![]() |
![]() |
![]() |
Реконструкција на Собранието |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1819202122 32> |
Author | |
RokkoMKD ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 11-Jan-2013 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
.... банална работа ама еве од тука потекнува.
|
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Ayyy...
![]() |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
damjan4o ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Sep-2010 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 358 |
![]() ![]() |
Sekako deka se pravi za da ni e ubavo na nas ama zadovolstvoto e koga i drugi lugje kje dopresh so svojata kreacija (ako dopresh). Inaku Clover se nadevam deka smislata na prashanjeto ti e 'Shto, od ona za shto nas ne biva, otslikuva ovoj objekt?' - prashanje na mesto. A ako ne e, i ako navistina mislish deka kako nacija ne ne biva ni za estetika ni za arhitektura ni za ureduvanje enterier i eksterier ni za rezbarstvo ni za umetnost ni za dizajn ni za ornamentika ni za freskopishuvanje ni za simbolika..., mi e mnogu krivo.
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Се разбира дека тоа беше смислата и прашањето уште стои неодговорено. Наместо одговор уследи веќе досадната и типична димна завеса. |
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Прашање е колку сме имале можнот да се покажеме и докажеме. Еден од најголемите бенефити од проектите кои се спроведуват во Скопје е токму можноста која ја добија многу млади а и помалку или повеќе искусни уметници, архитекти, градежни инжинери, електричари, стручњаци за осветлување и тн. и тн. Сетете се само колку неможевме еден камен мост да го реставрираме, дури немаше ни луѓе кои может да реалзират асално осветлување, за да денес навистина имаме објекти кои се прекрасно освентлени (ете ова како пример за бенифитите и искуството кое со време на овој проект се стекнува). Е сега кој колку си ја искористи шансата народот пресудува (ако има салам народ се разбира) а ако нема времето ќе пресуди за квалитетот и вредноста на делата. Конкретно собранието ми е надворешно ништо посебно, ќе почекам да биде довршено и да го видам во живо за да дадам пообјективна оценка, зошто навистина многу споменици и објекти кои ги гледав овде на форумот сосема различно ги доживеав во живо. Но од сликите множам да кажам дека многу ми се допаѓа внатрешноста, со употреба на квалитетни материјали, елементи од македонскиот фолкрор и сето тоа многу децентно и ненападно спакувано. Е сега неколку збора за она што се случува околу собранието а влијае на вкупниот впечаток. На почеток голема утка е споменикот на Никола Карев , едно што е прегломазен , друго што некако локацијата не штима како капак на тоа е и јарболот кој е исто така без врска насаден колку да го има и трето споменикот е навистина катастрофално изработен, дефинитивно еден од најлошите споменици. Она што исто така ми пречи е локацијата на АСНОМ и основачите на ВМРО. Според мене и овие споменици треба да се преместат и само го гушат споменикот позади нив кој ми е многу убав и одлично комуницира со собранието. Да додадам дека споменикот на АСНОМ ми е ОК ништо повеќе од тоа, додека Основачите на ВМРО спаѓат во топ 7 споменици од поновите споменици и според мене треба да се лоцират на место на Јустиниан. |
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
WOW! Ова, ова мора некаде да се нагласи. Со огромни букви во релјеф долж новата фасада на ГТЦ. Или на ЕВН горе. И да се пушта античко-македонска музика. _________ Он топик, скромно го надградија собраниево. Колку пари имаме, требаше ко америчкиот конгрес нешо да напраат. |
|
![]() |
|
damjan4o ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Sep-2010 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 358 |
![]() ![]() |
Odgovorot spored mene bi bil: nadvoreshnosta na sobranieto ne ne' otslikuva mnogu, no vnatreshnosta e navistina vredna slika za se ona za shto ne biva a shto go nabrojav vo prethodniot post.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Fichot, use the
![]() ![]() Edited by damjan4o - 11-Jan-2013 at 21:50 |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
ова во психологијата го викаат комплекс... не знам само дали на пониска вредност беше...
|
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
![]() ![]() Коментар на годината.(едит: додуша истата само што почна, рано е да се каже) Edited by fichot - 15-Jan-2013 at 00:10 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
blagodaram, zaslugite se tvoi... inspiran od tvojot komentar nemozev da odoleam i da ne napravam soodvetna na nego replika
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Сметаш дека се направи се што се можеше со објектот на собранието и дека ова е доволно репрезентативно?
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
мојот став во однос на собранието како објект го искажав погоре. во однос на реконструкцијата, мислам дека не е 'се што се можеше' но е доволно. репрезентативно е, затоа што е автентично (во задоволителна мера
![]() Edited by damjan4o - 15-Jan-2013 at 21:42 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
NoName ![]() Groupie ![]() Joined: 16-Jan-2013 Online Status: Offline Posts: 86 |
![]() ![]() |
Пред некој ден поминував кај Собрание и можам да кажам дека направениот агол што гледа спрема северозапад изгледа одлично, допадливо за око.
|
|
![]() |
|
Gradinarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Aug-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 369 |
![]() ![]() |
уште едно стерилно дело на некои анонимуси и нивни протежери. Но така е кога жириата се сведоа на набавни комисии. На надградбата, каква е замилсена и изведена, може да и позавидат и некои производни погони од нај хардкор комунистичката ера. Куполите се димензионирани без никаков осет, без разлика дали ке се посматраат од висина на човечко око или од птичја перспектива, иако немам некоја замерка за нивната структурална изведба, која дури е можеби и симпатична во модерен контекст. Фасадата е повторно мазна, „текстура“ неповолна за скопското поднебје. Кога веќе им беше репер рајстагот, на овој објект можеа да додадат рустика, но секако без псевдостолбови, кои некако стануваат нужен аксесоар на фасадите во центарот. Чуството дека се` се прави во клап на копирање, без нималку личност во делата и интерпетирање на околината , цврсто ме држи и кај овој зафат.
|
|
..... .......
|
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
od Mosaic74 od SSC
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Од сликава имам чувство дека куполите припаѓаат на некој објект позади Собранието. Осет за хармонија и склад - 0.
|
|
![]() |
|
Dzeksi ![]() Senior Member ![]() Joined: 01-Apr-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 413 |
![]() ![]() |
mene mi izgleda super so ogled na toa kakvo bese predhodno sobranieto baska cekajte uste ne e zavrseno renoviranjeto na objektov...
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1819202122 32> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |