Трговски објекти (општо) |
Post Reply | Page <12345 27> |
Author | |||||
pbanks
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
Quote Reply #41 Posted: 26-May-2008 at 17:56 | ||||
Прилог од Капитал за Трговски центри во Македоија. Не е лош за читање. Ќе ги пастирам тука најбитните информации кои се однесуваат на Тинекс и Скопски Пазар. Инаку еве го целиот прилог во pdf
http://www.build.com.mk/docs/TrgovskiSindziri.pdf Тинекс
Скопски пазар
Дали знае некој каде е таа кланица на Годел??? Да испитаме што се случува таму вака звучи интересно Edited by pbanks - 26-May-2008 at 17:57 |
|||||
pbanks
Admin Group Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
Quote Reply #42 Posted: 16-Jun-2008 at 21:56 | ||||
Вака така без многу фама Певец си отворија маркет во Македонија (и тоа замашен). Очигледно се работи за адаптација на оној објект кај патарината Гостивар што прво беше Тинекс па после Дино профили.
Ако ви текнува ова го имаме во најава некаде во оваа нишка. На официјалниот сајт се спомнува дека работат на проект во Гостивар но нема подобра слика (иако има многу добра презентација на сите други објекти) така да сега за сега ќе мора да се задоволиме со овој скен од утрешен Дневник. |
|||||
se_manda
Senior Member Joined: 15-Nov-2007 Online Status: Offline Posts: 259 |
Quote Reply #43 Posted: 16-Jun-2008 at 23:21 | ||||
aj nagradno prasanje.koj ke uspee da ja najde greskata u slikava
|
|||||
lslcrew
Senior Member Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
Quote Reply #44 Posted: 16-Jun-2008 at 23:24 | ||||
Не е тоа грешка!! Ја пишав пост ама го тргнале!!! Ваљда е нешто слично на онаа рекламана во охрид што беше за МкДоналдс. |
|||||
se_manda
Quote Reply #45 Posted: 16-Jun-2008 at 23:26 | ||||
abe za slikata na pbanks zborev,ovaa od gv....
|
|||||
lslcrew
Senior Member Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
Quote Reply #46 Posted: 16-Jun-2008 at 23:26 | ||||
куповајте !!! Ова е може само грешка во рендерот.
|
|||||
se_manda
Quote Reply #47 Posted: 16-Jun-2008 at 23:28 | ||||
pbanks
Quote Reply #48 Posted: 17-Jun-2008 at 11:17 | ||||
за болдираниот дел
http://www.netpress.com.mk/vest.asp?id=32634&kategorija=2
http://www.total.com.mk/ShowNewsAdv.aspx?ItemID=11035&mid=303&tabId=1&tabindex=0 Edited by pbanks - 17-Jun-2008 at 13:43 |
|||||
vardar
Senior Member Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
Quote Reply #49 Posted: 18-Jun-2008 at 12:45 | ||||
Od mia.com.mk i utrinski
|
|||||
pbanks
Quote Reply #50 Posted: 18-Jun-2008 at 12:50 | ||||
Овие се уствари конкуренција на Хубо и на Меркур. Незнам зошто мислев дека се класичен супермаркет. Се надевам дека и Меркур конечно ќе се усериозат. Они имаат некоја импровизација од објект во Скопје не е правен по теркот по кој се правени нивните останати маркети по ех Југославија. |
|||||
vardar
Quote Reply #51 Posted: 18-Jun-2008 at 13:04 | ||||
Се уште сме далеку да бидеме пребирливи кога станува збор за инвестиции али од регионалниве маркети ми ск.... ај веќе нека влезат големите момци. У секој случај ок инвестиција |
|||||
pbanks
Quote Reply #52 Posted: 18-Jun-2008 at 13:08 | ||||
Па мене ми се и регионалниве играчи сосема на место. Жално е само што немаме некоја своја компанија која може да се носи со нив. ОК и пазарот е ограничувачки но сепак. Во овој сегмент прв на пазарот беше Баумаркет, дури и продавницата во Ѓорче ми изгледаше импресивно своевремено. После тоа отворија уште една продавница и на крај изглеа пропаднаа. Мене Хубо ми е супер за вакви работи но би било фино да има уште некој конкурент. BTW некаде во оваа нишка пишав дека Бугарите се спремаат да ни отворат Mr. Bricolage што е нешто во овој филм. Останува да видиме што ќе излезе од тоа. |
|||||
lslcrew
Quote Reply #53 Posted: 18-Jun-2008 at 13:10 | ||||
Ја незнам што чекаат метро, керфур, икеа и останатите вакви маркети.
п.с. Не сме некое кризно подрачје па да е ризично да се инвестира. Тука мислам дека удел играат геополитичките инетереси на владите од каде што доаѓаат овие маркети, и вршат притисок или на некој начин вршат диктат врз фирмите каде може да се инвестира каде не. |
|||||
vardar
Quote Reply #54 Posted: 18-Jun-2008 at 13:18 | ||||
Па и тоа мене не мие јасно, веќе се во регионов па ваљда имаат подобра претстава што како е
А за политички интереси ај не зезај скоро сите земји од еу имаат инвестиции кај нас и на крај крајишта тоа се приватни фирми и ги интересира само профит
|
|||||
lslcrew
Quote Reply #55 Posted: 18-Jun-2008 at 13:24 | ||||
знаев дека одма ќе се фатите за тоа “приватни фирми“. Па неве везе што се приватни. Мене некако ми изгледа дека владите ги користат токму овие приватни фирми за своите интереси, и тоа како средство за што повеќе да се биде присутен во некоја држава. За условно речено “добрите“ држави за нив, тамо се инвестира на велико, а државите коишто се одбегнуваат, на некој начин сакаат да ги казнат и да изнудат промена во нивната политика. Можеби не е случај во 100 посто од случаевите, но во голем дел мора да се признае дека вака стојат работите.
|
|||||
lslcrew
Quote Reply #56 Posted: 18-Jun-2008 at 13:33 | ||||
п.с. Немојте да мислите дека релацијата држава-приватнафирма е толку раскината како кај нас. Нив европа државите ги штитат интересите на приватните фирми, за што за возврат добиваат послушност од страна на фирмите во случаи како гореспоменатите во врска со инвестирањето. Еве и пример ќе ви дадам. Кога владата сакаше да изнуди промна на законот за енергетика имавме официјална реакција од австриска страна и тоа преку дипломатска пошта на МНР. ЕВН е приватна фирма. Втор пример. Кинескиот ѕид, и покрај тоа што е дивоградба, германскиот амбасадор беше на прием во влада за да лобира за сопственикот којшто штрајкуваше.
И сето ова политичко ангажирање бара за возврат послушност. Мислам дека Македонија веќе влегува во онаа класа на “послушни“ и веќе не има на инвеститорската карта, само што тоа ќе бара послушност ,а тоа знаеме што значи во нашата надворешна политика, односно мала шминка на нашето име, за што се залагам. За ова би дебатирал во посебната тема. Пбанкс пушти ја темата, Нимиц доаѓа у четврток. |
|||||
vardar
Quote Reply #57 Posted: 18-Jun-2008 at 13:37 | ||||
До негде си во право али според мене тоа се однесува претежно за "поважни" индустриски гранки не за супермаркети. Според мене главни причини се малиот пазар и малата куповна моќ, и до негде фактот што многу странци сеуште не сметаат за нестабилно подрачје. |
|||||
vardar
Quote Reply #58 Posted: 18-Jun-2008 at 13:43 | ||||
Одговорот ми беше за претходниот пост али се погоди и за последниов (ме бива нема што) Види штитење на фирми е должност на секоја држава само не се сложувам дека врската фирма-држава е толку интимна како што викаш.А со тоа "послушни" ме изнасмеа па човече веќе 17 години странци ни одлучуваат за се сешто во државава....попослушни од тоа амин
|
|||||
lslcrew
Quote Reply #59 Posted: 18-Jun-2008 at 13:46 | ||||
Види супермаркетите кога се градат не се рачуна според тоа дали локалното население има куповна моќ. Супермаркетите се тезга и штанд (прогажба и промоција) за пласман на домашните производи на компаниите. Јас слушнав дека тинекс ќе инвестирал во Србија. И сега некој што лаички гледа на тоа ќе си рече што бара овој парите да ги фрла тамо место да га гради дома. Ама не е така. Замисли ти тинекс маркети низ цел балкан и што значи тоа за македонскиот извоз. Така да не е работата дали ќе се изсплати или не според тоа дали населението е богато или не. Биди СИГУРЕН дека сигурно им се исплати. И на нив кај нас, и на нас кај нив.
Edited by lslcrew - 18-Jun-2008 at 13:47 |
|||||
UrbanFreak
Senior Member Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
Quote Reply #60 Posted: 18-Jun-2008 at 15:55 | ||||
Тинекс е далеку од можност за инвестиција во Србија или соседството. За жал и тука битката е веќе изгубена и додека ние ги растуравме Славија и Центро, Словенците од нивниот пандан на Славија (Меркатор) направија чудовиште на Балканот. За жал сеуште 99% од нашите менаџери размислуваат ограничено, локално, не сакаат да инвестираат во луѓе, знаења и технологии. Дур они да сфатат дојдоа странците, кои брзо ќе не згазат. Среќа што странците ги наметнуваат трендовите бидејќи да беше до нашите менаџери, нашите ланци супермаркети ќе беа гранапчиња. За големите маркети и ланци, бидејќи на некои начин работам со таа проблематика, тие се шират по однапред утврдена динамика и логистика. Затоа нема да видиме кај нас јаки брендови се додека тие не навлезат дебело во Србија, Бугарија, па дури тогаш со јака регионална логистика би влегле кај нас. Метро кој е Cash&Carry обично отвара во градови со повеќе од 1М население, ИКЕА регионално освен во Грција не е влезена. Edited by UrbanFreak - 18-Jun-2008 at 15:58 |
|||||
Post Reply | Page <12345 27> |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |