![]() |
![]() |
![]() |
Ски патека на Водно |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <123> |
Author | |||||||
toasumjas ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Jun-2010 Location: Skopje/ljubljan Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
||||||
http://kurir.mk/republika/skopje/47561-Na-Vodno-ke-se-skija-na-vestacki-sneg |
|||||||
![]() |
|||||||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
||||||
Иако сум максимален скептик, дека ќе има заинтересиран концесионер, се молам да сум грешка. Не би имало ништо поубаво од ноќно скијање на Водно после работа. Како и да е мислам дека овој проект би бил прескап, инвестицијата во технологија за подготовка на вештачки снег прегломазна а исплатливоста и повратот на инвестицијата речиси никаков. Но ајде, можеби некој убаво ќе не израдува. |
|||||||
אל תסתכל בקנקן, אלא במה שבתוכו
|
|||||||
![]() |
|||||||
toasumjas ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Jun-2010 Location: Skopje/ljubljan Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
||||||
ПОТПИС. Истото си го помислив ![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
||||||
А наместо ски - патека, да имаме нешто како ова? Или нешто поектремно, побрзо, но мислам дека и посигурно. Во секој случај се работи за иста замисла, ист систем, само пософистициран, и како што реков, посигурен според мене.
Еве нешто и од Википедија, италијанската Нешто од ТрипАдвајзор Alpine Coaster: Traveler Reviews Веб-станицата за тој во Имст, Австрија. Краток инфо-извадок
И уште една додаток статија
Edited by FoSsiL - 02-Dec-2011 at 23:00 |
|||||||
![]() |
|||||||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
||||||
ПС: Простете ми за извиците и р‘кањето (мислиш ќе се задави) на девојката ( жени!
![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
||||||
Фосил нема проблем да има и ски патека и вакво нешто. Ваквите костери се користат најчесто во потоплите денови, па така може слободно да двете решенија да се покрие цела сезона.
|
|||||||
![]() |
|||||||
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
||||||
ДОДЕКА ГРАДОТ БАРА КОНЦЕСИОНЕР КОЈ ЌЕ ИЗГРАДИ СКИ - ПАТЕКА НА ВОДНО
Скијаат под жичницата Гондолите на жичницата викендов беа преполни со скии и даски. Голем број скопјани наместо да одат на Шапка или Маврово, скијаа во Скопје. Досега до врвот на Водно скијачите не можеа да стигнат, но откако е пуштена жичницата, за пет минути се кај Милениумскиот крст, од каде што по дивите патеки скијаат сe до Средно Водно. "Наместо да одиме до Маврово или на Шапка, можеме и тука да скијаме. Патеката под жичницата е одлична, а има и супер места за бордање. Секој викенд има сe повеќе скијачи што доаѓаат да се рекреираат", велат скопјани што викендов скијаа на Водно. Тие се жалат дека билетот за жичницата им е скап. Повратен билет е 100 денари, а исто се плаќа и за еден правец. Бараат надлежните да направат некои поволности, затоа што скијачите купуваат по неколку билети во денот. ![]() Од ЈСП Скопје, под чија надлежност е жичницата, велат дека се изненадени од големиот број скијачи што ја користат жичарницата. "Не само што скијаат под жичницата и по дивите патеки туку го користат и патот до Средно Водно. На гондолите нема посебни држачи за скии, како што има за велосипеди, но во иднина ќе размислиме и за таква опција. На жичарницата нема билет во еден правец оти така е секаде во светот", вели директорот на ЈСП Скопје Мишо Николов. Изградба на ски-патека на Водно пред две години најави градоначалникот Коце Трајановски. Тој рече дека оваа идеја мора да ја реализира, и во моментов во тек е постапката за избор на фирма концесионер која би ја изградила ски-патеката, а за возврат би го добила правото за стопанисување со неа. (А.А.) http://www.vest.com.mk/default.asp?ItemID=96414EF38AA7CA49A6FE9C99724866E8 Не сум знаел дека Мишко бил белосветски човек. Не дека е некоја сатисфакција да побиеш негов став, но сепак: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=295&KW=&PID=101446#101446 |
|||||||
![]() |
|||||||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
||||||
Оффтопик, но јас не би излегувал со вакви поттикнувачки текстови за скијање на Водно, бидејќи мене пределов не ми изгледа како подготвена патека за скијање, авантуристички звучи, ама ако утре некој се повреди или му се случи нешто друго, тогаш директорот Николов ќе треба да се бара за одговорност.
|
|||||||
![]() |
|||||||
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
||||||
ОГЛАС ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ НА ДОГОВОР ЗА ЈАВНА НАБАВКА
Предмет на договорот за јавна набавка: Изработка на планска документација, Урбанистички план за вон населено место за Ски Центар Водно, КО Горно Водно, вклучувајќи изработка на ажурирана геодетска подлога ревизија на предметната планска документација и стратешка оцена за влијание на животна средина. Вид на договорот за јавна набавка: Архитектонски услуги; инженерски услуги и интегрални инженерски услуги; услуги за просторно планирање и инженерски услуги за уредување на земјиштето; поврзани научни и технички советодавни услуги; услуги за технички испитувања и анализа. Критериум за доделување на договор за јавна набавка: Најниска цена Понудите да се достават најдоцна до: 10.04.2012 во 13.00 часот https://www.e-nabavki.gov.mk/PublicAccess/Dossie/dosieACPP.aspx?EntityId=c3cf5ab0-8e51-45c7-9f24-4ee3ef2649be&Level=2 |
|||||||
![]() |
|||||||
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
||||||
А ќе се сече шумата за патеките или таму нема дрва?
|
|||||||
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
|
|||||||
![]() |
|||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||
![]() Цел тој предел е целосно и густо пошумен и не може да се прават патеки без да се исече многу шума. Еве ја новата вест од завчера, не сме ја ставиле:
|
|||||||
![]() |
|||||||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
||||||
јас кога ја прочитав веста,на форумов ја немаше никој постирано,а јас не ја постирав бидејќи ми изгледа дека нема никогаш да се направи.едноставно не верувам дека може ова да успее.
би сакал за едно 5-8 години позитивно да се разуверам |
|||||||
![]() |
|||||||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
||||||
super e idejata, megutoa NEMA SNEG. kaj ste videle ski centar so najvisoka platforma na 1060 metri??? velat vestacki sneg, no toj treba da se izmesa so prirodniot i treba da drzi na niski temperaturi. a idejata za malo gratche/selce na vrvot na vodno otsekogas mi izgledala privlecna. da bide kako del od gradot, povrzan celo vreme no so planinska atmosfera
|
|||||||
![]() |
|||||||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
||||||
Ќе морам да те корегирам. Сјеме, над Загреб, каде што впрочем се одвиваат и трки за светски куп, својата највисока кота ја имана 1030 метри http://www.sljeme.hr/default.aspx?id=56 Околу вештачкиот снег, доколку температурите се под -5 нема никаков проблем да се создаде вештачки снег (доколку има доволно вода и струја нормално) и тој нема потреба да се меша со природен. Така што идејата е технички возможна, колку е исплатлива со оглед на нашиот стандард тоа е веќе друга работа. |
|||||||
אל תסתכל בקנקן, אלא במה שבתוכו
|
|||||||
![]() |
|||||||
daci92 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Dec-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1937 |
![]() ![]() |
||||||
Јас се извинувам што ќе се замешам но во градот каде што живеев во странство има Скијачки центар кој највисоката кота му е на 930м ако не се лажам (врвот на планината е 950м) иако сега не работи центарот заради “транспарентна приватизација“ и денационализација. Околината на градот е познат Скијачки центар во самата држава па и пошироко.И ниеден врв не е повисок од 1250м (само еден има толку). значи не ти држи вода тезата за највисоки платформи ,не споредувај ти со Алпите. Edited by daci92 - 26-Dec-2012 at 15:12 |
|||||||
![]() |
|||||||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
||||||
abe vidi ne znam kade si ziveel dali e po na sever, ama vo skopje sum cel zivot i znam kolku sneg ima na vodno. mavrovo so 1800 metra vrv raboti edvaj da si gi pokrie trosocite a ne pa vodno.
daj boze da gresam i se nadevam deka nekoj veke napravil studija za ova. |
|||||||
![]() |
|||||||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
||||||
Знам дека во Дубаи има ски патека ставена во објект голем колку неколку спортски сали,системот работи и кога надвор е 40 степени,и нормално многу кошта.Сум ја гледал емисијата на Дискавери
|
|||||||
![]() |
|||||||
FCB ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 26-Jul-2011 Location: USA Online Status: Offline Posts: 29 |
![]() ![]() |
||||||
Vo Pensilvania ima ski resort se vika Poconos, ili Blue Mountain Ski area. Go posetuvaat okolu 300000 posetiteli godisno. Bev ednas I se iznenadiv sto se naoga na mnogu niska nadmorska visocina. Koga stignavme ocekuvav da vidam nekoja planina. No najvisokata tocka e 470m a bazata e na 140m so vertikalna elevacija od 330m.
Na site stazi imaat instalirano spricevi ili topovi za vetsacki sneg, i na niv se oslonuva celiot kompleks. Spored Wikipedia prosecnite vrnezi na sneg tamu se okolu 0.84m sto mislam deka e slicno ko na Vodno. Znaci i na Vodno ova ke bide izvodlivo.I kajnas skijanjeto mislam deka e popularno i moze da uspee. No zosto bas sega bi go pravele na Vodno pokraj tolku golemi planini vo Makedonija e tema sto treba ubavo da se razmisli. Dali ke se narusi zivotnata sredina ili ne. Za da se napravat stazite sekako deka ke treba da se sece sumata. Toa ne znaci deka Vodno ke ostane bez suma no e nesto sto treba da se ispita. I zatoa ne bi izbrzuval vo negovata realizacija bez ubavo da se analizira. Pozitivo ke bide sto Skopje ke dobie skikjacki tereni vo neposredna blizina. Ke mozat da se koristat preku celiot den i pod reflektori I navecer. I poradi nivnata blizina ke bidat pogodni("convenient") za site. P.S. Eve nekoja web strana od Poconos da vidite kako izgleda http://www.poconosbest.com/bluemountainskiarea.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Mountain_Ski_Area Edited by FCB - 26-Dec-2012 at 19:40 |
|||||||
![]() |
|||||||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
||||||
Цело Водно со вештачки снег за 150.000 евра
http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=11713924111&id=14&prilog=0&setIzdanie=22781 |
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
kade? vo norveshka ili kanada? da, ima. |
|||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <123> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |