![]() |
![]() |
![]() |
Надградба на Куманово - Табановце |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234 9> |
Author | |
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() Лани ова време беше најавено дека кај да е ќе почнеле со изградба и пошто делницата била многу едноставна и кратка, работата ќе била готова за неколку месеци (мислам беше спомнато почетокот на 2008 или дури крајот на 2007). После тоа наидов и на информација дека почнале со „припремни“ работи, што и да им значеше тоа... Јас сепак до ден денес немам наидено на конкретна информација дека почнале вистинските градежни работи, ниту на веродостојна информација кога се очекува сегментот да биде готов... Edited by Cloverstack - 30-Jun-2008 at 04:15 |
|
![]() |
|
evolutionary ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 198 |
![]() ![]() |
Verojatno planiraat da vleze vo funkcija nekade posle 2013, koga "bi trebalo" da profunkcionira delnicata Demir Kapija-Smokvica. Zalno
|
|
Knowledge Reigns Supreme Over Nearly Everyone
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Само кратка вест од МИА. Супер вест секако ваљда другите медиуми ќе ни донесат повеќе информации (на сајтот на МТЦ има некаков политички памфлет околу ова но никакви конкретни информации околу рокови, изведувач, цена итн)
![]()
http://www.mia.com.mk/default.aspx?vId=57220679&lId=1&pmId=501 Edited by pbanks - 20-Sep-2008 at 14:52 |
|
![]() |
|
theone ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
i
Edited by theone - 24-Aug-2012 at 00:22 |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Па нели хрватска фирма нешто требеше или грешка сум?!
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() И ја така знам... Сега дали беше Ингра или Конструктор, нешто ми се испомешани работите, ама и ја памтам на времето дека се објави некоја хрватска фирма ![]() Edited by Cloverstack - 20-Sep-2008 at 20:40 |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Контруктор го градеше патот до манастирот Преображение во Крушево. Ингра е овдека.
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
theone имаше право, веројатно се Алпина.
Зошто цела година ипол за ваква смешна делница ![]()
http://www.vecer.com.mk/?ItemID=3BF50674BA6EBE4F947B237CD85D5246 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Куманово-Табановце прилично скапа делница излезе. 12 миљони евра за 7,6 км е стварно многу! Имам слушнато некоја просечна бројка од 1миљон/1км, или па можеби тоа е само за една насока?!
|
|
![]() |
|
Plugger ![]() Senior Member ![]() Joined: 15-Sep-2008 Online Status: Offline Posts: 378 |
![]() ![]() |
Da be i ja se zachudiv, pa tolku e za kilometar pruga 1 miljon americki dolari na kilometar. Da ne im baraat nekoj specificni standardi za toj avtopat??
Stvarno e premnogu toa, pa imaat vo plan deka 2000km patista ke pravat niz drzavata sekoj grad i selo ke ima pat i plus da gi servisiraat i da gi chistat ke koshta gjavol ipol na kraj. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
@ lslcrew
Таа бројка од еден милион за еден километар автопат по рамен терен, важела (и тоа само условно) за други врмиња. 12 милиони не се многу за 7.6km, баш напротив, но во случајов ме буни тоа што се работи за дуплирање на постојниот пат, а не за комплетно нов автопат... Но претпоставувам дека доста средства ќе одат во реконструкција, проширување и подигање на стандардите на постоечкиот пат што ќе се искористи во функција на овој автопат, така да нема баш простор за забелешки. На крајот на краиштата зарем немаше тендер? Edited by Cloverstack - 22-Sep-2008 at 23:53 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Еве конечно фотки од овој зафат. Се работеше интензивно, но во очи ми упаднаа неколку прекини на трасата за кои се плашам да не се завлечкани имотно-правни спорови. Исто така да забележам дека и на постојниот пат очајно му е потребно пресвлекување со нов асфалт - некои делови изгледаат како да биле бомбардирани со касетни бомби.
1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() 8 ![]() 9 ![]() 10 ![]() 11 ![]() 12 ![]() 13 ![]() 14 ![]() 15 Табановце... ![]() 16 ...и после назад ![]() 17 ![]() 18 ![]() 19 ![]() 20 ![]() 21 ![]() 22 ![]() 23 ![]() 24 ![]() 25 ![]() 26 ![]() 27 ![]() 28 ![]() 29 ![]() 30 ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Е овие фотки очајно ни требаа. Браво Кловер, динамиката ми се допаѓа.
Неможам да проценам од сликите. Дали се гради цел паралелен автопат или постоечката траса ќе се прошири и адаптира како еден правец на идниот автопатот? |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Се гради само „пола“ автопат кој ќе биде докомплетиран со постоечкиот пат.
Со оглед на карактеристиките на трасата и со оглед на постоечката околна патна мрежа, мислам апсолутно оправдан пристап. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Не те разбирам баш. Карактеристиките на теренот се баш едноставни за изградба на ефтин автопат и задржување на постоечката траса како алтернативна. Што сакаш да кажеш со оглед на постоечката околна патна мрежа? Ги немам многу разгледувано патните правци околу, сакаш да кажеш дека постојат доволно патишта кои може да служат како алтернативни? Во секој случај доколку се гради само пола автопат а постоечкава траса ќе се надградува дефинитивно ти е неоправдан стравот дека нема да се пресвлече асфалтот. Сигурен сум дека тоа ќе го направат. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Да не навлагам офтопик, на слика 5 и на 6 се гледа некое објектче во изградба. Табла нешто имаше?!
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
@ pbanks
Карактеристиките на постоечката траса ги спомнав во контекст на тоа дека нема никакви пречки да се надгради во автопат од аспект на оштри свиоци и или големи нагиби, баш напротив. Значи и со едноставно дуплирање нема да има никакви импровизации во однос на таквите стандарди. А постојната патна мрежа е доволна за да не е потребна дополнителна алтернатива како задржување на постоечкиот пат и изградба на комплетно нов автопат. Паралелно со патов од источната страна е Р-101 кој не само што ги поврзува населените места туку е и класична алтернатива на идниов автопат. И од западна страна се е добро поврзано. Не знам во каква состојба е тоа и како се одржува, но тоа секако е друго прашање само по себе и нема врска со резонирањето како да се изведе автопатов. @ lslcrew Тоа е дел од зафатов - очигледно го модифицираат надвозникот за да може да се протне автопатот. Edited by Cloverstack - 03-Jun-2009 at 12:02 |
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
dosta shiroko e. mi se svigja. da se sredi i stariot del top ke bide |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234 9> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |