![]() |
![]() |
![]() |
Вести |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2526272829 46> |
Author | ||||||||||||
ant11 ![]() Groupie ![]() Joined: 29-Mar-2011 Online Status: Offline Posts: 38 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Ќе се става нов знак - ротирачки. Од една страна ЕВН, од другата ЕЛЕМ.
Зградата е заедничка. |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
|||||||||||
,,Гранит“ два пати плати иста парцела во Охридпеток, 01 април 2011, 17:17Се започна кога Охрид, за да ги врати наследените долгови кон градежната фирма “ Гранит“ мораше да му отстапи неколку објекти и атрактивни локации –имот со кој располагаше општината. Кога градот го изгуби и полигонот за мали спортови, со гардежната фирма се договорија тука да се изгради конгресен центар. Но “Гранит “ не можеше да стави нога врз земјиштето кое го купи од општината. Министерството за финасии ја оспоруваше сопственоста. “Тој простор на времето кога беше земјиштето во сопственост на општините е компензиран за долговите, судска пресуда е донесена за компензација на тој имот, не е некоја спогодна на општината и Гранит“ вели Бранко Арнаудов (раководител на сектор за урбанзам –Охрид). И додека локалната власт ја мачи што ќе се случи ако државата ја оспори сопственоста и на останатите локации кои градот ми ги отстапи на “Гранит “ за пребивање на долговите, градежната фирма за сума од 250.000 евра, деновиве повторно го купи земјиштето, овојпат од државата. Во тек се подготовките за изградба на конгресниот центар –според градоначалникот безмалкуист со македонската филхармонија од Скопје 2014-та. “Истиот проект што ние го објавивме пред неколку години, пресликан со мали измени се право во Скопје, плагијат“ изјави Петрски. Ова е проектот за конгресниот центар Св.Јован Кукузел,( СЛИКА БР 5), а ова ( СЛИКА ) е новата зграда на македонската филхармонија. http://daily.mk/cluster3/1008bd45199be35e79f88082cf6f41c2/667063 |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|||||||||||
![]() 1. ![]() 2. ![]() 3. ![]() 4. ![]() |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
|||||||||||
„Гранит“ официјално стана сопственик на просторот, кој неодамна започна да се оградува.
Градежната фирма „Гранит“ на државата и плати 250.000 евра за правото на сопственост над некогашниот Полигон за мали спортови во Охрид, кој оваа компанија еднаш веќе го доби со судско извршно решение, како компензација...![]() ![]() Информацијата ја потврдуваат од Секторот за урбанизам и заштита на животната средина од Охрид, од каде посочуваат дека „Гранит“ ги регулирал имотно правните работи за кои подолго време водеше судски спор со катастарот во однос на сопственоста на просторот кој се протега на околу 7500 метри квадратни. Раководителот на секторот, Бранко Арнаудоски, објаснува дека овој простор во периодот кога со него стопанисуваше општината е компензиран за долговите кон „Гранит“, поради кои уште беа отстапени и старото школо „Св. Сава“ и еден угостителски објект. Ваквото подмирување на долговите го оспоруваат државните институции, што според Арнаудоски не држи, затоа што отстапувањето на имотот е извршено согласно судска одлука, а не врз основа на слободна волја на засегнатите страни. -Донесена е правосилна судска пресуда за компензација на тој имот, а не е тоа некаква спогодба помеѓу општината и „Гранит“, изјави Арнаудоски. Тој појасни дека врз основа на таа судска одлука „Гранит“ од катастарот добил право на користење на просторот, но не и право на сопственост, за по завршување на жалбената постапка претпријатието да биде задолжено да изврши приватизација на земјиштето за кое тоа доплатило средства и добило имотен лист, што значи дека просторот сега е во негова сопственост. Согласно планот кој е во важност, на просторот на некогашниот Полигон за мали спортови предвидена е изградба на Конгресен центар, за што има и идејно решение кое беше промовирано уште пред три години. Речиси идентичен објект е предвиден во проектот „Скопје 2014“, што предизвика полемики кај стручната јавност. Според неа новата зграда на филхармонијата многу наликува на охридскиот Конгресен центар.![]() http://ohridnews.com |
||||||||||||
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Смешно е Охрид да има ваков конгресен центар. Му треба нешто грандиозно и големо, како Скопски Саем, за да привлече конференции од светски ранг.
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
toasumjas ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Jun-2010 Location: Skopje/ljubljan Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Забележав дека ја расклопуваат куќава(на хаџиманови беше мислам) изглеа ја спремаат за рушење а мене ми беше слатка
![]() ![]() ![]() |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Фала Богу им текна.
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
|||||||||||
На Криволак денеска свечено ќе бидат пуштени во употреба новите сместувачки капацитети
![]() Сместувачките капацитети се изградени со финансиска помош од страна на Министерството за одбрана на Кралството Данска, во висина од околу 320.000 евра, а се во функција на модернизацијата на полигонот Криволак и неговото прераснување во регионален тренинг центар кој во иднина ќе биде достапен како за одбранбените сили на Македонија, така и за армиите пошироко. http://www.time.mk/read/c1ea81b47a/b1fb5cdf43/index.html |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||
Скопје расте како печурка
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=4411714424&id=9&setIzdanie=22248 |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
G.I. Joe ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 417 |
![]() ![]() |
|||||||||||
ovaj objektot samo ke go srusat i tolku taka ??! ne e zacrtan drug objekt na negovo mesto ?!! da ne ispadni da nikni nekoe cudoviste pred vladata ?! ![]() Edited by G.I. Joe - 04-Apr-2011 at 12:59 |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Некогаш имав чуено дека објектов бил заштитен со закон. Колку е точно тоа, незнам.
Меѓу другото, иако сум противник на турбо-барокот што го посеаја, би сакал да искажам дека воопшто немам симпатии кон постојната зграда на Владата, и воопшто нема(ше) да ми смета една темелна реконструкција, ако не и реизградба. |
||||||||||||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||
Мој предлог е да се исели цела администрација во правец накај аеродромот Петровец, а овие атрактивни парцели и објекти како владата да се продадат на фирми или инвеститори - ќе се добие одлична сума да се направи административен град, без гужви и нервози, со резиденции за амбасади, амбасадори, премиери, претседатели итн.
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Кажи ми у кој град администрацијата е исфрлена 20 км од Центарот? Па се знае централното подрачје на главниот град за што е, економско-административен центар за целата држава.
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
stratus ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Aug-2010 Location: Bitola/Skopje Online Status: Offline Posts: 755 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Мислам дека владата и не е толку лош објект, а и подобро се држи со други слични објекти од тој период. Најдобро е објектот само да се сруши и убаво да се гледаат сите објекти на владата (седум или осум, не знам колку се)
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|||||||||||
мене ми е владата феноменален објект и не би менувал ништо на нејзе. Инаку ни помина под радарот, но на владата имаше интервенција во минативе неколку години и (веројатно на диво) се изградија 2 лифтовски окна кои екстериерно го рушат концептот. |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
stratus ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Aug-2010 Location: Bitola/Skopje Online Status: Offline Posts: 755 |
![]() ![]() |
|||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
StreetStruck ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18-Nov-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 415 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Мене кај Владата ми пречи само што бојата на покривот (темно кафена или црна не знам точно) не ми се поклопува со бојата на ќошевите меѓу "лимовите", која има некои крем линии. Само тие крем линии да се префарбаат во темно-кафена ќе биде друга приказна.
Ова според мој вкус. |
||||||||||||
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||
ако зборуваш за сликата погоре, не. Се наоѓаат на централниот дел од комплексот. |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Скапа работа е реизградба на влада за Македонија. Незнам во кој контекс мислеше но овој објект мене ми се допаѓа многу, дури и да се решиме за изградба на нова влада некогаш овој објект не смее да го снема.
Кошот не е планиран за ништо колку што можам да заклучам од планот. http://opstinacentar.gov.mk/resources/internal/file_views/1182/1_Nacrt%20-%20Golem%20Ring.jpg |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||
Па ретко кој град станал главен град во изминативе 30 години. Значи некогаш тие палати и центри и те како биле вон градовите, а и сега кога се прави урбанизација во богати земји, административниот центар се прави надвор од големите градови... некои малце постари примери се Вашинтгон ДЦ, Бразилија па и она во Казахстан ли кај беше... |
||||||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2526272829 46> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |