![]() |
![]() |
![]() |
Моделарство |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234 8> |
Author | |||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||
aбе верувам дека нема ништо такво правено после 90те но се надевам дека ете останала некоја макета каде се е ажурирано барем до средина на 80те
или можеби макети од големите нови населби кои се правеле во Скопје (пример Аеродром) |
|||
![]() |
|||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
||
Imase pred 1 godina nekoj si muzejski eksponati za skopje , ne znam dali nekoj od vas prisustvuvase vo muzejot na sovremena umetnost, tamu imase nekolku modelari od Skopje, nesto od Tange, samo dali nesto drugo imase ne znam, citav nekade samo ne mi teknuva bas za sto bese.
|
|||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|||
![]() |
|||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
||
Јас сум за еден лего модел на плоштад македонија. Или мал ринг. Не мислам дека такво нешто би било тешко доколку би учествувале голем број луѓе, како студенти од архитектонски или градежен. Знае ли некој каде можеме да најдеме лего коцки во Македонија?
|
|||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|||
![]() |
|||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||
![]() Него јас колку пто се сеќавам во скоковна куча Мост имаше една макета на тој дел! |
|||
![]() |
|||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||
Уште едно прашање: Кој од вас идел у Народна Техника?! Ја бевво ракетно моделарство еден перио, па после тоа почнав со информатикиве!
|
|||
![]() |
|||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
||
јас одев едно време, но за сосем друга приказна ем тоа беше средно! знам дека има сала и дека навистина имало ангажирани млади луѓе во сите технички области, штета уште експлозивна секција може фалеше, сигурно ќе ги прибереше сите млади анархисти во СК, кои во недостаток од такво нешто посетуваа филмски работилници како Ед Вуд |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Мојава "фела" беше најприближна до експлозивите. Едвај се снаоѓаовме со фитиљи и оние специјални "петарди" кои едвај се наоќаа у Скопјево. Имаше едно дуѓанче у Козле го држеше еден дед. Стариот почина и толку беше од последните раритети на институционализираното хоби. За фитиљи се снаоѓавме со армиски фитиљ оној на метро што го купуваат во АРМ, па преку пријатели изгреби се по некој сантим. Па со него тешко се активираше моторот, пошто со фитиљ за експлозиви неможеш моделарска ракета да упалиш. Па ппо натпревари кога идевме, собери една рака од оние фитиљите што се на струјно палење. За нив ти треба акумулатор. Тие се исти како шкорче, но наместо дрвце има две жички и слаба струја е доволна да се запали. За лансерни рампи се снаоѓавме со антени за волксваген голф1. Лепак сами праевме од пинг-понг топче да отседи неколку дена во ацетон и тоа ни беше лепак. Се гребевме по некое ќоше фурнир од овие мебел што прават. Тоа беше седмо и осмо одделение односно периодот 2000-2002. После тоа сите станавме информатичари. Времето си го напраи своето. Никој веќе нејќеше да се цапа у лепак и после три дена да го чепка од нокти.
п.с.фотографија имаше исто тој период и имаше неколку изложби. Ама дечките работе стрикно со киселина до колена. Баш таа стара техника ја негуваа. сега незнам некој у Скопје уште да се мафта со тоа. |
|||
![]() |
|||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
||
до експлозии да ракетарите беа најблиски но само со барутни муабети. не се развија никакви весели експерименти како оние од анархи кукбук, иако и фото секцијата заради киселината за фиксирање на фотки имаше потенцијал за експлозивни заклучоци. инаку за фото сигурно и сега ја имаат опремата лабосите односно апаратите за развивање, но незнам каква е ситуација, имаат и веб но од кога знам за него истиот е во изработка www.atcm.org.mk
|
|||
![]() |
|||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
||
Освен макетата на Кензо која, „случајно“ ја најдова и фала богу е обновива, постојат уште неколку единечни куќи и објекти и ништо повеќе.
Во подрумот на Рамстор
Киснев, прво во Пионерски дом а потоа во сите останати, а од клубашите од тоа време кој идева и во ракетна, се створи потоа фабриката за противградни ракети во Македонија, која во тоа време беше една од најдобрите во ЕУ, а потоа се прејде на поголеми и на крај се растури ЈУ. |
|||
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
1][2][3][4][5][6][7][8][9] www.petercallesen.com/index/index2.html www.sublackwell.co.uk Edited by beTon - 28-Jul-2016 at 09:31 |
|||
![]() |
|||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
||
Случајно наидов еднаш на оваа „оригами архитектура“ и многу ми се допадна. Освен овие, имаше и куќи направени со големина на мала барака...од едно големо големо парче хартија. Неверојатно
|
|||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
навистина интересна комбинација за макети, но комерцијално техникава највеќе се користи за честитки, детски сликовници или во последно време за интро по спотови ![]() нешто корисни чекори... [1][2] + нешто одвртени муабети... [3][4][ZIsJhHZpQlo">5] Pop-up Architecture - www.niks.or.jp/chouyoukan/mshimizu/popup/photo.html Pop-Up Origamic Architecture - torrents.ru/forum/viewtopic.php?t=1271872 [Ufiveprime.org/hivemind/Tags/architecture,paper еве една креативна реклама
Edited by beTon - 28-Jul-2016 at 09:29 |
|||
![]() |
|||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
||
Макета на железничка станица овојпат изработена од дрво !
Иначе скалата е 1:87 ![]() ![]() Изрработено од Markez i GANZ Edited by Vladimir P - 01-Feb-2009 at 11:50 |
|||
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Еве што има друго во МГС ![]() ![]() |
|||
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Edited by beTon - 04-Mar-2009 at 01:21 |
|||
![]() |
|||
STEVEY ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 29-May-2008 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
Да, постојат две или три (не сум сигурен) макети на Скопје во Музеј на Македонија. Тие не се во актуелниот објект, туку лежат во една од ќелиите на Куршумли Ан. Немој да очекуваш чудo, иако сеуште читливи, тие се благо оштетени и затрупани во прашина. Опфаќаат дел од градот со реконструирано Кале и најверојатно дел од строг центар со малиот ринг. За размерот не сум сигурен, но колку што памтам, беа доста големи.
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
|
|||
![]() |
|||
medo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Dec-2007 Online Status: Offline Posts: 217 |
![]() ![]() |
||
Правењето макети и модели во последно време ми станува се поинтересно, па дојдов на идеја да направам некаква вибро платформа (shaking table), во мал размер се разбира, на која би поставувал модели и би го проучувал нивното однесување при симулација на вибрации (хармониски или рандом).
Има ли некој идеја како во услови на 'направи сам' би можел да направам таков уред? |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
medo Па ја мислам дека нема да ти треба нешто многу матерјали и време да направиш нешто такво. Само во врска со вибрациите кои сепак се најбитни незнам како би можел да направиш рандом. btw Рандомот и не е така прост како што изгледа, цела наука е тоа. Многу е послесно да биде на хармонски осцилатори. Друга некативност е што виброплатформата незнам како би симулирала различни типови на земјотреси, како на пример вертикалните тектонски нагли поместувања.
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Освен звучна платформа која едноставно се прави се друго е голема механика и електроника. Нешта како пример ... |
|||
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234 8> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |