build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Железници
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Моделарство, макетарство и колекционерство

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2021222324 105>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
marfimk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote marfimk Quote  Post ReplyReply #421 Posted: 21-Apr-2012 at 12:51
I jas isto mislev, samo treba da se razmisli finansiski kolku bi ne cinelo seto ova.....I   me interesira Mehano modelite (jas sum po niv, neli) kolku odat otprilika vo denari?I kolku e patot so voz do Bg?
Back to Top
firefox View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote firefox Quote  Post ReplyReply #422 Posted: 21-Apr-2012 at 13:53

Доколку ги надоградувате моделите со детали и вршите т.н. крацување или остарување заради пореален ефект еве неколку "walk around"-и.

На линкови на десната страна со сини букви.

И една со модели:

Во меѓувреме правев муабет со еден мој пријател кој порано од време на време патуваше  со воз до Белград (таму има роднини) и ме посоветува ако планирам да патувам да се откажам од таа авантура, прво затоа што возовите редовно каснеле и понекогаш му се случувало да каснат и по 3 часа и било искрено исцрпувачко - гледаш не го прашав колку часа се патува... 
Во последно време патува со автомобил и вели дека ако се соберете неколку души ем побрзо ем поисплатиливо е и ќе можете да прошетате низ Белград. Возови има секој ден - сабајле во 8.20h и вечер 20.10h ако нема некои промени во меѓувреме, во однос на цената ми кажа дека е околу 2000ден. повратна карта.
Тоа е муабетот, сега момциве од форумов можеби имаат други повалидни информации. Јас досега не сум патувал со воз!

Edited by firefox - 21-Apr-2012 at 14:27
Back to Top
polval View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote polval Quote  Post ReplyReply #423 Posted: 24-Apr-2012 at 17:53
Опцијата со одење со воз во Белград мене ми е најубава и покрај можните каснења, вагон за спиење ги решава тие проблеми а во добро друштво било која опција одговара. Инаку берза како берза, секогаш може да се најде нешто интересно.

Како одговор на малку постар пост, колку што знам има 3 „модели“ од Механотехника со ЈЖ ознаки: GP-18 (661) , RS-2 (642) и една безимена парна локомотива Затоа се „модели“ а не модели. Туку што вика Мон , вакви раритети може да се случи да достигнат и високи цени , но тоа е веќе колекционерска проблематика.

Туку дај да се удружиме сите моделари за да почнат да носат трговците повеќе материјали кои на сите ќе ни послужат: бои (енамел и акрилни) ,  профили и листови од полистирол, профили и листови месинг итн. итн. и се разбира алат.

Edited by polval - 24-Apr-2012 at 18:01
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #424 Posted: 24-Apr-2012 at 18:12
ајде polval,закажи каде и кога и да се сретниме сите.една две пијачки уз разговор и ќе излезат многу добри идеи за тоа како да се унапреди оваа интересна област кај нас.

во Кичево раководителот на клубот на поранешна `Народна техника` ми е пријател,па работиме на проблемот со решавање на финансиските работи ,и ако се решат можно е да се оформат макетарски секции во кои можи да се зачни и макетарски(моделарски0 клуб за железници.

јас имам искуство во овие секции како ученик,па мислам дека ова можи да прерасни и во добро разработено хоби на територијата на цела држава.

патем polval ,во Гостивар сум бил на последнбото републичко такмичење за   бродомоделарство
Back to Top
polval View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote polval Quote  Post ReplyReply #425 Posted: 24-Apr-2012 at 18:40
Pozdrav Gjoko! Kje se sretneme sigurno!
Back to Top
mon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mon Quote  Post ReplyReply #426 Posted: 24-Apr-2012 at 19:59
Originally posted by polval

...Како одговор на малку постар пост, колку што знам има 3 „модели“ од Механотехника со ЈЖ ознаки: GP-18 (661) , RS-2 (642) и една безимена парна локомотива

Ete zosto se "starite majstori na zanaetov" povredni i od zlato!
Za GP-to znaev mnogu odamna ama deka Mehanotehnika izrabotila i
dve drugi JZ lokomotivi, ne znaev.
Blagodaram za informacijava polval.
Železničko modelarstvo:
MK: http://outmacedonia.blogspot.se
https://www.facebook.com/groups/1683232238510889/

exYU: http://malezeljeznice.net
Back to Top
marfimk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote marfimk Quote  Post ReplyReply #427 Posted: 25-Apr-2012 at 21:49
Ako nekoj znae nesto poveke za proizvodstvoto na Mehanotehnika, od koga Mehanotehnika go nudi modelot SD-40? Na nivniot sajt nema informacii, a im pisav i za poranesni katalozi od nivnoto proizvodstvo mi vratija deka nemaat. Mehanotehnika prodavase garnituri i vo 1991, tie modeli bea vo sorabotka so TYCO. Koga prestana? Znam deka 1997 povtorno imase i vo Makedonskite prodavnici garnituri od Mehano. Imaa li pauza vo toj period?
Back to Top
MIKI1 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote MIKI1 Quote  Post ReplyReply #428 Posted: 26-Apr-2012 at 13:34

Погоре посочениов модел од СД-40, го купив 2002-рата година, од ГТЦ, од тогашната продавница од 2 кат, именувана како „Вемакс„. Тоа е модел од комплет, во тоа време, купен за мали пари (по мое сеќавање, некои 2600 ден., отприлика). Тоа би значело дека моделот е произведен пред 2002-рата. Моделов, за жал, не е за пофалба, со оглед на неговиот габарит, кој е нешто поголем од М 1:87, неквалитената пластика за куќиштето, проѕирноста од пластиката (прејака „тлеаличка„ за кабинското осветулување!)  и бучниот мотор. Моделот е произведуван и како засебен модел па претпоставувам дека е нешто поквалитетен од моделот од комплетот.

Edited by MIKI1 - 26-Apr-2012 at 13:51
Back to Top
MIKI1 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote MIKI1 Quote  Post ReplyReply #429 Posted: 26-Apr-2012 at 13:50
Originally posted by mon

Predlogot na Tomo e odlicen marfimk i gjole!

Zosto ne se dogovorite site koi ste zainteresairani da eden vikend "skoknete" do BGD?
Em ce se zapoznaete i ce razmenite iskustva okolu i za hobivo,
em i patot ke vi bide so voz. Thumbs%20Up
.
PS: prasajte go i MIKI1, i toj se nema vece podolgo vreme podnoveno,
red e da ja osvezi kolekcijata so nekoj novitet.Yes

mon,

во меѓувреме, ми стигнаа уште 2 вагони од „Лилипут“ ама не стигнувам да ги фотнам и да ги стаам на форумов. А имам и по некој тазе „аксесорис„ (автомобилчиња, шлепери, градежни машини...) па штом ги фотнам, ќе ги „налепам„ овде...

Патем кажано, веќе ми пандала на памет и идејата за патување до Белград за набавка на колекционерска „роба„. По тоа прашање, можам да кажам неколку работи:
- патување со воз до Белград, може да биде забавно за возољубителите (јас сим еден од нив...) но одзема премногу време!
-цената за возен билет ја достигна цената за автобуски билет, а во меѓувреме, возниот билет можеби и ја престигнал!
-најбрзо и најисплатливо е возење до БГ со автобус, кое трае околу 5,5 саати, за разлика од патување со воз, кое може да се истегне на 10 саати и кусур!
- набаувањето на модели од берзата во БГ (со и од која немам искуство...), може да биде и ризична, но во секој случај, кој намерил да купува во БГ, треба да има веќе одвоена сума пари за таков „зафат„ и да не штеди...
-од фотките, изложени на српсикот сајт за возољубители, колекционери, моделари и макетари, може да се види дека берзата е релативно богата: има и половни и нови модели, но цените се дискутабилни, зависно од личниот „укус„ и длабочината од џебот.
-патувањето на берзата во БГ треба да биде темпирано, оти може да одземе и денови за престој во БГ, што би било уште денен финансиски издаток, покрај парите за билет и за модели.
-во БГ, во ТЦ „Делта Сити„, постои продавницата „Декси Ко„, која продава (барем продаваше..) нови модели од возови од „Механо„, која располага(ше) со: комлпети од возови, со засебни модели од локомотиви и вагони и вообичаениот избор од шини од „Механо„ (прави, криви, крстати и свртници). Од таа продавница, имам пазарено на 2 наврати, но тоа беше пред кризава и пред проблемите кои се појавија во “Механо„.

Се надевам дека напишав некоја корисна информација...

Edited by MIKI1 - 26-Apr-2012 at 13:53
Back to Top
polval View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote polval Quote  Post ReplyReply #430 Posted: 26-Apr-2012 at 14:50
СД-40 Механотехника ја нуди од 1979. Инаку соработката со TYCO е во тоа што TYCO ги има продавано моделите од Механотехника под своја налепница. 

Се работи за хоби модел од хоби сет па за таа цена не треба ни да се бара повеќе. Погонот не е така лош а за да биде како КАТО треба да се купи СД-40 од кај КАТО . За чудо не бега од димензиите а и детаљирањето не е лошо со обзир на цената. Се на се тие ефтини сетови нудат ефтин влез во ова хоби, таман да види човек дали му се допаѓа или не и притоа да не дава големи пари.

За препорака се моделите од Механотехника од нивната prestige линија меѓутоа нивната цена е далеку повисока отколку таа на хоби моделите. Во секој случај може и кај Механотехника да се најде нешто интересно. Штета што не направија модели на локомотивите и вагоните што ги имаше овде, мислам дека во тој случај ова хоби ќе беше многу повеќе популарно кај нас.
Back to Top
marfimk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote marfimk Quote  Post ReplyReply #431 Posted: 26-Apr-2012 at 18:11
Pa stasale mnogu komentari na dve temi koi me interesiraa.......
Sega imam drug problem, vidov vagon na Limundo koj sakam da go kupam, ama prodavacot e vo Srbija, a aukcijata istekuva utre , docna navecer........
Dali nekoj moze da mi pomogne, sto i kako da se napravi , ako ima otvoreno "account" na limundo i ako veke kupuval od tamu.....Jas imam profil na limundo , ama za da kontaktiram , mi stasa poraka od sajtot deka trebalo da mi se javat na Fiksen telefon koj sum go ostavil za kontakt pa duri potoa da bide aktiviran, i sega.......
Ako imate nekoj predlog , ako moze polesno i pobrzo da se napravi kupuvanje(so vasa pomos) i da se prati ovde.....( mozebi ako poznavate nekoj od srpskite vraboteni vo zeleznica,pa ako mozat da pomognat za da stasa do ovde)
Nekoj sovet.........?

Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #432 Posted: 26-Apr-2012 at 18:45
предимензионирањето на СД-40-ката на Механо мислам дека е диктирано од големината на тркалата каде се 11 милиметарски и следствено на тоа целиот модел е размерно поголем него 1:87.кога ќе ја ставам мојата 40-ка до другите локомотиви,очигчедно е дека е малу`напумпана`.
Back to Top
polval View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote polval Quote  Post ReplyReply #433 Posted: 26-Apr-2012 at 23:45
Накратко, SD40 од Механотехника има коректни димензии, она што ти се чини дека е поголема од другите локомотиви е заради тоа што SD40 во природа е поголема од тие локомотиви. Спореди ја со некоја dash 9 па ќе ти се чини мала.
Back to Top
marfimk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote marfimk Quote  Post ReplyReply #434 Posted: 29-Apr-2012 at 19:24
Blagodarnsot na site za informaciite za SD-40 i Mehanotehnika, Miki i Polval.
Vo vrska so muabetot  za odenjeto vo Belgrad na berzata, ako nekoj se dogovori da odi, a jas ne sum vo moznost, se nadevam deka ke moze da nabavite nesto na nasa smetka so prethodno dadeni instrukcii.

Back to Top
MIKI1 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote MIKI1 Quote  Post ReplyReply #435 Posted: 02-May-2012 at 08:18
Еве нешто ново во мојата колекција: двооскен вагон со кабина за кочничар и двооскен низок вагон со церада, епоха III, од DB, произведени од „Лилипут„.

Back to Top
MIKI1 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote MIKI1 Quote  Post ReplyReply #436 Posted: 02-May-2012 at 08:26
Originally posted by polval

СД-40 Механотехника ја нуди од 1979. Инаку соработката со TYCO е во тоа што TYCO ги има продавано моделите од Механотехника под своја налепница. 

Се работи за хоби модел од хоби сет па за таа цена не треба ни да се бара повеќе. Погонот не е така лош а за да биде како КАТО треба да се купи СД-40 од кај КАТО . За чудо не бега од димензиите а и детаљирањето не е лошо со обзир на цената. Се на се тие ефтини сетови нудат ефтин влез во ова хоби, таман да види човек дали му се допаѓа или не и притоа да не дава големи пари.

За препорака се моделите од Механотехника од нивната prestige линија меѓутоа нивната цена е далеку повисока отколку таа на хоби моделите. Во секој случај може и кај Механотехника да се најде нешто интересно. Штета што не направија модели на локомотивите и вагоните што ги имаше овде, мислам дека во тој случај ова хоби ќе беше многу повеќе популарно кај нас.

Да, секако дека е поевтино да се купи од „Механо„ отколку од „Като„, но и разликата во квалитетот е голема...Да не речам, огромна.

Серијата „Престиж„ од „Механо„ е дискутабилна, барем според мене и според она кое го имам од таа серија. Имам два вагони, веќе поставени на форумов. Едниот е четириоскен фрижидер, на кого дополнителните ситни парчиња му се дискутабилно/лабаво налепени, а другиот е четириоскен контејнерски вагон, на кого куките никако не можам да му ги врадам, секако, без лепило, затоа што лежиштата за нив се прелабави, а куките излегуваат од лежишатата! Брука за „Механо„, особено за предметата серија!

Што се однесува до цените, „Механо„ се избезобрази па наплаќа за своите модели, небаре се работи за пореномирана фирма, во рангот од „Като„, или „Флешман„ или слична на нив...

Back to Top
MIKI1 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote MIKI1 Quote  Post ReplyReply #437 Posted: 02-May-2012 at 12:11
Originally posted by marfimk

Blagodarnsot na site za informaciite za SD-40 i Mehanotehnika, Miki i Polval.
Vo vrska so muabetot  za odenjeto vo Belgrad na berzata, ako nekoj se dogovori da odi, a jas ne sum vo moznost, se nadevam deka ke moze da nabavite nesto na nasa smetka so prethodno dadeni instrukcii.

Еве marfmk, нешто за утеха:

http://www.railserbia.net/forum/viewtopic.php?f=5&t=1413&start=720
Back to Top
tomo441 View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote tomo441 Quote  Post ReplyReply #438 Posted: 02-May-2012 at 13:28
MIKI1, me interesira kako gi nabavuvas modelite na parnite lokomotivi od MEHANO
Back to Top
MIKI1 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote MIKI1 Quote  Post ReplyReply #439 Posted: 02-May-2012 at 13:53
tomo441,

од „Механо„ имам само 2 локомотиви: она малечкотo и проблематично парно локомотивче од комплетот, купено овде во Скопје, а големата, американската, ја купив прeд 4 г. од Белград, од продавницата „Декси Ко„, во ТЦ “Делта Сити„, по цена од 120 Евра.

Останатите парни американски локомотиви, кои ги фотнав и ставив на форумов, призведени се од “Бахман„, а нарачани се од англискиот „И бај„, преку мој познаник, кој е влезен во шемата и начинот на плаќање во „И бај„, преку „пеј пал„ картичка.

Патем кажано, парните локомотиви се поскапени минативе 2-3 г., така да за мене барем, неисплатливо е набавувањето на парни локомотиви, со оглед на нивната цена, но и придружните трошоци (поштарина, царнина, услуга...). Затоа тековно и не набавувам „парњачи„, иако ги имам неколку на мојата листа за набавка за модели од возови. Ќе причекаат за набавка во некои подобри времиња...

Најповолно е, ако имаш можност, да го нарачаш бараниот модел од твој познаник од странство, или самиот да го купиш. Минатото лето имав среќа па пошто mon се враќаше од Шведска, ми ја набави нашата 461, во романско боење, произведена од A.C.M.E.

Најблиско место на набавка на „парњачи„, се чини, дека е берзата во Белград.
Back to Top
MIKI1 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote MIKI1 Quote  Post ReplyReply #440 Posted: 02-May-2012 at 14:12
Еве ги моделите од „Механо„:

и

Edited by MIKI1 - 02-May-2012 at 14:12
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2021222324 105>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.371 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.