build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Градска инфраструктура
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Мостови (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 678910 28>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote fichot Quote  Post ReplyReply #141 Posted: 10-May-2011 at 22:44
А бандериве ќе ги тргаат? Ако не барем и нив да ги префарбаат златни.
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #142 Posted: 10-May-2011 at 23:43

Не можам да разберам дека наоѓате оправдување. Па не мораше да чекаме месец и пол од гребење до асфалтирање.

Иначе еве најсвежа фотка од мостов. Иако сум против златната боја, навечер изгледа сосема убаво и со додаток на естетските канделабри би добил интересен изглед.

(сликата е матна затоа што ја направив во движење).
Back to Top
leonid23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote leonid23 Quote  Post ReplyReply #143 Posted: 10-May-2011 at 23:50
Originally posted by N23

Иначе еве најсвежа фотка од мостов. Иако сум против златната боја, навечер изгледа сосема убаво и со додаток на естетските канделабри би добил интересен изглед.

Со златната боја мостот доминира во околината, стои некако по отворено, додека црната го прави по дискретен, така да мислам дека не бадијала го префарбаа Cheers
( не дека не беше убава и црната, но сепак не доминираше толку )
Back to Top
Bulldozer View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Bulldozer Quote  Post ReplyReply #144 Posted: 11-May-2011 at 17:51
На мостов поставени се златни канделабри од едната страна а полека целиот станува златен. Бандерите си стојат и не се позлатени и најверојатно ќе си останат такви какви што се

Back to Top
Рок-Барок View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote Рок-Барок Quote  Post ReplyReply #145 Posted: 12-May-2011 at 22:22
Originally posted by Bulldozer

На мостов поставени се златни канделабри од едната страна а полека целиот станува златен. Бандерите си стојат и не се позлатени и најверојатно ќе си останат такви какви што се

Па да ги тргнеа тоа бандерите.. вака не личи ама ич..канделабрите ќе го осветлуваат мостот нема подреба од бандери
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #146 Posted: 12-May-2011 at 23:07

Во таква ситуација ќе добиеме релативен мрак. Подобро ќе беше да ги дислоцираат и потоа да стават повисоки естетски канделабри кои ќе го имаа истото осветлување. Вака ако се тргнат главните канделабри би се загубил голем дел од светлината. Не верувам дека овие златниве ќе имаат голема јачина на светење.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #147 Posted: 13-May-2011 at 00:34
ко шеиците од Дубаи да ја правеле оградава бидејќи поциганска ограда немам видено (без навреда до ромската популација), малку барем осет за естетика (односно комбинирање на бои, форми и материјали) да се имаше
а и не знам што постигнаа кога гледана од аголот на втората слика, мене оваа ограда ми е многу слична со претходната
реално гледано, имаше милион начини како да се среди мостов за истите пари и како по навика го одбраа најлошиот што им беше при рака
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #148 Posted: 13-May-2011 at 01:27

Општина Струга распиша  тендер за избор на фирма за изградба на нов дрвен мост на реката Црн Дрим, во близина на постојниот кој е затворен за движење неколку месеци.

drven-most_struga-500

Тендерот ќе трае до 18 мај.

Градоначалникот на Струга, Рамиз Мерко информира дека учесниците треба да понудат идејно решение за детално опишана проектна задача во тендерската документација.

- Еден од мостовите беше затворен за движење, но ние како градски власти сме обврзани да изградиме нов, бидејќи во сегашната ситуација, граѓаните за да стигнат на другата страна од кејот треба да направат цел круг, изјави Мерко.

Струшката локална самоуправа пред неколку дена распиша тендер за избор на најповолен понудувач на изградба на Дрвениот мост. http://www.kurir.mk/republika/opstini/29196-Tender-za-izgradba-na-drven-most-na-rekata-Crn-Drim-vo-Struga
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #149 Posted: 15-May-2011 at 10:23
Оградата на мостот кај МАНУ е во ред и таман мислев дека направиле убаво дело, кога ги видов канделабритеSuicide...

Мене ми изгледаат премногу кичасти, грди, ја уништуваат убавата концепција за оградата, не знам од кај ги избраа, од кинеска продавница да ги набавеа поубави ќе беа.

И да не заборавиме, човек нема да може да помине во летните месеци од комарци. Вчера вечерта поминав по Камени мост и плоштад Македонија, СКОПЈЕ ИМА НАЕЗДА НА КОМАРЦИ!

Камени мост поради илуминацијата е гнездото на комарците, морав да ја соблечам кошулата да ја ставам на глава, такво нешто немам видено во живот, премногу е опасно, а како што гледам истото ќе се случува и на мостот кај МАНУ.
Back to Top
Observer View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Observer Quote  Post ReplyReply #150 Posted: 16-May-2011 at 01:01
Канделабрите на сликиве и преку ден не изгледаат баш убаво...меѓутоа...Штотуку поминав од таму и со вклучено светло изгледаат симпатично. Се мислев дали да застанам да сликам ама ништо од тоа. И ако добро забележав имаше две парчиња ограда на мостот Гоце Делчев во делот што гледа према Кале. Не беше поставена како што видов него веројатно како модел, како ковано железо слична на оваа кај МАНУ оградата ама не сум сигурен и изгледаше пониско.

Edited by Observer - 16-May-2011 at 01:03
http://www.facebook.com/suvenirimakedonija
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #151 Posted: 16-May-2011 at 01:27
Originally posted by BOJAN

Оградата на мостот кај МАНУ е во ред и таман мислев дека направиле убаво дело, кога ги видов канделабритеSuicide...Мене ми изгледаат премногу кичасти, грди, ја уништуваат убавата концепција за оградата, не знам од кај ги избраа, од кинеска продавница да ги набавеа поубави ќе беа.И да не заборавиме, човек нема да може да помине во летните месеци од комарци. Вчера вечерта поминав по Камени мост и плоштад Македонија, СКОПЈЕ ИМА НАЕЗДА НА КОМАРЦИ!Камени мост поради илуминацијата е гнездото на комарците, морав да ја соблечам кошулата да ја ставам на глава, такво нешто немам видено во живот, премногу е опасно, а како што гледам истото ќе се случува и на мостот кај МАНУ.

За канделабрите се согласувам и нема да употребам никаков збор. Особено што веќе една од нив не работи, а и светат бело, мислам можеле барем да им ги стават вообичаените сијалици кои даваат златна боја. Од друга страна, мислам дека не се комарци, него се мушички, кои по првото прскање ги снемува. И лани имаше нивна наезда, па брзо ги снема. Само не знам зошто уште чекаат. Иста е ситуацијата и со градската плажа и со плоштад. Али да не забегаме со муабетов. Како и да е, ако мислат утре да го отвараат само со бетонската патека, ондак нема да иам позитивно мислење за обновава.
Back to Top
makonix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote makonix Quote  Post ReplyReply #152 Posted: 16-May-2011 at 02:38
idejata da se stavi stilska ograda mi se dopadna, ama sega koga go gledam krajnoto resenie, ne sum zadovolen. Se gleda deka se sakalo so kruznite dekoracii da potseka na makedonskite stitovi so sonce, ako ne gresam, ama nekako mi izgledaat nedoreceno, da ne kazam amaterski. Kandelabrite se premnogu niski, minimalisticki i izgledaat dosta evtino, a stolpcinjata mozele da im dadat nekoja pokompleksna forma. Ogradava izgleda poveke moderna otkolku sto izgleda tradicionalna. I plus ne e samo do ogradata treba celiot most da ima dekoracii za da bide so tradicionalen izgled.

Navistina steta sto se propusti sansa da se sredi mostov asalno, stilot ne mi e biten tolku, ama barem da sledea eden stil.

Mozele da si igraat so poveke boi, da stavat po tradicionalni kandelabri , da gi narpavat stolbicinjata vo klasicna forma.
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #153 Posted: 16-May-2011 at 09:56
ПОКАНА

Градот Скопје Ве поканува на пуштањето во употреба на реконструираниот “Мост на револуцијата”, којшто е закажана за утре /16.05.2011 година, понеделник во 11 часот, на почетокот на мостот од страната на МАНУ.

На пуштањето во употреба на мостот ќе присуствува Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски.

http://www.skopje.gov.mk/ShowAnnouncements.aspx?ItemID=4220&mid=482&tabId=1&tabindex=0
Back to Top
Buliwyf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Buliwyf Quote  Post ReplyReply #154 Posted: 16-May-2011 at 13:23
Пуштен во употреба реконструираниот „Мост на Револуцијата“

16.05.2011 - 12:58 | Македонија
Реконструираниот “Мост на Револуцијата” кој ги поврзува булеварите “Кочо Рацин” и “Крсте Мисирков”, пуштен во употреба.

Нова ограда од ковано железо, 22 декоративни канделабри како и целосно обновени тротоари се само дел од новиот лик на мостот кој беше еден од најтесните грла во градот.   

- Коловозната конструкција на мостот е целосно обновена и покриена со нов асфалт. Обновени се и рабниците, како и сливниците за одведување на атмосферската вода. Новата ограда на мостот е изработена од ковано железо. Во оградата се монтирани 22 декоративни канделабри. Мостот дополнително го осветлуваат 10 столба од постоечкото улично осветлување. Контурите на мостот ги нагласува линиско осветлување од 114 светилки со ЛЕД диоди, а 6 рефлектори се поставени на лаците – рече градоначалникот Коце Трајановски.

За обновата на мостот Градот Скопје од својата каса одвои 27,6 милиони денари а заврши за неполни пет месеци.

“Мостот на Револуцијата” е изграден во 1963 година а ова е прва негова реконструкција.

http://sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/pushten-vo-upotreba-rekonstruiraniot-%E2%80%9Emost-na-revolucijata%E2%80%9C
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #155 Posted: 16-May-2011 at 16:46
Zadovolen sum Cheers

РЕКОНСТРУИРАНИОТ „МОСТ НА РЕВОЛУЦИЈАТА“ И ОФИЦИЈАЛНО ПРЕДАДЕН ВО УПОТРЕБА

Градот Скопје успешно го заврши проектот за реконструкција на тротоaрите, оградата и уличното осветлување на „Мостот на Револуцијата“, што ги поврзува булеварите Кочо Рацин и Крсте Мисирков. Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, денеска /16.05.2011 година/ и официјално го предаде во употреба реконструираниот „Мост на Револуцијата“.

Во изминативе неполни пет месеци од стартот на реконструкцијата на мостот беше извршена санација на оштетените бетонски делови на надворешната страна на мостот. Оштетените пешачки патеки од двете страни на мостот беа отстранети, подлогата беше санирана и покриена со печатен бетон. Во текот на градежните работи беше извршена заштита на инсталациите што минуваат преку мостот.

Коловозната конструкција на мостот е целосно обновена и покриена со нов асфалт. Обновени се и рабниците, како и сливниците за одведување на атмосферската вода. Новата ограда на мостот е изработена од ковано железо. Во оградата се монтирани 22 декоративни канделабри. Мостот дополнително го осветлуваат 10 столба од постоечкото улично осветлување. Контурите на мостот ги нагласува линиско осветлување од 114 светилки со ЛЕД диоди, а 6 рефлектори се поставени на лаците – рече денеска градоначалникот Трајановски.

На реконструкција на „Мостот на Револуцијата“ работеа екипите на градежната компанија „СИНТЕК ДОО“ од Скопје. За обнова на мостот Градот Скопје потроши околу 27,6 милиони денари. „Мостот на Револуцијата“ е изграден во 1963 година и ова е прва негова реконструкција.

Врз основа на зададената проектна задача, на јавниот конкурс за изработка на идејно решение за заштитна ограда и илуминација на „Мостот на Револуцијата“ беше прифатено решението на авторот Зоран Јордановски.

http://www.skopje.gov.mk/ShowAnnouncements.aspx?ItemID=4223&mid=482&tabId=1&tabindex=0
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #156 Posted: 16-May-2011 at 16:50

Колку што може да се забележи од сликиве, малце е променета патеката.
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #157 Posted: 16-May-2011 at 17:04
Не ми се допаѓаат светилките од страна ,катастрофа се ,можеше уличните светилки да ги внесат на коше за да се обезбеди патека за белосипеди,како и да е за разлика од претходниот изглед е ок, вчера приметив дека се спрема и мостот кај холидеј ин за реконструкција веќе почнале, многу ми е жал што на тој мост не продолжија уште 2 улици,тогаш ќе имавме 4 ленти ,во иднина ке вршеше многу работа.

"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
Supervisor View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Supervisor Quote  Post ReplyReply #158 Posted: 16-May-2011 at 17:05
Значи почнале и на мостот кај Холидеј Ин? Одлично.
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #159 Posted: 16-May-2011 at 17:05
убаво што ја направиле патеката, многу подобра од искршениот истрошен асфалт, ама кога ќе ја видам оградана, ми се одмилува и патека и се
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #160 Posted: 16-May-2011 at 18:20
И по толкав обид, испаѓа дека од жолта ограда нема спас, пишана му била на мостов. Stern%20Smile
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 678910 28>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.301 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.