build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Градска инфраструктура
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Мост на Уметноста

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1011121314 19>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #221 Posted: 10-Sep-2012 at 14:00
да се сетел некој од моќниците од власта(оваа или прошлата),можеше на истото место каде се објектите од ск2014 да си направи објекти за приватни цели.иднината на овој простор е оваа.само е прашање кој и какви објекти ќе изградеше.

доказ за ова мое тврдење ќе бидат `слободните` простори низ центарот на Скопје кои ќе бидат узурпирани за `повисоки цели` во иднина

иначе се согласувам xnx со твоето мислење и ова е само дополна
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #222 Posted: 11-Sep-2012 at 22:20
1

2

3

Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #223 Posted: 12-Sep-2012 at 14:24
никогаш не сум видел мост со ваков „средновековен“ лик, а со структурен лак што се појавува дури откако почнуваат да се градат челични мостови... не ми замерајте, може не сум прошетал доволно
дури и смешно ми е што има ваква ограда на мост чија сама платформа платформа е малку засводена...

Edited by zabegan - 12-Sep-2012 at 14:27
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #224 Posted: 12-Sep-2012 at 14:35
Originally posted by zabegan

никогаш не сум видел мост со ваков „средновековен“ лик, а со структурен лак што се појавува дури откако почнуваат да се градат челични мостови... не ми замерајте, може не сум прошетал доволнодури и смешно ми е што има ваква ограда на мост чија сама платформа платформа е малку засводена...

potpolno ist e slucajot i so mostot goce delcev tragikomedija.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #225 Posted: 12-Sep-2012 at 14:46
Originally posted by xnx

Originally posted by zabegan

никогаш не сум видел мост со ваков „средновековен“ лик, а со структурен лак што се појавува дури откако почнуваат да се градат челични мостови... не ми замерајте, може не сум прошетал доволнодури и смешно ми е што има ваква ограда на мост чија сама платформа платформа е малку засводена...

potpolno ist e slucajot i so mostot goce delcev tragikomedija.
добро, Гоце Делчев е сепак мост изграден со сосема друг концепт и наметната му е нова ограда потоа... овдека се работи за нов објект кој можел убаво да се дизајнира во целост уште од старт...
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #226 Posted: 12-Sep-2012 at 15:32
Се сложувам со твојата забелешка.
Но, еве Риалто во Венеција го има потполно истиот тип на ограда и завршува доле со некаква лачна конструкција. Знам на што точно ти се однесуваше забелешката, но сепак спојот на лачна конструкција и таква ограда не е нешто што е непознато.

Edited by HugoGoulding - 12-Sep-2012 at 15:51
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #227 Posted: 12-Sep-2012 at 16:56
сосема очекувано беше ваков пример да излезе кратко време после мојот пост Wink

не, не збориме за формата на лак, туку за типот на конструкцијата... да беше мостов ваков каков овој во венеција немаше воопшто да го искоментирам тоа...
и мислам дека не мора после милион пати, пак да се оди со вакви примери, сите знаеме колку е стар принципот на сводова конструкција и дека не го измислиле со челичните конструкции...

и уште нешто, на мостот во венеција платформата не е во форма на лак, туку под агол... разликата е неверојатно огромна

Edited by zabegan - 12-Sep-2012 at 16:57
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #228 Posted: 12-Sep-2012 at 17:15
Па мислам дека чим лакот може да биде изведен доле, може и горе. Не знам што би бил проблемот.

Мостот во Венеција е под агол, поради тоа што премостува многу помало растојание, а под него треба да има доволен простор да помине брод со средна големина. Платформата на мостото во Венеција  може да биде целосно изведена целосно од лак исто како и долниот носив дел, но тогаш би било премногу стрмно за одење. Поради малото растојание на премостување, а големата потреба под мостот да има доволно висина и ширина за броден сообраќај мостот Риалто е со лачна конструкција доле а платформите му се под агол, за на нив да има доволен број скалници за нормално одење ... Логика малку.Wink

Edited by HugoGoulding - 12-Sep-2012 at 17:32
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #229 Posted: 12-Sep-2012 at 18:03
Originally posted by HugoGoulding

Па мислам дека чим лакот може да биде изведен доле, може и горе. Не знам што би бил проблемот.

Мостот во Венеција е под агол, поради тоа што премостува многу помало растојание, а под него треба да има доволен простор да помине брод со средна големина. Мостото во Венеција е со скали, тие скали можат да бидат израмнети и да формираат лак, или платформите може да биде целосно изведена од лак исто како и долниот носив дел сеедно, но тогаш би било премногу стрмно за одење. Поради малото растојание на премостување, а големата потреба под мостот да има доволно висина и ширина за броден сообраќај мостот Риалто е со лачна конструкција доле а платформите му се под агол ... Логика малку.Wink
моментално имам мала фрустрација бидејќи немам доволно стручен речник да ја објаснам разликата, ама ќе се обидам Big%20smile
како прво, зборам за конструкциите кои ги формираат лаците на двата моста, а не за самата присутност на лак
мостот во Венеција користи старомоден класичен свод направен од полна камена конструкција... кај нашиов мост се работи за свод составен од повеќе греди и лаци кои завршуваат во столбови (конструкции кои се јавиле во времињата на еконоски кризи и штедење на материјали), ама битно е дека целата конструкција е од греди, носачи и столбови, за разлика од другава, каде што се работи за обична целосна камена маса

кратко кажано, помешани се две ери и два стила на мостови во нашиов, дали се тоа нечии уметнички пориви или едноставно не можеле да се одлучат, сеедно...
логика малку... Roll%20eyes

што се однесува до типот на оградата, најди неколку моста со засводена платформа и со таква ограда и нема веќе да дискутирам за оградата (не се инаетам, туку стварно не сум видел такво нешто) сите што сум ги видел со таква ограда, или биле рамни платформи, или под агол

инаку, потеклото на формата на мостовите во венеција не ми е познато, а и воопшто не беше тема на муабет...

Edited by zabegan - 12-Sep-2012 at 18:04
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #230 Posted: 12-Sep-2012 at 21:17
Јас сосема те разбирам што сакаш да кажеш со забелешката и потполно се сложувам со тоа.

Долната конструкција на мостот делува и е сосема модерна и е одлик на ова време за разлика од оградата, скулптурите па и матерјалот кои се одлик на 16-17 век ...
 Да сакаа да направат да изгледа ова убаво и да одликува некој класичен стил на мост требаше тие празнини што се појавуваат помеѓу лаците да се исполнат со некои матерјал и да остане само еден лак на визура ...

Мојата забелешка беше околу тоа што, не знам зошто мислиш  дека сводеста платформа не може да има на средовековен мост? Не можам да ти наведам пример, но мислам дека тоа е можно и за тоа не е потребен челик.

Edited by HugoGoulding - 12-Sep-2012 at 21:18
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #231 Posted: 12-Sep-2012 at 21:34
Вакво целосно прикривање на модерната конструкција на мостот е единствено нешто што би направило тој да изгледа пристојно и унифицирано.

Edited by HugoGoulding - 12-Sep-2012 at 21:34
Back to Top
dime View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote dime Quote  Post ReplyReply #232 Posted: 13-Sep-2012 at 11:03
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #233 Posted: 13-Sep-2012 at 16:08
Originally posted by HugoGoulding

Мојата забелешка беше околу тоа што, не знам зошто мислиш  дека сводеста платформа не може да има на средовековен мост? Не можам да ти наведам пример, но мислам дека тоа е можно и за тоа не е потребен челик.

не зборам за платформата, туку за тоа како не одговара ваква оградада на платформа која фаќа лак... особено кога очигледно кај нас има голема неукост во таа област
погледни ги последните слики и види колку неубаво и накривено изгледаат столпчињата на оградата само поради тоа што платформата „фаќа кривина“... и мене особено ми е страв од такви промашувања после скалестите огради што ги добивме на мостовите кај Холидеј ин и кај банките
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #234 Posted: 05-Oct-2012 at 17:40
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #235 Posted: 05-Oct-2012 at 18:18
значи оние два лакови дефинитивно нема да се прават
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #236 Posted: 05-Oct-2012 at 23:36
Кои лакови?
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #237 Posted: 05-Oct-2012 at 23:47
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #238 Posted: 06-Oct-2012 at 00:09

Аааааа овие ли

Овој модел на мостот на уметноста претставен на анимацијата Ск2014 беше комплетен копи-пејст од мостот око. Така да овие лакови не треба да ги очекуваме на овој, туку веројатно на мостот око.

Инаку лаковите ми делуваат безвезно и несоодветно, ама и двата моста всушност имаат многу поголеми маани, така да овие „ситни“ глупости веќе не ме ни засегаат...
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #239 Posted: 31-Oct-2012 at 02:58
1

2

3

Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #240 Posted: 31-Oct-2012 at 03:13
Ќе се осмелам да речам дека ми се допаѓа... Само дефинитивно не му е местото таму... 
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1011121314 19>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.246 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.