build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Спортски
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Телеком арена (арена Филип II Македонски)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 144145146147148 209>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Stibera View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Stibera Quote  Post ReplyReply #2901 Posted: 11-May-2011 at 10:52
Originally posted by alexsend

Здраво, се извинувам за доцното вклучување. Иако го следам вашиот форум повеќе од година дена се немав вклучено во дискусиите.

Мислам дека сега е време кога треба да се вложат пари во дигитализација на стадионот, купување на карти исклучиво преку интернет: 2 големи придобивки,
прво нема да има потреба да се "тепаме" за карти,
второ заради безбедност (ако се оштети столче 4, ред 15 на југ одговорните веднаш ќе може да дознаат кој го купил тоа столче и да го повика на одговорност), со купување на нет сите ваши информации одат во ффм, а со ригорозни казни ќе го сочуваме стадионот.

Сите видовме како примитивци ни ја уништија салата Борис Трајковски на едно кошаркарско дерби...и јас навивам за еден од тимовите кои играа но сепак ја почитувам салата која е гордост на МКД!

Ако нема казни дивјаци стално ќе има.

Супер идеја ти е ова ама фудбалот во мкд го водат сељаци кои еве за натпреварот со ирска цела западмна трибина е 100 ден кара а на краевите на југ и север кој се со иста висина со запад и исти поглед нема разлика каде седиш се 250 денари Big%20smile

како да очекуваш од дебилите во ффм унапредувањее во фудбалот
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #2902 Posted: 11-May-2011 at 11:20
Знам дека споредбата е можеби несоодветна, но еве како се продаваат карти за Allianz Arena:

Ваквиот систем се спроведува лесно кога скоро секој натпревар е целосно распродаден што е случај во Минхен. Бидејќи кај нас тоа ќе се случува многу ретко, претпоставувам дека ќе остане стариот систем со 3 категории (ложа, југ/север и исток/запад) на седишта.

@nouseforname

print screen > paint > imgur.com
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #2903 Posted: 11-May-2011 at 11:24
За мечот со ирска (а и понатаму) цените требаа да бидат 100 денари југ/север и 50 денари запад.

Сакаме голем, ама празен стадион изгледа.
Back to Top
Gradinarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Gradinarot Quote  Post ReplyReply #2904 Posted: 11-May-2011 at 11:42
Теорија на релативитет те побива Крале.
Со 50/100 ден. ако игра Вардар или Ренова пак нема да се напуни.
А ако живне репрезентација и здравје боже балканска лига и со 150/200/300 ке се пуни. Првиот чекор со стадионот е направен, сега следи многу друга останата работа во ФФМ. Убеден сум дека една од првите работи што треба да се направи е да се тргне лузерскиот селектор. Не знам ни какко впрочем некој се дрзна да го става него со такво катастрофално CV  со младите категории.

.....   .......
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #2905 Posted: 11-May-2011 at 11:43
Мислам дека кај нас сеуште не би требало сите карти да се продаваат по интернет, Може на друг начин, као на пр, сеа веќе сите карти би требало да се со бар код заради електроснките читачи, во таква ситуација, ја даваш личната карта, ти ја внесуваат под скенер, ти собираат информации кој си што си, за 10 сек ти ја вадат картата со бар код на кој е вметнато твоето име и лесна работа. Но бидејќи ќе е скоро увек нецелосно пун стадионот, па и на ред 15 столче 5 да биде искршено нема да мора да значи дека тој што ја купил картата со тоа седиште седи таму, особено ако не е пун стадионот. Затоа во нормален свет си има многу камери, кои цело време ја пратат ситуацијата, па така се деси ли помал инцидент, камерите одма снимаат таму и на дело се фаќа кој кршел. Иначе ваквиот систем со карти го има у кино милениум, односно картата се штампа пред тебе (добро не го вметнуваат твоето име и презиме наравно, али и тоа не е тешка филозофија да се додаде). Така да, ако сакаме стварно ок стадион по сите теркови, треба таков систем да се уведе. А еве јас ако уведат само преку интернет, скоро никад нема да купам, тоа ми е преевропски сеуште (неам ниту една кредитна картичка), а ипак си сакам јас класично купуење од билетара.
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #2906 Posted: 11-May-2011 at 12:02
Originally posted by Gradinarot

А ако живне репрезентација и здравје боже балканска лига и со 150/200/300 ке се пуни. Првиот чекор со стадионот е направен, сега следи многу друга останата работа во ФФМ. Убеден сум дека една од првите работи што треба да се направи е да се тргне лузерскиот селектор. Не знам ни какко впрочем некој се дрзна да го става него со такво катастрофално CV  со младите категории.

Се кладам во што сакаш дека со цени 50/100 ќе има повеќе гледачи него со 100/250?

Никогаш не е поентата да се филозофира, само за да се филозофира.
Back to Top
Ljubopitko View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Ljubopitko Quote  Post ReplyReply #2907 Posted: 11-May-2011 at 12:47
Originally posted by Gradinarot

Теорија на релативитет - Applauseдобра фора се искинав од смеење ( ми се чудат на работа што се смеам)
Второ за Јонуз - си апсолутно во право -  јас нема да идам на стадион додека не го сменат не само поради неговите резултати туку и за неговите изјави.
Трето за жал колку и да "живне" репрезентација таа нема повеке од 5 натпревари годишно дома. Спас ни е правање јак клуб т.е Вардар бидејки само он има публика у СК. и балканска лига за да имаме бар 10 утакмици со полн стадион иначе греота за таков стадион .....
Back to Top
Dragan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dragan Quote  Post ReplyReply #2908 Posted: 11-May-2011 at 14:58
Previous Еве го порблемот со години што ќе се поставува ''дали ќе се наполни стадионот ?'' Видите вака како првин и Јонуз да се смени кој било да дојде исто ќе биде, работата е во нас самите немаме психа за големи дострели, макар тоа е осмина финале, за таков голем успех треба од корен да се сменат работите. Како прво федерацијата да не биде федерацјиа туку да се врати како фудбалски сојуз инаку работава е за џабе. Второ подобрување на севкупната фудбалска инфраструктура у Македонија, да не ми се гради фудбалски игралишта со монтажни трибини и рефлектори како улични сијалици тоа е стадион ?. Трето клубовите да се расформираат и да се почне се од ново и така натаму и така натаму Big%20smile
Back to Top
StreetStruck View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote StreetStruck Quote  Post ReplyReply #2909 Posted: 11-May-2011 at 15:41
@OCB: И кај нас веќе не е така со трите категории. Јас кога бев на Македонија-Ерменија на север имаше 3-4 различни цени во зависност каде седиш и тоа мислам дека беа 100, 200 и 300 денари од страните па кога се движиш кон центарот на трибината. Можеби не е баш вака разработено како кај Алианц Арена но ми се свиѓаше што можеш да си одбереш и добиваш тоа што си платил. Замисли да платиш 300 денари исто а да те седнат на ќош, додека друг со истите пари седи у средина. Зборот ми беше и кај нас е сменет принципот.
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #2910 Posted: 11-May-2011 at 16:10
Ти благодарам за исправката StreetStruck. Прочитав дека на натпреварот против Ерменија северната трибина била скоро целосно распродадена. Во такви услови, како што споменав погоре, е фер и логично цената на картите да соодејствува со местоположбата на блокот. Исто така ја пронајдов оваа шема:

Според линкот постирана е од Cloverstack(?).

Треба да се напомене дека ова е пред пуштањето во употреба на источната и западната трибина а јужната, од непознати причини, има двојно помалку блокови од северната.

Clover, или било кој што знае нешто за шемата, дали е ова официјално и знаете ли можеби дали е предвидена поделба на трибините по блокови?

Back to Top
nylon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote nylon Quote  Post ReplyReply #2911 Posted: 11-May-2011 at 16:18
Ова е трајна поделба на трибините. На северна има повеќе блокови од јужна најверојатно затоа што има влезови на два спрата, а мислам дека и физички е разделена северна на два спрата.
Back to Top
Tuvok View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Tuvok Quote  Post ReplyReply #2912 Posted: 11-May-2011 at 17:49
@OCB Тоа кај Алијанц Арена како да пишува дека има и дел за стоење ?
Back to Top
vlatko.mk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote vlatko.mk Quote  Post ReplyReply #2913 Posted: 11-May-2011 at 17:53
Ова е поделбата на трибината според влезови - значи јужна има 6 влеза или вкупно 6 блока - северна има 12 влеза - 12 блока - претпоставувам дека овој распоред и ќе остане ...
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #2914 Posted: 11-May-2011 at 18:10
Originally posted by Tuvok

@OCB Тоа кај Алијанц Арена како да пишува дека има и дел за стоење ?

Токму така. Меѓутоа се работи за монтажни делови од трибините кои се претвараат во место за стоење за време на натпревари од Бундеслигата или Покал купот, а со цел да се зголеми капацитетот на стадионот (од 66,000 на 69,900). Тие места се предвидени за навивачки групи и за нив картите се најефтини. За меѓународни натпревари се монтираат седиштата, во согласност со правилата на ФИФА и УЕФА.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #2915 Posted: 11-May-2011 at 19:06
Originally posted by OCB

Clover, или било кој што знае нешто за шемата, дали е ова официјално
Да, таа шема стои кај северните влезови.

Originally posted by OCB

Треба да се напомене дека ова е пред пуштањето во употреба на источната и западната трибина а јужната, од непознати причини, има двојно помалку блокови од северната.
Спомнаа и другите, засега има потполна еднаквост помеѓу еден влез и еден блок, што мене не ми прави логика со оглед на состојбата. Сметам дека јужна треба да се преуреди со повеќе блокови.

Originally posted by nylon

На северна има повеќе блокови од јужна најверојатно затоа што има влезови на два спрата, а мислам дека и физички е разделена северна на два спрата.
Не е разделена, мада од фотки се добива таков впечаток за долниот прстен, поради ѕидот над седмиот ред. Комуникациите се сепак слободни. Претпоставувам дека ѕидот со оградата се поставени од безбедносни причини, бидејќи таму е долниот ред влезови на кој се надоврзува главната патека за движење на гледачите долж трибината, која оди по целата должина на северна.
Back to Top
Plugger View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Plugger Quote  Post ReplyReply #2916 Posted: 12-May-2011 at 04:14

Treba da moze da se kupat karti preku internet, tuka sve si kupuvas preku internet si ja stampas kartata na hartija kaj sto ima bar kod na nejze i koga ke ides se skenira kartata i taka se vleguva. Treba na sekoj vlez da ima elektronski rampi so skeniranje na bar kodovi na kartite za da moze po lesno site da vleguvaat vo stadionot.

Jas mislam deka cenite treba da bidat 50-100 denari karta, za nekoja po kvalitetna utakmica kako so Makedonskata Reprezentacija ne smeat kartite da bidat poveke od 300 denari i toa na naj dobrite sedista na Juzna ili na Severna Tribina a ne kako sto bese porano po 1000 denari karta po nekade imase i po 1500 denari. Stadionot ne e na FFM taka da oni ne smeat da imaat nikakva uloga vo cenite na kartite.
Back to Top
Goran View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Goran Quote  Post ReplyReply #2917 Posted: 12-May-2011 at 07:04
Decki kolku e bilet na kino koku e edno pivo vo renomiran restoran .
Pa ako imas pari da odis da se napijas edno pivo u kafic za 120 den i ke sedis na masa ne poveke od eden sat . Ako ima kvalitetna ekipa pa i da platis dokaj 150 den za karta dobivas 1.30 min zabava da si go izvezbas grloto da si go isteras stresot sto go sobiras nasekade doma po ulica i na rabota.
Toa za kartite ne nova tehnolgija taa ja ima nasekade na zapad i siguren sum ne skapa .
za 50 denari za karta ne se isplaka cistacot da gi mete semkite sto ke gi jades dodeka si na natprevar.
Kartite za relativno dobar megunareden natprevar treba da se od 150 den Istok zapad
Dolu  do teren Jug i Sever 250 den sredina lozi 700den gore Sever Jug  250 den.

A za Makdeonska liga samo edna tribina i to po cena ti da te plata za da gledas.
Back to Top
Stibera View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Stibera Quote  Post ReplyReply #2918 Posted: 12-May-2011 at 11:17
Како да идеш на утакмица? нормални ли се овие?

Од безбедносни причини, гостинските обожаватели ќе влегуваат од североисточниот влез, а на другите приоди се очекува голема турканица

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=4C084389C5CBC54A9698EB513010EF8E

навистина уште се чудам кој го проектирал стадионот да нема посебни влезови за запад и исток, па еве го првиот проблем со гостински навијачи кои не можат да бидат оделени со посебни влезови

Back to Top
spaceman091 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote spaceman091 Quote  Post ReplyReply #2919 Posted: 12-May-2011 at 12:23
treba da se dislociraat pomoshnite igralista na vardar i rabotnicki za da moze da se izgradat vlezovi za istok i zapad inace nema shansi
Back to Top
Stibera View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Stibera Quote  Post ReplyReply #2920 Posted: 12-May-2011 at 12:25
Originally posted by spaceman091

treba da se dislociraat pomoshnite igralista na vardar i rabotnicki za da moze da se izgradat vlezovi za istok i zapad inace nema shansi

точно така тоа е решението и треба под итно да се реализира.

инаку еве ви примери во блиска околина како и колку излези има за една трибина.

Стадионот на Партизан со 16 влеза, во „Пољуд“ и Максимир“ над 20

Стадионот на Партизан (некогаш стадион на ЈНА) во Белград е со капацитет од 33.710 места (колку за илустрација „Филип Втори“ има околу 32.000). Според Ацо Степановиќ, директор на објектот, храмот на црно-белите има 16 влезови и излези со вкупно 20 грла на трибините и се празни за неполни 20 минути.

целиот текст тука

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=3FB655C476F4F740AC9E0AE79531FF2A
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 144145146147148 209>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.523 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.