build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Останати теми
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Нови регистарски таблички

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1112131415 25>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
AmyntA View Drop Down
Groupie
Groupie

Online Status: Offline
  Quote AmyntA Quote  Post ReplyReply #241 Posted: 11-Nov-2011 at 13:09
Новите регистарски таблички што ќе бидат готови до почетокот на идната година ќе бидат испишани и со кирилско и со латинично писмо, велат од МВР, демантирајќи ги шпекулациите дека табличките ќе имаат само латинично писмо и со тоа ќе бидат - противуставни.

- На ознаките на автомобилите ќе стои грбот на државата, МКД-кодот, што е комплетно исто со актуелните таблички - објаснуваат од МВР.

Единствено сé уште било неизвесно кое писмо ќе се користи доколку граѓаните сакаат самите да ги испишат своите имиња на табличките. Тоа ќе биде познато наредниве месеци, кога ќе биде подготвен правилникот за оваа намена.

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=111111854457&id=9&prilog=0&setIzdanie=22428

прашање: како тоа не знаеме , кога сите медиуми објавија фотографии од латински таблички. А ако не знаеме до сега ....зошто тоа МВР не објавува???
Back to Top
46&2 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote 46&2 Quote  Post ReplyReply #242 Posted: 11-Nov-2011 at 13:34
8 симбола на таблици за 2 милионска држава само кај нас е можно Ohno а вие предлагате уште понефукционален модел со скратен избор на букви. За нас е доволно 6 или макс. 7 симбола. Како што има кажано тука одамна, ако сакаме да ни бидат таблиците со исти букви од латинично и кирилично писмо ќе мора да се откажеме или од една буква за обележување на град (SK да биде С, KU дабиде K) или да се оди на тотално исфрлање од употреба на ознаки на градови кон што тежнее пола Европа, така плус и нема скоро сите коли во Македонија да бидат со SK. За поздравување е што конечно се освестија од МВР да воведат таблици со имиња, што ќе претставува дополнителен приход во нивната каса. Една таква табличка да е 500 евра, ако издадат 1000 годишно ќе имаат приход од 500 000 евра. Грбови, знамиња и други непотребни глупости се само тренд што го поставија нашите Балкански соседи во послените години (Хрватска, Србија, Црна Гора, Косово, Албанија, Грција ...) Тотално непотребно.
I use public toilets and I piss on the seat.
Back to Top
AmyntA View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote AmyntA Quote  Post ReplyReply #243 Posted: 11-Nov-2011 at 14:07
46, прочитај ги предходните постови, таму ги има решенијата на твоите прашања.
Back to Top
AmyntA View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote AmyntA Quote  Post ReplyReply #244 Posted: 11-Nov-2011 at 14:08

Македонија Е потписник на Виенската конвенции за сообраќај каде е регулирано дека за возило кое сака да патува меѓународно ползува  латинско писмо. СЕПАК, постојат земји кои користат исклучиво букви од своите азбуки (грчката и кирилицата) кои се ПРЕПОКРИВААТ со оние на латинската азбука.

Еве извод од објаснението за табличките на земји кои немаат латинско писмо

„Only letters from the intersection between the Latin and Greek alphabets by glyph appearance are used, namely A, B, E, Z, H, I, K, M, N, O, P, T, Y, X (in Greek alphabetical order). This is because Greece is a contracting party to the Vienna Convention on Road Traffic, which in Article 35 requires registration numbers to be displayed in capital Latin characters and Arabic numerals. Similar system is used in Russia, Ukraine, Belarus, Bosnia and Herzegovina and Bulgaria.“

http://en.wikipedia.org/wiki/Vehicle_registration_plates_of_Greece

http://en.wikipedia.org/wiki/Vehicle_registration_plates_of_Bulgaria

http://en.wikipedia.org/wiki/Vehicle_registration_plates_of_Russia

http://en.wikipedia.org/wiki/Vehicle_registration_plates_of_Ukraine

http://en.wikipedia.org/wiki/Vehicle_registration_plates_of_Belarus

Па така, за секој град / општина, да се користат буквите од називот кои се содржат во него и тоа би можело да биде вака:

Скопје – СК       

Битола - ТО или ОА или дури ВТ,

Велес – ВЕ  

Охрид – ОХ

Гевгелија – ЕЕ          

Гостивар – ОВ или OС          

Прилеп – РЕ, или дури РР     

Куманово – КУ                

Кичево – КЕ      

Кавадарци – КВ,

Кочани - КО или КН

Крива Паланка - КН или КР

Радовиш - РВ

Струмица - СР

Тетово - ТЕ

Штип – ТР

...или сл

Back to Top
Macedonicus View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Google Maps: Regional Expert

Quote Macedonicus Quote  Post ReplyReply #245 Posted: 11-Nov-2011 at 14:39
МВР се нешто збунети, кој црн грб ќе го имало на табличкиве?? И според нив тоа црвеното квадратче со кириличните ознаки било доволно за табличките да не се противуставни... немам коментар
Back to Top
AmyntA View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote AmyntA Quote  Post ReplyReply #246 Posted: 11-Nov-2011 at 15:24
Апсолутно се збунети...да се надеваме дека нешто допрело до нивната свест...па менуваат.
Back to Top
AmyntA View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote AmyntA Quote  Post ReplyReply #247 Posted: 11-Nov-2011 at 15:35
Аве што пишува во тековниот правилник:

Член 2.
Регистерската табличка за моторно возило е со бела подлога на која со црни букви и броеви е испишано: буквена ознака на регистарското подрачје НА ЛАТИНИЦА, регистарски број составен од три броеви и променлива буквена ознака составена од две букви.
---------------------------------------
http://www.moi.gov.mk/Uploads/pravilnik%20za%20registarski%20tablichki%20na%20rabotni%20masini,%20traktori.pdf
-------------------------------

полуписмените полицајци..и не разбираат дека всушност со ова одредиле дека вторите две букви се (тоест ТРЕБА ДА СЕ) КИРИЛСКИ, затоа што не е одредено поинаку.

Инаку јасно е дека ова е ПРОТИВУСТАВНО!

Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #248 Posted: 11-Nov-2011 at 15:46
Муабетов не е веќе интересен, ама има еден апсурд што ви се порвлекува низ "тезаτа". Ете како што пишува виенската конвенција обврзува скратеницата на главниот град да биде на латиница, значи SK исто како што препишува и дека возилото мора да ја напушти државата со латинична ознака МК (ознака која во случајов се поклопува со кириличната). Со овој вашиов "брилијантен" рецепт за сеење забуни може би и може да се изигра правото па Скопје да го заведеме кирлично Ѕ(воно)К во правилникот. Што е со ознаки BG, GR, SR, MNE, значи се ова се противуставни во своите држави. Може би бугарите нашле начин за Софија да има С, ама не е тоа секогаш случај. Дали значи дека законот за ратификација (така правно се формализираат конвенциите) треба да падне на уставен, а причина да се најде во меѓународните кодови. Пошто нели устванот секјој си го толкува како сака, уште малку ќе прочитаме дека секое ливче и хартивче што не е на Кирлица и на Македонски треба да се спали на плоштад зашто нели е противуствано. Ова ме потсеќа нешто слично на фундаменталистичко толкување на религиозни книги, е сега истото само врз уставот! Чисти глупости се вакви теории, ниту некој се збунил ниту ќе се збуни од латиницата, со "хермафродит" азбука ништо ниту го штити Македонскиот јазик, а ниту па е нешто загрозен, па и да е со таблиците ќе го спасите. Џабе циркус ми е ова теоријата.

Edited by lslcrew - 11-Nov-2011 at 15:51
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Macedonicus Quote  Post ReplyReply #249 Posted: 11-Nov-2011 at 15:58
Originally posted by lslcrew

Муабетов не е веќе интересен, ама има еден апсурд што ви се порвлекува низ "тезаτа". Ете како што пишува виенската конвенција обврзува скратеницата на главниот град да биде на латиница, значи SK исто како што препишува и дека возилото мора да ја напушти државата со латинична ознака МК (ознака која во случајов се поклопува со кириличната). Со овој вашиов "брилијантен" рецепт за сеење забуни може би и може да се изигра правото па Скопје да го заведеме кирлично Ѕ(воно)К во правилникот. Што е со ознаки BG, GR, SR, MNE, значи се ова се противуставни во своите држави. Може би бугарите нашле начин за Софија да има С, ама не е тоа секогаш случај. Дали значи дека законот за ратификација (така правно се формализираат конвенциите) треба да падне на уставен, а причина да се најде во меѓународните кодови. Пошто нели устванот секјој си го толкува како сака, уште малку ќе прочитаме дека секое ливче и хартивче што не е на Кирлица и на Македонски треба да се спали на плоштад зашто нели е противуствано. Ова ме потсеќа нешто слично на фундаменталистичко толкување на религиозни книги, е сега истото само врз уставот! Чисти глупости се вакви теории, ниту некој се збунил ниту ќе се збуни од латиницата, со "хермафродит" азбука ништо ниту го штити Македонскиот јазик, а ниту па е нешто загрозен, па и да е со таблиците ќе го спасите. Џабе циркус ми е ова теоријата.

Како тебе размислуваат 90% од Србите па затоа денес латиницата им ја замени кирилицата скоро во секој сегмент: весниците, телевизиите, веб-порталите итн. Ама добро е што се угледуваме на Србите, на добар пат сме да станеме ко нив
Еј да, ќе заборавев.. Сакаш да кажеш дека ја поддржуваш „хермафродит“ азбуката??? Тогаш дај да се откажеме од идентитетот и азбуката па да си присвоиме латиница и да си се наречеме Латинска Македонија..

Edited by Macedonicus - 11-Nov-2011 at 16:15
ಠ_ಠ
Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #250 Posted: 11-Nov-2011 at 16:02
lsl, дали си свесен колку површни аргументи излупа во претходниот пост?

Аргументите се следни и тука нема простор за поинакво толкување:
1. Според уставот, званичен јазик во Република Македонија е македонскиот со кириличното писмо
2. Поради неуставноста на претходните таблички тие веќе еднаш паднаа на уставен суд. Во секоја нормална правна држава табличките ќе мораа да бидат целосно преправени а не со некое политичко салтомортале преправени со една налепница. Во секоја нормална правна држава после ваквата одлука на уставен би немало простор за коментар, а не па за вакво своеволно толкување.
3. Виенската конвенција не налага дека Скопје неможе да биде означено како СК, SK, па и ХХ ако сакаш, се додека сите симболи постојат во латиничното писмо.
4. Доста мешаш баби и жаби. Ти изложивме и правни и логички и математички аргументи, кои ти не ги поби, туку е споредуваш со некакви си верски фундаменталисти. Дај те молам преиспитај се уште еднаш, прочитај и среди си ги фактите. Закон е закон, устав е устав а културно наследнство е културно наследство. Како само успеваш да ги изрелативизираш работите, само за да слепо поддржиш владин проект тоа само ти си знаеш, но навистина не понуди ниту еден валиден аргумент.

Edited by UrbanFreak - 11-Nov-2011 at 16:11
אל תסתכל בקנקן, אלא במה שבתוכו
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #251 Posted: 11-Nov-2011 at 16:12
Originally posted by AmyntA

Аве што пишува во тековниот правилник:Член 2.Регистерската табличка за моторно возило е со бела подлога на која со црни букви и броеви е испишано: буквена ознака на регистарското подрачје НА ЛАТИНИЦА, регистарски број составен од три броеви и променлива буквена ознака составена од две букви.

http://www.moi.gov.mk/Uploads/pravilnik%20za%20registarski%20tablichki%20na%20rabotni%20masini,%20traktori.pdf

полуписмените полицајци..и не разбираат дека всушност со ова одредиле дека вторите две букви се (тоест ТРЕБА ДА СЕ) КИРИЛСКИ, затоа што не е одредено поинаку.Инаку јасно е дека ова е ПРОТИВУСТАВНО!

Правилникот кој го цитираш е стар и неважечки. Еве го најновиот кој е донесен во август 2011, а ќе почне да се применува од февруари 2012:

http://www.justice.gov.mk/LDBISReader/DocumentView.aspx?Type=1&Alb=0&ID=23083 (Word, 4MB).

Кажав погоре, ќе повторам и сега - Регистарските таблици онака како што се уредени според новиот Правилник не се противуставни од проста причина што кириличните букви се наоѓаат на таблиците. Лично сметам дека темава е исцрпена. Беа дадени сите аргументи за избраното наспроти предложеното решение од неколку членови на форумов. Реакцијата до медиумите беше добар потег, но тврдењето дека таблиците се противуставни го оттргна вниманието од единствената издржана забелешка - естетскиот изглед. Доколку некому толку многу му смета истиот, секогаш може да се обрати до МВР, да ги изнесе своите видувања и да предложи измени во правилникот пред тој да започне да се применува.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #252 Posted: 11-Nov-2011 at 16:20
Правните аргументи ви висат на конец, логика нема, а математички аргументи не ни презентиравте. Никаде не сум релативизарал нешто со цел да сум оправдал владин проект. Поголема глупост има ли од ова. Евротаблиците се редовен настан во секоја европска држава, во Македонија дојде време сега, и го задржуваме истиот образец кој е изпеглан да нема ниаккви ткн според вас уствани пречки, иако ги нема, само заради сигурност е ставена таа налепница, и сега треба да се занимаваме со вакви глупи прашања. Баш за тоа се работи, фундаменталистичко толкување на устави сега се што не е кирилица се прогалсува за завера против државата.

Таблиците се уставни и такви ќе се издаваат. Мене баш ми е драго што горе од МВР така во една реченица имаат елегантен прецизен одговор, зашто и ги има кириличните букви на таблиците. Устваот не препишува кои букви со колкава големина и распоред треба да се, крај на дебата. Мене ми е неинтересен веќе овој муабет за имагинарни непостоечки прашања со сила да се прави проблем, ќе одустанам од дебатава.
Back to Top
AmyntA View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote AmyntA Quote  Post ReplyReply #253 Posted: 11-Nov-2011 at 16:28
Супер што си го пронашол, и тој ПАК Е ПРОТИВУСТАВЕН.

Имено - пак ОСНОВНОто означување е НА ЛАТИНИЦА:

Член 2

(1) Регистарската таблица за моторно и приклучно возило е изработена од метал
прекриена со ретрорефлектирачка фолија во бела боја на која со црни букви и броеви е испишано: буквена ознака на регистрационото подрачје НА ЛАТИНИЦА...

ОВА Е ПРОТИВУСТАВНО.

како што заклучува уставниот суд:

Според мислењето на Судот, регистарските таблички на моторните возила учесници во сообраќајот претставуваат јавни ознаки и како такви се дел од јавната комуникација во Републиката, што се остварува на македонски јазик, како службен јазик во Републиката и со неговото кирилско писмо.
..................

а оваа одредба тоа не го почитува.... туку како дополнително решение додава дека во помало квадратче има И кирилица.

Сепак...МОЖЕ И СМЕЕ да е САМО ОБРАТНО.
Оснновното решение МОРА ДА Е КИРИЛИЧНО. дополнителните опции се прашање на избор и конвенции...

Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #254 Posted: 11-Nov-2011 at 16:37

Правните аргументи ви висат на конец, логика нема, а математички аргументи не ни презентиравте. Никаде не сум релативизарал нешто со цел да сум оправдал владин проект. Поголема глупост има ли од ова. Евротаблиците се редовен настан во секоја европска држава, во Македонија дојде време сега, и го задржуваме истиот образец кој е изпеглан да нема ниаккви ткн според вас уствани пречки, иако ги нема, само заради сигурност е ставена таа налепница, и сега треба да се занимаваме со вакви глупи прашања. Баш за тоа се работи, фундаменталистичко толкување на устави сега се што не е кирилица се прогалсува за завера против државата.

Таблиците се уставни и такви ќе се издаваат. Мене баш ми е драго што горе од МВР така во една реченица имаат елегантен прецизен одговор, зашто и ги има кириличните букви на таблиците. Устваот не препишува кои букви со колкава големина и распоред треба да се, крај на дебата. Мене ми е неинтересен веќе овој муабет за имагинарни непостоечки прашања со сила да се прави проблем, ќе одустанам од дебатава.
1. Матеметички модел јаспредложив, само кој колку го прочитал, излистај 2-3 страни поназад и ќе видиш како со досегашните 7 симболи плус 2 за градот можешда добиеш 8 милиони комбинации по град, користејќи ги само буквите кои се совпаѓаат во двете азбуки плус нумеричките карактеро 0-9.
2. Максимално релативизирање и толкување на уставот во овој случај, а занемарување и деградирање на низа други професи (од аритекти, урбанисти во друг случај) само за да одбраниш владин проект ти станува навика.
3. Со што се овие таблици поевропски од постоечкиве? Со додавањето на синото квадратче на кое ќе има МК и можност утре да ставиме 12 ѕвездички кога ќе влеземе во ЕУ? Повторно релативизирање, а од друга страна крајна неинвентивност на надлежните.
4. Никој не спомна завера, можеби твоето размислување не дозволува критика, па кога некој ќе се обиде да одбрани нешто поврзано со идентитетот кое очигледно тука се занемарува, ти го толкуваш како завера против државата. И ние кога протестиравме против црвката на плоштад бевме наречени предавници, антихристи, еретици, наркомани, хомосексуалци па можеби оттука влечеш паралела дека сега обратното се случува. Етикетирањето не е дел од мојата ментална матрица.

Тоа што ти е мило и што се воодушевуваш на одговорот на МВР, ни најмалку не ме чуди, но ме чуди тоа што одеднаш ти се прогласуваш за врвен авторитет кој проценува дали некој муабет и разговор на форумов е досаден или интересен. Искрено како еден од најстарите членови на форумов, ова е прв пат некој од модераторите да прогласи некоја аргументирана дискусија како досадна и да се обиде да ја релативизира. Се надевам нема да прејдеш на цензура следно.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #255 Posted: 11-Nov-2011 at 16:48
Јас ја прогласив дека за мене е досадна и дека мене не ми е повеќе интересна да учествувам, а не дека е офтопик. Ниту па тоа го кажав од позиција на модератор или какква било друга позиција освен од позиција на еден од учесниците во конкретната дебата за уставноста на таблиците.

4. Реченицата моја е доволно јасна само по себе немам потреба да се дообјаснува ниту да ја повторам по трет пат.

3. Да баш со тоа.

2. Отвораш дебата што ни е офтопик на форумов, и нема да се осврнувам, ја внесе непотребно као тема во предходниот пост. Две манипулацији во една реченица, дека таблиците се никаков владин проект (а пошто е владин нели може да се фрла и дрва и камења инаку џабе ќе немаше терен да се фати семка за ваква глупа дебата како што наметнавте, па сега мора да се окарактеризира како владин да добие на тежина) што нема врска, а втората манипулација од ракав дека се што доаѓа од Илинденска бб јас по дифолт сум го бранел. На вакви офтопици и навреди морам да реагирам.

1. Ако е само целта бројот на комбинации да воведеме и 10 цифри. Целта е со што помалку карактери да се добијат повеќе комбинации, притоа дел од нив да се бројки, односно балансиран број на бројки и букви, а со касапена азбука тоа се меша. Матрематиката не и идево прилог на вашата тероија, зашто досегашниот образец е далеку поефикасен, а и не оваа точка од прашањето за таблци не е толку поврзана со овој дел за кој спориме латиница/кирилица.

Edited by lslcrew - 11-Nov-2011 at 16:51
Back to Top
Шпер View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Шпер Quote  Post ReplyReply #256 Posted: 11-Nov-2011 at 16:54
Непобитен факт е дека самото постоење на латински букви на нашите регистрации е противуставно, исто како што се противуставни и двојазичните патокази низ МК и полициските предни табли со натпис POLICIJA и редица други работи... сетоа тоа е остаток од поранешната држава и никој не сака да смени некои работи...
Македонската азбука се пишува со кирилица и НЕМА латинична верзија, па не треба ниту буквата Š(Т) за Штип? Исто беше и во пасошите, во стариот пасош беше напишано моето име TRAJČE, сега во биометрискиот сум TRAJCHE.
Кога веќе се користи латиница подобро англиската, барем да се знае на англиски, отколку српско-хрватската...
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Macedonicus Quote  Post ReplyReply #257 Posted: 11-Nov-2011 at 16:55
Во правилникот го нема S со квачило а ознаката за Штип е ST
ಠ_ಠ
Back to Top
AmyntA View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote AmyntA Quote  Post ReplyReply #258 Posted: 11-Nov-2011 at 16:58
Шпер - У срце ја погоди. Токму таму се крие зајакот!
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #259 Posted: 12-Nov-2011 at 00:21

...
1. Ако е само целта бројот на комбинации да воведеме и 10 цифри. Целта е со што помалку карактери да се добијат повеќе комбинации, притоа дел од нив да се бројки, односно балансиран број на бројки и букви, а со касапена азбука тоа се меша. Матрематиката не и идево прилог на вашата тероија, зашто досегашниот образец е далеку поефикасен, а и не оваа точка од прашањето за таблци не е толку поврзана со овој дел за кој спориме латиница/кирилица.
Ќе се осврнам само а овој дел, останатиот мислам го надраснавме. Ако го прочита мојот предлог, тој баш напротив, крати еден карактер од сегашните 6 (без градот), и со 5 карактера се дбиваат 8 милиони комбинации, притоа се коритат само броеви и 14те букви кои ги има во обете азбуки. На тој начит, спорниот грд кириличен квадрат ќе го немаше во таблиците а притоа се ќе беше во ред со кирилицата/латиницата, а на негово место фино лепо можеше да дојде било грбот на регионот/градот било државниот грб, и со тоа и естески таблиците поубаво и порепрезентативно ќе изгледаа.
Back to Top
mladen_s View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mladen_s Quote  Post ReplyReply #260 Posted: 12-Nov-2011 at 01:07
Originally posted by Шпер

во стариот пасош беше напишано моето име TRAJČE, сега во биометрискиот сум TRAJCHE.

Малку офтопик.. Мислам дека таа промена во транскрипцијата на личните имиња им донесе проблеми на многу луѓе (еве и јас сум засегнат). Не ми пречи ако ја променат методологијата, но требаше да има право на избор дали да се задржи постоечкото. Премногу има комјутерски системи и што уште не кои не прифаќаат такви промени така лесно. Колку и да менуваат имиња на улици, букви на регистарски таблички, испишување на населени места и слично, сепак не е исто како лични имиња, бидејќи тогаш проблемите што државниот апарат ги предизвикал, макар и со добра намера, мораш да си ги решаваш сам. А како врв на се' е фактот што министерството за правда го издава меѓународниот извод според старата транскрипција..

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1112131415 25>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.789 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.