![]() |
![]() |
![]() |
Центар - Скопје |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 23456 57> |
Author | |
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
![]() Њујорк и Вашингтон не се сместени во котлини и не се опкружени со планини, туку се пристанишни градови. Скопје едноставно не може да биде урбанизиран по меракот на богаташите, адвокатите и лекарите, од наједноставна причина бидејќи тие не се мнозинство во Скопје, а не се мнозинство ни во Македонија, нивните пари од даноци и од обврски кон државата сигурно не изнесуваат ни 50% од целокупниот буџет на град Скопје и од целокупниот буџет на Република Македонија, исто како што сигурно не изнесуваат ни 50% од БДП на жителите на град Скопје и не изнесуваат ни 50% од БДП на граѓаните на Република Македонија, па од тука во целост паѓа во вода теоријата дека нивните интереси и нивната удобност треба да бидат приоритет на град Скопје и/или на Република Македонија врз интересите и врз удобноста на останатите жители на град Скопје и/или граѓаните на Република Македонија. Инаку, денешното труење низ кое поминуваат скопјани нема речиси никаква врска со урбанизацијата, Железара и Охис не се производи на урбанизацијата, а градењето висококатници во непосредна близина на планинско подножје не само што нема никаква врска со урбанизацијата, туку нема никаква врска ни со најосновните правила на градежништвото, има врска само со пустите желби на одредени индивидуи за профит, а последиците од таквите пусти желби на тие одредени индивидуи ќе бидат фатални, исто како што веќе се фатални во одредени урбанизирани делови на Скопје кои не треба да бидат урбанизирани, како и во одредени индустријализирани делови на Скопје кои не треба да бидат индустријализирани. Edited by Dexter26 - 04-Jan-2013 at 03:42 |
|
![]() |
|
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
Да мој личен став е тоа, а верувам дека ќе се добие ист одговор и од сите кои живеат во регионот. Улицата Васил Ѓоргов е прептеретена и вака. Што се однесува во строгиот центар, таа територија е засекогаш изгубена. А што се однесува до изгледот на зградичките од 5-8 спрата низ цело скопје, па во такви згради по запад и во јужна америка само најсиромашен народ живее во предргадија, кај нас тоа е врв на архитектура. На Водно не би дозволил куќа да се изгради, камоли оние грдосии кај поранешен хотел Панорама. Личиме на предградие од Сао Паоло. И веќе немам намера да се замарам зошто и онака нема назад. Скопје и без тоа е веќе изгубен град |
|
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
|
|
![]() |
|
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
Ајде друга работа, да ми одговорат аеродромци затоа што за нив се работи,
Во Аеродром живеат 70.000 луѓе. Моментално на следните локации се изградиле/градат преку 4.000 станови во кои ќе им се досалат околу 16.000 луѓе. Тоа се 25% од жителите на Аеродром, дојденци кои ќе го убијат духот на населбата. Ви смета ова? *Заборавив на + неколку стотина стана на трета македонска бригада и близу базенот. Edited by alexsend - 04-Jan-2013 at 10:33 |
|
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
|
|
![]() |
|
daci92 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Dec-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1937 |
![]() ![]() |
Според проценките во Општина Аеродром живеат околу 80 илјади жители ,плус зградите кој сега се населени во Новата населба Лисиче кај последна петка. Становите од Космос не би ги рачунал бидејќи тие не потпаѓаат на територија на Аеродром иако претпоставувам дека сообраќајот од таа зграда ќе се одвива најповеќе преку Аеродром. Мене лично не ми смета што се гради само доколку се гради како што треба и инфраструктурата да се среди за да може добро да функционира. Ми смета тоа што ќе се уништи мирниот живот во Аеродром бидејќи што повеќе луѓе има едно место толку повеќе сообраќај ќе има и гужви. Но нас кој не прашува. |
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
Оваа зграда се наоѓа во близина на Транспортниот центар, спроти високата кула. Сликано на 14 април.
![]() DSC00181 by george k. 1981, on Flickr ![]() . by george k. 1981, on Flickr ![]() DSC00183 by george k. 1981, on Flickr |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Ова е во близина на бул. Партизански одреди, зад зградата наречена ДНК (кај поликлиника Неуромедика). Сликата е од 4 април.
![]() DSC00127 by george k. 1981, on Flickr |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
Teglarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Nov-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 569 |
![]() ![]() |
![]() |
|
Danndy ![]() Senior Member ![]() Joined: 03-Sep-2010 Online Status: Offline Posts: 410 |
![]() ![]() |
![]() |
|
Traveling.
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
![]() уште еден добар пример од Скопските катастрофи |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
flatiron? od kaj pa sega ova? zgradava e elipsovidna so osnova bi rekol slicna na san marko, nema nikakvi dopirni tocki niti markicata niti dizajnot so flatiron
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
наречи ја комбинација од триаолник и елипса (нешто како Магос) |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
da, markicata e skoro ista kako san marko, a flatiron e mnogu potesna.. ne mi odi sporedbava zatoa
|
|
![]() |
|
mackomk ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 130 |
![]() ![]() |
Зградата си е на место, сега е премногу блиску до улицата ама новиот ДУП предвидува промена на целиот простор околу зградава.Колку што знам стамбена е, ГМС проект ја има проектирано, истите од Сан Марко
Edited by mackomk - 25-Apr-2013 at 12:07 |
|
![]() |
|
Danndy ![]() Senior Member ![]() Joined: 03-Sep-2010 Online Status: Offline Posts: 410 |
![]() ![]() |
Јас мислам дека нив не им одел процесот на изработување на проектот ![]() Предниот дел, да, Сан Марко. Но Flatiron ефект е уствари кога од предниот дел зградата шири према другите два краја, каде го нема кај Сан Марко (целиот преден дел е елипсоиден и завршува со додатен дел кој и не е дел од елипсата). А тоа дека Flatiron Building е потесна, нема збор. Среќни сме што не оделе со таа цел... да биде толку тесна! ![]() |
|
Traveling.
|
|
![]() |
|
Portal ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 452 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() ![]() |
Оваа ми се виде интересна... Се наоѓа на „Рузвелтова“, веројатно е стара зграда која добива нова фасада...
![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
Џоле браво за фоткиве.
Ја пред скоро минав Дебар Маало, се изначудив колку објекти никнале, некои ми се видоа симпатични, други не... за жал немав апарат. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
За сè има вторпат
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 23456 57> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |