![]() |
![]() |
![]() |
Музејски комплекс „Македонска Борба“ |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1718192021 50> |
Author | ||||||||||
Шпер ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2009 Location: Струмица Online Status: Offline Posts: 310 |
![]() ![]() |
|||||||||
Од денес
![]() Edited by lslcrew - 16-Sep-2010 at 18:48 |
||||||||||
![]() |
||||||||||
Swimmer ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 09-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 294 |
![]() ![]() |
|||||||||
Половина милион евра за уметнички слики во музејот на ВМРО
Нови половина милион евра за уметнички слики ќе даде Министерството за култура. Парите ќе одат кај руски уметници за да го цртаат Илинденското востание и други настани од македонската историја. Нивните слики ќе се најдат во музејскиот комплекс, заедно со восочните фигури на Тодор Александров, Мара Бунева, Ванчо Михајлов, Гоце Делчев, Крсте Мисирков. Сликите и хонорарот за уметниците ќе го чинат буџетот петстотини илјади евра. Склучени се 32 договори со 10 руски сликари - секој од нив ќе добие од 900.000 до 10 милиони денари за да нацртаат слики во музејскиот комплекс чија изградба е во тек. Со нив, Министерството за култура преговарало во четири очи без да објави оглас. Ваквата постапка ја правдаат со тоа што станувало збор за авторски дела, врзани за заштита на ексклузивните права, па невозможно било да се применат објективни критериуми. Уметниците биле канети да учествуваат на конкурс. „Станува збор за уметнички слики, односно масовни сцени со големи димензии, околу 6 метри. Портретите ги работеа македонски уметници, а масовните сцени странски уметници. Нив ги избра посебна жири комисија“, изјави за А1 министерката за култура Елизабета Канчевска Милевска. Во Музејскиот комплекс на ВМРО и на жртвите од комунизмот ќе бидат поставени восочни фигури, портрети и масовни сцени. Сто и петте восочни фигури чинат над 1,5 милиони евра. За портретите биле платени 600.000, а за масовните сцени на руските уметници, уште половина милион евра. За овој музејски комплекс, кој ќе биде пуштен во употреба наредната година, се уште нема достапна информација - колку чини неговата изградба. |
||||||||||
![]() |
||||||||||
![]() |
||||||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|||||||||
руски сликари, италијански леарници
![]() нели наши уметници ќе развиваа, така барем збореа на почетокот, или тоа само за некојси скулптори важи? |
||||||||||
![]() |
||||||||||
theMac3donian ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 30-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
|||||||||
Ванчо Михајлов.
![]() А за тоа дека се Руски уметници... хмм незнам можеби нема доволно Македонски за сите дела. Инаку зарем не можат да стават една мрежа со зелено на неа околу зоната каде што се гради? Нешто вакво? ![]() |
||||||||||
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
|
||||||||||
![]() |
||||||||||
leonid23 ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 30-Nov-2009 Location: Strumitza Online Status: Offline Posts: 579 |
![]() ![]() |
|||||||||
hahaha , nema potreba ovde uste od vakvi mrezi
![]() Pa neli ima kabini so obezbeduvanje ? ![]() |
||||||||||
![]() |
||||||||||
theMac3donian ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 30-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
|||||||||
Па не е тоа за обезбедување... за да не се прошета некој и да не му падне некоја летва на глава па да тужи. ![]() Инаку исто така би изгледало поубаво него треви да се гледаат. ![]() Се надевам дека за исто зборуваме. ![]() |
||||||||||
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
|
||||||||||
![]() |
||||||||||
Swimmer ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 09-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 294 |
![]() ![]() |
|||||||||
А кој нормален би шетал меѓу тревиве, на градилиште.. ако не се лажам има тараби и ограда, така да и да сакаш неможеш да шеташ.. + има и чувар, + оние лебојадцине бесцелни во куќаркана кај камени. Обично се поднесуваат извештаи за некаква работа, месечни, годишни, баш би сакал да видам што сработиле тие стоунбриџ чувари/полиција што и да е. Фатиле ли некого за нешто, казниле ли.. се плаши ли некој од нив. На пример и на железничка станица Скопје има полиција која со години зема пари за ништо, ама буквално ништо не работи. Сум поминал главно навечер неколку пати, качувајќи се по скалите од онаа другата страна, не од кај трафиките и мирисало ненормално на марихуана преку тие климауредите на тоа гејминг клубот. Не ми се веруваше.. а полицајците начукани у тоа собчето, дремат по цел ден. Ако има инцидент гарант последни ќе дојдат и ќе разберат. Ако воопшто дојдат и се заинтересираат. Треба човек со стап да ги тера да се помрднат, а се навикнале на дремење по цел ден.
|
||||||||||
![]() |
||||||||||
![]() |
||||||||||
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
|||||||||
A kako mirisa..., Swimer?
![]() Edited by lupo - 18-Sep-2010 at 17:31 |
||||||||||
...kaj si kapelo pak ke si kape...
|
||||||||||
![]() |
||||||||||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|||||||||
беше заградено... ама бидејќи конструкцијата е готова, нема потреба, па тарабите се тргнати.... кога ќе се среди ќе биде убаво и нема да смрди
![]() ![]() |
||||||||||
![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||
Незнам за каде мислиш, јас зборам за железничката (нова).. за да бидам појасен ваљда треба да речам грас, џоинт, трева..
![]() |
||||||||||
![]() |
||||||||||
![]() |
||||||||||
leonid23 ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 30-Nov-2009 Location: Strumitza Online Status: Offline Posts: 579 |
![]() ![]() |
|||||||||
auuu pa sega i trevite i smrdeata im smetelo na nekoj , aj vrnete si go filmot nanazad 10 godini da se potsete se malku kakvi ( ne trevi ) korovi imase tamu , i kakva smrdea i kakvi sokrseni baraki !
Ako e sega krs i trevi mnogu podobro izgleda nego li pred 10 godini ! Edited by leonid23 - 18-Sep-2010 at 22:14 |
||||||||||
![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||
алоо бре за што зборите вие !?????????? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() мојата и ваша трева/смрдеа не е иста, читајте убаво !!!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||||||||||
![]() |
||||||||||
![]() |
||||||||||
Дарко ![]() Newbie ![]() Joined: 12-Jul-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|||||||||
Јас уште не сфаќам...што трева е таа што смрди толку?
![]() ![]() |
||||||||||
![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||
ок, можда јас не сум бил јасен, немогуче е да е до вас.. нејсе, офтопик ми беше коментарот, иначе никаква трева кај музејот не смрди, па сеа..
![]() зборот ми беше кога ќе влезеш во Железничка станица Скопје, ама има 2 влеза. Кај едниот има трафики кај другиот нема, соодветно на нив има и скали.. значи качувајќи се по оние скали од чиј влез нема трафики, могуче е да ви замириса на трева (грас џоинт, марихуана како и да ја викате), пошто во вас удира воздухот од климата на гејминг клубот кој е веднаш до скалите. Ух... сеа ок е ? Другото е јасно мислам..
|
||||||||||
![]() |
||||||||||
![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||
Пливач ако не ти се допаѓа идеата таа е твоја работа. Но немора тука да ми редиш низа факти кои се навидум логични а немаат веза со причината по која се поставува една ваква ограда. 1. Таква работа не се става за нормалните, туку за ненормалните. 2. А ако веќе има прегради тогаш тоа што ќе го постигнат со ваква ограда е дека ќе го закријат градилиштето а со тоа и тие тревите. 3. Фактот што има чувар не попречува да има некои градежни заштитни мерки кои воедно и естетски ќе ја пропрати градбата. Искрено што е подобро кажи ми, состојбата горе или оваа долу? ![]() Uploaded with ImageShack.us Можеби нема веќе потреба од вакво нешто на оваа локација, но би било добро вакво нешто да се практикува низ државата. Edited by theMac3donian - 19-Sep-2010 at 04:09 |
||||||||||
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
|
||||||||||
![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||
Јас мислам дека ти не си поминал кај музејов во градба и збориш на невидено. Скалите од кеј беа заградени со тараби и целата околина, невозможно беше да поминеш било каде, без оглед дали си нормален или ненормален. Не можам да тврдам со сигурност, ама вака гледајќи, дури подобро заштитен и ограден беше просторот- како што и беше, отколку со оградава што ја предлагаш. Освен што е фенси, не гледам друга предност.
Од естетски аспект, кога би било само една градба, а целата околина би била скоцкана, би се согласил на поестетско оградување на просторот. Во случајов целиов реон е огромно градилиште и не гледам неопходност од посебна естетика во оградување. Односно, немам проблем со начинот на кој било оградено, додека безбедносниот аспект е запазен.
Дали споменав дека има и кучиња внатре во оградениот простор?
![]() |
||||||||||
![]() |
||||||||||
![]() |
||||||||||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|||||||||
Тоа е привремена заштитна опрема.... нема да стои вечно таму...
|
||||||||||
![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||
Па немам поминато едно 6месеци. Тоа е повеќе од очигледно и можеби на неколку члена овде од форумот тоа им е јасно. Но нели затоа се сликите. Јас ја земав последната слика како логично место (нели по некоја логика) за почетна точка за да илустрирам нешто... така набрзина. Да покажам визуелно оти може некој нема да ме разбере така со зборови и испрекинат речник. Значи нема некоја толкава потреба јас да одам на секое градилиште секој ден да знам што ми се допаѓа и што не. Видов трева, не ми се допадна (видов некои калишта и други глупости пред 6месеци) и тоа не ми се допадна. Сите тие работи можат да се спречат со тоа што ќе се стави една зелена ограда. Според твоето теренско искажување можеби навистина не е практично да постои ваква ограда наоколу, но може да се постави од напред, само за да се сокријат непријатностите што се последица на градењето. Сепак мислењето е лично... мене ми пречи, тебе не. Тука нема проблем и не наоѓам никаков простор за да се расправаме. Сепак те молам без „форумско-бугарски“ финти каде очигледно го прескокнуваш делот од мојот пост каде што кажувам „Можеби нема веќе потреба од вакво нешто на оваа локација, но би било добро вакво нешто да се практикува низ државата“, само да си ја постигнеш целтта дека ОВДЕ немало таква потреба. Како што сакаш да ти изгледа овде убаво на форумот кога постираш со зелената трева (што навистина убаво изгледа), така јас сакам некои работи да изгледат убаво. Независно дали се гради нешто, едноставно ми пречи неред, како што ми пречи паркирање на косо. ![]() Али како што кажав. Секој си има право да си бира што е прифатливо а што не. Истиот избор им го препушќам на другите форумџии. Поздрав и се надевам дека се разбравме. ![]() |
||||||||||
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
|
||||||||||
![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||
Мислам дека рационалноста на дискусијава за оградава одамна се изгуби и ќе прекинам тука зашто преоѓа во бесмислено инаетење. Со други зборови, во постовите погоре кажав што имав, ако треба да реплицирам и на последново ќе забегам во банална дискусија, каква ми смета премногу. Градилиште е градилиште, не пешачка зона. Ако ти сакаш љубичици и свежо искосена трева, без калишта на градилиште особено пред 6 месеци значи зима/пролет (снегови, дождови), продолжи да сакаш.
Ако случајно си видел фотка од некаква ограда на гугл срч па си решил да се правиш паметен, твоја работа. За да истата се постави тука, треба да има практична и финансиска оправданост. Не гледам толкава неопходност во случајов.
не, не сме се разбрале и неможам да ги разберам твоиве ставови и не верувам дека ќе ги разберам некогаш.
Поздрав и олабави ме.
|
||||||||||
![]() |
||||||||||
![]() |
||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||||||||
|
||||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1718192021 50> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |