build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Културни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Музејски комплекс „Македонска Борба“

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1718192021 50>
Poll Question: Оценка
Poll Choice Votes Poll Statistics
6 [12.00%]
3 [6.00%]
13 [26.00%]
3 [6.00%]
5 [10.00%]
4 [8.00%]
2 [4.00%]
4 [8.00%]
1 [2.00%]
9 [18.00%]
You can not vote in this poll
Total votes: 50   Average: 5.86

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Шпер View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Шпер Quote  Post ReplyReply #361 Posted: 15-Sep-2010 at 19:35
Од денес

Edited by lslcrew - 16-Sep-2010 at 18:48
Back to Top
Swimmer View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote Swimmer Quote  Post ReplyReply #362 Posted: 16-Sep-2010 at 18:42

Половина милион евра за уметнички слики во музејот на ВМРО

Мери Јордановска Коментари (0)   
16.09.2010 18:57

Нови половина милион евра за уметнички слики ќе даде Министерството за култура. Парите ќе одат кај руски уметници за да го цртаат Илинденското востание и други настани од македонската историја.

Нивните слики ќе се најдат во музејскиот комплекс, заедно со восочните фигури на Тодор Александров, Мара Бунева, Ванчо Михајлов, Гоце Делчев, Крсте Мисирков.

Сликите и хонорарот за уметниците ќе го чинат буџетот петстотини илјади евра.

Склучени се 32 договори со 10 руски сликари - секој од нив ќе добие од 900.000 до 10 милиони денари за да нацртаат слики во музејскиот комплекс чија изградба е во тек.

Со нив, Министерството за култура преговарало во четири очи без да објави оглас. Ваквата постапка ја правдаат со тоа што станувало збор за авторски дела, врзани за заштита на ексклузивните права, па невозможно било да се применат објективни критериуми. Уметниците биле канети да учествуваат на конкурс.

„Станува збор за уметнички слики, односно масовни сцени со големи димензии, околу 6 метри. Портретите ги работеа македонски уметници, а масовните сцени странски уметници. Нив ги избра посебна жири комисија“, изјави за А1 министерката за култура Елизабета Канчевска Милевска.

Во Музејскиот комплекс на ВМРО и на жртвите од комунизмот ќе бидат поставени восочни фигури, портрети и масовни сцени.

Сто и петте восочни фигури чинат над 1,5 милиони евра. За портретите биле платени 600.000, а за масовните сцени на руските уметници, уште половина милион евра.

За овој музејски комплекс, кој ќе биде пуштен во употреба наредната година, се уште нема достапна информација - колку чини неговата изградба.

Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #363 Posted: 16-Sep-2010 at 19:05
руски сликари, италијански леарници Suicide
нели наши уметници ќе развиваа, така барем збореа на почетокот, или тоа само за некојси скулптори важи?
Back to Top
theMac3donian View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote theMac3donian Quote  Post ReplyReply #364 Posted: 17-Sep-2010 at 08:03
Ванчо Михајлов. Suicide

А за тоа дека се Руски уметници... хмм незнам можеби нема доволно Македонски за сите дела.

Инаку зарем не можат да стават една мрежа со зелено на неа околу зоната каде што се гради? Нешто вакво?

(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
Back to Top
leonid23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote leonid23 Quote  Post ReplyReply #365 Posted: 17-Sep-2010 at 12:40
hahaha , nema potreba ovde uste od vakvi mrezi
Pa neli ima kabini so obezbeduvanje ?
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote theMac3donian Quote  Post ReplyReply #366 Posted: 18-Sep-2010 at 11:34
Originally posted by leonid23

hahaha , nema potreba ovde uste od vakvi mrezi
Pa neli ima kabini so obezbeduvanje ?

Па не е тоа за обезбедување... за да не се прошета некој и да не му падне некоја летва на глава па да тужи.
Инаку исто така би изгледало поубаво него треви да се гледаат.

Се надевам дека за исто зборуваме.
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
Back to Top
Swimmer View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote Swimmer Quote  Post ReplyReply #367 Posted: 18-Sep-2010 at 13:16

А кој нормален би шетал меѓу тревиве, на градилиште.. ако не се лажам има тараби и ограда, така да и да сакаш неможеш да шеташ.. + има и чувар, + оние лебојадцине бесцелни во куќаркана кај камени. Обично се поднесуваат извештаи за некаква работа, месечни, годишни, баш би сакал да видам што сработиле тие стоунбриџ чувари/полиција што и да е. Фатиле ли некого за нешто, казниле ли.. се плаши ли некој од нив.

На пример и на железничка станица Скопје има полиција која со години зема пари за ништо, ама буквално ништо не работи. Сум поминал главно навечер неколку пати, качувајќи се по скалите од онаа другата страна, не од кај трафиките и мирисало ненормално на марихуана преку тие климауредите на тоа гејминг клубот. Не ми се веруваше.. а полицајците начукани у тоа собчето, дремат по цел ден. Ако има инцидент гарант последни ќе дојдат и ќе разберат. Ако воопшто дојдат и се заинтересираат. Треба човек со стап да ги тера да се помрднат, а се навикнале на дремење по цел ден.
Back to Top
lupo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lupo Quote  Post ReplyReply #368 Posted: 18-Sep-2010 at 17:30
A  kako mirisa..., Swimer? Poke

Edited by lupo - 18-Sep-2010 at 17:31
...kaj si kapelo pak ke si kape...
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #369 Posted: 18-Sep-2010 at 17:33
беше заградено... ама бидејќи конструкцијата е готова, нема потреба, па тарабите се тргнати.... кога ќе се среди ќе биде убаво и нема да смрди
Back to Top
Swimmer View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote Swimmer Quote  Post ReplyReply #370 Posted: 18-Sep-2010 at 19:32
Originally posted by lupo

A  kako mirisa..., Swimer? Poke

Незнам за каде мислиш, јас зборам за железничката (нова).. за да бидам појасен ваљда треба да речам грас, џоинт, трева.. Big%20smile пројди некад навечер покасно ќе видиш, обично за викенд е џган.. бар пролетва/летово беше колку што приметив, се развлековме офтопик бааги
Back to Top
leonid23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote leonid23 Quote  Post ReplyReply #371 Posted: 18-Sep-2010 at 22:12
auuu pa sega i trevite i smrdeata im smetelo na nekoj , aj vrnete si go filmot nanazad 10 godini da se potsete se malku kakvi ( ne trevi ) korovi imase tamu , i kakva smrdea i kakvi sokrseni baraki !
Ako e sega krs i trevi mnogu podobro izgleda nego li pred 10 godini !

Edited by leonid23 - 18-Sep-2010 at 22:14
Back to Top
Swimmer View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote Swimmer Quote  Post ReplyReply #372 Posted: 18-Sep-2010 at 22:59

алоо бре за што зборите вие !??????????

BashBashBash       WallbashWallbashWallbashWallbash

мојата и ваша трева/смрдеа не е иста, читајте убаво !!!

LOLLOLLOLLOLLOLLOL
Back to Top
Дарко View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote Дарко Quote  Post ReplyReply #373 Posted: 19-Sep-2010 at 00:04
Јас уште не сфаќам...што трева е таа што смрди толку?    
Back to Top
Swimmer View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote Swimmer Quote  Post ReplyReply #374 Posted: 19-Sep-2010 at 00:25
ок, можда јас не сум бил јасен, немогуче е да е до вас.. нејсе, офтопик ми беше коментарот, иначе никаква трева кај музејот не смрди, па сеа.. LOL

зборот ми беше кога ќе влезеш во Железничка станица Скопје, ама има 2 влеза. Кај едниот има трафики кај другиот нема, соодветно на нив има и скали.. значи качувајќи се по оние скали од чиј влез нема трафики, могуче е да ви замириса на трева (грас џоинт, марихуана како и да ја викате), пошто во вас удира воздухот од климата на гејминг клубот кој е веднаш до скалите. Ух... сеа ок е ? Другото е јасно мислам..
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote theMac3donian Quote  Post ReplyReply #375 Posted: 19-Sep-2010 at 04:09
Originally posted by Swimmer

А кој нормален би шетал меѓу тревиве, на градилиште.. ако не се лажам има тараби и ограда, така да и да сакаш неможеш да шеташ.. + има и чувар, + оние лебојадцине бесцелни во куќаркана кај камени. Обично се поднесуваат извештаи за некаква работа, месечни, годишни, баш би сакал да видам што сработиле тие стоунбриџ чувари/полиција што и да е. Фатиле ли некого за нешто, казниле ли.. се плаши ли некој од нив.

Пливач ако не ти се допаѓа идеата таа е твоја работа.
Но немора тука да ми редиш низа факти кои се навидум логични а немаат веза со причината по која се поставува една ваква ограда.
1. Таква работа не се става за нормалните, туку за ненормалните.
2. А ако веќе има прегради тогаш тоа што ќе го постигнат со ваква ограда е дека ќе го закријат градилиштето а со тоа и тие тревите.
3. Фактот што има чувар не попречува да има некои градежни заштитни мерки кои воедно и естетски ќе ја пропрати градбата.

Искрено што е подобро кажи ми, состојбата горе или оваа долу?

Uploaded with ImageShack.us

Можеби нема веќе потреба од вакво нешто на оваа локација, но би било добро вакво нешто да се практикува низ државата.

Edited by theMac3donian - 19-Sep-2010 at 04:09
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
Back to Top
Swimmer View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote Swimmer Quote  Post ReplyReply #376 Posted: 19-Sep-2010 at 12:24

Јас мислам дека ти не си поминал кај музејов во градба и збориш на невидено. Скалите од кеј беа заградени со тараби и целата околина, невозможно беше да поминеш било каде, без оглед дали си нормален или ненормален.

Не можам да тврдам со сигурност, ама вака гледајќи, дури подобро заштитен и ограден беше просторот- како што и беше, отколку со оградава што ја предлагаш. Освен што е фенси, не гледам друга предност.

Од естетски аспект, кога би било само една градба, а целата околина би била скоцкана, би се согласил на поестетско оградување на просторот. Во случајов целиов реон е огромно градилиште и не гледам неопходност од посебна естетика во оградување. Односно, немам проблем со начинот на кој било оградено, додека безбедносниот аспект е запазен.

Дали споменав дека има и кучиња внатре во оградениот простор? Smile

Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #377 Posted: 19-Sep-2010 at 12:48
Тоа е привремена заштитна опрема.... нема да стои вечно таму...
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote theMac3donian Quote  Post ReplyReply #378 Posted: 19-Sep-2010 at 14:46
Originally posted by Swimmer

Јас мислам дека ти не си поминал кај музејов во градба и збориш на невидено. Скалите од кеј беа заградени со тараби и целата околина, невозможно беше да поминеш било каде, без оглед дали си нормален или ненормален.

Не можам да тврдам со сигурност, ама вака гледајќи, дури подобро заштитен и ограден беше просторот- како што и беше, отколку со оградава што ја предлагаш. Освен што е фенси, не гледам друга предност.

Од естетски аспект, кога би било само една градба, а целата околина би била скоцкана, би се согласил на поестетско оградување на просторот. Во случајов целиов реон е огромно градилиште и не гледам неопходност од посебна естетика во оградување. Односно, немам проблем со начинот на кој било оградено, додека безбедносниот аспект е запазен.

Дали споменав дека има и кучиња внатре во оградениот простор? Smile

Па немам поминато едно 6месеци. Тоа е повеќе од очигледно и можеби на неколку члена овде од форумот тоа им е јасно. Но нели затоа се сликите. Јас ја земав последната слика како логично место (нели по некоја логика) за почетна точка за да илустрирам нешто... така набрзина. Да покажам визуелно оти може некој нема да ме разбере така со зборови и испрекинат речник. Значи нема некоја толкава потреба јас да одам на секое градилиште секој ден да знам што ми се допаѓа и што не. Видов трева, не ми се допадна (видов некои калишта и други глупости пред 6месеци) и тоа не ми се допадна. Сите тие работи можат да се спречат со тоа што ќе се стави една зелена ограда. Според твоето теренско искажување можеби навистина не е практично да постои ваква ограда наоколу, но може да се постави од напред, само за да се сокријат непријатностите што се последица на градењето.

Сепак мислењето е лично... мене ми пречи, тебе не. Тука нема проблем и не наоѓам никаков простор за да се расправаме. Сепак те молам без „форумско-бугарски“ финти каде очигледно го прескокнуваш делот од мојот пост каде што кажувам „Можеби нема веќе потреба од вакво нешто на оваа локација, но би било добро вакво нешто да се практикува низ државата“, само да си ја постигнеш целтта дека ОВДЕ немало таква потреба.

Како што сакаш да ти изгледа овде убаво на форумот кога постираш со зелената трева (што навистина убаво изгледа), така јас сакам некои работи да изгледат убаво. Независно дали се гради нешто,  едноставно ми пречи неред, како што ми пречи паркирање на косо. Thumbs%20Up

Али како што кажав. Секој си има право да си бира што е прифатливо а што не. Истиот избор им го препушќам на другите форумџии.

Поздрав и се надевам дека се разбравме.Cheers

(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
Back to Top
Swimmer View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote Swimmer Quote  Post ReplyReply #379 Posted: 19-Sep-2010 at 15:28

Мислам дека рационалноста на дискусијава за оградава одамна се изгуби и ќе прекинам тука зашто преоѓа во бесмислено инаетење. Со други зборови, во постовите погоре кажав што имав, ако треба да реплицирам и на последново ќе забегам во банална дискусија, каква ми смета премногу.

Градилиште е градилиште, не пешачка зона. Ако ти сакаш љубичици и свежо искосена трева, без калишта на градилиште особено пред 6 месеци значи зима/пролет (снегови, дождови), продолжи да сакаш.

Ако случајно си видел фотка од некаква ограда на гугл срч па си решил да се правиш паметен, твоја работа. За да истата се постави тука, треба да има практична и финансиска оправданост. Не гледам толкава неопходност во случајов.

не, не сме се разбрале и неможам да ги разберам твоиве ставови и не верувам дека ќе ги разберам некогаш.

Поздрав и олабави ме.

Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #380 Posted: 30-Sep-2010 at 20:55
Мебел од фантазијата за Музејот на ВМРО

Владата нарача мебел од фантазијата, тежок 820.000 евра, за ентериерно уредување на Музејот на ВМРО и на Музејот на жртвите од комунизмот од истата фирма што ја опремуваше и луксузната вила за претседателот на државата, Ѓорге Иванов. Фирмата „Дизајн фантази“ ќе изработи фоаје, стотина витрини за музејските експонати, продавница за сувенири, ќе ги опреми административниот дел на објектот, салите, кафетеријата и компјутерското катче на музејот, кој досега исцрпи над 8 милиони евра од буџетот. Колку ќе чини целиот објект, кој најверојатно ќе биде отворен в година, засега никој не соопштил.

На фирмата што го доби тендерот од Министерството за култура и' е забрането да открива детали за ентериерот на Музејот.

- Имаме сугестија од нарачателот да не откриваме никакви детали за набавката. Има друга фирма-проектант со која треба да се констатираат деталите за целата набавка, засега немаме никакви инструкции од нарачателот, се' уште е рано - вели Јорданчо Велков, прв човек на „Дизајн фантази“.

Од Министерството за култура појаснуваат кои се обврските на набавувачот.

- Во делот на ентериерот на музејскиот комплекс спаѓаат и мебелот и опремата или поконкретно, опремување на фоајето, на продавницата за сувенири, потоа опрема за малата повеќенаменска сала и за големата повеќенаменска сала, опрема во административниот простор, библиотеката, компјутерскиот центар, кафетеријата, како и витрините за музејските експонати и друга опрема што се однесува на изложување - велат во Министерството.

Оттаму информираат дека работите на музејскиот комплекс се одвиваат согласно пропишаниот план и динамика, и се очекува да завршат во првата половина на идната година, кога се планира и негово отворање за јавноста.

Од Министерството не откриваат која била другата фирма што конкурирала на јавниот оглас, ниту зошто била одбиена. Нема детали ниту дали другиот понудувач понудил пониска цена за мебелот и за опремата од 820.000 евра на избраната фирма „Дизајн фантази“.

Во музејскиот комплекс на ВМРО и на жртвите од комунизмот ќе бидат поставени восочни фигури, портрети и масовни сцени. Веќе се работат восочните фигури на Тодор Александров, Мара Бунева, Ванчо Михајлов, Гоце Делчев, Крсте Мисирков. Ќе има масовни сцени од македонската историја, како и портрети на видни личности од нашето социјално и политичко милје.

Според официјалните податоци, досега само за изградба на музејскиот комплекс му се платени 4,5 милиони евра на штипски „Бетон“. По оваа сума следуваа два анкеса со истата фирма на половина милион евра и на 124.000 евра.

Потоа 105 восочни што се работат во Украина чинат околу 1,5 милион евра, масовните сцени од руски и домашни автори 1.040.000 евра, слики и рамки 150.000 евра, техничкиот проект 190.000 евра.

Александра Филиповска
http://dnevnik.com.mk/?ItemID=83CF51FDB0DDF341B2F641C0119D2079
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1718192021 50>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.219 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.