build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Воздухопловство
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Авиокомпании и линии

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 145146147148149 244>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Марко СВ.Н. View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Марко СВ.Н. Quote  Post ReplyReply #2921 Posted: 22-Apr-2016 at 16:14
A THY Turkish Airlines Airbus A321-200, registration TC-JRN performing flight TK-1006 from Skopje (Macedonia) to Istanbul (Turkey), was accelerating for takeoff from Skopje's runway 34 when the crew rejected takeoff at high speed due to an engine (V2533) problem. The aircraft slowed safely and stopped about 2000 meters/6500 feet down the runway.The flight was cancelled.The occurrence aircraft is still on the ground in Skopje 25 hours after the rejected takeoff.
http://avherald.com/h?article=49737a04&opt=0
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #2922 Posted: 24-Apr-2016 at 21:54
Moeto prvo iskustvo so Wizzair: Generalno se bese ok. Avionite dobri (malku e tesno pomegu sedistata), uslugata na personalot odlicna. Edinstvena negativna strana e procedurata za proverka na racniot bagaz na skopskiot aerodrom. Namesto toa da se pravi gore pred samoto vleguvanje vo mostot, Wizzair toa go pravi na shalterite za chekiranje, taka sto on-line chek-in ja gubi svojata sustina so sto onie patnici koi imaat samo racen bagaz se izlozeni na dvojno cekanje.
Back to Top
Danndy View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Danndy Quote  Post ReplyReply #2923 Posted: 25-Apr-2016 at 00:31
Originally posted by Denko

Moeto prvo iskustvo so Wizzair: Generalno se bese ok. Avionite dobri (malku e tesno pomegu sedistata), uslugata na personalot odlicna. Edinstvena negativna strana e procedurata za proverka na racniot bagaz na skopskiot aerodrom. Namesto toa da se pravi gore pred samoto vleguvanje vo mostot, Wizzair toa go pravi na shalterite za chekiranje, taka sto on-line chek-in ja gubi svojata sustina so sto onie patnici koi imaat samo racen bagaz se izlozeni na dvojno cekanje.

Prv pat letash so avion? Koja aviokompanija bilo kade vo svetot pravi na razlicno mesto check in & baggage drop? Kako toa pred samiot vlez vo vozdusnite mostovi? Online check-in se pravi za da si rezerviras sediste koe sakas i da pominis samo so brza proverka na tezina na kufer etc.

Kakov cuden svet.
Traveling.
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #2924 Posted: 25-Apr-2016 at 01:01
Сака да кажи проверка на големина на рачен багаж. Наместо на гејт, се прај на шалтер. Убо си кажа чоеко Ама на пример во Белград Wizz на гејт ги мери, а и последно во Скопје ако памтам добро на гејт ги мереја.
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #2925 Posted: 25-Apr-2016 at 01:08
Веројатно плаќањето на гејт некако послабо им одело и имале многу кавги, па решиле на чек-ин. Ако ти е голем рачниот багаж, нема бординг карта.
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
Obedineta Makedonija View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Obedineta Makedonija Quote  Post ReplyReply #2926 Posted: 25-Apr-2016 at 06:54
Originally posted by гитардемон

Сака да кажи проверка на големина на рачен багаж. Наместо на гејт, се прај на шалтер. Убо си кажа чоеко Ама на пример во Белград Wizz на гејт ги мери, а и последно во Скопје ако памтам добро на гејт ги мереја.

Така е, уште кога студирав во Италија 2007 и патував со Wizz Air на релација Рим - Софија, проверка на рачниот багаж се правеше пред самиот gate, инаку тие години не се ни наплаќаше за никаков багаж, едноставно плаќаш цена на карта и терај, ех времиња

Edited by Obedineta Makedonija - 25-Apr-2016 at 06:55
Создаваме за да имаме, а и тоа што го имаме треба да го чуваме такво какво што е !!!!
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #2927 Posted: 25-Apr-2016 at 10:10
Моето априлско искуство со Аустриан ерлајнс. Прво пристигнување во Скопје со задоцнување во Скопје од речиси 2 саати. Второ пристигнување во Скопје вчера со доцнење од преку 40 минути.
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #2928 Posted: 25-Apr-2016 at 11:29
Originally posted by Danndy

Prv pat letash so avion? Koja aviokompanija bilo kade vo svetot pravi na razlicno mesto check in & baggage drop? Kako toa pred samiot vlez vo vozdusnite mostovi? Online check-in se pravi za da si rezerviras sediste koe sakas i da pominis samo so brza proverka na tezina na kufer etc.

Kakov cuden svet.
Da be, prv pat letam. Sreka sto Skopje ima aerodrom, i sto postojat vakvi kako tebe pa sega mi se razjasnija nekoi raboti.
Vakva praksa prv pat gledam. Kontrolata na racen bagaz po pravilo e na samiot gate kako bi se izbegnalo dvojno cekanje...   
Back to Top
ehrlich View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ehrlich Quote  Post ReplyReply #2929 Posted: 25-Apr-2016 at 18:47
Originally posted by BOJAN

Моето априлско искуство со Аустриан ерлајнс. Прво пристигнување во Скопје со задоцнување во Скопје од речиси 2 саати. Второ пристигнување во Скопје вчера со доцнење од преку 40 минути.

Јас, пак, сосема друго искуство. Вчера се вратив со Аустријан, летајќи првин за Виена, а после до Берлин (исто со нив) и на враќање истата рута, значи четири лета, сегде точно, дури и на некое локации и порано од предвиденото.
Back to Top
Tranquilis View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Tranquilis Quote  Post ReplyReply #2930 Posted: 26-Apr-2016 at 09:45
Бргу се заборави зошто чекинот во Скопје - и само во Скопје - е задолжителен на долниот шалтер. Очигледно се уште е актуелна мерката.

П.С. Интересно што токму Денко ја отворил темата на времето. http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=341&PID=200231#200231

Edited by Tranquilis - 26-Apr-2016 at 09:50
Perfect speed, my son, is being there.
Back to Top
JovanOdGjorche View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote JovanOdGjorche Quote  Post ReplyReply #2931 Posted: 26-Apr-2016 at 13:09
Јас до сега сум патувал со Адриа кон од Парис кон Скопје и назад со транзит во Љубљана и со Аир Сербиа истата линија но со Транзит во Белград. Адриа се професионални и навистина е добар летот со нив, но и малку поскапи се, а од Србиве сум превише од задоволен. Навистина се ок, Парис-Белград е 27кг, а Белград-Скопје е 40кг за багаш, плус рачен. А транзитот е некаде 50мин, коку да го смените гејтот.
And something, somewhere was lost in 1938...
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #2932 Posted: 26-Apr-2016 at 18:15
Originally posted by Tranquilis

Бргу се заборави зошто чекинот во Скопје - и само во Скопје - е задолжителен на долниот шалтер. Очигледно се уште е актуелна мерката.

П.С. Интересно што токму Денко ја отворил темата на времето. http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=341&PID=200231#200231
Ocigledno greska si razbral. Porano voopsto ne mozese da se napravi online chek-in. Toj problem e resen. Prasanjeto sega e zosto koga nekoj napravil online chek-in i ima samo racen bagaz, mora povtorno da se javi na istion salter.
Back to Top
Tranquilis View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Tranquilis Quote  Post ReplyReply #2933 Posted: 27-Apr-2016 at 08:27

Originally posted by Tranquilis

Ocigledno greska si razbral. Porano voopsto ne mozese da se napravi online chek-in. Toj problem e resen. Prasanjeto sega e zosto koga nekoj napravil online chek-in i ima samo racen bagaz, mora povtorno da se javi na istion salter.

Де факто е исто, нели? Сите одат на долниот шалтер по default. Сега уште и мораш да трошиш време на бесполезниот online check-in. Во секој случај, причината е иста и потекнува од времето на твојата прва порака. Се надевам сега е појасно.

Edited by Tranquilis - 27-Apr-2016 at 08:29
Perfect speed, my son, is being there.
Back to Top
Obedineta Makedonija View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Obedineta Makedonija Quote  Post ReplyReply #2934 Posted: 27-Apr-2016 at 09:27
Мислам дека све почна од лажните азиланти од ромска и албанска националност кои потекнуваат од МК и Албанија и Косово.
Создаваме за да имаме, а и тоа што го имаме треба да го чуваме такво какво што е !!!!
Back to Top
Navigator View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Navigator Quote  Post ReplyReply #2935 Posted: 27-Apr-2016 at 10:06
Од моето искуство со различни авиокомпании кои летаат од Скопје:
Austrian - Во главно точни и сеуште се најдобра конекција. Им замерувам што дел од персоналот имаат предрасуди за non-eu патниците и понекогаш знаат да бидат дрски и нетрпеливи.
Alitalia - Одлична и многу важна конекција за Скопје. Персоналот е им типичен италијански, без премногу манири во однесувањето, но секогаш коректни и услужливи. Уште Fiumicino кога би бил посреден аеродром, би го користел почесто.
Croatia - Скоро летав со нив, многу позитивно изненаден. Со новиот терминал, би го бирал и Загреб како конекција, иако не сакам да им билдам статистика.
Adria и Air Serbia - слични услови, сличен персонал. Наши сме, си се разбираме, дури и кога не сме многу професионални и ние како патници и тие како персонал
Turkish - Најдобрата авиокомпанија што лета од Скопје, без конкуренција, во секој поглед.
Pegasus - Wannabe Turkish, во позитивна смисла. На добар пат се и навивам за повеќе нивни летови наскоро.
Wizz - Сум читал и слушал многу поплаки. Не ги разбирам, затоа што сум немал лошо искуство. И тоа едно откажување што ми се случи со нив, бев комплетно рефундиран за сите трошоци што ги направив за да се вратам до Скопје. Не знам, можеби јас сум незахтевен патник и немам многу очекувања, но Wizz ми се баш ок, можеби на исто рамниште со србите и словенците.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #2936 Posted: 27-Apr-2016 at 11:21

горе доле истото би го напишал (иако не сум летал со сите компании, на пример со Пегасус).

Освен за Туркиш. Имам апсолутно лошо искуство со нив. Ако летаме за да стигнеме од точка А до точка Б, Туркиш многу лошо си ја вршат работата (нормално зборувам за „вонредни“ ситуации, не за регуларен лет), а притоа се неорганизирани и нељубезни.
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #2937 Posted: 27-Apr-2016 at 12:45
Ако треба да рангирам со она што сум летал од Скопје, тогаш на прво место би ги ставил дефинитивно Туркиш ерлајнс. Добра услуга, имаат и услужен персонал во Скопје, јас имам и одлично искуство со нивниот персонал на аеродромот во Истанбул. На второ место би ги ставил Адриа, стандардно љубезни, имаат канцеларија во Скопје за каква било помош, не доцнат при полетување и слетување. За жал, јас досега најмногу ги имам користено Аустриан и за мене се на дното. Персоналот не им е баш љубезен, немаат канцеларија во Скопје, и авионите им доцнат од разно-разни причини. Ова е барем моето лично искуство.
Back to Top
avijacijamk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote avijacijamk Quote  Post ReplyReply #2938 Posted: 27-Apr-2016 at 15:17
За Аустриан само едно знам.... најкучкаста авиокомпанија со која сум летал и веќе несакам ништо со нив. Прво каснат второ безобразни. Незнам што да сменат натака едноставно не им верувам. Најпријатно изненадување имав од Алиталиа и ми се новите омилени.
Back to Top
mirakuliks View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mirakuliks Quote  Post ReplyReply #2939 Posted: 27-Apr-2016 at 15:39
Имам летано со Аустриан на долги релации (Бангкок-Виена-Скопје и обратно) и дефинитивно во услугата и тоа што го нудат се шкрти, што се чувствува веднаш кога ќе преседнеш од лет на Thai во лет на аустриан.
BTW Thai е многу удобна и пријатна компанија за летање, класа подобра и од Туркиш според мене.
Back to Top
one1 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote one1 Quote  Post ReplyReply #2940 Posted: 27-Apr-2016 at 22:13
Според мене Кроација голем љубител сум општо, новиот загребски терминал ќе биде поим за терминали со по 20-30 милиони прво во однос на естетика, инфраструктура и функционалност.

Инаку од другите Туркиш го ставам на крај, Аустриан се топ, не знам зошто толку лоши критики.
Плав, не црвен.
Масон, не комунист.
Критичар, не поттрчко.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 145146147148149 244>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.773 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.