![]() |
![]() |
![]() |
Објект „Ленинова“ |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234> |
Author | ||
OKA ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-Dec-2009 Location: Yenni Maalе Online Status: Offline Posts: 332 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() Објавено во уличниот магазин „Лице в лице„ (бр. 002, ноември 2012) Edited by OKA - 05-Dec-2012 at 19:54 |
||
Врзи два поста без СК2014 и освој трет гратис!!!
|
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
![]() Ова е соседната зграда, во ист стил. Не е објектот за кој е наменета темава. |
||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||
![]() |
||
OKA ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-Dec-2009 Location: Yenni Maalе Online Status: Offline Posts: 332 |
![]() ![]() |
|
Се работи за прва и втора фаза на Гема II. Имаат заеднички влез во подземна гаража, функционално и естетски се комплементарни..., мислам дека би било утилитарно да се припои http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=88 со оваа тема. |
||
|
||
![]() |
||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|
navistina mi se dopaga ovaa zgrada, osobevo stabilnosta, izborot na kolorit, vklopenosta so okolnite objekti i tremot vo prizemjeto. ne e nisto premnogu interesna, bas e taman kako sto treba.
p.s. osobeno mi se dopaga izbegnuvanjeto na kos limen krov kako na site drugi zgradi Edited by xnx - 06-Dec-2012 at 12:43 |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Во право си за тоа, но за „првиот објект“ веќе беше направена анкета во таа нишка, па спојувањето на нишките би можело да биде проблематично (не сум сигурен дали може анкетата да се отстрани или некако да се архивира, а потоа да се спојат нишките и да се постави нова за целиот објект). |
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Не сметам дека треба да се спојуваат нишките. Не само поради техничките пречки кои можат да се појават, туку и поради различното време во кое се градени двата објекта, различната маркица и слично. Меѓу другото, спратовите на двата објекта не се баш порамнети. Истотака, наскоро очекувам да се изгради и евентуалната трета фаза за да се "заокружи" комплексот во еден триаголен блок.
|
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
OK! Следствено, модераторот нека ја премести статијата “Зелена Република“ во Гема 2 и нека се избрише непотребната дискусија, вклучително со оваа.
|
||
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
објектов ми ги надмина очекувањата, реткост е тоа што изведбата е подобра од рендерот, и деталите кои ме загрижуваа сепак ги дотераа
![]() ![]() |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
strumica arch ![]() Newbiе ![]() Joined: 23-Mar-2013 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Recisi sum siguren deka venec na objektot e katot so siten raster, sto znaci deka povlecenite delovi na toa sto treba da pretstavuva potkrovje e vsusnost totalno nadvor od dozvolenite ramki na (hipoteticki receno mansarden) krov. Sto znaci deka poslednite dva kaskadno povleceni kata se divogradba. Treba da se ima na um deka vo ovoj del na Debar Maalo se dozvoleni kulni nadvisuvanja no, ne po dolzina na celata zgrada tuku samo vo aglite.
Kako i da e, na prv pogled se cini deka ova e sepak eden od podobro izvedeni objekti vo Skopje. I zatoa od mene 3 od 5. |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
|
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Ова ми е една од омилените, ако не и најомилена зграда во Скопје во последно време. Сепак, и кај неа можам да најдам 4 проблематични точки:
1. Близината до Партизанска. Пасажот е само оправдување да се заграбат квадратни метри на спратовите над приземјето. Но, ова е генерален проблем на целиот потег во овој блок, така што оваа замерка не е само за оваа зграда. 2. Неусогласеноста со спратовите со претходно изградената зграда. Кога се со фасада во сличен/малтене ист стил, требаше да бидат усогласени и со спратовите. На сликава не се приметува, но на ќошот на новата зграда што се спојува со старата, при врвот на старата има фасадни елементи кои заедно со стаклениот дел како да сакаат да ги следат линиите на старата зграда. Со ова се гледа дека пробале некако да ја заташкаат неусогласеноста, ама крајниот резултат изгледа севкупно неуспешно. 3. Кај истиот „спој“ меѓу двете згради, спомнатиот стаклен дел, изгледа нескладно со целиот комплекс, и едноставно грдо. 4. На самиот врв, употребата на фамозните алуминиумски профили, иста работа како кај новата зграда на Телеком, а и најновиот додаток кај новата зграда на Комерцијална Банка. Незнам на кого овие алуминиумски профили му изгледаат прифатливо и футуристички. Мене ми изгледаат евтино и невкусно... Настрана од овие 4 точки, премногу сум радосен што го добивме објектов. |
||
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Не го делам ентузијазмот за изгледот на зградава, само можам да кажам дека не ми пречи.
Висината не ми пречи како такво, сметам дека е убаво булевар како Партизанска да е омеѓен со поголеми згради, но дефинитивно во очи паѓа она што го коментира Гиж, а тоа е спојката со старата зграда. Очекував преку спојката двата објекта да се слеат во еден комплекс ако се земе во предвид дека инвеститорот е истиот, а дизајнот е скоро идентичен. |
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
Тоа зеленото на врвот ми е некако сувишно, генерално добро излезе зградава. Ем современ изглед, ем класичен, во некој арт-деко манир.
Малку ми е чуден еден дел со сивкасти нијанси (во граничниот дел кон постарата зграда лепенка), отскокнува од дизајнот некако... Edited by fichot - 25-Mar-2013 at 00:14 |
||
![]() |
||
stratus ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Aug-2010 Location: Bitola/Skopje Online Status: Offline Posts: 755 |
![]() ![]() |
|
Зградата е една од ретките кои едвај чекав да се изгради. Маните и предностите нема да ги повторувам но се надевам дека истиот инвеститор ќе го доизгради уште едниот ќош кој остана во ист стил и така ќе се добие еден убав објект. Засега е некако недовршено.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
малку подобра фотка
![]() |
||
|
||
![]() |
||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
Топ испадна... и покрај малите негативности...
|
||
Македонија - Земја на чудата!
|
||
![]() |
||
Мартин ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 366 |
![]() ![]() |
|
Мене лично ми се допаѓа како објект во глобала, со исклучок на куполата горе. Иако не ми се допаѓа изборот на бои на куполата, сметам дека бојата не би била толку голем проблем да би биле искористени поквалитетни материјали, вака ми делува премногу "ефтино".
Edited by Мартин - 07-Apr-2013 at 16:10 |
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
овој проект и оној спроти соборна(бачило 2) имаат шанси да бидат во поубавите во Скопје
|
||
![]() |
||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
|
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Feb-2008 Location: Lerinsko Online Status: Offline Posts: 754 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |