![]() |
![]() |
![]() |
Телеком арена (арена Филип II Македонски) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 8283848586 209> |
Author | ||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|
mene mi se dopaga
![]() |
||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||
![]() |
||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|
da ubava e, jas bi rekol da si go naprajs istiot dizajn, no samo koga kje zavsi stadionov
a inace za najavata na gruevski, (ako e vistina za rokot na izgradbata) ova e brzenje sto znaci ne e ekzaktno rabotenje, kako sto primetiv vo severnata tribina preku slikite, ima mnogu graski so stolcinjata zidovite itn. znaci bi cekal vakvi graski i na drugite tribini.
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
![]() Одамна е јасно дека вкупниот капацитет ќе биде токму тој - околу 34.000 Јужна и северна нема шанси да имаат толкав капацитет. Туку еве уште неколку фотки од мене, за време на вчерашното финале на европското првенство за жени U19 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 На јужна на некои места веќе се гледа и втор слој премачкувано (што и да е тоа средство) ![]() ![]() Edited by Cloverstack - 06-Jun-2010 at 19:12 |
||
![]() |
||
Buliwyf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 473 |
![]() ![]() |
|
Ќе мора јужна да ја поминат со боја уште еднаш,поготово во делот кај што беа старите столчиња,од премногу влага беше потемнат бетонот и не верувам дека со една рака ќе се покрие тоа.
Само за мала споредба,дали ви изгледа Highbury стариот стадион на ФК Арсенал поголем од нашиот,бидејќи на википедија јасно стои дека прима 38,419 посетители,мене ми изгледа како помал,затоа ме буни предвидениот капацитетот на Филип II od 34,000
![]() Edited by Buliwyf - 06-Jun-2010 at 19:39 |
||
![]() |
||
Дуле ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 17-Jul-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Ма пушти ти Хајбери, дај кажи станче како да купиме на тоа место за поефтино нешто хехехе. Не знам сеа дали нашиве се во грешка со проценката дека ќе собира 34000 или овие се у грешка. Ама излеа ќе да е првото
![]() P.S. Иначе становите таму почињаат од 250 000 фунти па нагоре па со среќа ![]() А стварно мал изгледа вака стадионов.... Edited by Cloverstack - 23-Jul-2010 at 13:14 |
||
![]() |
||
vladegf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Dec-2009 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 638 |
![]() ![]() |
|
Highbury изгледа помал дека нема атлетска патека и не е со кружна форма и делува затворено, а може и теренот да е со помала димензија
|
||
![]() |
||
Buliwyf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 473 |
![]() ![]() |
|
![]() Конкретно мислев на висината на главните трибините,очигледно е дека се пониски од нашите југ и север.И хајбери го земав само како еден пример да не го спомнувам пољуд кој иако нема една трибина позади голот има капацитет од 35 000.
Стварно ме бунат овие работи ![]() Edited by Buliwyf - 06-Jun-2010 at 20:00 |
||
![]() |
||
KinDeR ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 04-Jun-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 78 |
![]() ![]() |
|
Оптичка варка е дека Highbury е помал. Тоа е затоа нашиот е доста стрмен, и седиштата се по разредени, додека на Highbury се збиени, и на две нивоа, а нашиот е една целина. Highbury има 40тина реда само во долниот дел + на терасата. Филип II е 47тина реда до највисоката точка на стадионот. Значи во ќошевите има дури и помалце редови. Така да бројките се реални, и изгледот лаже. А габаритно Филип II сигурно е поголем |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Луѓе не се работи за проценки на „нашите“ и „нивните“, капацитетите се егзактна работа за која не треба ракетна наука за да се одредат. Токму од слики можат да се извлечат погрешни проценки... Има цел куп фактори што може да влијаат. Еве прв што ми паѓа на памет е тоа што на нашиот стадион трибините се прилично стрмни односно високи и тоа визуелно дава впечаток дека се работи за поголем стадион. Друго, што се однесува до моите последни фотки, баш се трудев да бидат под таков агол и со таков опфат за стадионот да изгледа пограндиозно ![]() ![]() ![]() ЕДИТ: Ете Киндер ме претркал за отприлика истото што го кажав ![]() Само мала исправка, северната трибина на највисоката точка има 50 реда, а јужната мислам дека има 52 Edited by Cloverstack - 23-Jul-2010 at 13:15 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() Ете кој ни прави овде илузии
![]() ![]() |
||
![]() |
||
KinDeR ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 04-Jun-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 78 |
![]() ![]() |
|
![]() Бројот на редови беше грубо броење. Од слика |
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Нашиов стадион е доста габаритен. Го споредив со Емирати стадионот (сегашниот на Арсенал), Пољуд, Максимир и на Панатинаикос стадионот, и дефинитивно е поголем како објект. Нешто е помал од на Црвена Ѕвезда и Олд Трафорд, на пример. Тоа што го прави Градски помал во капацитет е големата далечина од првиот ред до теренот. Ако е возможно да се стават монтажни столчиња да биде во англиски стил, без патека, сигурно ќе има над 60,000. Проценка од око (и желба нели), ама кога ќе погледнеме дали воопшто имаме реална потреба од поголем капацитет?
|
||
![]() |
||
Sale SK ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 16-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 258 |
![]() ![]() |
|
Не знам за какви монтажни столчиња збориш?Атлетската стаза не може да влијае врз бројот на седишта,така да и нашиов не може во никој случај да собира 60.000!??И да ја немаше атлетската,пак ќе собираше исто.Стадион од 34-36.000 седишта е сосема доволен за Македонија и што е битно,ќе ги задоволува се построгите критериуми на УЕФА.На страна што веројатно ќе биде еден од поубавите стадиони на Балканов.
|
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Да ја немаше атлетската, т.е. на нејзино место да можеа да бидат поставени столчиња, се до теренот, дефинитивно ќе имаше поголем капацитет. Зборувам само теоретски, во пракса се сложувам дека не ни е потребен поголем капацитет
![]() Edited by alexgizh - 07-Jun-2010 at 13:56 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Сепак тоа е најбитното
![]() |
||
![]() |
||
Sale SK ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 16-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 258 |
![]() ![]() |
|
@alexgizh
Во тој случај,би имало 4-5 реда повеќе кои би оделе скроз до долу и пак не би се добило многу.И мене не ми се допаѓаат стадиони со атлетска стаза,ама бидејќи кај нас Јужна беше веќе направена,немаше многу простор за импровизации. Знам дека имаше идеја да се повлече теренот накај Југ и да нема атлетска,ама брзо се откажаа од тоа.Како и да е,изградбата сега засега оди добро,единствено со Југ работите одат преспоро зошто сепак се работи за реконструкција-шминка. |
||
![]() |
||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
Добра идеја со боите |
||
![]() |
||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
|
I jas sega go zabelezav postot na @theMac3donian,navistina dobra ideja e sekoj vlez da si ima svoja boja,soodvetno i na kartite.
Taka da dali e hrvat,germanec,kinez...sekoj ke razberi. E sega so daltonistite ke e problem ![]() |
||
build.mk, гради форумска историја
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
ЕВе и јас сега ја забележувам идејата на theMac3donian и мислам дека е супер, едноставна а ефектна
![]() Да одговорам и на ова
Доколку пресметките и димензионирањето се како што треба (а немам сомнежи дека се) осцилациите освен што се језиви не се опасни. Малку лаички ќе кажам, но полошо е да нема осцилации, да биде конструкцијата крута и нагло да дојде до лом. |
||
![]() |
||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
незнам дали приметивте... на исток се гледаат првите скали (како се викаат правилно незнам), оние на кои ќе се поставуваат бетонските блокови од трибините..... како жлебови што се |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 8283848586 209> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |