![]() |
![]() |
![]() |
Футуристички градби |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345> |
Author | |
kenzo_fan ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
Феноменални градби. Резервоарот за вода е во Шведска. ЛинкЛинк. |
|
"Скопје е промашен град" - Арх. Живко Поповски
|
|
![]() |
|
Мартин ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 366 |
![]() ![]() |
Грузиското министерство за патишта, Дунавското цвеќе во Будимпешта како и хотелот во Франција ми се фаворити, меѓутоа словачкото национално радио ми е одвратно во секој поглед!
|
|
![]() |
|
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
Поранешен Санаториум „Дружба“, Јалта http://architectuul.com/architecture/druzhba-sanatorium Сега хотел: http://www.kurpaty.com/ Edited by OCB - 09-May-2013 at 19:59 |
|
![]() |
|
NoName ![]() Groupie ![]() Joined: 16-Jan-2013 Online Status: Offline Posts: 86 |
![]() ![]() |
Воопшто не ми се допаѓаат со ретки исклучоци. Но според мене на надворешниот изглед некако и ќе се навикне човек ама колку се внатре функционални тоа е најбитно. А според сликиве не ми изгледаат дека се баш функционални - истурени агли, чудни форми... по се изгледа се како нашиот комплекс факултети каде не може да се разминат двајца студенти.
|
|
![]() |
|
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
Да бе да! Друго си е викаш една кружна зграда како онаа на кејот или пак само еден метар од неа една друга што човек неможе ниту формата да и ја опише, а камо ли за функционалност да збори! Ама ти и таквите можете да си бидете среќни оти ни го направивте Скопје за потсмев и жалење само за да можете да си ги гледате *топлите* објекти со душа и да си го задоволите вашиот *истенчен* вкус и око!
|
|
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
|
![]() |
|
zdravozivo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-May-2012 Location: Kavadarci Online Status: Offline Posts: 211 |
![]() ![]() |
На поголем дел од форумџиите им се допаѓаат овие градби, на помал не им изгледаат привлечно...
Но сите можеме да се согласиме дека внатрешноста им е многу лоша, како што спомена ѓоко, тврдам и јас и секој што поминал период подолг од 1 час во некој од објектите.Потребна е изолација која дополнително би била отежната од необичните форми и обликувања на внатрешноста (освен ако не се промени комплетно изгледот внатре што јас не би сакал искрено). Изгледот на објектите мене ми се допаѓа, но горе споменатиот факт ги прави објектите доста нефункционални уште од нивната изградба. Незнам како се градени низ светот сличните објекти, но во Македонија се изгледа Just for show. |
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
немора све да се допаѓа секому.на што ќе личи тоа?како типизирана населба.мора да има слобода ,а посебно ако зборуваме за архитектите кои никако несмеат да бидат ограничувани.тука лежи нивната сила-во луцидноста по цена и да бидат омаловажувани.
другари мои кои студираа на градежен,пренесува изјави од нивни професори кои зборувале дека доколку не постојат архитектите со својата маштовитост,градежниците ќе ги правеле зградите како коцки |
|
![]() |
|
Danndy ![]() Senior Member ![]() Joined: 03-Sep-2010 Online Status: Offline Posts: 410 |
![]() ![]() |
Не знам, мене ми се допаѓаат. Посебно санаториумот кој сега е хотел (хахахха мене би ми било језиво да престојувам во истиот).
Најголем проблем е... одржувањето на истите. Скоро никој од нив не се добро одржани. Браво за фотките дечки |
|
Traveling.
|
|
![]() |
|
Dragan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2009 Location: Tetovo Online Status: Offline Posts: 1172 |
![]() ![]() |
Што е језиво во ваквии објекти, просторот е внатре е само простор, и не се дел според надворешниот изглед, дали 50м2 во нова зграда и 50 м2 во зграда од ''комунистички'' стил е исто, нема разлика. |
|
![]() |
|
Macedonicus ![]() Senior Member ![]() ![]() Google Maps: Regional Expert Joined: 29-May-2011 Location: Czech Republic Online Status: Offline Posts: 398 |
![]() ![]() |
Hotel Budapest во Будимпешта (форма на боjлер)
![]() ![]() |
|
ಠ_ಠ
|
|
![]() |
|
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
Палата на младите и спортот, Приштина
![]() Западна порта, Белград ![]() |
|
![]() |
|
Danndy ![]() Senior Member ![]() Joined: 03-Sep-2010 Online Status: Offline Posts: 410 |
![]() ![]() |
Језиво дека бил санаториум. ![]() Edited by Danndy - 21-May-2013 at 23:52 |
|
Traveling.
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
не ми е јасно зошто толку ставате акцент на тоа дали ви се допаѓа објектот, отколку на тоа какво архитектонско дело е и која е приказната позади него... без навреди, ама за мене тоа е многу плитко размислување, особено доколку ве интересира такво нешто како архитектурата... меѓудругото, си земате објект виден на слика на интернет и си создавате целосна сопствена приказна за него, без воопшто да му го погледнете концептот
и просто се изнасмеав кога прочитав дека двајца од најголемите поддржувачи на најнефункционалниот проект кој постоел во градов, зборат за функционалност... и уште ми боде очи тоа што на овие објекти се дава „комунистички“ кога самите стилови на овие објекти потекнуваат баш од западот и ги има насекаде низ светот |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
Macedonicus ![]() Senior Member ![]() ![]() Google Maps: Regional Expert Joined: 29-May-2011 Location: Czech Republic Online Status: Offline Posts: 398 |
![]() ![]() |
![]() |
|
ಠ_ಠ
|
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
овие фотографии (поголемиот дел) веќе ги постирав во нишката за скопскиот брутализам |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
видов,и затоа ставив само линк за кој сака да прочита од текстот
|
|
![]() |
|
Nemorosus ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 25-Oct-2012 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 24 |
![]() ![]() |
Дечки, повеќето од архитектурава припаѓа кон брутализмот. Guitardemon ме упати, и јас како тука ги рачунав како „комунистичка архитектура“. Брутализмот според мене е преубава архитектура, сѐ додека се одржува! Додека не се одржува (како кај нас) добива напуштен изглед, ко пост-апокалитички по малце барем... Сепак ептен футуристички објекти има, многу напред во времето!
|
|
![]() |
|
Watson ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 23-Mar-2013 Location: Bitola Online Status: Offline Posts: 33 |
![]() ![]() |
дечки дали некој може да ми каже како да постирам слика?
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
мора прво сликата да ја постираш на сајтовите каде служат само за постирање на слики.таму прво се регистрираш слично како и овде.после од таму го копираш линкот.регистрирај се па ќе се објасниме пак
јас сум регистриран на овие два сајтови http://photobucket.com/ http://imageshack.us/ |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |