка има 50 реда, а јужната мислам дека има 52

Edited by Cloverstack - 23-Jul-2010 at 13:15
Back to Top
Buliwyf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Buliwyf Quote  Post ReplyReply #1670 Posted: 06-Jun-2010 at 20:13
Originally posted by Cloverstack

Друго, што се однесува до моите последни фотки, баш се трудев да бидат под таков агол и со таков опфат за стадионот да изгледа пограндиозно И така натаму... Smile

Previous

Ете кој ни прави овде илузииGunz

LOL
Back to Top
KinDeR View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote KinDeR Quote  Post ReplyReply #1671 Posted: 06-Jun-2010 at 20:14
Originally posted by Cloverstack

Ете Киндер ме претркал за отприлика истото што го кажав  Smile

Само мала исправка, северната трибина на највисоката точка има 50 реда, а јужната мислам дека има 52

Thumbs%20Up

Бројот на редови беше грубо броење. Од слика LOL

Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #1672 Posted: 07-Jun-2010 at 00:29
Нашиов стадион е доста габаритен. Го споредив со Емирати стадионот (сегашниот на Арсенал), Пољуд, Максимир и на Панатинаикос стадионот, и дефинитивно е поголем како објект. Нешто е помал од на Црвена Ѕвезда и Олд Трафорд, на пример. Тоа што го прави Градски помал во капацитет е големата далечина од првиот ред до теренот. Ако е возможно да се стават монтажни столчиња да биде во англиски стил, без патека, сигурно ќе има над 60,000. Проценка од око (и желба нели), ама кога ќе погледнеме дали воопшто имаме реална потреба од поголем капацитет?
Back to Top
Sale SK View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote Sale SK Quote  Post ReplyReply #1673 Posted: 07-Jun-2010 at 12:39
Не знам за какви монтажни столчиња збориш?Атлетската стаза не може да влијае врз бројот на седишта,така да и нашиов не може во никој случај да собира 60.000!??И да ја немаше атлетската,пак ќе собираше исто.Стадион од 34-36.000 седишта е сосема доволен за Македонија и што е битно,ќе ги задоволува се построгите критериуми на УЕФА.На страна што веројатно ќе биде еден од поубавите стадиони на Балканов.
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #1674 Posted: 07-Jun-2010 at 13:56
Да ја немаше атлетската, т.е. на нејзино место да можеа да бидат поставени столчиња, се до теренот, дефинитивно ќе имаше поголем капацитет. Зборувам само теоретски, во пракса се сложувам дека не ни е потребен поголем капацитет

Edited by alexgizh - 07-Jun-2010 at 13:56
Back to Top
Buliwyf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Buliwyf Quote  Post ReplyReply #1675 Posted: 07-Jun-2010 at 13:59
Originally posted by Sale SK

и што е битно,ќе ги задоволува се построгите критериуми на УЕФА.На страна што веројатно ќе биде еден од поубавите стадиони на Балканов.

Сепак тоа е најбитното Thumbs%20Up
Back to Top
Sale SK View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote Sale SK Quote  Post ReplyReply #1676 Posted: 07-Jun-2010 at 14:51
@alexgizh
Во тој случај,би имало 4-5 реда повеќе кои би оделе скроз до долу и пак не би се добило многу.И мене не ми се допаѓаат стадиони со атлетска стаза,ама бидејќи кај нас Јужна беше веќе направена,немаше многу простор за импровизации.
Знам дека имаше идеја да се повлече теренот накај Југ и да нема атлетска,ама брзо се откажаа од тоа.Како и да е,изградбата сега засега оди добро,единствено со Југ работите одат преспоро зошто сепак се работи за реконструкција-шминка.
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #1677 Posted: 07-Jun-2010 at 19:11
Originally posted by theMac3donian

Originally posted by FoSsiL

а превод на англиски и латиница.... знам дека треба да биде на македонски и да се почитува кирилица, ама за тие кои не се македонци, како... на хрватите.. со кои имаме сличен јазик... па не разбираат кирилица.... а не пак други луѓе со сосем различни јазици...тоа ме иритира многу....ќе дојде некој од надвор... додека се снајде... завршил натпреварот..

Многу лесно би било да се различни бои влезовите, така при добивање на картата секој би си ја знаел бојата т.е. влезот.

пример:
Северна: Зелена
Јужна: Сина
Запад: Црвена
Исток: Жолта

Ако пак веќе се пишува на латиница, тогаш нека е на англиски. Нема потреба од Македонски на латиница.

Добра идеја со боите

Back to Top
ovaj_stariov View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ovaj_stariov Quote  Post ReplyReply #1678 Posted: 07-Jun-2010 at 19:23
I jas sega go zabelezav postot na @theMac3donian,navistina dobra ideja e sekoj vlez da si ima svoja boja,soodvetno i na kartite.
Taka da dali e hrvat,germanec,kinez...sekoj ke razberi.
E sega so daltonistite ke e problem
build.mk, гради форумска историја
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #1679 Posted: 07-Jun-2010 at 19:44
ЕВе и јас сега ја забележувам идејата на theMac3donian и мислам дека е супер, едноставна а ефектна Cheers

Да одговорам и на ова

Originally posted by MB

Дечки поздрав, горе-доле редовен читател на форумов овде. Мој прв пост. Сакав само да ве прашам пошто гледам дека на повеќето градежништвото и архитектурата Ви е професија. Ме интересира сигурноста на стадион од овој тип. Мислам, стрмни трибини градени над земја и сигурноста се потпира врз носечки столбови. Гледачите во Скопје имаат чудна навика понекогаш да стимулираат тресење на трибината и кога стадионот е полн се добива впечаток дека трибината осцилира по некој метар горе-долу. Има ли опасност или ?

Доколку пресметките и димензионирањето се како што треба (а немам сомнежи дека се) осцилациите освен што се језиви не се опасни. Малку лаички ќе кажам, но полошо е да нема осцилации, да биде конструкцијата крута и нагло да дојде до лом.
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #1680 Posted: 07-Jun-2010 at 20:00

незнам дали приметивте... на исток се гледаат првите скали (како се викаат правилно незнам), оние на кои ќе се поставуваат бетонските блокови од трибините..... како жлебови што се

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 8283848586 209>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.582 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.