![]() |
![]() |
![]() |
ПроКредит банка (Стара Нама) - Струмица |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345 7> |
Author | |
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
@Leonid, Advert
Подршка и од мене за иницијативата за нишка стара/нова Струмица. А сликајте и денеска колку можете, како се менуваат работи, за само неколку години ќе биде многу интересно да се погледнат тие фотографии кои веќе ќе бидат од "стара струмица". Ете замисли колку ќе беше згодно сега да можеше да ни ги покажеш тие два куќи кои биле срушени пред само една година ![]() @Makedonij, браво за сите материјали, навистина интересни информации сподели деновиве на форумов ![]() Edited by pbanks - 23-Jan-2010 at 22:53 |
|
![]() |
|
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
Blagodaram, da prodolžeme taka? Šo da pravam forumot e zakon, a me nervira šo po Makedonija ne se znae nogu za istočna strana,odnosno nema nogu informaciji..... |
|
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
![]() Потполно си во право, навистина си во моментов амбасадор за источна македонија овдека а мило ми е дека се активираа и момците од Струмица во последно време. На пример, веројатно е срамота да се каже но мислам дека за прв пат видов слика од Македонска Каменица во нишката која ја отвори ти и првиот впечаток ми е одличен, навистина прекрасно природно окружување Само напред ![]() Edited by pbanks - 23-Jan-2010 at 23:08 |
|
![]() |
|
leonid23 ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 30-Nov-2009 Location: Strumitza Online Status: Offline Posts: 579 |
![]() ![]() |
Blagodarnost za postavenata slika , Da toa e Hramot Sv Kiril i Metodi , Edinstvenata Pravoslavna crkva vo Makedonija vo Barokna arhitektura ,
ke se obidam stvarno da soberam materijali i da otvoram niska za staroto i novoto vo Strumica , Mnogu mi e maka sto nasiot narod ne se grizi za kulturnoto nasledstvo ,
Vo posledno vreme slusam oti ima plan za zatvaranje na Starata carsija ( samo gorno topce ) za soobrakaj , taka sto ulicata ke se poploci so granit i kaldrma , i bi izgledalo nesto slicno kako Sirok sokak vo Bitola , zosto carsijata e polna so neoklasicni objekti. No ovaa godina toa ke se pravi na leblebidzijskata , no se nadevam od 2011 ke se ostvari i planot za Starata carsija .
@pbanks , vrati se gore na predposlednata slika vo crno belo sto e , kukite sto bea urnati lani se gledat! Od Hoelot pravo gledaj vo ist red se . Edited by leonid23 - 24-Jan-2010 at 07:05 |
|
![]() |
|
Addvert ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2009 Location: Sofia, Bulgaria Online Status: Offline Posts: 153 |
![]() ![]() |
...
Edited by Addvert - 02-Oct-2010 at 15:16 |
|
![]() |
|
leonid23 ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 30-Nov-2009 Location: Strumitza Online Status: Offline Posts: 579 |
![]() ![]() |
I jas se nadevam deka niskata ke bide prosledena od lugje na pozicii , pa taka polesno bi bilo da se zaprasat kako toa kulturnoto nasledstvo se uriva preku nok a na nivno mesto niknuvaat nekoj smesni i bezvredni tranziciski gradbi
![]() Edited by leonid23 - 29-Jan-2010 at 05:58 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Овие денови со покривање на објектот е завршена изградбта на внатрешната карабина , сега останува уште воведување инсталации , уредување на ентериерот и за крај реставрација на фасадата и ставањето на бакарната купола. |
|
![]() |
|
Addvert ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2009 Location: Sofia, Bulgaria Online Status: Offline Posts: 153 |
![]() ![]() |
...
Edited by Addvert - 02-Oct-2010 at 15:15 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
@Addvert , И јас мислев дека оди бавно , но еве пред 5 дена копаа 1.5m во длабочина долж целиот објект ( што одлично се гледаше стариот камен-темелник) и поставуваа водовод и канализација , исто така има двајца архитекти од Германија , не оди бавно , се работи турбо но прецизно во детал ! Се надевам дека тоа ќе служи како пример што значи реставрација , а не како на некој објекти во Скопје наместо што ги реставрираа повеќе ги нагрдија ( Секоја чест за објектот на Швајцарската амбасада )
Edited by leonid23 - 22-Feb-2010 at 14:53 |
|
![]() |
|
Raisinloaf ![]() Senior Member ![]() Joined: 31-May-2008 Location: Gevgelija Online Status: Offline Posts: 227 |
![]() ![]() |
прецизно до детал?не би рекол , или повеке би рекол дека не се согласувам со кровот т.е растојанието помеѓу секој од испакнатите прозорци , наместо растојанието да е идентично помеѓу секој прозор , тие не се поставени така.
|
|
www.realmadrid-mk.blogspot.com
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Погледни го на сликите стариот кров , и тој новиот па спореди дали не е идентичен . |
|
![]() |
|
Raisinloaf ![]() Senior Member ![]() Joined: 31-May-2008 Location: Gevgelija Online Status: Offline Posts: 227 |
![]() ![]() |
сепак подобро би изгледала доколку се правилно подредени , или поточно има исто растојание помеѓу секој прозорец
|
|
www.realmadrid-mk.blogspot.com
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() Каква реставрација би било тоа тогаш? |
|
![]() |
|
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
Каква? Македонска! И јас мислам дека се работи ем споро ем не ми изгледа нешто особено квалитетно. Сепак обектов по никој параметар не е сложен како катедралата во Келн па да има многу детали на кои треба да се внимава и тоа да ја завлекува работата.
|
|
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Објектот и те како беше сложен имајки го фактот дека му се броеја деновите за уривање! 15 години беше оставен во заборав на времето , беше ризично да се мине низ него , тули и малтер паѓаа . . . |
|
![]() |
|
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
Мене ми е малце смешно да се има тема за ова... има куќи што се 3-4 пати поголеми и покомпелксни градби од ова... т.е. едноставно големината на „објектов“ е многу мала за да заслужува волку внимание. НО ок!
Друга работа ми беше муабетот... гледам дека на ќошот се гради кула и на поткровниот дел, каде што на сликите од 1990тите има тераса. Што значи се следи оригиналниот нацрт, бидејќи на црно-белите слики се забележува токму таква кула со купола, а не завршеток со отворена тераса. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
...
Edited by Addvert - 02-Oct-2010 at 15:16 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Мене не ми се допаѓа, не знам за "автентичноста", но во секој случај повеќе ќе ми се допаднеше друг тип на купола.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Тотално сум согласен со тебе pbanks. Куполата е ужасна!
|
|
![]() |
|
pavche ![]() Senior Member ![]() Joined: 17-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 431 |
![]() ![]() |
По неколку месеци, кога металот се оксидира, ќе изгледа многу подобро. Како тоа во Софија.
Edited by pavche - 05-Mar-2010 at 14:01 |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345 7> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |