![]() |
![]() |
![]() |
Мост кај МНТ (првично планиран со Панорамско трк.) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123 29> |
Author | |
shaun.r ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 06-Jul-2009 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() Posted: 08-Oct-2010 at 08:13 |
![]() Znam deka e ova treba da bide u niskata Skopje 2014 , ama nekako najsoodvetno mi e tuka http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=4CE8F164111D4549B63A95587227309F |
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
а што е ова::::? Е добро де... баш под панорамско тркало не се подразбира луна парк или пак дизниленд.... Edited by FoSsiL - 08-Oct-2010 at 10:28 |
|
![]() |
|
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
Да, на право место е....СЕЛО ВО ГРАД... Треба и Скопје 2014 да се пребаци во нов подфорум - СЕЛО ВО ГРАД... |
|
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|
![]() |
|
ebivetre ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 183 |
![]() ![]() |
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=108101036469&id=14&setIzdanie=22103
Панорамското тркало ново изненадување од „Скопје 2014“ Покрај сите институции, културни објекти и споменици со кои треба да го збогатиме колективното сеќавање за нашата историја и културно наследство, општината Центар со најновите измени на деталниот урбанистички план за Малиот ринг мислела и на забава и разонода на туристите Педесетметарско панорамско тркало наскоро ќе никне на кејот на Вардар, помеѓу многубројните споменици и барокни фасади. Тркалото, кое ќе биде слично на „Милениумското око“ во Лондон, но со помали димензии, ќе се постави на просторот меѓу телекомот и кејот на Вардар. Поставувањето на „Скопското око“ е предвидено со најновата верзија на ДУП за Малиот ринг. Во образложението на планот се вели дека парцелата во близината на Офицерскиот дом ќе биде наменета за рекреација и забава на отворено. Локацијата е наменета за тематски забавен парк, со панорамско тркало за разгледување на градот. Скопјани се фрапирани од оваа последна замисла на општинските власти. - Центарот и онака веќе не личи на ништо, а со самото тоа што ќе се постави и панорамското тркало, ќе заличи на циркус, но повеќе ништо не ме чуди - ни изјави Мартин Трајковски. Автор: А.М.Д. ![]() ![]() |
|
![]() |
|
ebivetre ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 183 |
![]() ![]() |
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=108101036469&id=14&setIzdanie=22103
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
Ми се допаѓа. Ќе се гледа цел центар, Кале, Чаршија, Стадионот, паркот, плоштад Македонија, улица Македонија... Едноставно ќе има одличен поглед а и локацијата што ја одбрале е одлична тој простор ќе заживее и ќе му се даде една убава содржина.
|
|
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
|
![]() |
|
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
Ако ја стават НА Камениот Мост пак знаеш каков поглед ќе има? Или да го срушат мостот (околу него нема да има дефицит на мостови), и да се стави виенското тркало на негово место! Силно стојам зад последнава идеа!
|
|
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
|
![]() |
|
shaun.r ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 06-Jul-2009 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Ne za djabe rekle lugeto krajot go krasi deloto..ama se plasam deka nee uste krajot...
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Trebase da go napravat povisoko da se gleda i Dracevo ![]() |
|
![]() |
|
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
Auuuuuu se naeziv
![]() |
|
...kaj si kapelo pak ke si kape...
|
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
Не сум 100% против вакво нешто, но локацијата ми е тотално утната (како и за повеќето работи, нели). Вакви работи обично се праат во градови кои немаат околни возвишенија од кои масовно може да се ужива во панорамски глетки, па така панорамски тркала има во Виена, Лондон, Сингапур (најголемото у свет патем). Е сега, Скопје го има Калето и Водно, а може и на врв на МТВ да се направи видиковец (со кафич). Зошто баш ова, не ми е јасно... уствари јасно ми е, видела жабата итн. Иначе, на Лондонското Око возењето е ~18еур. Колку би платиле Вие за возење на нашето? |
|
![]() |
|
FT ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 22-Jun-2010 Location: Kocani Online Status: Offline Posts: 574 |
![]() ![]() |
На нашето ќе стават 180 не 18..што е Лондон за нас?
пфф.. ![]() ![]() ![]() ![]() Edited by FT - 08-Oct-2010 at 17:32 |
|
![]() |
|
Gradinarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Aug-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 369 |
![]() ![]() |
Definitivno trkalovo neka si ostane vo luna park, pa da ima ubav pogled od razni agli na novizgradenata arena. Ako ostane trkalovo tuka, predlozuvam eden rolocoster okolu kaleto, bas taka kako sto odat zidinite, a na lavovite da im svetat madinajta u razni boi....e toa e turisticka atrakcija.
Sala na strana, so ke gledam od toa panoramsko trkalo, negodardeni zgradi /kako jik banka i onaa spoti pecatnica goce delcev/ skapani krovovi, sturi fasadi,... Toa moze posle 20-30 godini i posle Skopje 2014, Skopje 2018, Skopje 2022, Sko......
|
|
..... .......
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Единствен аргументиран/разумен пост кој го прочитав за новиот момент на Скопје 2014. Потполно се слагам, вакви објекти се пред се за градови кои се наоѓаат во рамнини. Скопје, покрај Кале и Водно навистина нема потреба од вакво нешто. Дополнително, локацијата која ја одбрале не ми се допаѓа. Продолжува згуснувањето на тој веќе (барем на хартија) прегусто набиен дел. Видиковецот за плоштад треба да биде спрема мене во 1. Новата народна банка 2. Магос/Сан Марко Горните катови треба да се отворени за јавноста и да има и отворен дел, но и кафетерии/ресторани. Идејата за користење на МТВ за видиковец е исто така одлична. |
|
![]() |
|
IN_MOTION ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-Jul-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
Мене ми се допаѓа идејата за тркалото но локацијата не баш.. Иначе ако е со климатизирани кабини и супер осветлено би дал макс 5 еур за карта.
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
А реално, за панаѓур како што е СК2014, навистина требаше некое вакво тркало или рингишпил да вметнат. Во исчекување сум на нови блескави идеи од творците на СК2014, бидејќи инспирацијата очигледно им е непресушна. А не се ни нервирам веќе, бидејќи ионака сме веќе длабоко и неповратно навлезени во ова фрик шоу... кад је бал, нек је маскенбал... @ pbanks Веројатно мојов пост ќе те разочара за разлика од тој на fichot. Но навистина каква желба за некаква длабока анализа може да остане кај нормален човек после стотата епизода од добро познатото лудило. Овие веќе избришаа било какви досегашни граници на невкусот, на глупоста, на ненормалното... Треба да го смениме насловов на нишкава од „Скопје 2014“ во „Верувале или не“. Edited by Cloverstack - 08-Oct-2010 at 20:20 |
|
![]() |
|
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
![]() |
|
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Не е битно дали мене ќе ме разочара постот или не. Ја следев преписката што пред некој ден ја имавте со ОКА, ЛСЛ и уште незнам во некоја друга нишка околу Скопје 2014. И криво ми е дека тој проклет проект е влезен во секое ќоше од форумот. Единствено се разговара за Скопје 2014 или низ призма на Скопје 2014... Сите дискутираат како во транс, едните страстно го омаловажуваат проектот, а другите пак се ситат бидејќи тој се реализира непречено. Во ред, има тука веќе 10ци страни на кои ги изразивме своите ставови околу проектот, се изрециклираа истите тези (од оваа или онаа страна) по 100 пати... Веќе немам потреба ниту да ги читам постовите, доволно е да видам кој е авторот и веќе знам што е напишано. Веројатно една од целите на авторите на оваа гротеска Скопје 2014 била токму оваа, комплетно да не обземе и да не дефокусира од се друго околу (секако не нас на билд, туку во еден поширок општествен контекст). И искрено сум заморен од тоа, се надевам дека ќе смогнеме сила да ги вратиме оние конструктивни дискусии кои едно време беа главна одлика на билд, бидејќи сум навистина заморен од постојано читање УА и УРА. |
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
Јас само се чудам како ги одбират локацииве.... И сум за едно Панорамско големо тркало, но на друга локација.... Добар пример, но не и мој конечен е местото кај сегашниот паркинг пред Холидеј Ин, односно кај автобусите што стојат... тие де...знаете... во тој дел, таа околина..... како што го имам во концептот за Ново Маало.... И друга работа.... Зар не мислат малку на исплатливост на ова тркало..... има многу фактори... Edited by Cloverstack - 08-Oct-2010 at 18:38 |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123 29> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |