![]() |
![]() |
![]() |
[Р-1201] Струга - Дебар |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <123 |
Author | |
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
![]() ![]() фото: 4kmh |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
|
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
WolfLeader ![]() Senior Member ![]() Joined: 03-Aug-2015 Online Status: Offline Posts: 694 |
![]() ![]() |
Добар е патов , асвалтот е прилично добар и не е оштетуван а и патната сигнализација е на добро ниво , со оглед на тоа на каква место положба се наоѓа ...
|
|
![]() |
|
The Wild Boy ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Jan-2020 Online Status: Offline Posts: 504 |
![]() ![]() |
Еден од поубавите регионални патишта во оваа држава.
Нема многу возила, поминуваш низ национален парк, езеро, реки, едноставно природна убавина! ![]() |
|
![]() |
|
ironm ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2018 Location: Frankfurt Online Status: Offline Posts: 886 |
![]() ![]() |
Природна убавина има низ цела Мк, според мене 85% од патиштата изобилуваат со убавина околу нив, пред се заради планинскиот карактер на многу наши патишта. Можеби немаат сите патишта река и езеро покрај нив, но тоа не ги прави помалку убави таквите предели. Тоа дека поминуваш низ национален парк на Струга - Дебар си грешка, можеби на друг пат си мислел.
|
|
![]() |
|
The Wild Boy ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Jan-2020 Online Status: Offline Posts: 504 |
![]() ![]() |
Сега проверив тоа што зборев било за накај делот Дебар - Маврово. Инаку да, ги има доста низ оваа држава, но мене од сиве овие Маврово - Дебар - Струга највеќе ми остави впечаток. На момент си низ национален парк,поминуваш низ еден познат манастир, ридови насекаде, езеро, после некоја хидроцентрала или што и да е, на момент си покрај река, се спушташ, се искажуваш, поминуваш низ многу села, и веќе си кај Охридско езеро ![]() |
|
![]() |
|
ehrlich ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 31-May-2012 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 1365 |
![]() ![]() |
Регионален пат 1201
Можеби веќе некои членови памтат дека уредувам доста на нашата Википедија, па ова е нешто со што се занимавам изминатиов период. Имено статии за сите регионални правци кои постојат во Македонија. При создавањето ја користам датабазата на Јавното претпријатие за државни патишта и нивните делници. Сепак за мене најполезниот момент на овие статии би биле самите карти во инфокутиите (на десната страна на статијата), кои се возможни преку поврзување на OpenStreetMap и Википодатоци (сестрински проект на Википедија, база на податоци), со што се добива прегледност за тоа како се движи регионалниот пат, нешто што недостасува на самиот портал на ЈПДП. Ќе приметите дека сум негде на половина, но најважните ги имам завршено. |
|
![]() |
|
Marxentric ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Apr-2020 Location: Paionia Online Status: Offline Posts: 334 |
![]() ![]() |
Абе зашто не пишува колкав е процентот на содржајност на mk/wiki? Знам дека имавме доста добар скор пред некоја година, но сега дали дека има многу нови статии со по една реченица? |
|
![]() |
|
ehrlich ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 31-May-2012 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 1365 |
![]() ![]() |
Малку ме збуни, не знам точно на што мислиш. Најблиску нешто е мерката depth, која е прикажана и е доста добра. Воедно, лани првпат англиската Википедија не прикажува како јазично издание директно на нивната почетна страница (без да одиш complete list).
Накусо, баш напротив, ние со години се обидуваме да ги отстраниме статиите со една реченица преку нивно дополнување преку организирање на посебни уредувачки потфати (натпревари, денови, викенди), а новите статии не се налик на тие старите. Лани, имавме 8.000 нови статии, што е сепак успех за малата заедница што ја имаме. |
|
![]() |
|
Marxentric ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Apr-2020 Location: Paionia Online Status: Offline Posts: 334 |
![]() ![]() |
Тоа е тоа, depth или содржајност на статиите. Ама еве за разлика од други јазици, не го пишува рејтингот https://meta.wikimedia.org/wiki/List_of_Wikipedias/mk. Инаку пишував и јас едно време, сакајќи да придонесам да стигнеме до групата со на 100.000 статии, но некако бавно оди, изгледа слабо ги ангажираат на филолошките факултети.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Го пишува на англиската верзија на страницата (избриши го тоа /mk на крај). Не знам зашто има разлики помеѓу двата линка. Инаку содржајноста е 100. Инаку одамна надминавме 100.000 статии, сега сме на ниво 111.000 и со оглед дека не користиме ботови, тоа е навистина добра бројка за народ со јазик од 2-3 милиони говорници.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Сега покажува добро. 100 е доста висок скор. Џабе Грците, Хрватите, Бугарите имаат двојно повеќе статии кога скорот им е околу 20. Изгледа пукаат само на бројки со статии од по една реченица.
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <123 |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |