build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Верски
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Верски објекти (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2324252627 63>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Online Status: Offline
  Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #481 Posted: 22-Jun-2012 at 17:09
Previous

Поверојатно дека е Велебрдо.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #482 Posted: 22-Jun-2012 at 17:40
македониј ти си го сликал џамијата а не знаеш каде е?
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #483 Posted: 23-Jun-2012 at 14:53
DA jas  sum ja (go) slikal no bidejki tamu ima poveke sela, neznam točno vo koe e, a slikano e od Bigorskiot manastir naprotiv od crkvata, dodeka crkvata vo gradba slikana e od isto mesto no se naoga podolu vo drugo selo.
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #484 Posted: 23-Jun-2012 at 15:42
Е извини пак имам проблем со ,, го ,,и ,,ја,, сепак важно е што разбра што сакав да кажам
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #485 Posted: 06-Jul-2012 at 18:43
СКОП­СКИ ЛЕ­ГЕН­ДИ

Ве­ли­чес­тве­ни­от ја из­гра­дил скоп­ска­та џа­ми­ја "Сул­тан Му­рат"

Пи­шу­ва Да­ни­ло Ко­цев­ски - Скоп­је, град со го­ле­ма тра­ди­ци­ја, ко­ја нај­чес­то не ја зна­е­ме, сe до­де­ка не­ко­ја по­пу­лар­на кни­га, филм или те­ле­ви­зи­ска се­ри­ја не нe пот­тик­не да се за­ин­те­ре­си­ра­ме за не­го­ва­та ис­то­ри­ја. Де­нес, ре­чи­си е не­поз­нат фак­тот де­ка на ед­на џа­ми­ја во Скоп­је пос­тои нат­пис од Су­леј­ман Ве­ли­чес­тве­ни­от, во кој тој ди­рек­тно се на­ве­ду­ва ка­ко нејзин об­но­ву­вач од те­мел. Тоа зна­чи де­ка неј­зи­ни­от де­не­шен из­глед е за­чу­ван од вре­ме­то на Ве­ли­чес­тве­ни­от. Име­но, ста­ну­ва збор за ед­на од нај­ста­ри­те и нај­у­ба­ви џа­мии во Скоп­је, за џа­ми­јата "Сул­тан Му­рат", ко­ја се на­о­ѓа на ри­дот кај Са­ат-ку­ла­та. Таа е из­гра­де­на во 1436 година, но во 1537/38 из­го­ре­ла до те­мел. Не ос­та­на­ла ни­как­ва тра­га од неа. Об­но­ву­вај­ќи ја, Су­леј­ман, всуш­ност, из­гра­дил но­ва, онак­ва как­ва што ја поз­на­ва­ме де­нес, им­пре­сив­на по из­гле­дот и по ар­хи­тек­ту­ра­та.

Над глав­на­та вра­та, и де­нес стои нат­пис во кој се воз­ди­га и се фа­ли де­ло­то на Ве­ли­чес­тве­ни­от, сул­та­нот над сул­та­ни­те, кој за­по­ве­дал пов­тор­но да се из­гра­ди џа­ми­ја­та. Во нат­пи­сот стои: "Об­но­ва­та на џа­ми­ја­та од те­мел ја за­по­ве­да сен­ка­та бож­ја на зем­ја­та, сул­тан над сул­та­ни­те, Су­леј­ман шах, Сул­тан-хан, син на сул­тан Се­лим-хан. Гос­под не­ка му ја про­дол­жи сен­ка­та до суд­ни­от ден. Об­но­ва­та е за­поч­на­та во ме­сец ше­вал 945 го­ди­на (1539). Среќ­но се до­вр­ши кон кра­јот на ме­се­цот го­лем ша­бан во 949 го­ди­на (1542) - не­ка Гос­под го при­ми ова доб­ро де­ло".

Овој нат­пис на Ве­ли­чес­тве­ни­от, за сре­ќа, сe уш­те за­чу­ван во Скоп­је, се сме­та за еден од нај­у­ба­ви­те од 16 век, со ог­лед на не­го­ва­та ка­лиг­ра­фи­ја и на умет­нич­ка­та об­ра­бот­ка. Зна­чи, со но­ва­та град­ба на џа­ми­ја­та се за­поч­на­ло во 1539 го­ди­на, а би­ла за­вр­ше­на во 1542. Де­ка од пр­ва­та џа­ми­ја, ко­ја е из­гра­де­на во 1436 го­ди­на, не ос­та­на­ла ни­ту тра­га, збо­ру­ва и фак­тот што не е за­чу­ван пр­ви­от нат­пис од неа. На де­неш­на­та џа­ми­ја пос­то­јат три нат­пи­си. Оној од Су­леј­ман Ве­ли­чес­тве­ни­от, од сул­та­нот Ах­мед, кој ја об­но­вил од по­жа­рот од 1689 го­ди­на, ко­га таа не би­ла со­се­ма опо­жа­ре­на, и нат­пи­сот од 1911 го­ди­на.
Но при­каз­на­та за по­вр­за­нос­та на Су­леј­ман Ве­ли­чес­тве­ни­от со Скоп­је не за­вр­шу­ва ту­ка, нап­ро­тив ста­ну­ва уш­те по­ин­те­рес­на и по­воз­буд­ли­ва. Пос­то­јат рас­ка­жу­ва­ња, но и на­во­ди од се­ри­оз­ни ис­тра­жу­ва­чи, кои тре­ба да се де­та­ли­зи­ра­ат, де­ка Су­леј­ман Ве­ли­чес­тве­ни­от го по­се­тил Скоп­је при еден од сво­и­те мно­губ­рој­ни по­хо­ди. Тој е поз­нат ка­ко во­ин­ствен сул­тан, и во еден од тие свои по­хо­ди кон За­пад го по­се­тил Скоп­је. Пос­то­јат не­кол­ку ко­ин­ци­ден­ции кои ја чи­нат оваа не­го­ва по­се­та ин­те­рес­на. Се чи­ни де­ка таа се сов­пад­на­ла ток­му со опо­жа­ру­ва­ње­то на скоп­ска­та џа­ми­ја, ко­га тој на­ре­дил таа пов­тор­но да се из­гра­ди. Еден млад ис­тра­жу­вач кој ци­ти­ра зна­чај­на ли­те­ра­ту­ра, во 1934 го­ди­на напи­шал за прес­то­јот на сул­та­нот и за џа­ми­ја­та: "Ко­га сул­та­нот Су­леј­ман Ве­ли­чес­тве­ни­от ми­ну­вал со вој­ска­та низ Скоп­је, на­ре­дил таа да се из­гра­ди. Се­гаш­ни­от об­лик на џа­ми­ја­та е ос­та­нат од Су­леј­ман Ве­ли­чес­тве­ни­от".
Но таа по­се­та ко­ин­ци­ди­ра и со вре­ме­то ко­га во Скоп­је жи­ве­е­ла не­го­ва­та сес­тра, Беј­хан Сул­тан. Не е ис­клу­че­но при по­се­та­та да дош­ло и до сред­ба ме­ѓу нив двај­ца. Ка­ко цар­ска ќер­ка и сес­тра на сул­та­нот, таа ужи­ва­ла по­себ­ни при­ви­ле­гии и ко­рис­те­ла при­хо­ди од се­ло­то Не­ре­зи, во ви­си­на од 20.895 ак­чи­ња. Зна­чи, пов­тор­но не е слу­чај­но што ко­га по­чи­на­ла, би­ла пог­ре­ба­на во тур­бе­то до цар­ска­та џа­ми­ја, ко­ја ја во­зоб­но­вил и ја из­гра­дил неј­зи­ни­от брат, сул­та­нот Су­леј­ман. И ден-де­нес тур­бе­то во Скоп­је го но­си неј­зи­но­то име, Беј­хан Сул­тан. И уш­те неш­то, што е по­мал­ку поз­на­то. Пос­тои уш­те еден за­бо­ра­вен нат­пис, на са­ма­та ста­ра ка­ме­на ог­ра­да од џа­ми­ја­та, кој е пос­та­вен во 1911 го­ди­на, за вре­ме на по­се­та­та на сул­тан Мех­мед Ре­шад на Скоп­је. Тој ја по­се­тил џа­ми­ја­та, но и гро­бот на сес­тра­та на Ве­ли­чес­тве­ни­от, при што бил от­во­рен и по­се­бен влез. Во таа чест, во нат­пи­сот, кој е за­чу­ван и де­нес, стои: "Оваа вра­та ја от­во­ри Би­џан за да ја овоз­мо­жи по­се­та­та на Беј­хан". Вре­ме­то на смрт­та на прин­це­за­та се пок­ло­пу­ва со по­ди­га­ње­то на тур­бе­то во 1556 го­ди­на. Де­сет го­ди­ни по­доц­на, во 1566 го­ди­на, по­чи­нал и неј­зи­ни­от брат, сул­та­нот Су­леј­ман.
Чуд­ни ле­ген­ди и при­каз­ни се ка­жу­ва­ат и пре­рас­ка­жу­ва­ат за чле­но­ви­те на се­мејс­тво­то на Ве­ли­чес­тве­ни­от и нив­на­та по­вр­за­ност со Скоп­је. Но тоа се прет­пос­тав­ки, кои по­не­ко­гаш ги на­ве­ду­ва­ат и се­ри­оз­ни ис­тра­жу­ва­чи. На при­мер, во тур­бе­то кое се на­о­ѓа­ше на скоп­ски­от плош­тад до по­че­то­кот на 20 век, би­ла пог­ре­ба­на Ху­ма Шах Сул­тан. Не­кои сме­та­ат де­ка таа би­ла ќер­ка на Мех­мед-бег, син на Су­леј­ман Ве­ли­чес­тве­ни­от. Мех­мед и Мих­ри­мах се по­ја­ву­ва­ат во ак­ту­ел­на­та се­ри­ја за Ве­ли­чес­тве­ни­от, ка­ко де­ца на Ху­рем. Во чест на прин­це­за­та Мих­ри­мах, во Ис­тан­бул е по­диг­на­та џа­ми­ја ко­ја го но­си неј­зи­но­то име.
http://www.vest.com.mk/default.asp?ItemID=EE9728B7E80A5C409D97744A03890F76
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #486 Posted: 10-Jul-2012 at 16:11
Филмот со Султан Сулејман нема благе везе ,јас ја имам биографијата на Султан Сулејман Величествениот, тој не седел во харемот(како што се прикажани тие лаги во филмовите), тој повеќето од неговиот живот бил во движење ,разно разни војни, и башка Џамијата се вика Султанова Џамија пошто тој султан што ја изградил се грижел сам за џамијата ( затоа го добило и тоа име,ова го имам слушнато од старците) само не знам дали тоа бил СУЛЕЈМАН(не верувам ),а за описот на Џамијата е све ок како што е кажано освен еден дел не е споменат дека ова Џамија имало КУБЕ (слична на Мустаф Пашината Џамија).
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #487 Posted: 17-Jul-2012 at 10:37
Нова џамија во кичево, лапкин дол
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #488 Posted: 17-Jul-2012 at 10:40
Нова џамија во тетово, там там или така слично се нарекуваше, се напѓа веднаш позади плоштадот

Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #489 Posted: 29-Jul-2012 at 16:18
Ова џамија е веќе регистрирано во форумот но не и од внатре. Бев на молитва  па предвреме но едвај најдов момент каде нема човек па така ко на скриено направив слики. 
Од надвор

Куполата ( линијата е саила што го држи лустерот но не успеав да го сликам лустерот)

Просторот

Кај другите слики се гледат верници па затоа не сакам да ги објавам

Edited by my Macedonia - 29-Jul-2012 at 16:22
Back to Top
Z|evzek View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Z|evzek Quote  Post ReplyReply #490 Posted: 01-Aug-2012 at 14:38

Пред еден месец напишав на форумов дека католичка се реновира ама никој не ми мавна рецка :/ Еве слика земена на 20 Јули мислам. Вчера кога поминав ко да видов дека веќе беа тргнати скелињата !

Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #491 Posted: 01-Aug-2012 at 15:44
без слика тешко е да се коментира,ако можи и некоја од страна не е лошо
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #492 Posted: 02-Aug-2012 at 01:08
@ Z|evzek

Нешто посериозно се интервенираше, или само фарбање и шминка?
Back to Top
Faciste View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Faciste Quote  Post ReplyReply #493 Posted: 02-Aug-2012 at 05:07
сега за сега само предната страна е офарбана, ништо повеќе не се интервенираше.
Back to Top
Z|evzek View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Z|evzek Quote  Post ReplyReply #494 Posted: 02-Aug-2012 at 14:07

Clover ништо незнам затоа и постирав на форумов ! Ако некој нешто повеќе знае го замолувам да напише Smile

Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #495 Posted: 02-Aug-2012 at 18:13
по повод на прогласувањето на новите три свети лица во православната МПЦ сакам да изнесам еден историски факт што срамежливо се скрива во Македонија од сите страни.За што се работи?Манастирот Пресветета Богородица Пречиста во близина на Кичево по архитектонска конструкција е 3/4 црква и 1/4 џамија.Имено од влезната врата па налево е место за молитва на верници од муслиманска вероисповест , а десно од влезната врата е место за чествување на православните верници.Зошто е така не знам само од кажувања знам дека некој турски бег помогнал во градбата на манастирот,а официјано незнам.
-1/4 од манасторот е изграден према муслимансите обичаии-без фрески,икони,со полусфери на кровот и со место за молитва за муслимани

една моја слика на гугл од конаците

Edited by gjoko - 02-Aug-2012 at 18:15
Back to Top
Batispecela View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Batispecela Quote  Post ReplyReply #496 Posted: 04-Aug-2012 at 06:12
Фактот шо мал дел (не ни 1/4 туку мало собче) е острането за муслиманите е доказ за Македонскиот почит према другите религии во нашава земја. Како шо си објавил Турскиот бег кој бил Муслиман помагаше со изградбата на Христијанска зградба а не муслиманска и да му осветиме мало собче за муслиманите не е нешто против нашава ниту неговата религија. Кичевскиот манастир Пресвета Богородица се знае и во МК и во Балканот дека е Свечно место не само за Христијаните туку и за Муслиманите. Дури немаме ни една страна шо повикува дека е само негово ќе имаме почит
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #497 Posted: 04-Aug-2012 at 10:57
не е едно собче,туку целиот дел од јужната страна внатрешно изграден во форма на џамија.е сега во едниот дел точно е дека се продаваат свеќи,и фактички доаѓа како узурпиран,но мислам доколку се има иницијатива од верници-муслимани кои би доаѓале во поголем број,све ќе се среди

соживотот од некаде мора да почни на подобро да се организира
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #498 Posted: 05-Aug-2012 at 19:01
Валандово

Back to Top
theMac3donian View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote theMac3donian Quote  Post ReplyReply #499 Posted: 06-Aug-2012 at 01:38
Originally posted by Makedonij

Валандово

Македониј, каде е ова во Валандово?
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #500 Posted: 06-Aug-2012 at 17:40
41°19'12.16" S  22°34'47.10" V

Rabrovo, Sv. Ilija
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2324252627 63>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.313 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.