![]() |
![]() |
![]() |
Виртуелнa Македонија (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345 33> |
Author | |
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
jas nemam pojma od ova so 3d
da bev jas ko vas sto znaete, togas sigurno prvo ke rabotev vo maliot ring, potoa vo golemiot ring!
mislam deka ubava idea e .
|
|
![]() |
|
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
Значи, Соборниот Храм ќе оди како прв 3Д објект
![]() Деновиве ќе го сликам, до крајот на викендот очекувам да го направам. Во меѓувреме ќе пуштам слики од прогресот. |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
За вакви покомплицирани форми, дали важат истите правила за сликање?
|
|
![]() |
|
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
ej i soravia e dobro da se napravi
|
|
![]() |
|
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
@Clover: Правилата важат за сите објекти, се додека сликата нема дисторзија (fish-eye ефект).
Најпрво се почнува со паралели и нормали, а закривените и коси линии се прават потоа. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Еве до кај е црквата
![]() ![]() ![]() Кажете ми дали нестрпливо чекате да „ја доградам црквава“ исто како што чекате за некој реален објект? ![]() И, за разлика од разноразни влади и инвеститори, јас одма се фаќам за работа ![]() |
|
![]() |
|
46&2 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2008 Location: Куманово Online Status: Offline Posts: 347 |
![]() ![]() |
Дали ов моделирање е замислено само првенствено за капитални објекти или цел град на крај да биде моделиран, што би било баш интересно.
Сега видов дека си ставил за црквата ![]() ![]() ![]() Ја би сакал да ја видам МРТВ, ДОС или Комплекс банки наредна. ![]() Edited by 46&2 - 14-Jan-2010 at 22:17 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Фала за поддршката!
Висината е там`н. Може поради аголот така делува. Инаку, МТВ и Кјуби ги има веќе. А за комплекс банки, и јас сум заинтересиран да ја правам. Здравје боже, ќе биде. |
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Знаеш дека после само еден лак ќе направиш на подножјата на носачите, и после со follow me алатката ќе ти излезат полукружни?
![]() ![]() --- Него јас имам некој проблем, ај даунлодирајте го моделот и отворете го во гугл рт да видите дали воопшто ви се прикажува модел. Ете тука, и нека ми каже некој јас сум проблемот, или нешто друго. Тука: http://sketchup.google.com/3dwarehouse/details?mid=5f84308a8ba69798a03330a1873f0be&result=4 Ме мачи не ми го прикажува моделот во earth, само локацијата. wtf? Edited by гитардемон - 15-Jan-2010 at 00:51 |
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Знам за тоа, фала сепак.
Иначе даунлоудот е тргнат, дали од тебе дали од Гугл, незнам. Еве апдејт за Соборниот Храм: ![]() Едит: иначе 46&2 бил во право, малце ниска беше куполата во средина, ама ја поправив на време ![]() Edited by alexgizh - 14-Jan-2010 at 23:44 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Еве денес до кај стигнав:
![]() Многу прелиминарно текстурирање: ![]() @guitar: Сеа го симнав фајлот, го дава, ок е. Кулата е ѕвер, а ти си луд! ![]() Edited by alexgizh - 15-Jan-2010 at 01:11 |
|
![]() |
|
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
@alexgizh Следен објект, Магос
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Alex, имам сугестија околу формата на четирите сводови (ако тоа е вистинскиот термин) што се околу затворениот дел од објектот. Имено, тие се сосема заоблени, а на твојот модел од централниот дел некако оштро се спуштаат надолу, а се формира и изразен раб. Мислам фалат и повеќе полигони на нив.
Уште една обсервација ако би ти била од помош, се чини дека овие сводови ја достигнуваат својата најголема височина уште пред да се спојат со „главнината“ од објектот, а потоа едно кратко растојание го премостуваат чисто хоризонтално. Не знам дали воопшто е разбирливо ова што го напишав, но сепак се обидов ![]() Еве една фотка од малце повисоко, таман да се добие најдобар поглед кон формата на сводовите: ![]() |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Мислам дела правилниот термин што го бараше Кловер е РОТОНДА. Инаку Алекс уште многу повеќе полигони би ставил за ротондите. А впрочем нема ли форма топка па да си ја сецнеш на пола?! зашто мора да иде со полигони?! А за соборна имаше на форум една слика од соборна во изградба каде го нема бакарот и куполите, па може ќе ти биде од помош околу формата! Само незнам каде е забутана, мислам дека УрбанФрик ја има постирано од некоја енциклопедија. Ако не би го замолил урбан да ја репостира ако му е при рака.
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Гиатр браво за моделов од саат кулата, ама има една забелешка, незнам колку може да се нарече замерка. Овој модел еден ден треба да биде дел и од гоогле аертх, а некогаш во скора иднина очекуваме нели скоро сите објекти да ги има во 3д, па така овој модел ќе треба да се отвара заедно со уште стотина други околни кои ќе се гледаат во кадар. Па ако секој модел фаќа во 1.1 мб рачунај дека никогаш нема да се лоадува цел околина кога некој ќе сака да ја види Битола на гоогле еартх во 3д. 1.1 мб е премногу за еден модел. Треба вероватно да се направи некој компромис меѓу квалитетот и големината на фајлот. Претпоставувам дека сликите за текстурата не ти се компресирани.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
И така мислам да ја преработам одново црквава, не е толкав проблем. Само, ставајте што е можно повеќе слики како разгледницава, многу се од помош.
|
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
И јас го приметив тоа но не знаев како да успеам да го намалам. Ќе најдеме чаре, ќе го доработам. Веројатно требаше gif слики да користам за текстурите. Ај да видам ќе го сменам сега. |
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Не ми го прифатија моделот, не чинела текстурата. Ај некој ако има слики од саат кулата нека сподели. Или ако најдете некоја на интернет каде што се гледа убаво текстурата.
|
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Ти вратија рачно напишан имејл дека не чини текстурата или?
Ако сакаш, џитни ми го скечап фајлот ќе го опраам ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Не, едноставно во warehouse пишува дека не е примен поради тоа и тоа. Ајде на пм да ми кажиш мејл да го пуштам.
|
|
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345 33> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |