![]() |
![]() |
![]() |
Футуристички градби |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234 5> |
Author | |||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
||
Советска библиотека, Грузија
![]() |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
||
Панорама хотел во Чешка / Panorama Resort Hotel, Štrbské Pleso, Czech Republic
![]() |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Рехабилитациски центар во Домбаи, Русија
![]() |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Словачко национално радио
![]() |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Аеродромот во Јереван, Ерменија
![]() ![]() Edited by Џоле - 09-May-2013 at 09:53 |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Хотел „Салјут“ во Киев, Украина
![]() |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Општинска зграда во Русе, Бугарија
![]() |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
vladegf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Dec-2009 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 638 |
![]() ![]() |
||
Сепак се работи за санаториум Карпати. Колку што можам да ископам инфо.. |
|||
![]() |
|||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
||
ги почитувам овие градби,и јас сум бил титов пионер,ама лично не ми се допаѓаат.
ама во никој случа,не треба да им се менува насилно стилот. ќе поновам што мислам за нашите во скопје-да се обложат со термоизолација,но обликот и бојата да им се зачува оригинални.мислам дека е изводливо |
|||
![]() |
|||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
||
Аеродромот во Ереван мене ми се допаѓа, премногу футуристички ми изгледа, како некој објект од СФ филм, некоја тајна лансирна рампа или место во кое живеат вонземјани. Интересно!
|
|||
![]() |
|||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
||
Дали тебе, мене или некому нешто му се допаѓа тоа е релативна и маловажна работа. Факт е дека од објектите градени во сличен стил и епоха во Скопје половина имаат добиено светски награди и признанија и се забележителни и познати објекти во својот ранк. Тоа неможе нити приближно да се каже за скопската предземјотресна архитектура, а пак апсурдно е да се зборува за зградиве од Ск2014 кои се на спротивната страна на скалата! Сликите се бомба! ![]() ЕДИТ: И ако може да се смени насловот во Социјалистичко-... оти поим како комунистичка нема. Се знае што е соц-архитектура. Edited by Andrej_LJ - 09-May-2013 at 11:55 |
|||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
За мене Хидрометеоролошкиот институт во Скопје, градскиот архив и комплексот со главната пошта и зградата на телекомот се исто така футуристички градби. И ден-денес измамуваат воздишки од вистинските познавачи и љубители на архитектурата, и тоа не само кај нас туку и пошироко...
|
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
daci92 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Dec-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1937 |
![]() ![]() |
||
Ѓоко , јас лично на нашите објекти би се согласил на термо изолација ,но само од внатре ,никако од надвор ,со самото тоа се нарушува автентичноста на објектот и стилот.
Инаку за надворешно доколку треба да се поднови само да се помине површински со боја која би ја задржала автентичноста и стилот на овие објекти. Инаку Андреј ,колку јас што знам се класифицира како комунистички само за да се опише ерата во која е граден. |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Секако, овде треба да се смести и споменикот во Бузлуџа, Бугарија
Еве една подобра слика од истиот ![]() Edited by Џоле - 09-May-2013 at 14:31 |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
||
Споменикот е НА врвот Бузлуџа. Еве една репортажа за него на словенската национална телевизија RTVSLO:
Lepi zapuščeni kraji sveta: sedež bolgarske komunistične partijehttp://www.rtvslo.si/tureavanture/vagabund/lepi-zapusceni-kraji-sveta-sedez-bolgarske-komunisticne-partije/307666 |
|||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Од она што јас можам да го најдам на интернет (англиски и руски извори), станува збор за хотел. Еве еден коментар кој можеби повеќе ќе ја објасни градбата: „This building is a hotel built in 1984. It was a friendship project between the Soviet Union and Czechoslovakia. I read somewhere that the Czechoslovakian space program was affiliated with the Soviet Union's; maybe that's why the building reminds of some kind of spaceship. When building the hotel, CIA became very nervous - when looking at satellite pictures they thought that the Russians were constructing some kind of secret weapon!“ |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Погледнете го овој резервоар за вода... Не знам каде се наоѓа.
![]() |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Северен Кавказ, во близина на Домбаи, Русија
![]() |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Музеј во Рио де Жанеиро, од Оскар Нимаер
![]() ![]() |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234 5> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |