![]() |
![]() |
![]() |
Манастир Св. Наум |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123 4> |
Author | |
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() Posted: 02-Aug-2010 at 18:26 |
Не ми се верува дека до сега не сме имале нишка за ова.
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Одамна го немам забележано албино паунот кој даваше дополнителен шмек на местото
![]() Еве и една убава фотка на целиот комплекс од езерото (постара е, се гледа дека тогаш во тек била обновата на кулата, ама за жал немам точен податок за датата) ![]() |
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
Отсекогаш бил убаво место. Секогаш кога одам се чуствувам чудно, но пријатно. Не поради верската дејност на местото, иако може да се каже дека и тоа допринесува многу. Самиот обејкт, самото место и околина има посебна убавина и има некакво зрачење. Може јас така осеќам или ми се чини, незнам како е кај вас. Албино паунот не сум го видел, можеби и поради тоа што сум мал и сум го пропуштил. Што значи албино? албино паун, албино питон, и двете ми се некако бели. Дали се природно создадени форми или пак има нешто вмешано прсти и човекот, генетиката? |
|
![]() |
|
S.P.Q.R. ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Jan-2010 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 212 |
![]() ![]() |
Албино значи неприродно бел, има и такви луѓе кои бојата на кожата му е бела, побела дури и од нашата
|
|
Македонија е во дилема дали да одбере ужас без крај или ужасен крај
|
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Албинизмот е отсуство на пигменти, најчесто поради проблеми со ензимите кои произведуваат меланин. Така имаш албино лавови, албино пауни, па и албино црнци (кои се бели, ама имаат телесни карактеристики како на црнец).
|
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
Знае ли можеби некој што се случило со кулата? Би било прекрасно да се врати оригиналниот изглед.
![]() |
|
![]() |
|
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
Еве ја од спротивен агол:
![]() |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Колку што мене ми е познато ова не е оригинален изглед, градена е за време на СХС како кралска палата во склоп на манастирот, а наводно е бутната под изговор дека пречи на охридскиот аеродром може да загрози некој лет, демек од тамо се слуштаат авионите. така да нема некоја изворна историска вредност вековна, туку вредноста и е од поново време околу век. Нормално доколку има иницијатива за возобнова и доколку не пречи на аеродромот и јас би поддржал, ја следи традиционалната македонска архитектура, а кулите во манастири не се ништо ново на балканот, од секогаш ги имало, нормално денес со друга намена. Интересно повеќе би било да дознаеме што се случило со оваа кула која е веројатно постара од оваа што ти ја посочи. Јас пред некој ден од нишката за мотови дознав дека воопшто постоела друга кула.
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Според пост на форумов се работи за мелница.
Во Глобус причитав дека помеѓу 1913 и 1925 постоел спор за тоа дали манастирот се наоѓал на Српска (а по 1918 Кралство СХС) или Албанска територија. Кралството СХС го добива манастирот во 1925. Интересен запис од тоа време (цитирано од Глобус): Енрико Телини, член на Комисијата за разграничување меѓу Југославија, Грција и Албанија. „При карактеризирањето на овие села намерно го користев општиот апелатив македонски, а не бугарски, бидејќи насекаде, кога жителите ги прашав за нивната националност, сите еднакво одговараа со зборот Македон и кога ќе додадев Бугар, тие одговараа Македон“, пишува тој во извештајот од 1923 година. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
За време на Отоманската империја:
![]() |
|
![]() |
|
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
Taa prvata slika ke e Sv. Petka
|
|
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
1863
![]() ![]() |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
добро, колку е оригинална денешната верзија на коплексот што ја имаме и имаме ли сознанија колку пати е изменувана? можеби е до аглите, ама јас на сликиве видов најмалку три верзии на страната што се гледа од езерото
|
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
Граѓанин ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 29-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 233 |
![]() ![]() |
Со години се имав чудено каде во Охрид е ова сликано (наведен е во изворниот опис), и сега ми се разреши дилемата. Имено, на сликата се автобуси од Вардарското автобуско претпријатие (ВАП), сликани кон средината на 1930-тите години.
Ова дури ми личи на истата полјана од горе на #8, само што тука квадратната кула ја нема. ![]() Извор: Животот во Скопје, 1918-1941 - Сообраќај во градот: Автобуси Edited by Граѓанин - 22-Jan-2013 at 10:03 |
|
![]() |
|
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
|
![]() |
|
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
Идејата на МПЦ за средување на дворот на манастарот Св.Наум е најдобрата работа што му се има случено на Охрид во изминатиов период, иако веќе се огласија од општина Охрид дека објектот е дивоградба и дека сакаат да го рушат. Три работи ми се допаѓаат:
1. регулиран е влезот на возила во комплексот 2. поставен е јавен тоалет 3. продажните места се тргнати од патеката и се унифицирани 4. хортикултурно се уредува просторот Проблем што треба да се реши е асфалтирањето и уредувањето на паркингот пред самиот влез: |
|
![]() |
|
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
![]() Кој објект е дивоградба ? Портата или ... ? |
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
Мислам дека сѐ е прогласено за дивоградба... Ако локалната власт го урне ова, тогаш се страшни глупаци. Кога можеа да се легализираат одвратни дивоградби, ќе може да се прогледа низ прсти и за ова. Кога ќе споредиме како беше претходно, ова уредување е повеќе од добредојдено.
|
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
Да, да, се` е прогласено за дивоградба и од општината сакаат да го рушат.
|
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
суштината на проблемот со `дивоградбата` е вероватно Субрата Рој-брате мој
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123 4> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |