![]() |
![]() |
![]() |
Фотографирање - совети и искуства |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345 16> |
Author | |
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
1. Добри бои
![]() 2. Цимерот* беше многу возбуден да позира за мојот нов апарат ![]() *ако модераторите мислат дека сликава е премногу слатка може одма да ја тргнат Edited by La Linea - 10-Sep-2008 at 07:38 |
|
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() Ла Линеа после приложеното те прогласуваме за официјален фотограф на build.mk ![]() А за слика еден.... ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
Втората слика е внатре во Pizza hut или
![]() |
|
![]() |
|
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
Правам натчовечки напори за да нарачам една широкоаголен конвертор, и поминав низ секоја поголема продавница за техника, а и pix+ што важи како можеби најдобра продавница за фотографија - сите се за валијата, сите неспособни да нарачаат една леќичка смрдена од 100 долари. Па аман, нарачуваат апарати и секаква опрема секоја недела-две, и никој неможе да ми даде добра причина ЗОШТО неможе да се нарача една леќа(не ОБЈЕКТИВ, туку баш леќа)?!?! Дали некој може да ми даде контакт со сериозен човек што се разбира и би можел да ми среди една ваква работа? Во германос ми кажаа дека Sony отвара голема продавница за секаква Sony опрема во зградата што е спроти Рамстор(не знам дали станува збор за зградите од градски ѕид или онаа на семос). Така да ќе почекам до понеделник да видам, а во меѓувреме ако некој може некако да даде корисна информација, ќе бидам многу благодарен.
Широкоаголен 0.7x конвертор за Sony DSC-H10 модел VCL-DH0758. Благодарам однапред |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Извини што немам одговорено на ова Vardar. Не е во Пица хат, него сликано е од паркингот на Best Buy. Pizza Hut и не е некој голем хит меѓу Тексашани, а и мит е дека во Тексас се дават во Мекдоналдс...Напротив, сите се дават во Whataburger, Dairy Queen, Red Robins, Wendy's и BBQ а Мекдоналдс баш и нема некоја добра репутација каде што бев јас. |
|
|
|
![]() |
|
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
мислам дека овде ќе завршиш работа најефтини се во бугарија купуваат апарати во usa сетне ги продаваат тука www.photopavilion.com гледај набави си Joby Gorillapod |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Благодарам за ова Бетон, но на сајтот немаат Sony во категоријата „производители“.
![]() BTW имам сатив, а флексибилните имаат многу голема маана што нивната висина ги прави прилично неупотребливи кога станува збор за сликање на пејсажи каде што не можеш да го поставиш повисоко од 1 м или пак каде што нема каде да го врзеш. Ќе се држам до мојот. |
|
|
|
![]() |
|
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
не ти треба леќата да е sony, сепак скоро се е горе доле унифицирано со ретки исклучоци бидејќи пр. sony или cannon понекогаш сакаат само тие да профитираат од додатна опрема но види споредиги Hoya ND2 или ND8 со палетата Carl Zeiss палетата за sony ... Zeiss Individual vs. Hoya ID , а за флексибилните стативи нема да се согласам со тебе иако немам таков ниту имам пробано нечто слично дефинитивно и пркосат на гравитацијата а секогаш можеш да понесеш со себе додатно неколку клина или да заглавиш некој стап на кој би го обесил еластикот, сепак за смешни 6 евра негледам причина зошто не би го ставил во торба... |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
знам дека ова што ќе го постирам е далеку од мој совет и искуство но е добра пуста желба па можеби и еден ден и ќе ми се оствари Kirlian Photography (Aura photo)
и еве уште нешто еду линкови од архива www.dmoz.org/Arts/Photography/Techniques_and_Styles/ www.luminous-landscape.com/tutorials/ Edited by beTon - 12-Oct-2008 at 00:32 |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Што е тоа ХДР гледам го зборите цело време?!
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
HDR фотографии ти се еден посебен тип фотографии што ги добиваш кога со еден програм (најкористен е Photomatix) се спојуваат 3 различни фотографии. Обично се слика еден објект(што и да сликаш) со три различни експозиции
1. едната е нормална 2.другата е over exposed - подолга експозиција, се гледаат работите што со нормална експозиција се претемни 3. третата е Under exposed - овде се гледаат работи што не се гледаат убаво ако експозицијата е предолга, како на пример облаците или сенките И на крај добиваш многу опасени фотографии што го покажуваат секој детал сега ќе излинкам некои слики да видиш како изгледа се тоа |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() REZULTAT ![]() Edited by La Linea - 14-Oct-2008 at 19:59 |
|
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Значи му доаѓа нешто како човечка рака да играла улога во осветлувањето на сликата?! Така?! Дали е целта да се приметува или па да остане неприметно?!
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
па можеш да го направиш ефектот поблаг и да не се приметува толку, но нема некоја поента. Секој си ги прави како сака, а некои идат во екстреми па веќе сликата делува како да е цртана....
![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
www.luminous-landscape.com/tutorials/hdr.shtml еве ти step by step извадено од погорните edu линкови Edited by beTon - 14-Oct-2008 at 20:05 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Дали се нудат апарати на пазарот со вградена опција ХДР?!
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Adobe's HDR function changes the game for photographers. But the auto-bracket function in today's digital cameras is inadequate for this new capability. разгледај го погорниот линк |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Auto bracket e супер опција не знам зошто викаат дека е неадекватна
|
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
www.luminous-landscape.com/tutorials/hdr.shtml читај на крајот од страната ќе ти стане појасно, бидејќи биле до пред некое време ограничени само на трио секвенци... но сега... It's beein brought to my attention that the new Nikon D2X allows bracketing in 2 to 9 steps, in 1/3, 1/2, and 1 stop increments |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345 16> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |