![]() |
![]() |
![]() |
Нова ограда на мост Гоце Делчев |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 23456 16> |
Author | ||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
![]() сакав да ја направам како што треба и заглавив ради обврски. иначе нема заборавено и се немам откажано. |
||
![]() |
||
vladegf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Dec-2009 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 638 |
![]() ![]() |
|
Sto se fativte za neonkite koga niv gi izvadija uste pred nekolku godini koga se renovirase mosot od fresine
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Се реконструирал мостот, па ни таа реконструкција не е вечна. Кога тогаш ќе дојде време за наредна реконструкција. Заради архитектонски минимализам и незнам какви свети виши архитектонски вредности добиваме сега проблем што чќе треба на неколку децении да го санираме, а камени мост и миниран не паѓа. Сега да не биде дека наудрен се правам и дека сеам омраза кон модерна архитектура, не ми е тоа воопшто целта, идејата е дека кога тогаш ќе мора да му прикрпиме на мостов друг изглед и тоа ќе биде многу повеќе од ограда. Дали одоздоле ќе дојдат плус потпирачи повеќе од два, дали како предлогот на градинарот или па висечки ќе го направиме се исто. Тој мост ќе смени изглед и безврска е сега да ние дебатираме дали обична промена на шарата на оградата и друг тип осветлување ќе биле којзнае какво архитектонско и статичко упаѓање.
|
||
![]() |
||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
|
Зошто бе Исл, што му фали на мостот сега? Според мене си е еден прекрасно дизајниран и вклопен мост! Каков воопшто висечки мост бре луѓе, толку ли осет немате, па целото Кале ли ќе го задсткиваме со метал? Имало порано многу понадлежни, мудри и компетентни луѓе да му мислат за ова и перфектно си ја свршиле работата. Мостот е минималистички и воопшто не ја оптоварува околината со своето постоење. И зошто мора по секоја цена да се менува се од почеток на секој смешно мал временски период? Па зар Прага ќе го имаше Карлув Мост ако тоа го правеа?!? За среќа тие не размислуваат како нас и го имаат тоа што го имаат, а ние го немаме!
|
||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Ама сега ти несакаш да ме разбереш. Минимализмот се удира од грб на статичарите кои некогаш и не наоѓаат решение за архитектонската слобода што малку избегала од тоа што се може да се прави фичики да стои. Јас не навивам за друг изглед, баш ми е гајле дали ќе бил истиот или ќе се сменел, не сум пристраство идеолошки врзан за архитектонски стил. Тиоа што се врзани дебатираат со талква жестокост. Кажувам дека ќе мора да се бара друго решение за статиклата на овој мост ќо ј ќе бара дополнителни елементи надвор од овој сегашен изглед. Ќе дојде време кога овој изглед нема да може да се оддржава ни со куп пари, а и па искрено не екојзнае што па да вреди таква постапка. Сакале илинејќеле ќе дојде време.
|
||
![]() |
||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
|
Доказ некаков дека статиката е нарушена? Ама суштински не од Коце Металец!
|
||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Ама сега ........... доказ? Ова ми звучи како во амерички филм кога криминалецот бара адвокат и им вика на полизацијците неможешп да докажеш. Реконструкција две уште дали ќе трпи после тоа ќе си бараме решение друго.
Дај боже до тогаш да се роди барем еден архитект, што ќе го уклопи новото решение за статика во стариот изглед. Зашто и то е архитектура, да не заборавиме поокрај сите архитектонски текови во скопје дека и понекогаш има вистински потреби за промена на изглед. Edited by lslcrew - 13-Apr-2011 at 23:13 |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Епа лсл, ако водиме асални дискусии квалитетни докази, односно квалитетни аргументи за поткрепа на ставовите се задолжителни. За конкретниов мост, е тешка глупост дека има било какви статички проблеми. Како и секој друг објект си бара одржување и ништо повеќе. Во реконструкцијата пред 10на години ми текнува дека од внатре извадија тони песок и нанос на пример, што не би се случило доколку одржувањето би било редовно. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Leonid, гаранција до 2012 не значи дека мостот ќе се урне до тогаш исто тако како што нова кола нема да ти се расипе за 3-5 години колку што важи просечно гаранцијата. Секако дека и по 2012 на мостот ќе треба да се извршуваат интервенции, незнам како не им влезе во глава на луѓево дека секој објект се амортизира и си бара постојано одржување. На поголемите мостови во светот (на пример Голден Гејт) има посебни фирми кои се бават само со управување на тој мост, од надзор со камери, до читање на сензори на клучни точки во структурата, па тековни прошетки на инженерите и контрола на конструктивните елементи, скоро постојани интервенции за каблите, платформата и столбовите итн итн.
Секако Гоце Делчев не е Голден Гејт, но дефинитивно му треба тековна контрола и одржување што Град Скопје не го прави а потоа не прави лудаци преку вакви настапи на Коце, крив бил инженерот пред 50 години, не биле тие криви. Значи градската администрација, дали била водена од Коце или било кој друг ова прашање треба тековно да го третира со што значително би го зголемиле периодот на експлоатација на објектите, би се зголемила безбедноста на сите а веројатно и трошоците би биле многу помали отколку такви ад хок интервенции со Фресине од пред 10на години. За прикаската со двата моста од кои едниот паднал, немам зборови, незнам како верувате во вакви работи. Гоце Делчев е стар скоро 40 години и опслужува убедливо највеќе коли во Скопје, ако тоа не е тест за издржливост со една асална интервенција во меѓувреме, незнам што е. За самата ограда, не верувам дека е статичка закана за мостот (иако неможам да го тврдам тоа), мене лично не ми се допаѓа и како што реков кога веќе се трошат пари требаше да се изведе оригиналната ограда која беше феноменална. Статички далеку поголема закана се тоните лавовина кои се наредија од четирите страни на мостот, но колку што знам (така барем не известија преку јавноста) позиционирањето на лавовите е направено во консултации со Фресине и статиката на мостот е запазена и земена во предвид. Edited by pbanks - 14-Apr-2011 at 10:35 |
||
![]() |
||
leonid23 ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 30-Nov-2009 Location: Strumitza Online Status: Offline Posts: 579 |
![]() ![]() |
|
@pbanks , kolku sto znam lavovite gi postavija podaleku od mostot...
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Да де, и јас тоа викам. Кога се иницираше темата со лавовите имаше муабет дека може да ја нарушат стабилноста на мостот и мислам дека заедно со Фресине утврдија на кои позиции да се постават за да не влијаат на него. |
||
![]() |
||
toasumjas ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Jun-2010 Location: Skopje/ljubljan Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
|
Не е плажа али не е далеку од плажата. Плажата ја што сум бил се наоѓа на дунавскиот канал тука на 50тина метри од сликаниот простор. Мислам дека има плажи и на дунав али има и тука сигурно |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Лавовите се надовр од мостот, и немаат врска со статиката на мостот. Некогаш минимализмот во архитектура бара не толку минимализам во економија, така да ако еден мост е црна дупка за пари тогаш што од него што е архитектонско дело. Мостов ќе ни создава нас проблеми и време е во рамки на дизајнот да се побара архитектонско и статичко решение со друг тип како дополнителен уште еден столб одоздоле, еден среден столб па кабли, два столба и кабли, секакво. Нешто што ќе даде подолгорочен рок.
пбанкс таа реченица на која што си ми одговорил, ќе се сложм и јас дека треба малку и со некои податоци да дискутираме, но во недостиг дебатираме од он што ни е позато. Постот на андреј ми зазвучле дека во недостиг на некоја дополнителна рационална реченица беше кажано тоа. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Ама мислам дека решението е најдено, незнам зошто дебатираме. Колку што јас знам, укрутувањето со сајли во внатрешноста на трупот на мостот е прилично долгорочно решение што повторно, не значи дека не треба да се одржува тековно. А за ова што го зборуваш, економика на градбите, е многу поширока тема која би не одвела офотпик и можеме да ја продолжмие во некоја од општите или во нова нишка во останати теми. |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
добро, зошто збориме за статика на мостот како да не сме чуле што е тоа одржување и зацврстување?
не сум инжињер, ама за секоја градба си постои решение, идеиве со мостот Гоце Делчев ви се исто како на МГС сега да почнеме да му ставаме додатни конструкции и да го видоизменуваме ради статика... и впрочем, мостов не е изграден вчера, чим издржал толку години, со или без зајакнување, значи дека се е во ред со него, бара само одржување на естетиката и структурата бре луѓе а такво нешто како дотрајување никогаш не би се појавило, доколку на мостот се внимава и се одржува |
||
![]() |
||
4skopje ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 22-Feb-2011 Online Status: Offline Posts: 284 |
![]() ![]() |
|
![]() Vienna |
||
![]() |
||
StreetStruck ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18-Nov-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 415 |
![]() ![]() |
|
Аааа значи Коце бил и во Виена
![]() ![]() |
||
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
|
||
![]() |
||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
|
Па нашата плажа изгледа милион пати поубаво и пософистицирано од плажата во Виена, плус плажава во Виена е обратна, наместо пешачката патека да е во позадина на плажата, таа е фронтално од неа, дур седам да гледам луѓе пред мене наместо река. [ја утнавме темата пак]
|
||
![]() |
||
StreetStruck ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18-Nov-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 415 |
![]() ![]() |
|
Не ми беше тоа муабетот чива е поубава плажа, него муабетот е со бев во Париз таму улиците се со коцка.
![]() Ептен отидовме надвор од темава! |
||
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
|
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
Се инсталира барокната ограда на мостот Г. Делчев Екипи на градежната фирма "Бауер БГ", викендов почнаа со инсталирање на новата ограда на мостот Гоце Делчев. Таа е барокна ограда од филигран орнаменти и украсни канделабри кои наликуваат на копја. Изработена е од цевкасти профили, а ја составуваат 144 мрежни елементи со должина од 3,6 метри и височина од 1,2 метри, коишто се поврзани со столпчиња. На столпчињата на надворешните огради на мостот ќе се монтираат вкупно 26 канделабри, односно по 13 од секоја страна. Тежината на новата ограда ќе биде 27 тони. Идејното решение за изгледот на новата заштитна ограда е дело на авторите Михајло Дранговски и Јован Радевски. Реконструкцијата почна во март годинава, а чини околу 370 илјади евра. ![]() izvorna vest |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 23456 16> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |