build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Станбени
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Fine Holding

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 56789 33>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Online Status: Offline
  Quote krale Quote  Post ReplyReply #121 Posted: 28-Apr-2011 at 11:53
Originally posted by Cloverstack

А кога е рокот за завршување на објектот, регулирано ли е тоа во некоја правна рамка? Како може да се продаваат незавршени станови (или да се остава капар, или штознам каков метод применуваат), а купувачот да нема гаранција кога ќе може да се всели?

Ова е вообичаена пракса при изградба на згради во Скопје.

Во принцип, купувачите се јавуваат како ко-инвеститори, а не како купувачи на стан. Така се склучуваат договорите, и по тој основ купувачите даваат од 30-50% од вредноста на станот, како нивни удел во „инвестицијата“, а при изградба на целиот стан ја доплаќаат целата сума.

Дополнително, многу градители даваат „поволност“ ако исцело се плати целиот стан однапред, тогаш се добива и некој попуст на крајната цена, кој не е воопшто занемарлив.

Така уствари сите „инвеститори“ градат со парите од купувачите, а на крајот го собираат само „кајмакот“. Е сега, ако слабо оди продажбата, тогаш слабо ќе оди и градбата. Мене така ми личи дека е во моментов во Космос.
Back to Top
dule View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote dule Quote  Post ReplyReply #122 Posted: 28-Apr-2011 at 14:50
Доколку се случи најлошото сценарио е тоа фирмата инвеститор Фине да отиде под стечај а со тоа објектот да остане недограден ,што всушност ќе пропаднат и парите за дадениот стан.Таков сличен случај имаше и со една зграда во Автокоманда која цели 10 години стоеше карабина,и по 10 години се појави нов инвеститор кој им зема уште пари на станатите за да им ја догради зградата.А они бидејки немаа избор па доплатија уште по 20.000 еур (ми се чини) да се доправи зградата.Затоа не за џабе рекле постарите трипати мери еднаш сечи.
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #123 Posted: 28-Apr-2011 at 15:07
Originally posted by dule

Доколку се случи најлошото сценарио е тоа фирмата инвеститор Фине да отиде под стечај а со тоа објектот да остане недограден ,што всушност ќе пропаднат и парите за дадениот стан.Таков сличен случај имаше и со една зграда во Автокоманда која цели 10 години стоеше карабина,и по 10 години се појави нов инвеститор кој им зема уште пари на станатите за да им ја догради зградата.А они бидејки немаа избор па доплатија уште по 20.000 еур (ми се чини) да се доправи зградата.Затоа не за џабе рекле постарите трипати мери еднаш сечи.

Па таков не е случај со една зграда во Скопје. Ехехе колку има зезнати луѓе, така да затоа се повеќе луѓе сакаат да купат готов стан, со уредна документација, што пак ја отежнува работата на инвеститорите, кои треба однапред да бараат со сериозна пара.
Back to Top
dule View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote dule Quote  Post ReplyReply #124 Posted: 28-Apr-2011 at 16:05
Кажав јас само пример што знам,а дека има повеќе тоа е точно.И повеќето од граѓаните според кажувањата од агенциите за недвижности купуваат готови станови со готов имотен лист.

Edited by dule - 20-Jun-2012 at 15:25
Back to Top
Djole88 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Djole88 Quote  Post ReplyReply #125 Posted: 03-May-2011 at 13:28
Originally posted by sedat

hahahahah od kaj ti e ovaa informacija deka ne se plateni komunali leleee me iznasmejaa, pa ako nebeja plateni komunali nemase voopsto da se pocni ovaj objekt, izgleda nemas druga rabota pa ajde da se pisi neso na forumov, no nema vrska uzivaj si LOLLOL I PRVO DA TI KAZAM DEKA VRABOTENITE NA FON NEMAAT NIKAKVA VRSKA SO FINE TAKA DA LOSI SI INFORMIRAN SIRIS DEZINFORMACI..YesYes

информацијата ми е од извор кој не е важен. А тоа дека немаат никаква врска, зошто тогаш седиштето на ФИНЕ е на универзитетот ФОН? Сметководството на универзитетот ФОН е всушност сметководство на ФИНЕ. Така да имаат и тоа каква врска. Само јасно ни е дека си блиску поврзан со некој од таму па затоа така реагираш.

Не ме сфаќајте погрешно, јас многу сакам да се заврши проектот и да не им пропаднат парите на луѓето што веќе платиле. Само досегашниот прогрес спореден со интензитетот на рекламирање и градење не ми е соодветен

едит: Рокот беше 2 години, најавен во Ноември 2009. Значи ако се е во ред со објектот ќе биде готов до крај на годинава. Шансите за тоа се 1%

Edited by Djole88 - 03-May-2011 at 13:30
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #126 Posted: 03-May-2011 at 14:34

А кога е рокот за завршување на објектот, регулирано ли е тоа во некоја правна рамка? Како може да се продаваат незавршени станови (или да се остава капар, или штознам каков метод применуваат), а купувачот да нема гаранција кога ќе може да се всели?

Рок: 31.12.2012
Регулирано со: Преддоговор за купопродажба на стан
Back to Top
sedat View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote sedat Quote  Post ReplyReply #127 Posted: 03-May-2011 at 18:42
djole 88
eve ti dukumenti koj ke ke vidis deka se plateni komunali i deka pogresno si informiran deka nekoj ti kazal deka ne se plateni komunali.

Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #128 Posted: 03-May-2011 at 19:01
sedat stom si dobro zapoznaen informiraj ne se raboti li nesto so kako
Back to Top
dule View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote dule Quote  Post ReplyReply #129 Posted: 03-May-2011 at 20:04
Никој не сака комлексот да се неизгради,

Edited by dule - 15-May-2012 at 22:39
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #130 Posted: 04-May-2011 at 00:38
Originally posted by OCB

Рок: 31.12.2012
Регулирано со: Преддоговор за купопродажба на стан

Само што многу интересно, за разлика од други договори од ваков тип кои сум ги сретнал, овде има неколку доста чудни одредби.

1. Купувачот се обврзува да користи и откако ќе го купи станот, КУП услуги од продавачот. Меѓу кои греење од котларата, лифтови, управителот да го плаќа итн. Не е ова самото по себе лошо, но остава многу простор за манипулација. Што ако им шибнат ненормални цени за греење, а они се договорно обврзани да го користат?

2. Датумот за краен рок е навистина 31.12.2012. АМААААА нема никакви членови во договорот што опишуваат ШТО АКО не се заврши до тој рок? Вообичаено се вградуваат членови дека инвеститорот ќе плаќа пенали, кирии, и други нешта. Овдека НИ збор за тоа.

Сомнително. Не би потпишал ваков договор.
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #131 Posted: 04-May-2011 at 01:13

1. Член 5 од Договорот:
Купувачот се согласува дека ќе ги користи услугите за парното греење од котларата која се гради во склоп на овој објект со вообичаените цени за греење на објектите од овој вид.
Во превод тоа значи дека цената ќе биде иста како онаа за парно греење во општина Аеродром.

Во секоја зграда станарите плаќаат за користење на лифтот.

Управителот (или хаусмајсторот) ќе го плаќаат сите 536 станови. Според тоа цената за услугите на управителот нема да надмине €1 по стан.

2. Член 7 од Договорот:
Решавање на спорови
1. Во случај на промена на околностите, договорните страни ќе се известуваат веднаш и без одлагање.
2. За решавање на споровите во врска со Овој договор, надлежен е Основниот суд Скопје 2 во Скопје согласно внатрешното право на Република Македонија.

Според тоа неисполнувањето на обврските од страна на инвеститорот е регулирано со нашето важечко граѓанско право кое се однесува на купопродажни договори и должничко-доверителски односи. Секое неисполнување на обврските може да резултира со граѓански спор кој пак може да доведе до постапка за надоместување на претрпена штета.

Не сум од правната служба на оваа фирма ниту пак сакам да се впуштам во шпекулации за тоа дали овој објект ќе биде изграден навреме. Јасно ми е дека со афери како Фиком тешко е да убедиш купувачи да купат објект во изградба но оваа практика функционира во светот. Едноставно прифатете дека за објектот се извадени сите потребни документи за градба и постои јасен и правно одржан преддоговор.

Edited by OCB - 04-May-2011 at 01:15
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #132 Posted: 04-May-2011 at 07:34
„Вообичаените“ цени не е правно издржана формулација. Тоа правно гледано, АМА БАШ НИШТО не значи.

Правна формулација е „не повисока од средната цена на греење со градската мрежа на топлификација“. Тоа е правно издржано.

Исто и за управителот, нема никаква заштита - може човекот да си побара 50000е плата, и станарите се по договорот ОБВРЗАНИ да го плаќаат.

Судската заштита, и да не е напишана во договорот си постои. Вообичаено се пишува ТОЧНО што ќе бидат последиците ако едната, или другата страна, не се придржува до договореното. Во овој случај инвеститорот избегнува да специфицира било каква одговорност од своја страна.
Back to Top
Djole88 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Djole88 Quote  Post ReplyReply #133 Posted: 04-May-2011 at 11:25
Добро ете мене ме излажале, еден аргумент ми е побиен. Баш ми е мило што се е средено законски итн итн. Само уште на терен да ме побијат и секоја чест за објектот.

П.С: Крале брат па што сакаш ти за додатните трошоци. Тоа се знаеше од напред. Цената на станот ти е 900еур квадрат, ама затоа ќе имаш месечни издатоци од над 200еур за управител, чистење, за обезбедување, за перални, за лифт, за греење/ладење
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #134 Posted: 04-May-2011 at 11:35
Добро луѓе кој ви е филмот.

Прво... Дајте му шанса на инвеститорот да прикаже дали може или не може да изведе еден ваков проект.

Личните сомнежи и предрасуди кои можеби некои ги имаат кон инвеститорот се само обична хајка во недостиг на некакви вистински докази (па макар овие тврдења да излезат вистинити понатаму).

Второ. Гледам голема возбуда околу тековните трошоци за одржување на објектот.

Јас само ќе кажам, КОНЕЧНО. Не велам дека 200ЕУР (или колку ќе бидат тие трошоци) се мала пара да се одвојува месечно за наши поимања. Исто така сум спектик каква ќе биде дисциплината на луѓето за плаќање и кои ќе бидат мерките на располагање доколку некој не плаќа.

Но апсолутно е добро да има служби кои ќе се грижат за одржување на објектот и цела негова инфраструктура што гарантира дека влезот и сите заеднички делови нема да се руинираат во краток рок (како што е обичајот).

Се надевам исто така меѓу сите други обврски, се забранува луѓето да прават доградби и надградби на тераси и слични комбинации.
Back to Top
StreetStruck View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote StreetStruck Quote  Post ReplyReply #135 Posted: 04-May-2011 at 12:05
Originally posted by OCB

Купувачот се согласува дека ќе ги користи услугите за парното греење од котларата која се гради во склоп на овој објект со вообичаените цени за греење на објектите од овој вид.
Во превод тоа значи дека цената ќе биде иста како онаа за парно греење во општина Аеродром.

Значи прв пат ќе се сложам со Крале, зошто е апсолутно во право!

Originally posted by krale

Правна формулација е „не повисока од средната цена на греење со градската мрежа на топлификација“. Тоа е правно издржано.

"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #136 Posted: 04-May-2011 at 12:57
Originally posted by StreetStruck

Originally posted by OCB

Значи прв пат ќе се сложам со Крале, зошто е апсолутно во право!
Originally posted by krale

Фала.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #137 Posted: 04-May-2011 at 13:08
Уште една дополнителна зафрканција има. А ако сака некој да се изгаси и тоа ли ќе го обават по вообичаена цена. Правнои нејасен договор во кој луѓе свесно влагаат во монопол. Треба да се остави на слободен избор кој сака парно кој не, па ако има остатоци топлински може да си фаќа пазар по околните маала. Ако гради топлана нека гради топлана. Со една реченица, не би купил тука стан.
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #138 Posted: 04-May-2011 at 13:18
Originally posted by lslcrew

Уште една дополнителна зафрканција има. А ако сака некој да се изгаси и тоа ли ќе го обават по вообичаена цена. Правнои нејасен договор во кој луѓе свесно влагаат во монопол. Треба да се остави на слободен избор кој сака парно кој не, па ако има остатоци топлински може да си фаќа пазар по околните маала. Ако гради топлана нека гради топлана. Со една реченица, не би купил тука стан.

Со договорот НЕ Е ПРЕДВИДЕНО откажување од парното. Со други зборови, ако се откажеш или не сакаш да плаќаш по „вообичаени“ цени, можат да те тужат и според овој договор ќе добијат.

Мене ми личи дека инвеститорот ниската цена по квадрат, има намера да ја извади со овие дополнителни матни членови во договорот. Ако купувате стан овде ИНСИСТИРАЈТЕ ваш адвокат да го прегледа и да се корегираат овие делови, инаку го јадевте стапот.
Back to Top
dule View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote dule Quote  Post ReplyReply #139 Posted: 04-May-2011 at 15:13
Не е само парното,и останатите трошоци за одржување (чистачка и останато) не треба да е повеќе од 300 денари преку сила(500 ден) како што е во секоја нормална и обична зграда.Сите ги знаеме нашите стандарди па никој не е ненормален да даде 200 евра за одржување,па и помалце.

Edited by dule - 20-Jun-2012 at 15:26
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #140 Posted: 04-May-2011 at 15:17

Одржување на зграда не е чистачката да ги избрише плочките еднаш неделно.

Треба да има совршена инсталација под конец, редовно сервисирање и одржување на лифтови, веројатно на разноразни други системи (противпожарни итн) кои би биле неопходни за ваква зграда, паркингот, тревниците и хортикултурата, фасадата (која треба повремено да се реновира), редарска служба итн итн итн.

Колку треба сето тоа да чини, не би шпекулирал и немам претстава, но редно е некои вакви елементи на урбано живеење да станат дел од нашата култура.

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 56789 33>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.164 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.