![]() |
![]() |
![]() |
Подземна улица (К.Ј.Питу - Илинденска) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1112131415 26> |
Author | ||||||||||||||||||||||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
Дали реално површински коп, 2 ленти, кошта 30 милиони? Земајќи го во предвид тунелот во Рим кој беше погоре презентиран од micko_v и чини 120 милиони Евра. Притоа тој е 2900 метри долг, со 4 ленти, + 2 помошни, а да, плус клучки и слични дополнителни трошоци. Притоа е граден 2001-2004. Знаеш дека како што минуваат годините технологијата многу брзо оди напред, и воедно поефтинува поради големата побарувачка. Бидејќи сега сите се стремат кон подобри, поголеми и пофункционални, ефикасни решенија за во иднината. А околу буџетите. Да можеби си во право за буџетот на Скопје, кој се додека не се почне со распределување на државните приходи ќе остане така мал. Но дали е слична ситуацијата со буџетот на Р. Македонија. Кога би можела да ја финансира оваа уличка, може и вистинскиот коридор. Во секој случај барем во блиска иднина за големи проекти владата е неопходно да се вклучи. А уствари еднаш збориме за државен буџет дека не можел да издржи, сега градски. Па некако како да не можеш да се одлучиш. А за цртежите. Верувај, тие значат многу. Ние не правиме изведбени проекти на форумов. Но за да се долови некоја ситуација, проблем, да се претстави некоја идеја, решение... Верувај, многу значат и многу помагаат. И не се туку така нацртани. Нацртани се со претходно долго анализирање и размислување за ефектите, резултатите, последиците.... Или пак кога претставуваат нешто од ГУП или ДУП-овите. Сигурно дека се точни. Edited by FoSsiL - 05-Apr-2011 at 23:12 |
||||||||||||||||||||||
Македонија - Земја на чудата!
|
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
toasumjas ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Jun-2010 Location: Skopje/ljubljan Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
@Крале
Друже овој план што кловер ти го презентираше не е линија од гугл мапс од јаките архтект! Туку е план кој го замислил уште Кензо Танге кој ваљда ти значи нешто и е дел од урбанистичкиот план долго долго време!!! Edited by toasumjas - 05-Apr-2011 at 23:00 |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
Меморандумот беше 10 милиони СК, 20 милиони позајмица што ќе ја направи државата.
Значи ние за 30 милиони просиме по светот како некоја бедотија, а не па за сума 4-5 пати поголема. Убав е тој тунел на кловер на хартија. Многу е убав. |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
phenomenon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2691 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
phenomenon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2691 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
Кој град е поубаво направен во поглед на инфраструктура? Мапуто или Скопје?
|
||||||||||||||||||||||
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
Крале, одамна е невкусно како ги мешаш работите. Сепак ќе ти објаснам, макар се очигледни работи. Одиме изјава по изјава, без пропуштање на ниту една запирка:
Edited by Cloverstack - 05-Apr-2011 at 23:23 |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
toasumjas ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Jun-2010 Location: Skopje/ljubljan Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
дај бе луѓе уште Мапуто фалеше у нишкава ! Човекот (кловер) постираше сериозен пост а вас Мапуто ви е поинтересен
![]() Edited by toasumjas - 05-Apr-2011 at 23:19 |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
За Римскиот тунел имаме премалку податоци. Дали стварно толку коштал... дали имало објекти на патот, како се извела изградбата...итн. На сликите личи дека барем дел, ако не и целиот е исто така површински коп.
Бројките од 100 милиони воопшто не ги надувувам, напротив гледам дури и да сум конзервативен со проценките. Тие твои бројки од 50 милиони се смешни. Па 50 милиони коштаат 5 км првокласен автопат на некои делници, а камоли тунел од 2+км. Мислам дека мојата критика уште од самиот почеток не ја сфативте, и уште си терате некој филм. Вие би биле одлични архитекти за Париз, Лондон, Њу Јорк, Москва... за некој град кајшто парите не се проблем, само ви даваат карта и цртате прави линии и тоа е тоа. Решение на најмал отпор. Скопје има многу сериозен проблем со недостаток на средства. А и државата. Колку и да сакате да се правите дека не е така, немаше и еден беден површински коп да се финансира со кредити и обврзници. Зошто така се финансира дали си размислил? Сигурно не! Тебе гледам ама уопште не те интересира како и колку може да се финансира... се ти е рамно у стилот „абе има пари“. Абе од кај има пари? Од кај го извадивте овој филм не знам. А Кензо Танге што цртал и Скопје од 21 век, треба малце да се прилагодат едни на други - не само како слепи за стап зашто имал нешто нацртно па *мора* така да биде. Епа не мора. |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
Пбанкс конечно ја погоди точката, онака во срж. Воља е потребна, а особено и подобра распределба на финансиите. Кога Скопје со подобра фискална политика ќе има можност годишно да има буџет од најмалку 100 милиони евра, сосема друга би била приказната. Па Тирана, која де факто е посиромашна и инфраструктурно, а и во поглед на финансиските примања на народот, па има поголем буџет од Скопје. Единствено не се сложувам дека парите брзо ќе се вратат кога се работи за градски тунел. Единствен повраток би бил доколку задолжително при регистрација се плаќа по 4-5 евра, или да се воведе системот на Лондон, Стокхолм и сл, каде ако сакаш да возиш низ центар ќе платиш одредена сума. Ама и да не се вратат парите не е трагично, затоа што ова е капитален проект кој ќе го убрза и растерети сообраќајот. За враќање пари и правење профит си има тунели и автопати помеѓу градовите. Ама и тоа на некој треба да му текне да го направи. 80 милиони евра не е скапа инвестиција. 5 градски буџети по 10 милиони евра и 5 годишен кредит од 30 милиони евра и работата е завршена. |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
Мапуто е даден за пример како треба да се планираат улиците низ градот!
|
||||||||||||||||||||||
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
Пак грешка. Албанија има поголем БДП од Македонија (човече не ми се верува колку искривена слика имаме за себе, ова политичариве ве испрале да мислите дека живееме на рајот на земјата). Малце помал БДП по жител.
Второ, парите со тунели ќе се вратат, во смисла дека се штеди на енергија која сега оди за арапите. Ама тоа ќе се случи за едно 200 години. Повеќе се прави заштеда во смисла дека не се губи непотребно време, и се зголемува ефикасноста на фирмите кои работат, а со тоа и нивниот профит. |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
Ок. Немаме пари. Јасно е. Само зошто тогаш волку се гради и од кои пари? И утре кога ќе почне реконструкција на Св.Мина и плоштадот наоколу со 3-4 скулптури и фонтани и неколку придружни објекти (Интернат за попчињата и слично) сети се што си рекол. Не се работи за немање пари, туку за неспособност на поставување приоритети. |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
Попрецизно ова неможеше да го кажеш.
|
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
Мајсторе искрено, страшно иритираш. Не знам што образование имаш, ама јас се мешам у муабети што ги знам директно од терен и за кои сум едуциран да ги зборам. Си бил у Тирана? Си ја видел автобуската? Си видел булевари, градби и сл? Не се прај паметен. Ако другиве ќутат, ја не ќутам. Можат да имаат и 5 пати поголем БДП, тоа не ги прави побогати, споредено со сегашната наша ситуација. Албанија дури за 5 години може да стане успешна приказна. До тогаш сме сеуште пред нив, колку толку! Јас ги зборам работите од терен, а не од практика и теорија, бидејќи хартија трпи се! А муабетите со штедење нафта, искористување на време и сл, можат да се прават за 20 години. Кај нас вчера почна тек водење на каква таква деловна и финансова политика со приватен капитал. Профит на фирма не се развива само со тунел низ град, се развива со целосна поврзаност на градовите меѓу себе. Фирмите не работат само за Скопје. А мене политичар не ми пере мозок, напротив јас се обидувам да ги заобиколам нивните тези со кои лажат народ. Можда Европа не ја знам идеално, ама Балканот го имам прошетано стотици пати и затоа зборам за работи кои ги знам. Со мудра власт и помудар народ, ваквите проекти ќе беа веќе во завршна фаза. |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
BBC на македонски за Скопје 2014:
Што, колку чини? Музејот на ВМРО со восочни фигури што го гради штипски „Бетон“ ќе чини околу 4 и пол милиони евра и уште милион и 600.000 за восочните фигури што ќе ги изработуваат украински уметници ангажирани преку скопската фирма „Специјална опрема“. Зградата на Стариот театар што исто така ја гради „Бетон“ со сегашните пресметки ќе чини околу 4 милиони и 400.000 евра. Во овој износ не е премсетано ентериерното уредување, чиј тендер неодамна е поништен по трет пат. Претседателот на собраниската комисија за култура Васко Шутаров вели дека комисијата е запозната со сите трошоци на минисетството за објектите од Скопје 2014: „Го дискутиравме тоа на дебата за ребалансот во месец јули, така што приближно ги знаеме отстапувањата, а со Буџетот за 2011-та, ќе знаеме до каде сме со тие буџетски проекции, кои министерството ги понудило за следниот циклус“, рече Шутаров.
Владата ги почна јавните набавки уште пред две години, но на јавноста проектот Скопје 2014-та и’ беше претставен една година подоцна. Прво беше соопштено дека за десетина јавни објекти и неколку десетина споменици ќе бидат потрошени 80 милиони евра. Поранешниот министер за финасии Џевдет Хајредини вели дека транспарентноста на трошењето на народните пари е одлика на развиените демократии: „И најмал трошок од буџетот, што значи од парите на граѓаните, владите, властите се должни тоа детално да го образложат. Тоа се прави во Америка – најголем грев е доколку се крие нешто во даноците и во трошењето на буџетот.А како се прави во Африка? |
||||||||||||||||||||||
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
Не знам што уште не е јасно. Партизанска ќе биде целосно загушена со изградба на тунелов-улица и засекогаш ќе се прекрати трасата и спојката со Кузман Јосифовски.
Греота на целава работа е што нашите експерти не се способни да излезат во јавност и да продискутираат за ова што се спрема буквална СРАМОТА !!!!!!! |
||||||||||||||||||||||
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
Прилично интересно, земајќи предвид дека мапава е доста честа по Интернетов (ја има и на неколку страници каде што продаваат вистински мапи од метроа низ светот). Од оскудните информации, дознав дека е нацртана од Скенпоинт (некоја наша фирма?). Еве ја во најголемата резолуција што можев да ја најдам: http://img13.imageshack.us/img13/2914/4890999329d10d019d0fo.jpg Делот што мене ме засега (Бутел 1) ми изгледа прилично утнат. Отсекогаш сум сметал дека потегот Бутел 1 - Чаир - Центар - Водно заслужува посебна линија, како нормална на главната Ѓ.Петров - Карпош - Центар - Аеродром - Лисиче. |
||||||||||||||||||||||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
Фактот дека нема критика во јавноста (за разлика од СК2014 за кој секој ден се трола по медиуми), значи нешто или не? Не мислам дека се работи за недостаток на експерти, туку повеќето добро знаат дека ова ќе помогне, а другото ќе помогне само на хартија. Што се однесува до БДП на Албанија и анегдотите од типот „си ја видел автобуската“... можам само да одговорам „си го видел аеродромот“? Значи тоа се безврска аргументи кои не можат да се мерат со анегдоти кој што видел. Математиката не лаже. Албанија има поголем БДП од Македонија. |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
Математиката не лаже, но може парцијално да биде прикажана за да создаде илузија. Значи според CIA Factbook за 2010:
Според ова, јасно се гледа дека Албанија има 44% повеќе население од Македонија, има 12% поголема територија а 19% поголем БДП. Од друга страна, бидејќи богатството на една земја се мери попрецизно по БДП по глава на жител Македонија има 9400 или 27% повеќе од Албанија. Дали треба да те потсетам за мега проектите кои се случуваат во Албанија со изградба на нивната патна мрежа? Дали знаеш каков автопан направија према Косово низ каков терен?
Која и да ти е целта со ова постојано контирање и гледање низ само твоја призма на бројките, би ти препорачал да бидеш барем малку конструктивен и да ги препрочиташ сите твои постови овде и во другите нишки.
|
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
Ако не знаеш да читаш, не е моја вина.
Јас веднаш реков дека има поголем БДП, а малце помал БДП по жител (околу 20%). Богатството на населението се мери по жител, но на државите со вкупен БДП. |
||||||||||||||||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1112131415 26> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |