build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Спортски
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Спортски комплекс „Јане Сандански“

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2021222324 27>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Denko Quote  Post ReplyReply #421 Posted: 13-Oct-2014 at 12:43
Originally posted by mackomk

Еве што мисли коментаторот на EhfTV за салата, коментарот негов е на почетокот од видеото.
http://www.laola1.tv/en-int/video/full-match-hc-vardar-rhein-neckar-lowen/241740.html
Кај мене не го отвара видеото (претпоставувам поради правни работи). Дај кажи во два збора што вели коментаторот.
Back to Top
mackomk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mackomk Quote  Post ReplyReply #422 Posted: 13-Oct-2014 at 12:46
На кратко многу ја фали и мисли дека баш вака треба да изгледа секоја модерна сала за ракомет.
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #423 Posted: 13-Oct-2014 at 13:02

На кратко многу ја фали и мисли дека баш вака треба да изгледа секоја модерна сала за ракомет.
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #424 Posted: 13-Oct-2014 at 15:25
Го пуштив видеото. Човекот многу пофално се изрази за салата, изјави дека вака треба да изгледа секоја модерна сала за ракомет во Европа. Му се допаѓаше вревата што ја создаваат навивачите пред почетокот на натпреварот. Според негова проценка, иако официјално салата собира 6.500 гледачи, му се чинело дека има најмалку 7.500. Накратко, само позитивни работи кажа.
За сè има вторпат
Back to Top
alexsend View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote alexsend Quote  Post ReplyReply #425 Posted: 13-Oct-2014 at 21:39
Точно така. Изгледајте ги барем првите 3 минути од линкот погоре и слушнете кои зборови ги употребува коментаторот. Секоја чест.
Back to Top
Stibera View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Stibera Quote  Post ReplyReply #426 Posted: 13-Oct-2014 at 21:59

Новата сала во Аеродром направи сообраќаен хаос

Сообраќајот во дел од Аеродром завчеравечер беше блокиран поради ракометниот натпревар што се одигра во новата сала „Јане Сандански“, за чии потреби булеварот АВНОЈ беше целосно затворен од Мајчин дом до мостот „Тодор Александров“ во должина од околу 2,5 километра, пишува Дневник.

Блокадата предизвика револт и нервози кај граѓаните што живеат во овој реон, кои поради натпреварот од Лигата на шампиони, меѓу „Вардар“ и германскиот клуб „Рај Некар Ловен“, не можеа нормално да се движат и да ги завршат своите обврски. Нормалните патувања од дваесетина минути за стотици аеродромци завчеравечер беше патешествие.

Жителите од околината велат дека пристапите до домовите им биле затворени и блокирани, па не им помогнало ниту кружење преку споредните улици. Метежот продолжи по булеварот Kиро Глигоров, кон населбата Маџари, каде што автомобилите се заглавија и лазеа со часови.

Kалабалак од навивачки групи

Граѓаните што живеат на булеварот АВНОЈ изјавија дека сообраќајницата била затворена за безбедно да се спроведат навивачките групи до салата.

- Не знам дали мислат вака да биде секоја недела, но вака не оди. Нека си најдат надлежните начин, не можевме да излеземе од дома, а еден куп соседи што се враќаа од викенд или од маркет, не можеа да влезат дома. Навивачките групи не смеат да имаат предност пред сите нас кои тука живееме со години. Несфатливо е да се изгради така голем објект, а да нема начин за спроведување на навивачките групи, па мора да се блокира улица од два километра.

- Се надевам дека завчерашниот начин на функционирање на еден огромен спортски објект е само несреќна случка и нема да прерасне во навика - вели скопјанката Мирјана Kочовска за Дневник.

500 паркинг-места за 6.500 посетители

Граѓаните се надеваат дека проблемот нема да им стане реалност секоја недела, но стравуваат од вакво нешто поради малиот број паркинг-места во рамките на салата и хотелот „Русија“. Според проектот за СЦ „Јане Сандански“, паркирањето е решено со 500 места. Kако што можеше да се види на терен, дел од овие места, околу стотина, се во рамките на ВИП-паркингот кој наменет за играчи, селектори, делегации и други, но не за посетителите на натпреварите. А салата има капацитет да прими околу 6.500 луѓе.

http://dnevnik.mk/?ItemID=5B0E7FD093A8A940A6D6A1FF6CC5AD63

Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #427 Posted: 14-Oct-2014 at 12:13
Значи станува збор за ЕХФ, лига у која пола клубови немаат свои сали и за спорт каде ретко се гради нова сала и каде голем дел од салите се со мал капацитет, слободно отворете страна на ЕХФ и ќе видите колкава е просечната посета на 80 посто од утакмиците. Затоа е нормално да биде пофалена салата, кога малку се такви во ракометна Европа за жал. Да не се Германците, ова ќе биде локална лига, затоа и се повеќе се дава акцент на македонските клубови а во догледно време очекувам и нивно (Вардар) туркање до Ф4, бидејќи и Германците полека почнуваат да го стеснуваат ременот за ракометните буџети, кои годинава се помали од порано.
Салата е ок, нормално дека е боље него лименката, али ако праиме муабет за сала у 21 век, ондак е класа под очекуваното. И сигурно нема Том да дојде овде у Скопје, каде се воодушевува увек на атмосферата и да каже салава е ужас, многу лошо направена и сл. Па и секој турист што доаѓа у Скопје кажува дека е Скопје преубав град, одлично среден и сл. А што они стварно мислат никад у јавност нема да го кажат.

И видете ја салата на Ла Риоха на пример и ќе ви стане јасно зошто се воодушевува коментаторов.
23ka.wordpress.com
Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #428 Posted: 14-Oct-2014 at 21:19
Се работи за Лига на шампиони пандан како во фудбал па и баскет.Не е ова БИБЛ лига и сл.
Јас би рекол дека 80% е посетеноста на натпреварите.Единствено Французите не се толку по ракометот а имаат многу јаки екипи.
Ние заедно со Пољаците и Унгарците ни се веќе горе доле распродадени салите.Исто е и со Кил.Другиве екипи имаат солидна посетеност.
Иначе Том и да рече нешто лошо за салата што има врска тоа.Па не коментира секој натпревар он кај нас.
Толку за салата се направи и крај нема враќање.И мене ми сметаат некои работи ама што е тука е.

Во врска со погорните статии..
Ајде сега истата девојка нека даде изјава за дневник ама сега оваа сабота после утакмицата на МЗТ.
Кој може да ти забрани каде сакаш да се движиш во земјава.Секаде во свет тоа е практика.Се затвораат цели делови од градот кога има некоја утакмица каде што има навивачки групи.Па сигурно нема да ги носат по велосипедската патека или по тревницине.
Кога идев накај сала баш приметив дека само едната лента е затворена за сообраќај.Три ленти постојат не е една.Не се сите затворени!!
Се виде еве 1-2 утакмици дека нема доволно паркинг па ќе се прошири нема така да остане.
Како до сега сето тоа функционираше околу Борис Трајковски салата а тука неможе?
Тоа што она сака да иде до пиљара со кола тоа е нејзин проблем не е наш.

Edited by jyvation - 14-Oct-2014 at 23:20
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #429 Posted: 14-Oct-2014 at 22:07
улици се затвараат кога на нив се пуштаат навивачките групи да се пресметаат меѓу себе... за се друго самите организатори и салите си го имаат испланирано протокот на луѓе

сетете се поради што најмногу беше искритикуван Градскиот стадион од УЕФА...
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #430 Posted: 15-Oct-2014 at 00:20

Организаторот само кажува каде би се сместиле навивачите во салата и ништо повеќе.За се друго е должно МВР.
Каде спомнав јас дека целата улица беше затворена?Нормално си се одвиваше сообраќајот само едната лента беше блокирана.
И кога заврши утакмицата бул.Авној беше прооден.Проблемот очигледно е само малиот капацитет на паркингот кој патем е бесплатен.
Утре кога ќе се паркираат таму жителите од околните згради гага нема да им смета тоа а?

Edited by jyvation - 15-Oct-2014 at 00:35
Back to Top
Djole88 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Djole88 Quote  Post ReplyReply #431 Posted: 20-Oct-2014 at 18:49
кога би имало оценување на салава од 1-5, би и дал 2ка само поради техничко-визуелните ефекти пред натпревар и средишниот висечки семафор. Еве ќе пробам да издвојам неколку ОГРОМНИ утки:

1. пристапот до салата е мизерен. се изгради сала кон која водат само 2 краци улици кои имаат по 2 ленти. Салата е изградена на ќош од еден замислен квадрат, со што влезот/излезот од комплексот со кола е невозможен. Само за споредба, Борис Трајковски салата има 3 излези за автомобили (еден кон Илинденска и 2 кон булевар 8ми Септември, зависно кон каде се движите).

2. паркинг, немам коментар. И во Борис утнаа што направија сала за хокеј и картинг, ама сепак си има колку толку доволно место.

3. самата сала внатре: премал капацитет за гигант во најава, мизерни столчиња(како порано на северна), комодитет НУЛА. премал простор помеѓу 2 столчиња и помеѓу 2 реда. невозможно е да помине некој пред вас, ако сте малку покрупен. места за нозе напред, никако. огромна замерка е што тоа оваа сала беше правена и замислена за сала за КК МЗТ, со што и димензиите беа замислени како за кошаркашка сала. Некој знае, некој незнае, ама димензиите на ракометниот терен се далеку поголеми од кошаркашкиот, со што кога е поставена ракометната подлога скоро да нема место од страните. гледачите што се во први 4-5 реда немаат никаква прегледност поради тоа, а и поради повторно дебилната ограда.

4. прегледност од трибини. за ова би дал најниска можна оцена. Јас бев на блокот до Комити, на косо (не ми текнува на бројката). Дури и да не беа лево од мене комити кои во први редови вееа знамиња и пола терен го прекриваа, прегледноста беше МИЗЕРНА. подалечната половина од теренот го гледав „во живо“, а втората поблиска половина, на горниот семафор (фала богу што го има)

5. проток на луѓе на влез/излез: на влез во сала, реално гледано, немаше гужва, зошто нели не се договорени сите 5000 луѓе во ист момент да влезат. Ама за излез, катастрофа. по еден излез на секоја трибина(во Борис се на се има 5 излеги за тие горе и 2 за тие доле). Рачунајте дека едниот од овие 4 излези е ексклузивно резервиран за двата блока каде што се навивачите, а останатите 14 блокови треба да се снаоѓаат преку останатите 3 излези. Излезот на „тесната“ трибина, или главниот влез да го наречеме е најширок со најголем проток, а излезите од „широките“ 2 трибини се со по 3-4 врати, низ кои протокот е мизерен. Јас од најдалечниот блок до еден од излезите од широката трибина, мерев, точно 23 минути ми требаа. Па замислете што ќе се случеше со мене и останатите позади мене, ако избие пожар. 23 МИНУТИ

И како што кажав горе, само една позитива, атмосферата и визуелно-техничките достигнувања, кои се за нас WOW, а се нормални за поголем дел од новоизградените сали. Жалосно е ова и пак ќе кажам, оваа гарнитура веќе два пати ни го начука со лоши сали незнам кога ќе имаме следна прилика, ама барем 10 години не ни бегаат до следна сала, за жал. До тогаш ќе си се задоволиме со Борис Трајковски (која искрено се надевам ќе остане дом на РФМ и КФМ) и со Јане Сандански, во која ќе се гужваме и нервираме 7-8 пати годишно за натпреварите на Вардар во ЛШ

поздрав
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #432 Posted: 20-Oct-2014 at 19:14
Се сеќавам пред неколку години кога на натпреварот Реал Мадрид - Реал Сосиедад, ЕТА објави дека поставила бомба, беа евакуирани 70 000 гледачи oд Сантјаго Бернабеу за само 10 минути и целата евакуација помина глатко, без проблеми.

Замислете таква ситуација кај нас. Повеќе ќе има загинати во стампедото отколку при евентуална експлозија.
開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #433 Posted: 20-Oct-2014 at 21:04
Римскиот колосеум и за 5 се празнел
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #434 Posted: 22-Oct-2014 at 12:18
Салава после мојата прва посета, само ја потврдува мојата констатација дека личи на фарбичка хала која ја пренамениле во спортски објект. Лоши столчиња, нема доволен простор помеѓу редови, а има непотребно преголем простор помеѓу столчиња, што доведува до прашање дали сопственикот се водел од економска логика, зашто секој гледа што е можно поише столчиња да инсталира во новоизградена сала.
Она што е највпечатливо е што оваа зграда е изградена исклучиво за потребите на газдата и задоволување на неговото его, се што чини у салава е ВИП делот. Таму највише се замарале, за остнатите смртници "среќа" треба да е што имаат каде да седат. Така надвор не се работи.
Оддалеченоста на теренот од трибините е веќе дебатирана работа, но таа може одма да се реши ако некад има потреба, али мислам дека тоа нема да се деси баш поради вип седиштата и тие "фаци" да не се мешаат со обичната раја.
Се на се 2/5 или 3.5/10.

Плус премногу неискористен празен простор и узалуд направен простор за продажба на храна и пијалаци кој не работи (бар на домашните на МЗТ)

23ka.wordpress.com
Back to Top
one1 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote one1 Quote  Post ReplyReply #435 Posted: 22-Oct-2014 at 12:47
Целата работа со Вардар е нереална и пренапумпана. Преку ноќ станува втор најскап клуб во ракомет во свет. Секако ова е јавна тајна и симпатизерите секогаш ќе го негираат. Газдата со трансферите и со владејачката гарнитура пере огромни пари. Не треба да потсетуваме како одеше закупот на местото но и кој се има акции во овој клуб. Тоа е добро смислена шема во која им се уклопи уште еден мафијаш, овојпат новодојденец. Немојте да мислите дека некој за љубов го прави ова. Ниту работи за македонскиот ракомет ниту работи за Македонските интереси. Само објектот кој е политичка сопка, е веднаш многу тешко да на пример една наша репрезентација да биде редовен учесник. Одлично смислен план да профитираат две страни.
Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #436 Posted: 22-Oct-2014 at 17:14
Дај отворете му тема нема смисла ова па нека си пишува таму кој пере пари во Македонија и кој не труе со фабриките.
Back to Top
mackomk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mackomk Quote  Post ReplyReply #437 Posted: 22-Oct-2014 at 17:42
@N23 Ја не знам колкав треба да биде просторот меѓу седиштата за да ти биде таман, ja со тој до мене се мавав со колената кога седев, а не сум многу крупен, нит па беше тој до мене, што значи воопшто не е големо растојанието.
Back to Top
one1 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote one1 Quote  Post ReplyReply #438 Posted: 22-Oct-2014 at 19:22
И секако би додал уште нешто. Deutsche Telekom влезе во Вардар како најголем спонзор бидејќи компанјата беше рекетирата од власта да влезе како спонзор, откако го раскина договорот со МЗТ. Најмногу поради тоа што многу близок човек на власта со познати иницијали и можеби сопственик на пола капитал во државата, има акции во Вардар.
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #439 Posted: 23-Oct-2014 at 13:56

@N23 Ја не знам колкав треба да биде просторот меѓу седиштата за да ти биде таман, ja со тој до мене се мавав со колената кога седев, а не сум многу крупен, нит па беше тој до мене, што значи воопшто не е големо растојанието.

Со што ја потврдуваш мојата теза дека салата не е правена за обичните луѓе, односно дека се поставени претерано ниски и лоши столчиња, тотално неудобни, а од друга страна оставен преголем простор меѓу нив, со кој ќе ја балансираат лошата комоција на истите.
Не се сметам експерт за сали и стадиони, али имам посетено преку 10 спортски објекти во странство, стари и по 20тина години, али столчињата се светлосни години пред овие поставени кај нас, па чак и во една Италија која има најлоша спортска инфраструктура помеѓу "најспортските" држави у Европа.
23ka.wordpress.com
Back to Top
mackomk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mackomk Quote  Post ReplyReply #440 Posted: 23-Oct-2014 at 17:25
Ништо не потврдувам, напротив ти кажувам растојанието ми е нормално за спортска сала исто и висината. Баш вчера бев на Вардар на стадион, исто се осеќав во поглед на комоција, минатата недела во Борис Трајковски исто.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2021222324 27>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.189 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.