![]() |
![]() |
![]() |
Виртуелнa Македонија (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 23456 33> |
Author | |
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
Почнав од нула да ја правам црквата според разгледницата што ја пушти Clover.
Исто така, ја користев follow me алатката за топки што ми ја покажа гитар, па сега резултатот изгледа далеку пореално и не толку „исецкано“: ![]() |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Алекс ама пак има некој финеси на кубусот што треба да ги исправиш, детаљи. Ротондата горната глед дека завршува точно на врвот на другите, а кај тебе има оставено малку фора. Повлечија малку надоле границата црно бело да се поклопи со највисоката точка на четирите околни ротонди. Исто така за оние малите куполи границата каде што почнуваат е многу подоле, повисоки ти се нацртани.
|
|
![]() |
|
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
Благодарам на коментарот. Сепак, формата е правилно нацртана, тоа што не е правилно поставено е границата. Како што можеш да видиш, куполите (полутопките) почнуваат малце погоре од тоа што ти сметаш. Сакам да речам, кај што е сегашната граница црно-бело, треба само да направам паралела на основниот круг на куполата надоле, да ја помрднам да се добие под црната купола еден црн цилиндар, па под него да почне белото.
За малите куполи исто, границата треба да се помести надолу, а не самата полутопка. Мислам дека уствари истото го кажуваме. Ова е сеуште 3Д моделирање, тоа што збориш ти ќе дојде во израз со текстурирањето. Иначе, мој 100ти пост ![]() |
|
![]() |
|
titan ![]() Newbiе ![]() Joined: 16-Jan-2010 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Иницијативави ви е многу добра би сакал и ја да се приклучам. Sketch up
го работам повеке од година дена така да добро ке се снајдам само ако
може некој да ни дава слики тоа би било одлично. Објективе низ Скопје
кој досега се направени се одлични но мислам дека врв е зградата на
Т-Хоме. Имам и ја некој ситни објекти направено па повелете видете и
дајте коментар. Ова што лепите слики го прави објектот по реалистичен
но мислам дека цртаните објекти без лепени слики изгледаат поубаво.
![]() Еве мал дел од објектите што ги имам напраено: http://sketchup.google.com/3dwarehouse/search?viewer=16939357541240926603&scoring=m Ова се само мал дел останатите ме мрзи да ги ставам на нет ![]() Го имам нацртано и средното училиште Владо Тасевски но бидејки е многу детално мислам дека нема да го прифатан на google earth а неможам да ви го покажам бидејки неможам да постирам слики. |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Секако дека можеш ![]() Прочитај го уште еднаш упатството за постирање: http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=181 |
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Google не ги прифаќа ако не се исцртани со текстура од оригиналниот објект, јебига. |
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Добредојде titan (на билд.мк и во проектот Виртуелна Македонија). Секако си добредојден да помогнеш колку можеш!
Во врска со Гугл Рт и нивната политика би ти го рекол следното: Ти продолжи да си ги правиш објектите детални. Немора да се врзуваме за Гугл. Истите може да се конвертираат во кој сакаш формат. Сакам да речам, прави ги детално и без „реални“ текстури, а за вклучување во Гугл Рт ќе ги осакатиме и ќе им залепиме реална текстура, не е проблем. |
|
![]() |
|
titan ![]() Newbiе ![]() Joined: 16-Jan-2010 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Како мислиш не ги прифаќа google исцртаните со текстура објекти?
а зградата на Т-Хоме, Стопанска Банка и уште два три објекти мислам дека беа така цртани? најверојатно има нешто во ова што е Model complexity не сум 100% сигурен ако знае некој нека каже. |
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Мене ми го одбија бидејќи не бил целосно текстуриран со текстури од оригиналниот објект. Не дека беше добро текстуриран, ама пишеше дека бил нецелосно. Не знам и јас како поминале објекти како тој на телеком, ама тоа е тоа. alexgizh знае повеќе
![]() |
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
размислува некој за тоа да се нацрта и градскиот ѕид?
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Малку преамбициозно решив веднаш да се зафатам со сликање на МОБ и налетав на доста проблеми и дилеми. Еве ги оние најзезнатите, па давајте предлози како да се решат или да се заобиколат:
- Објектот е голем, а нема чист видик да се слика од подалеку од повеќето страни. Значи се појавува проблем да се опфати цел, а и кога може тоа мора да биде со максимален "zoom out", па се јавува друг проблем - она што спомна alexgizh на последната средба - fisheye effect. Дали фасадата може да се направи задоволително со лепење на мали сегменти и дали за fisheye има брза и ефикасна софтверска солуција? - Многу дрва, светилки и други „опструкции“... Дали ова може да се реши задоволително брзо и добро со фотошопирање на сликите? Еве ја постирам сесијата што ја направив, па се надевам дека може да помогне барем за 3D моделот. Ако некој се нафати, ќе направам фотка и од Водно, сигурно ќе биде од помош. Сликиве ги постирам во мала резолуција да не оптоваруваат без потреба, но ако ви фаќаат око кажете ако треба да ги постирам во поголема. 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() 8 ![]() 9 ![]() 10 ![]() 11 ![]() 12 ![]() 13 ![]() 14 ![]() 15 ![]() 16 ![]() 17 ![]() 18 ![]() 19 ![]() 20 ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Супер! Јас малце затаив со проектов, ама само со ваква конкретна поддршка може да тргне работава! Да ти одговорам на прашањата: 1. Среќа што МОБ е доста голем објект кој се глеа од месечината (читај: Гугл 'Рт ![]() 2. Дрва и слични работи не се проблем кај вакви објекти кај што текстурата е прилично хомогена и униформна. Се средуваат со брз фотошоп. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
alex, малку доцнам, но сакав да докомплетирам со фотки од Водно пред да зипувам слики во поголема резолуција. Бев убеден дека ќе се од поголема помош, изгледа се излажав, ама ваљда не се за фрлање.
Еве рар од целата колекција со резолуција 1000х750: http://www.build.mk/docs/users/cloverstack/_FOTO/MOB/MOB1.rar А еве и привју на фотките од Водно 21 ![]() 22 ![]() 23 ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Јас се извинувам што работата ме натера привремено да го одложам проектов. Сега се враќам во форма
![]() Соборниот храм е 90% готов, повелете ексклузивно preview: ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() профи ![]() |
|
![]() |
|
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
Најверојанто ќе биде најдобриот 3д објект на територијата на Македонија
![]() |
|
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|
![]() |
|
Buliwyf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 473 |
![]() ![]() |
Дечки ме интересира,дали Гугл 'Рт се апдејтова со нови моменти или треба да се снабдеш со понова верзија на Гугл 'Рт за објекти кои во меѓувреме се изградени ?
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Aвтоматски.
|
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Соборниот храм е 95% готов. Останува уште текстурирањето, и секако - камбаната.
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Моделот на Соборниот Храм "Св.Климент Охридски" во Скопје е 100% готов
![]() Еве слики: ![]() ![]() ![]() Еве како би изгледало во Гугл 'Рт: ![]() Зарем волку е помала зградата на владата од Соборниот Храм? ![]() Edited by alexgizh - 05-May-2010 at 18:01 |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 23456 33> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |