build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Останати теми > Останати теми
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Нови регистарски таблички

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1718192021 25>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #361 Posted: 20-Jun-2012 at 14:20
Абе ни тие не знаат што лепат. Што ќе им се најде при рака. Некогаш има црна налепница над кодот МК во синото, некогаш сина налепница, некогаш она што го постирав неколку постови погоре, а ова се случило кај еден (им завршиле другите налепници), и ајде сега скандал. Штом според виенска конвенција не го признаваат кодот МК, што треба да очекуваме? Кој има проблем со ова, нека не оди во Грција.
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
ovaj_stariov View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ovaj_stariov Quote  Post ReplyReply #362 Posted: 20-Jun-2012 at 14:29
Originally posted by гитардемон

Абе ни тие не знаат што лепат. Што ќе им се најде при рака. Некогаш има црна налепница над кодот МК во синото, некогаш сина налепница, некогаш она што го постирав неколку постови погоре, а ова се случило кај еден (им завршиле другите налепници), и ајде сега скандал. Штом според виенска конвенција не го признаваат кодот МК, што треба да очекуваме? Кој има проблем со ова, нека не оди во Грција.

I jas taka si pomisliv,samo ne znam kako moze da go pokrivaat i imeto na gradot,kako bi raspoznavala policijata,moze da se pogodi dve koli so ista registracija,vo slucaj na prekrsok i sl bi imalo problem.
build.mk, гради форумска историја
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #363 Posted: 20-Jun-2012 at 14:35

Не би се сложил, мене ми имаат лепнато токму ваква налеплница на времето. Точно е дека е рандом, но самото постоење на таков пристап е  Puke

Back to Top
kenzo_fan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kenzo_fan Quote  Post ReplyReply #364 Posted: 20-Jun-2012 at 15:03
Наци пристап, жолта ѕвезда. А што се случува ако си ја извадиш налепницата после граница?
"Скопје е промашен град" - Арх. Живко Поповски
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #365 Posted: 20-Jun-2012 at 15:04
јас заминувам ноќеска таму,па изворно ќе пишам(Албанија виа Грција)
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #366 Posted: 20-Jun-2012 at 15:17
Originally posted by kenzo_fan

Наци пристап, жолта ѕвезда. А што се случува ако си ја извадиш налепницата после граница?

На истото помислив.

Незнам што се случува ако ја извадиш, но ќе ти кажам дека поради МК налепница еднашка скоро бев линчуван во Грција.
Back to Top
mladen_s View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mladen_s Quote  Post ReplyReply #367 Posted: 20-Jun-2012 at 16:15
А колку потрошиле Грците на изработка на налепнициве, дистрибуција и слично? Би излегло од ова добар натпис во германски весник или портал
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #368 Posted: 20-Jun-2012 at 16:30
Originally posted by mladen_s

А колку потрошиле Грците на изработка на налепнициве, дистрибуција и слично? Би излегло од ова добар натпис во германски весник или портал

Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #369 Posted: 20-Jun-2012 at 16:36
Originally posted by pbanks

Не би се сложил, мене ми имаат лепнато токму ваква налеплница на времето. Точно е дека е рандом, но самото постоење на таков пристап е  Puke

Па нели овие грчкиве самолепливи се уште од 1994 кога беа воведени новите ни таблички, а со тоа и налепниците МК (дотогаш со СФРЈ таблички патувавме, и со налепница YU).

Значи не ги оправдувам, но со тоа што го постира OCB од виенската конвенција, јасно е дека сме си потпишале и дека се слагаме со ова.
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #370 Posted: 20-Jun-2012 at 17:12
Верувам дека ни ова на нас како исклучително патриотски и храбар народ нема да ни смета и достоинствено ќе дозволиме прелепување на нашите табли дури и 100% сум сигурен дека ќе има такви кои нема да ја вадат налепницата за да остават добар впечаток кај Грчките цариници. Впрочем и скечот на К15 не е од лесно излезен.

Macedonian Humour K-15 (part 36 - Za nova godina vo Solun)
http://www.youtube.com/watch?v=iswTz5VOnig
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #371 Posted: 20-Jun-2012 at 18:12

Значи не ги оправдувам, но со тоа што го постира OCB од виенската конвенција, јасно е дека сме си потпишале и дека се слагаме со ова.

Ние Конвенцијата ја потпишавме во 1993, а резервацијата на Грција е искажана во 1994. Изборот на карактеристичен знак е оставен на волја на државите, па така ние сме го избрале знакот МК. Никоја потписничка на Конвенцијата нема право на вето во овој дел. Ова е единствената можна отстапка:

"Contracting Parties may refuse to admit to their territories in international traffic any motor vehicle, or any trailer coupled to a motor vehicle, which displays a distinguishing sign other than that prescribed in Article 37 of this Convention."

Членот 37 е технички и го пропишува бројот на букви (од една до три), бојата, висината, ширината итн. Во случај на спор, каков што може да стане нашиов, Конвенцијата предвидува:

"Any dispute between two or more Contracting Parties which relates to the interpretation or application of this Convention and which the Parties are unable to settle by negotiation or other means of settlement may be referred, at the request of any of the Contracting Parties concerned, to the International Court of Justice for decision."

Крајот на евентуалната приказна со судот и неговите одлуки ни е добро познат на сите. Преку овој пример, Македонија и Грција наликуваат на потпросечно интелигентни, неверојатно каприциозни дечиња.
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #372 Posted: 20-Jun-2012 at 19:03
Ете кон каква Европа тежнееме. Ете го нејзиното вистинско лице (лулка на нацизам, разврат, декаденција и газење на основни човекови права).
開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #373 Posted: 20-Jun-2012 at 19:18

Originally posted by pbanks

Па нели овие грчкиве самолепливи се уште од 1994 кога беа воведени новите ни таблички, а со тоа и налепниците МК (дотогаш со СФРЈ таблички патувавме, и со налепница YU).

И Грците се сложија за многу работи ама око не им трепнува кога ги кршат договорите но тоа не е битно, важно е ние да сме доброто дете иако постојано сме во казненото ќоше и тоа не по наша вина.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #374 Posted: 20-Jun-2012 at 19:38
од каде бе пари за налепници во време на криза? Big%20smile

шала на страна, очигледно регистарски таблици се најважни на светот и во економијата и во меѓународната политика... о, тој идиотизам на балканот, каде националистичките препуцавања се приоритет бр.1 и покрај тоа што тукашните држави се невидена патетика и мизерија...
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #375 Posted: 20-Jun-2012 at 19:42
Originally posted by zabegan

од каде бе пари за налепници во време на криза? Big%20smileшала на страна, очигледно регистарски таблици се најважни на светот и во економијата и во меѓународната политика... о, тој идиотизам на балканот, каде националистичките препуцавања се приоритет бр.1 и покрај тоа што тукашните држави се невидена патетика и мизерија...

Познавајки не што народ сме може слободно да ни наредат сами да си лепиме налепници а продажбата на овие налепници да стане хит.
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #376 Posted: 20-Jun-2012 at 21:05
Ц ц ц, стварно ја откривте Америка. Оваа грчка политика за прекривање на кодот МК трае веќе 20 години, а сега се употребува за неброен пат за ново и ново плукање на Грција. Навистина, кому му смета да не оди во Грција и решен проблем! Грција ни наложи потполни санкции, па сега еден стикер ве зачудува!

Ајде веќе доста жалнопојки како ние сме биле вечно онеправдени, константна жртва на светски заговор.
Мислам стварно ми е веќе смачено Македонија се со некого да се кара и расправа, сите ги направивме наши непријатели! 
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #377 Posted: 20-Jun-2012 at 21:42
Originally posted by Andrej_LJ

Ц ц ц, стварно ја откривте Америка. Оваа грчка политика за прекривање на кодот МК трае веќе 20 години, а сега се употребува за неброен пат за ново и ново плукање на Грција. Навистина, кому му смета да не оди во Грција и решен проблем! Грција ни наложи потполни санкции, па сега еден стикер ве зачудува!Ајде веќе доста жалнопојки како ние сме биле вечно онеправдени, константна жртва на светски заговор. Мислам стварно ми е веќе смачено Македонија се со некого да се кара и расправа, сите ги направивме наши непријатели! 

Тоа што трае 20 години ја прави таа политика легитимна?
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #378 Posted: 20-Jun-2012 at 21:59
Мојата изјава не се однесуваше на легитимноста, туку на претераната шокираност на јавноста за нешто што веќе 20 години трае и е општо познато. Оттаму незнам зошто има потреба наново да се зборува на темава која е веќе апсолвирана! Инаку баш ја гледав на Канал5 репортажата во која неколку работи ми паднаа во очи:

-сликата пратена до нив и сите други медиуми многу ми личи на монтажа. не велам дека е, но може и да е. Волку правилно залепена налепница врз нешто нерамно како рег. таблици и нејзините рабови јас немам видено!
-неколку пати новинарот кажа дека официјалните лица на ГП Богородица или ГП Дојран досега немаат ниту една поплака од наши граѓани за ваков третман!
-на крај прашувам на колку стотици километри е оддалечена Богородица од Скопје, та нашите неспособни новинари да пратат една кола и со скриена камера да се документира самиот чин на лепење на налепнициве, та сите да се убедиме дека ова нешто постои (што верувам дека постои), но е крајно непрофесионално да се објавуваат мега стории на пратени, непроверени слики. Јас можам да им пратам слика дека сум сликан со Марсовец!

И да, за мене е таа политика легитимна од нивна гледна точка. Така одлучила нивната држава и така ја тера. ИСТО ТОЛКУ ЛЕГИТИМНА како што за нас е легитимна политиката на преименување на се живо и диво во Александар/Филип, кои како што знаеш во наше време немаа голем допир со Македонската нација. Знам дека одлично ги владееш состојбите и затоа сметам дека ќе ме разбереш што сакам да ти кажам. Она што за нас е легитимно да присвојуваме туѓа историја и личности, за другите е легитимно да лепат налепници и ембарга! Секој нели со својата моќ!
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #379 Posted: 20-Jun-2012 at 22:23
Originally posted by Andrej_LJ

Мојата изјава не се однесуваше на легитимноста, туку на претераната шокираност на јавноста за нешто што веќе 20 години трае и е општо познато. Оттаму незнам зошто има потреба наново да се зборува на темава која е веќе апсолвирана! Инаку баш ја гледав на Канал5 репортажата во која неколку работи ми паднаа во очи:

-сликата пратена до нив и сите други медиуми многу ми личи на монтажа. не велам дека е, но може и да е. Волку правилно залепена налепница врз нешто нерамно како рег. таблици и нејзините рабови јас немам видено!
-неколку пати новинарот кажа дека официјалните лица на ГП Богородица или ГП Дојран досега немаат ниту една поплака од наши граѓани за ваков третман!
-на крај прашувам на колку стотици километри е оддалечена Богородица од Скопје, та нашите неспособни новинари да пратат една кола и со скриена камера да се документира самиот чин на лепење на налепнициве, та сите да се убедиме дека ова нешто постои (што верувам дека постои), но е крајно непрофесионално да се објавуваат мега стории на пратени, непроверени слики. Јас можам да им пратам слика дека сум сликан со Марсовец!

И да, за мене е таа политика легитимна од нивна гледна точка. Така одлучила нивната држава и така ја тера. ИСТО ТОЛКУ ЛЕГИТИМНА како што за нас е легитимна политиката на преименување на се живо и диво во Александар/Филип, кои како што знаеш во наше време немаа голем допир со Македонската нација. Знам дека одлично ги владееш состојбите и затоа сметам дека ќе ме разбереш што сакам да ти кажам. Она што за нас е легитимно да присвојуваме туѓа историја и личности, за другите е легитимно да лепат налепници и ембарга! Секој нели со својата моќ!

Јасни ми се правилата на игра и јасно е дека животот не е фер. Но во ова време и доба, мора да има елементарни граници на пристојно однесување.

Грција и Македонија не се единствените на планетата кои имаат некаков ретардиран спор. Дури и таму каде што живееш има спорови од типот од каде потекнува Липицанерот.

Се додека споровите се решаваат на политичко ниво, на институционално ниво може да се нервираме или да пцуеме, да лаеме по интернет и на тоа да заврши, но кога работите задираат во секојдневниот живот мора да се повлече линија.

Било кој да земе да ми лепи налепници на мое возило, на моја приватна сопственост за да бидам принуден да се шетам околу жигосан за мене е неприфатливо. Во право си, секој има право да не оди во Грција, и јас го користам тоа право прилично конзистентно. Но и самото постоење на овој феномен не гледам како може да биде прифатливо. Барем за мене, ова е во сосема друга лига од антиквизацијата која ја споменуваш кај нас која е пред се демонстрација на нашата слабост и ни прави штета на самите нас.
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #380 Posted: 20-Jun-2012 at 22:31
Апсолутно се согласувам со тоа што го кажуваш. Словенија и Хрватска имаа(т) спор околу границите, но тоа не пречеше трговската размена да е најсилна, Хрватите да скијаат на Крвавец и Словенците да одмараат на Јадран, без лепење на налепници и понижувања. И се согласувам дека е многу полошо кога проблемите се прелеваат во секојдневниот живот. Но, тоа кај нас ниту е нова практика, ниту ја применуваме само со Грците. Та кажи ми кој соседен народ освен еден, Македонците не го мразат од коска, сосема вештачко и политички инструирано. Кај нас работите опираат до чиста и брутална омраза помеѓу народите. За жал и двата народа (Македонците и Грците) се имаат покажано како многу добри на ова поле и како што знаеме чисти лузери на многу други и поважни полиња!
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1718192021 25>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.379 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.