![]() |
![]() |
![]() |
Административна зграда на ЕЛЕМ на ул. Македонија |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345 10> |
Author | ||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
|
Морам да признаам дека воопшто не ми се допаѓа праксата за необјавување на планираниот изглед на објектите, рендери и основни податоци за зданијата. Ако барем во нешто на почетокот беа отворени за јавноста, тогаш тоа беше масовната медиумска помпа со видео клипови и детални написи за објектите од Скопје 2014. Приметувам дека во последниве неколку месеци се работи стихијно, никој не дава никаква информација за тоа што се гради, па речиси ни се случува да никнат објекти без никој да најави.
Сетете се само на реконструкцијата на административната зграда на МЕПСО, санацијата на фасадите од станбените згради од страна на Град Скопје, новата барокна зграда за јавните институции, така што воопшто не ме чуди тоа што од ЕЛЕМ не излегуваат со визуелизации за тоа какво чудо ќе се наоѓа на најстарата улица во центарот на Скопје. |
||
![]() |
||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|
dami i gospoda, i present you fasadata na ELEM. have a nice day
![]() ![]() |
||
![]() |
||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
|
Хnx немој да бидеш скржав, дај уште неколку рендери за да ја коментираме новата зграда на ЕЛЕМ, кога веќе не може да се добие официјално инфо.
|
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
Па, за разлика од оние покрај Вардар, ова и не е толку лошо.
|
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Јас баш ќе велев дека ова личи на тоа што требало да личи. Веројатно после толку обиди ќе успеат да склопат нешто во стилот што го пропагираат.
|
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
mirko ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 04-Aug-2011 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 12 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
нели ќе беше најекономичната, нај енергетски - ефикасната и зелена зграда во земјава... што се случи со бомбастичните најави? тоа беа единствените причини поради кои објектот кај мене имаше барем малку позитивна оцена...
се сложувам дека е далеку подобро од досегашните аматеризми што ги видовме, ама тоа е далеку од било каква утеха... всушност не се сложувам ни со тоа, исто е како се досега видено |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|
Ова е точно она што го сакаа. Али имаат ли малку сенс, каде на она место ваква зграда? По ова каде све не сместија торти, не би сакал да знам сопствените домови како си ги имаат (не)уредено...
|
||
23ka.wordpress.com
|
||
![]() |
||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|
mene me vadi od takt sto na krovot si imaat i 2 letnikoveci i triumfalna kapija
![]() btw nemam renderi(mislam deka nikoj ziv ne moze da naprati 3d model na ovaa fasada kakva sto e ![]() a za toa kolku e pouspesna, jas ne gledam nekoja golema razlika od MNR vo fasadnata stolarija i plastika(osven skuplturite) Edited by xnx - 16-Nov-2012 at 11:43 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Ниту еден од објективе што досега се градеа немаше предвидено скулптури на почетокот од проектот. Чекајте малку да се прокрчкаат работите, во надградениот финален проект стопроцентно е сигурно дека ќе имаме едно 70-тина скулптури на зградава. ![]() |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
xnx, сигурен ли си дека ова е за ЕЛЕМ? Еве најдов уште еден рендер за истиот објект (странична фасада), но овде пишува дека е владина зграда за државни институции, односно веројатно се работи за соседниот објект кој треба да се гради таму. Знам дека во конкурсите ЕЛЕМ бараше неокласицизам, а владата бараше современа архитектура: http://www.build.mk/?p=10675 ...но проблем ли им е да се предомислат кога и да им прдне? ![]() Енивеј еве го рендерот, мислам дека очигледно се работи за истиот објект:
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
судејќи по флорпланот на десната страна, јас претпоставив дека се работи за објектот на ЕЛЕМ
Edited by zabegan - 22-Nov-2012 at 00:33 |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Е тоа не го забележав
![]() Не знам сега како да го објаснам ова... Можеби решиле двата објекти да бидат речиси идентични во изгледот? Или можеби направиле рокада на маркичките? |
||
![]() |
||
FCB ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 26-Jul-2011 Location: USA Online Status: Offline Posts: 29 |
![]() ![]() |
|
Gi sporeduvav i dvete sliki i nikako nemozat da se sovpadnat za da bide stranicna fasada. Barem taka mene mi izgleda. Taa slikata sto ja postirase ne se raboti za cela ramna fasada tuku e presecena. Posle natpisot Vlada na R.Makedonija, pustena e ponapred, onosno e vo Ge gledano odozgora. Mozebi i tamu se naoga i glavniot vlez koj ke gleda nakaj plostadot. Predpostavuvam se raboti za administrativnata zgrada vednas do ELEM.
|
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
Мислам дека помалата зградичка ќе се надоврзе од левата страна на фасадава што е од ЕЛЕМ, т.е. гледано од раскрсницата со Даме Груев прво ќе дојде оваа со државниве институции, а потоа ЕЛЕМ. Или?
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Но сега кога повторно ги погледнав сликите, ме збуни нешто друго. Имено кај ЕЛЕМ, иако објектот има два дела кои се споени под агол од 45 степени, на сликата е претставено како да е една „рамна“ фасада. Дали нешто ми промакнува, или ваков приказ е вообичаен (патем може ли некој архитект да ми каже како се вика ваквиот приказ?) ![]() |
||
![]() |
||
mladen_s ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-May-2010 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 407 |
![]() ![]() |
|
![]() Развиена фасада. Само во случајов треба и да се означи каде настанува „превиткувањето“. |
||
![]() |
||
kenzo_fan ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
|
"Скопје е промашен град" - Арх. Живко Поповски
|
||
![]() |
||
kenzo_fan ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
|
"Скопје е промашен град" - Арх. Живко Поповски
|
||
![]() |
||
DIMITAR ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 21-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 9 |
![]() ![]() |
|
![]() kenzo-fan оваа иницијатива се однесува и на соседната маркица каде што има предвидено уште една зграда? ![]() |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345 10> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |