![]() |
![]() |
![]() |
Нов објект на Народна банка |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345> |
Author | |||
Dzeksi ![]() Senior Member ![]() Joined: 01-Apr-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 413 |
![]() ![]() |
||
edvaj cekam zaev da sece lenta ako doceka nali
![]() |
|||
![]() |
|||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
||
Не се согласувам баш со тебе.. Да, овие што останаа и веќе е платено нека доврши. Ако течеше ск2014 ќе си имавме шпански скали, паркот зад филхармонијата ќе беше со згради, ќе си имаше нови фасади како и ГТЦ со барокна фасада и без зеленило( колку и да сега пак ок е). Потоа ќе си имавме тркало и мајка тереза споменик. Мене Шилегов пак ми е најдобриот од сите, полека но сигурно му дава нов концепт на Скопје. Пример средените тротуари низ голем ринг (скоро како во Швајцарија со зеленило) работи на Пластичарска, нешто што не беше воопшто чепнато па немало дури и канализација. Трагедија би било ако се врати некој од грујо пак на таа столица. |
|||
![]() |
|||
David ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Feb-2020 Online Status: Offline Posts: 211 |
![]() ![]() |
||
Шилегов ти е најдобар од сите ? Ако не тролаш,"браво". Објектов беше веќе платен,затоа се довршува не дека сеуште тече СК2014,најголем пример за тоа се објектите на плоштад кои се стопирани. Edited by David - 05-Feb-2020 at 16:43 |
|||
![]() |
|||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
||
Според мене најдобар од Коце и Трифун. Што било порано не знам ![]() |
|||
![]() |
|||
<Fresno> ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2010 Online Status: Offline Posts: 1161 |
![]() ![]() |
||
Добро е што се довршува, исто како и мостот кај МНТ. Лошо е што не мрдаат објектите на плоштад и ФИНКИ. Решение за фасадите на ЕЛЕМ и Пелагонија нема. Некаква ревитализација на ГТЦ нема (освен обидот за зелен кров). Градската куќа ја продадоа бидејќи не била во строг центар, нова зграда нема. Решение за споменикот на Мајка Тереза нема. Транспорт и врски заглавена. АДССДП ќе го трампале со Владата. Јак концепт и визија, нема што.
Edited by <Fresno> - 05-Feb-2020 at 22:31 |
|||
![]() |
|||
mr bombastic ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 420 |
![]() ![]() |
||
![]() Токму така, добро е што се довршува ова и мостот кај МНТ, но недозволиво е 5-6 години објектите на плоштад да не мрднат од точка, без разлика што беа правени од претходната власт неможе бе само така да ги оставиш да стојат со години само затоа што друга власт ги правела и сега за инат нема да ги довршиш - со тоа губиме сите нема што... ај да се некаде на страна во градов објективе па да речеш ама овие се во најстрог центар бе ејјјј...тоа е лицето на градот, најрепрезентативното место, едноставно мораш да го средиш ако сакаш да го претставиш градот во најдобро светло ама не, МК е ова каде што две партии се оцрнуваат меѓусебно до коска и живеат само за тоа, и нормално нема мрдање - ќе "уживаме" во објектите уште доста време ![]() ![]() Edited by mr bombastic - 06-Feb-2020 at 04:11 |
|||
![]() |
|||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
||
Објектите во Центар (на Плоштад) се приватна сопственост, не може Градот да ги довршува само за центарот да изгледа подобро. Гледате дека немаат пари ни за да ги довршат започнатите проекти (бул. Х. Т. Карпош, на пример), а не, пак, да се луксузираат со Скопје 2014.
Не го кажувам ова за да ги бранам, јасно е дека градоначалникот на Скопје и луѓето околу него потрфлија на речиси сите нивоа. |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
Влатко ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Aug-2016 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 518 |
![]() ![]() |
||
Не се согласувам со ова гледиште Џоле. Сигурно има правни механизми каде што градот има начин да ги "присили" сопствениците да ги направат фасадите а како награда може да ги субвенционира. И, да, не мора да се со претходните фасади од СК 2014, туку може да се преправат проектите за што пак сигурно ќе треба дополнително време. Инаку недовршените фасади и останати локалитети низ градов изгледаат како да имало војна пред неколку години. Отсликување на едно закржлавено, немоќно оптшество. Патем, не верувам дека нема пари градот или државата. Има многубројни примери каде што се трошат невидени суми.
|
|||
![]() |
|||
<Fresno> ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2010 Online Status: Offline Posts: 1161 |
![]() ![]() |
||
Нормално дека никој не очекува Град Скопје да ги гради. Очиглено некакви „бизнис“ интереси се во прашање, кои градот треба да помогне да се разрешат. Особено за Офицерски каде градот треба да добие пола објект во своја сопственост. Или и од тоа се откажаа?
|
|||
![]() |
|||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
||
Забораваш дека Општина Центар прогласи мораториум на градежните работи и многу градилишта останаа закочени поради тоа. Освен тоа, Офицерскиот дом е заглавен во судски должничко-доверителски спорови, којзнае колку долго ќе се чека на нивната разврска. |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
stef4o ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2015 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 21563 |
![]() ![]() |
||
Колку што знам мораториумот нема преголема поврзаност со закочените објекти на плоштадот хотелот и официрскиот се заглавени во судски спорови и плус други финансиски проблеми чија разврска не ја гледам во блиска иднина(чинам негде прочитав дека додека не им истече рокот за изградба на тие објекти неможе ништо предвреме да се интервенира...незнам баш како точно одат тие работи).Што се оденсува до зградата на ЕВН(во неа мислам дека ќе се смести градската администрација бидејќи Градска куќа им беше претесна и ја продадоа) и беше најавено дека ќе се изработи нов проект и за неа и за Пелагонија-требаше да добијат "модерен" лик наместо планираниот барок но сеуште нема ништо на повидок.Инаку да голема грубост за центарот на градот се сите овие претходно споменати градилишта кои веќе се претворени во депонии,околу тарабите има купишта отпад и за жал таква ќе биде сликата уште долго време.
Edited by stef4o - 06-Feb-2020 at 14:18 |
|||
![]() |
|||
stef4o ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2015 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 21563 |
![]() ![]() |
||
Поглед од дрон
![]() ![]() |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Денешни
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Малку постари фотки
![]() ![]() ![]() ![]() https://www.beton.com.mk |
|||
![]() |
|||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||
сега приметувам, зошто е толку навнатре повлечен објектот?
на други локации по можност над улицата се гради, тука каде што се гледа дека формирале каква-таква градежна линија (изненадувачки за нивните урбанистички гледишта), ја уништиле комплетно со објектов |
|||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Моја претпоставка е за да се изгради мала пристапна улица до предниот влез, бидејќи веќе згрешија со влезот и пристапната уличка на Министерството за надворешни работи кои за таква установа изгледаат мали и смешни.
|
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
JovanOdGjorche ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Oct-2012 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 518 |
![]() ![]() |
||
Еве ја и „последната купола“ во овој дел на градот, а можеби и најнормалниот објект според „форма“ (според стил не коментирам). За целиов дел ќе кажам само дека многу ми е „сив“. Ајде на кејот нема место ама да поставеа некои садници на плоштадот позади, знам дека е центар, но тоа не значи дека треба да е до толку мртво се наоколу. Исто така мислам дека кога ќе заврши ова шарада (со вирусов) градот треба да се труди малку да го заживее просторов. Јас лично на пример го користам само како „премин“ или „скратен пат“ за до ГТЦ кога си одам од УКИМ.
|
|||
And something, somewhere was lost in 1938...
|
|||
![]() |
|||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||
ама со другиот објект до МОБ и со МНР, можеле да ја испочитуваат барем таа новоформирана исфорсирана линија, а има и простор за пристапна улица и онака објективе од СК2014 не се почитуваат ни меѓу себе, а ние па расправавме кога не почитуваа други објекти ![]() |
|||
|
|||
![]() |
|||
Staro Skopje ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2692 |
![]() ![]() |
||
Градот убав никна, но го откорнаа
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
![]() ќути сега, не турај сол на рана, се обидувам да заборавам |
|||
|
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |