![]() |
![]() |
![]() |
Skopje City Mall |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 89101112 44> |
Author | ||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Е си во право и ти. Сепак не очекував да се развие толку голема дискусија за ова.
![]() Сепак, бидејќи не сакаме грчки капитал во државава (добро де, реално не е добро да зависиме толку од Грција), да не го бојкотираат и Маринопулос како Веропулос ![]() |
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
|
Карфур не е грчки капитал.
Мислам дека секако не е лошо да се има уште еден супермаркет, ама на Скопје очајно му треба ХИПЕРмаркет, од калибарот на Карфур, Теско, Волмарт (САД). |
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
Зависи како се земе. Според овие податоци:
18-02-2010
Agreement between Carrefour and Marinopoulos to develop Carrefour in the Balkans 14-11-2007
Carrefour Marinopoulos announces its first shopping mall project in Bulgaria 30-03-2000
Carrefour and Marinopoulos have announced the creation of Carrefour Marinopoulos SA Извор:
Значи се работи за партнерство и евентуалнит влез на Карфур во Македонија сигурно би одел преку Маринопулос, исто како и во Бугарија.
|
||
![]() |
||
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
|
Како сакаш земај го Карфур не е грчки капитал.
Локалните партнери преку кои обезбедува влез во некој пазар, е друга работа. |
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Ако инвестира Маринопулос, кој има седиште во Грција, тогаш капиталот е грчки, без разлика кој е нивен газда. Ако сега Стопанска Банка АД Скопје инвестира во Албанија, тоа е македонски капитал, не грчки, иако Етники Трапеза е газда на Стопанска. Маринопулос ќе ги трга конците како фирма мајка, а не Карфур.
|
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Се знае кој и што е во светот Карфур. Така они ќе дозволат Маринополус да ги матка ко што сака.
Edited by Cloverstack - 08-Apr-2011 at 16:59 |
||
![]() |
||
dimemk ![]() Newbiе ![]() Joined: 21-Dec-2010 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Toa znaci li deka ke vlezat i drugi brendovo od - gap, sephora, marks and spencer. starbucks........i dr , (site se del od marinopolos group
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Крале, дали знаеш ти што е тоа франшиза? Според тебе Мекдонадс во Скопје е амерички капитал, не на Свето и М6????
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Точно така. Франшиза без одобрение и исполнување на стриктни услови, не постои.
Втора работа хипермаркетите на Карфур не се франшиза. За останатите марки, не би шпекулирал, не ми се верува дека ќе дојдат во таков мал трговски - како му беше квадратурата? |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Незнам од каде ти се податоциве но според официјалната веб страница на Карфур 59% од нивните хипермаркети се франшиза:
и
Како и да е, влезот на Карфур очигледно би одел екслкузивно преку Маринопулос Карфур, која што е грчка компанија.
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Тинекс е класи погоре од тедико и сп. Не би им посакал воопшто таков крај, ама тинекс на време си фати со молови и го подржувам псолутно во таа цел. Другите се сводоа на обични колонијали за посабајле.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Ај поточно цитирај ми каде вели дека 59% се франшизи од хипермаркетите на Карфур? Не знам толку добро англиски. Edited by krale - 08-Apr-2011 at 16:26 |
||
![]() |
||
nylon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 23-Oct-2010 Online Status: Offline Posts: 168 |
![]() ![]() |
|
А како замислувате хипермаркет? ![]() Инаку, Керфур е втор во Европа, после Теско. П.С. Силно го подржувам влезот на Керфур! |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Да не забегуваме крале, доста ја отерафме офтопик темава, прочитај ја малку повеќе филозофијата на Карфур што подразбираат под тоа Stores under banners и Consolidates stores, и прочитај малку повеќе за нивната франшизерска политика. Како и да е факт е дека како што кога влезе Рамстор, тоа официјално беше бугарска а не турска инвестиција (бидејќи Рамстор Бугарија беше најголемиот инвеститор), така и евентуалниот влез на Карфур би одел преку Маринопулос, нормално следејќи ги строгите правила воспоставени од страна на Карфур. Но биди сигурен дека ќе има огромно ако неи пресудно грчко влијание. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Не забегуваме. Те замолив да ми посочиш каде пишува дека 59% од хипермаркетите им се франшиза?
Или јас не знам англиски, или ти, нешто ќе да е... ![]() По твојата логика, на пример, отворањето на секое следно Веро во Македонија, не е грчка инвестиција, туку македонска - бидејќи ја прави Веро Македонија. А сите добро знаеме дека главните конци ги влечат Грци. Исто како што и во Карфур тоа го прават французите. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Не е исто. Газда на Веропулос Македонија е самиот Веропулос, а не фирмата Веропулос Грција. Има разлика. Друго е јас и ти како физички лица да купиме фирма во Германија, друго е нашата македонска фирма (со други акционери освен нас) како правно лице да купи фирма во Германија.
|
||
|
||
![]() |
||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|
Ако е грк сопственик на фрашнизата, ондак е грчка инвестиција. Исто ви е со прилепска пивара што ја откупи франшизата за пригат. Рецимо, плаќаш милион евра за франшиза и после секој денар профит оди само за тебе. Значи ако прилепска пивара направи фабрика за пригат во Србија, ондак е тоа македонска инвестиција. Исто и со кока кола. Платена е огромна сума, можда се плаќа и годишно, нз, ама со тоа што ја извезуваат на косово парите идат у Македонија, а не во САД. Али како и да е, Карфур и со Грк позади него или не, ќе биде добар сигнал за идните инвеститори.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Крале, тоа не е моја логика, тоа е општоприфатена логика, и можеш слободно да провериш во Министерство за Економија и ЦРМ, како се водат ваквите инвестиции. Значи се гледа каде е регистрирана основачката фирма, или од каде потекнуваат основачите доколку се физички лица. Во овој случај, Маринопулос Карфур е регистрирана во Грција, и соодветната инвестиција во сите статистики на сите институции ќе биде Грчка.
А бидејќи не си ја прочитал што значи Under the banner, и условите за франшизерство на Карфур прочитај го нема потреба тука тоа да го дебатираме.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Има потреба да го дебатираме другар, затоа што мислиш дека ако си залепил ЛИНК дека никој нема да го прочита. Другар ХИПЕРМАРКЕТИТЕ на Карфур, никаде ама баш НИКАДЕ на сајтот не пишува дека се франшиза.
Друг пат не се залетувај. |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 89101112 44> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |